Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

MAKOWO-SEROWE.jpg

LunkaM / Ciasta / MAKOWO-SEROWE.jpg
Ciasta - MAKOWO-SEROWE.jpg
Download: MAKOWO-SEROWE.jpg

76 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Makowo-serowe
Składniki
Kruchy spód:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
125 g Kasia
1 żółtko
Masa makowa:
4,5 szklanki maku
1¼ szklanki cukru pudru
100 g rodzynek
100 g posiekanych orzechów włoskich
4 jajka (osobno białka i żółtka)
2 łyżki bułki tartej
olejek migdałowy do smaku
Masa serowa:
1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie
może być kwaśny)
1,5 szklanki cukru pudru
150 g miękkiego Kasia
5 jajek (osobno białka i żółtka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka pomarańczowa
Polewa:
2 tabliczki białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
kieliszek rumu
Jak zrobić?
Spód:
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do
lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach
45 x 40 cm. Ponakłuwać, podpiec w temp.peraturze 190ºC przez 15 - 20
minut.

Masa makowa:
Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i
żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka
ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

Masa serowa:
Miękkie Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i
dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na
koniec wmieszać do masy serowej.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę
serową.
Piec około 60 minut w temp.peraturze 175ºC (oczywiście zależy od
piekarnika, ja piekłam dokładnie godzinkę)



Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu.

Polać polewą i dowolnie udekorować.
Temperatura piekarnika: 175oC
Czas pieczenia: 60 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - CIASTO CYGAN.jpg
CYGAN CIASTO:15 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, ...
CYGAN CIASTO:15 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, 10 dag miodu płynnego, 30 dag zmielonego maku, 5 dag kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180°C ok. 1 godzinę i prze kroić na 2 placki. MASA BUDYNIOWA: 1/2 l mleka, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 kostka tłuszczu. Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając. 1 duża paczka biszkoptów, 2 czerwone galaretki. Przełożenie placka: Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.
Ciasta - SMERFETKA.jpg
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. c ...
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. cukier, 1szkl. Mąka pszenna, 1/2szkl. mąka ziemniaczana, 1/2szkl. proszek do pieczenia, 1łyżeczka woda, 2łyżki Masa budyniowa:mleko, 2szkl. cukier waniliowy, 1opakowanie mąka, 1szkl. żółtka, 3szt. cukier kryształ, 1szklanka margaryna, 1szt. barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt. galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody, delicje jagodowe (lub inne), 2paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika. 2. Masa śmietanowa:2 śnieżki 2 niepełne szkl. mleka 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki. Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody. Wykonanie placka: biszkopt masa budyniowa delicje jagodowe(lub inne) masa ze śnieżki galaretka
Ciasta - KARMELOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ.jpg
składniki * 4 żółtka * 1/2 szkl.cukru pudru ...
składniki * 4 żółtka * 1/2 szkl.cukru pudru * 1/2 kg.mąki pszennej tortowej * 25 dkg.margaryny Kasia * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka mleka słodzonego,skondensowanego * 1 litr śmietanki kremowej 30 % * 7 opakowań śmietany fix Oetcera * 1 łyźeczka cukru pudru Sposób przygotowania 1. Mleko gotować w wodzie,mocno zanurzone,przez 2 godziny.Nie otwierać jak jest gorące!!!!!! 2. Składniki połączyć i zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części i piec przez około 15 min, w nagrzanym piekarniku do 200 st. 3. Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru,pod koniec ubijania wsypać śmietanę fix i ubić. 4. Na jedno upieczone ciasto wyłożyć śmietanę,przykryć drugim ciastem i całość polać karmelem z mleka skondensowanego. 5. Można całość posypać płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.Przechowywać w lodówce!
Ciasta - SHREK.jpg
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cu ...
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast * * Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) * * Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi * * 2 paczki okrągłych biszkoptów * 2 galaretki agrestowe lub kiwi * PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
Ciasta - zebra-z3.jpg
ZEBRA Super ciasto w paski! Ciasto Zebra zdj. 1 Ciast ...
ZEBRA Super ciasto w paski! Ciasto Zebra zdj. 1 Ciasto Zebra zdj. 2 Ciasto Zebra zdj. 3 Przysłała: Kasia Data dodania: 23.04.2007r. Dyskusja na forum: Przejdź do wątku Składniki: * 1 szklanka białej oranżady * 1 szklanka oliwy * 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki * 1 szklanka cukru * 5 jajek * 2 łyżki kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem) * 1 cukier waniliowy Przepis: Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany. Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.
Ciasta - KRÓWKA.jpg
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki p ...
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: * 1/2 l mleka * 4 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3/4 szkl cukru * 1 cukier waniliowy * 1 margaryna Kasia * 1 masa krówkowa w puszce Sposób przygotowania: Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Cały czas miksując dodać żółtka, cukier, mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. Masa: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki, następnie ugotować to jak budyń.Przestudzić. Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej. Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.
Ciasta - CIASTKA TORTOWE-BRZOSKWINIOWE.jpg
Ciastka tortowe brzoskwiniowe Składniki na biszkopt: 7 j ...
Ciastka tortowe brzoskwiniowe Składniki na biszkopt: 7 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę: brzoskwinie z puszki, 2 duże budynie waniliowe na 0,75 l , 3 szklanki soku pomarańczowego, 1,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki, 3 łyżki cukru na wierzch: 1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym dr. Oetcera, 10 dag miękkiej margaryny, 300 ml. mleka posypka do ciast lub inne dekoracje Wykonanie:Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, później po jednym żółtku a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Warunkiem udanego biszkopta jest dodawanie składników bardzo małymi partiami i długie ubijanie.Piec w temp.p.170 stopni ok.30-40 minut. Wystudzić,przekroić na dwa blaty. Na pierwszym rozłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki. Masa: Na soku pomarańczowym i brzoskwiniowym z 3 łyżkami cukru ugotować budynie waniliowe. Gorące wylać na ciasto z brzoskwiniami,przykryć drugim blatem. Wystudzić. Krem: Miękką margarynę utrzeć, mleko z kremem ubijać mikserem ok. 2 minuty (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), po czym dodać margarynę i miksować jeszcze ok. minuty,aż krem się zrobi gładki i składniki się połączą.Rozsmarować na cieście.Schłodzić,posypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki , po czym kroić jak ciastka tortowe.Smacznego. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: 30-40 minut
Ciasta - ADVOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, c ...
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
Ciasta - adam i ewa.jpeg
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki ...
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Następnie: - 2 puszki mandarynek - 2 szklanki soku pomarańczowego - 2 budynie waniliowe - 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”) - 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”) - 4 opakowania śmietan-fix - 1/2 litra śmietanki 30% - 3 łyżki cukru pudru Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę. Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.
Ciasta - NAPOLEONKA.jpg
NAPOLEONKA -------- cukier - 3/4 szkla ...
NAPOLEONKA -------- cukier - 3/4 szklanki cukier waniliowy - 16 g jajka - 4 szt margaryna - 250 g mąka - 2 szklanki mąka pszenna - 4 czubate łyżki mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżek mleko - 3 szklanki śmietana - 1 szklanka Sposób przyrządzenia Ciasto: mąka - 2 szklanki margaryna - 250 gram śmietana - 1 szklanka Masa: mleko - 3 szklanki cukier - 3/4 szklanki jaja - 4 sztuki cukier waniliowy - 16 gram mąka pszenna - 4 czubate łyżki mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżek Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na całą noc (ja z braku czasu włożyłam na 2 h:), następnie dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni na około 20-25 min. Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowana mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy i otrzymujemy bardzo gesty budyń, który (gorący) wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. (spód można zrobić z gotowego, mrożonego ciasta francuskiego) Smacznego!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności