Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

KRÓLEWIEC.jpg

LunkaM / Ciasta / KRÓLEWIEC.jpg
Ciasta - KRÓLEWIEC.jpg
Download: KRÓLEWIEC.jpg

43 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Królewiec
Składniki
Ciasto kruche 30 dag mąki 8 dag cukru 2 łyżki miodu sztucznego 1 jajko 1
łyżeczka sody 15 dag Kasia
Biszkopt 5 jajek
5 łyżek cukru 5 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa ½ litra mleka
8 dag cukru 1 op. budyniu waniliowego
1 Kasia cukier waniliowy
Jak zrobić?
Ciasto kruche:Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielić
na dwie części i oddzielnie upiec.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną
pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,
wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
Masa budyniowa: Mleko zagotować z cukrem i Kasia, dodać rozrobiony budyń
i ugotować.
ciasto kruche – ½ gorącej masy budyniowej – biszkopt – ½ gorącej
masy budyniowej – ciasto kruche – polewa
Temperatura piekarnika: 180 CoC
Czas pieczenia: kruche ok. 20 minut biszkopt ok 25 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - JABŁKOWY SERNIK.jpg
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 j ...
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 jajo 1/2 Kasia 1szkl.mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁKOWA: 0,5 kg przesmażonych jabłek 1 łyżka cukru 1galaretka cytrynowa MASA SEROWA: 0,5 kg sera 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 Kasia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej LUKIER CIASTO : składniki połączyć i wykleić wysmarowaną blaszkę MASA SEROWA: Kasia utrzeć z żółtkami,c.waniliowym,c.pudrem.Dodać ser i piane z białek. MASA JABŁKOWA: Do przestudzonych(Przesmażonych) jabłek dodać cukier oraz rozpuszczoną w 1/2 szkl.wody galaretkę. CAŁOŚĆ; Podpiec około 11 minut kruche ciasto.Gdy lekko przestygnie wykładać łyżką masy raz serową raz jabłkową, Polać lukrem .Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i mielonymi orzechami. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 40-50 minut
Ciasta - KARPATKA-HIMALAJKA.jpg
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kas ...
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 125 g Kasia 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka Aromat wanilinowy cukier puder do posypania Jak zrobić? Kasia z wodą zagotować. Wsypać mąkę i mieszać do powstania gęstej masy. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić, wbić kolejno jajka i zmiksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę (35 x 20 cm) lub tortownicę (śr. 30 cm) wysmarować Kasia. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temp.peraturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na ok. 15 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. (w większym piekarniku można upiec dwa placki jednocześnie, ale potrzebne są dwie jednakowe blaszki). Jaja ubić z cukrem, dodać obie mąki i szklankę mleka, wymieszać. Zagotować 2 szklanki mleka, masę jajeczną wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty, ciągle mieszając, by się nie porobiły grudki. Do gorącego budyniu dodać Kasia, wymieszać. Gorący krem wylać jeden blat ciasta, przykryć drugim. Ostudzić. posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 200oC
Ciasta - CIASTO-DZIEŃ KOBIET.jpg
Ciasto Dzień Kobiet Składniki Ciasto: 30 dag Kasia 25 da ...
Ciasto Dzień Kobiet Składniki Ciasto: 30 dag Kasia 25 dag cukru pudru 25 dag mąki 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku Masa 1: 2 galaretki wiśniowe słoik drelowanych wiśni Masa 2: 2 bite śmietany (Śnieżki) 1/2 szkl mleka galaretka zielona Kasia, cukier, żółtka - utrzeć. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem, na końcu dodać pianę. ciasto podzielić na 3 części. Jedną część pozostawić taką jaka jest, do 2 dodać 3/4 szkl mielonych orzechów włoskich, do 3 dodać 2 łyżki kakao - upiec 3 placki. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl wody, dodac słoik wiśni drelowanych, wymieszać a gdy zacznie żelować położyć na białe ciasto i przełożyć orzechami. 2 bite śmietany ubić z 1/2 szkl mleka, do tego dodać rozpuszczoną w 1 szkl wody galaretkę zieloną. Posmarować placek orzechowy, położyć na to placek kakaowy. Polać polewą. Czas pieczenia: ok. 20 minut
Ciasta - adam i ewa.jpeg
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki ...
Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Następnie: - 2 puszki mandarynek - 2 szklanki soku pomarańczowego - 2 budynie waniliowe - 2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”) - 2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”) - 4 opakowania śmietan-fix - 1/2 litra śmietanki 30% - 3 łyżki cukru pudru Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę. Uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.
Ciasta - SHREK.jpg
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cu ...
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast * * Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) * * Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi * * 2 paczki okrągłych biszkoptów * 2 galaretki agrestowe lub kiwi * PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
Ciasta - KARMELOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ.jpg
składniki * 4 żółtka * 1/2 szkl.cukru pudru ...
składniki * 4 żółtka * 1/2 szkl.cukru pudru * 1/2 kg.mąki pszennej tortowej * 25 dkg.margaryny Kasia * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka mleka słodzonego,skondensowanego * 1 litr śmietanki kremowej 30 % * 7 opakowań śmietany fix Oetcera * 1 łyźeczka cukru pudru Sposób przygotowania 1. Mleko gotować w wodzie,mocno zanurzone,przez 2 godziny.Nie otwierać jak jest gorące!!!!!! 2. Składniki połączyć i zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części i piec przez około 15 min, w nagrzanym piekarniku do 200 st. 3. Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru,pod koniec ubijania wsypać śmietanę fix i ubić. 4. Na jedno upieczone ciasto wyłożyć śmietanę,przykryć drugim ciastem i całość polać karmelem z mleka skondensowanego. 5. Można całość posypać płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.Przechowywać w lodówce!
Ciasta - KRÓWKA.jpg
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki p ...
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: * 1/2 l mleka * 4 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3/4 szkl cukru * 1 cukier waniliowy * 1 margaryna Kasia * 1 masa krówkowa w puszce Sposób przygotowania: Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Cały czas miksując dodać żółtka, cukier, mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. Masa: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki, następnie ugotować to jak budyń.Przestudzić. Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej. Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.
Ciasta - SMERFETKA.jpg
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. c ...
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. cukier, 1szkl. Mąka pszenna, 1/2szkl. mąka ziemniaczana, 1/2szkl. proszek do pieczenia, 1łyżeczka woda, 2łyżki Masa budyniowa:mleko, 2szkl. cukier waniliowy, 1opakowanie mąka, 1szkl. żółtka, 3szt. cukier kryształ, 1szklanka margaryna, 1szt. barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt. galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody, delicje jagodowe (lub inne), 2paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika. 2. Masa śmietanowa:2 śnieżki 2 niepełne szkl. mleka 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki. Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody. Wykonanie placka: biszkopt masa budyniowa delicje jagodowe(lub inne) masa ze śnieżki galaretka
Ciasta - CIASTO CYGAN.jpg
CYGAN CIASTO:15 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, ...
CYGAN CIASTO:15 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, 10 dag miodu płynnego, 30 dag zmielonego maku, 5 dag kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180°C ok. 1 godzinę i prze kroić na 2 placki. MASA BUDYNIOWA: 1/2 l mleka, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 kostka tłuszczu. Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając. 1 duża paczka biszkoptów, 2 czerwone galaretki. Przełożenie placka: Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.
Ciasta - AGRESTOWE.jpg
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąk ...
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do smarowania blachy 2 słoiki agrestu 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 opakowania pepitków Cukier puder + sok z cytryny na polewę Jak zrobić? Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować Kasia i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temp.peraturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok 20 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności