Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

JABŁKOWY SERNIK.jpg

LunkaM / Ciasta / JABŁKOWY SERNIK.jpg
Ciasta - JABŁKOWY SERNIK.jpg
Download: JABŁKOWY SERNIK.jpg

43 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Jabłkowy sernik
Składniki
KRUCHE CIASTO:
10dag cukru
1 jajo
1/2 Kasia
1szkl.mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA:
0,5 kg przesmażonych jabłek
1 łyżka cukru
1galaretka cytrynowa
MASA SEROWA:
0,5 kg sera
2 jajka
1 cukier waniliowy
1/2 Kasia
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
LUKIER
CIASTO :
składniki połączyć i wykleić wysmarowaną blaszkę
MASA SEROWA:
Kasia utrzeć z żółtkami,c.waniliowym,c.pudrem.Dodać ser i piane z
białek.
MASA JABŁKOWA:
Do przestudzonych(Przesmażonych) jabłek dodać cukier oraz rozpuszczoną
w 1/2 szkl.wody galaretkę.
CAŁOŚĆ;
Podpiec około 11 minut kruche ciasto.Gdy lekko przestygnie wykładać
łyżką masy raz serową raz jabłkową,

Polać lukrem .Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i mielonymi
orzechami.
Temperatura piekarnika: 180-200oC
Czas pieczenia: 40-50 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - CIASTO Z JAGODAMI.jpg
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki ...
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru pudru * 8 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * KREM * 1/2 litra mleka * 2 łyżki mąki * 2 łyżki budyniu śmietankowego * 2/3 szklanki cukru pudru * 1 masło extra * jagody * 3 galaretki cytrynowe Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody
Ciasta - ADVOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, c ...
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
Ciasta - SHREK.jpg
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cu ...
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast * * Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) * * Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi * * 2 paczki okrągłych biszkoptów * 2 galaretki agrestowe lub kiwi * PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
Ciasta - CIASTO CYGAN.jpg
CYGAN CIASTO:15 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, ...
CYGAN CIASTO:15 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, 10 dag miodu płynnego, 30 dag zmielonego maku, 5 dag kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180°C ok. 1 godzinę i prze kroić na 2 placki. MASA BUDYNIOWA: 1/2 l mleka, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 kostka tłuszczu. Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając. 1 duża paczka biszkoptów, 2 czerwone galaretki. Przełożenie placka: Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.
Ciasta - SMERFETKA.jpg
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. c ...
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. cukier, 1szkl. Mąka pszenna, 1/2szkl. mąka ziemniaczana, 1/2szkl. proszek do pieczenia, 1łyżeczka woda, 2łyżki Masa budyniowa:mleko, 2szkl. cukier waniliowy, 1opakowanie mąka, 1szkl. żółtka, 3szt. cukier kryształ, 1szklanka margaryna, 1szt. barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt. galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody, delicje jagodowe (lub inne), 2paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika. 2. Masa śmietanowa:2 śnieżki 2 niepełne szkl. mleka 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki. Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody. Wykonanie placka: biszkopt masa budyniowa delicje jagodowe(lub inne) masa ze śnieżki galaretka
Ciasta - SERNIK Z ROSĄ.jpg
Sernik z rosą Składniki Ciasto 30 dag mąki 2 łyżki prosz ...
Sernik z rosą Składniki Ciasto 30 dag mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 żółtka 1 łyżka smalcu 1 jajko 10 dag Kasia Ser 1 kg sera ½ szkl Kasia roztopionego 3 szkl mleka 1 szkl cukru pudru 1 budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka (białka do piany, nie do sera) olejek cytrynowy Jak zrobić? Zagnieść ciasto. Wyłożyć dno i boki blaszki (podpiec). Wszystkie składniki na ser łączymy i wlewamy na ciasto (bardzo rzadki). Piec około 50 minut. Ubić pianę z pozostałych białek. Dodać szklankę cukru i wyłożyć na ser. Piec jeszcze ok. 15 minut. Po wystygnięciu wychodzi „rosa”. Nie wyjmować z formy. Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: 60 minut
Ciasta - SERNIK Z MLEKA.jpg
Sernik z mleka Składniki Składniki: 1 l mleka 2 śmietany ...
Sernik z mleka Składniki Składniki: 1 l mleka 2 śmietany (2x 200g) 18% 1 Kasia lub Kasia 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka owocowa biszkopt Jak zrobić? Mleko zagotować, śmietany roztrzepać z jajkami i wlać do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Gotować całość, mieszając od czasu do czasu do momentu aż zrobi się serek zbity w gródki. Serek przecedzić przez sitko i schłodzić. Kasia zmiksować z cukrem, po czym dodawać stopniowo wystudzony serek. Na biszkopta w tortownicy, wyłożyć masę serową a wierzch zalać galaretką. Ciasto odstawić do lodówki.
Ciasta - SERNIK IRENY.jpg
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru ...
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru 1 żółtko 12,5 dag „Kasia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg tłustego niekwaśnego sera 25 dag „Kasia 25 dag cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 10 dag rodzynek 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej Jak zrobić? Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Ser zemleć. „Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser i budynie w proszku. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodać rodzynki i skórkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć „na pazurkach” na dno blachy. Rozprowadzić równomiernie masę serową a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 60 min. Posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 60 minut
Ciasta - SERNIK BEZ GOTOWANIA.jpg
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 ...
Sernik gotowany Składniki 1 kg sera 3jaka 6dag Kasia 25 dag cukru 2 budynie śmietankowe 3 p biszkoptów cukier waniliowy Jak zrobić? Ser zmielić włożyć do garnka dodać Kasia, cukier i cukier waniliowy i jajka. Wszystko zmiksować. Podgrzewać na małym ogniu mieszając aż masa zrobi sie rzadka.Wówczas nadal mieszając stopnoiwo dodać budyń Podgrzewać dalej aż z masy zaczną wydobywać się bąbelki powietrza. Wylać masę do tortownicy wyłożonej herbatnikami , przestudzić i wstawić do lodówkipolać polewą kakaową. Temperatura piekarnika: nie wymaga pieczenia Czas pieczenia: nie wymaga pieczenia
Ciasta - PYCHOTKA.jpg
Pychotka Składniki ciasto: 20 dagKasia 40 dag mąki 4 jaj ...
Pychotka Składniki ciasto: 20 dagKasia 40 dag mąki 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.) pokrojone orzechy 10 dag cukru pudru 20 dagcukru kryształu masa:1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 1 Kasia 1/2 szkl. cukru pudru Jak zrobić? Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem .MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem. Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce Temperatura piekarnika: Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis. Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności