Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

CIASTO CYGAN.jpg

LunkaM / Ciasta / CIASTO CYGAN.jpg
Ciasta - CIASTO CYGAN.jpg
Download: CIASTO CYGAN.jpg

25 KB

(260px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
CYGAN
CIASTO:15 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, 10 dag miodu płynnego, 30 dag zmielonego maku, 5 dag kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180°C ok. 1 godzinę i prze kroić na 2 placki.
MASA BUDYNIOWA: 1/2 l mleka, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 kostka tłuszczu.
Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając.
1 duża paczka biszkoptów, 2 czerwone galaretki.
Przełożenie placka:
Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - PLEŚNIAK.jpg
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ...
„Pleśniak” Składniki 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 5 jaj 250 g Kasia łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao 150 g dżemu śliwkowego pokrojone, suszone śliwki Jak zrobić? Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasia i 5 żółtkami. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao. Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę a następnie ułożyć ją na startym cieście. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek. Temperatura piekarnika: 160-180oC Czas pieczenia: Ciasto piec około 45-60 minut
Ciasta - BANANEK.jpg
BANANEK Składniki CIASTO: 8jaj 1 szklanka mąki 3/4szklan ...
BANANEK Składniki CIASTO: 8jaj 1 szklanka mąki 3/4szklanki cukru 1/2szklanki mielonych orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM: 1 kostka Kasia 5 łyżek cukru pudru 3żółtka 20gr mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 1 kieliszek rumu(sok z 1 cytryny-jeżeli dla dzieci) DEKORACJA: 7-10 bananów polewa czekoladowa 1/4lśmietanki 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 torebki galaretki bananowej Jak zrobić? Upiec biszkopt. wystudzić - przekroić na 2 części Spodnią część ciasta nasączyć słabą herbatką- nałożyć wiśnie lub dżem. KREM: 1/2 galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Żółtka utrzeć z cukrem do białości .Dodać orzechy,zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy przez 3-4 min. Kasia lub Kasia utrzeć z zimną papką orzechową,dodać sok z cytryny.3/4 kremu rozsmarować na wiśniach.Nałożyć drugą część ciasta,powtórnie nasączyć herbatką i rozsmarować resztą kremu.Na krem nałożyć przekrojone na pół wzdłuż banany. Śmietankę ubić na sztywno Dodać zmiksowane banany i zimną galaretkę.Nałożyć na banany,wyrównać.Polać polewą czekoladową pozostawić w lodówce na kilka godzin. Temperatura piekarnika: 180stoC Czas pieczenia: 20 min
Ciasta - DELICJA.jpg
Delicja Składniki ciasto: 1 szkl cukru 1 szkl orzechów 1 ...
Delicja Składniki ciasto: 1 szkl cukru 1 szkl orzechów 1 szkl wiórków 1 szkl rodzynek 8 białek 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: puszka brzoskwiń 375g Kasia 2 opakowania budyniu ponadto: delicje galaretka truskawkowa Jak zrobić? ciasto: białka ubić dodawać po kolei resztę składników. dokładnie wymieszać i przelać do blaszki piec 40minut. masa: zrobić masę budyniową, Kasia utrzeć dodać budyń. na placek wyłożyć 1/2 masy, delicje, resztę masy, a na wierzchu brzoskwinie i zalać galaretką przyrządzoną według przepisu podanego na opakowaniu. Temperatura piekarnika: użytkownik nie podał temperaturyoC Czas pieczenia: 40 minut
Ciasta - BUDYNIOWIEC.jpg
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko ca ...
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko cale 1 szklanka cukru 2 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka Kasia 1 łyżka smalcu Dodatki: 2 budynie 1 l mleka 1 kg jabłek Beza: 4 białka (pozostałe z ciasta) 3 łyżkami cukru 2 łyżki kisielu 4 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki kisielu. Jak zrobić? Przygotować 2 miski: w pierwszej-żółtka utrzeć z cukrem kryształem do białości. W drugiej połączyć-mąkę, proszek do pieczenia i Kasia (ucieramy mikserem do uzyskania kruszonki). Następnie żółtka z cukrem wlać do miski drugiej i wyrobić ręką ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki. Wyłożyć 1 część ciasta na blachę - zapiec 10 min. Następnie na ciasto ułożyć usmażone jabłka. Ugotować 2 budynie na 1 l mleka z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na jabłka wyłożyć 2 część ciasta. Ciasto zapiec ok. 20 min. Następnie na wierzch wyłożyć bezę i piec jeszcze ok. 20-25 min. (w podwójnej blaszce). Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
Ciasta - BUDYNIOWIEC 2.jpg
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko ca ...
Budyniowiec Składniki Ciasto: 4 szklanki mąki 4 jajko cale 1 szklanka cukru 2 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka Kasia 1 łyżka smalcu Dodatki: 2 budynie 1 l mleka 1 kg jabłek Beza: 4 białka (pozostałe z ciasta) 3 łyżkami cukru 2 łyżki kisielu 4 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki kisielu. Jak zrobić? Przygotować 2 miski: w pierwszej-żółtka utrzeć z cukrem kryształem do białości. W drugiej połączyć-mąkę, proszek do pieczenia i Kasia (ucieramy mikserem do uzyskania kruszonki). Następnie żółtka z cukrem wlać do miski drugiej i wyrobić ręką ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki. Wyłożyć 1 część ciasta na blachę - zapiec 10 min. Następnie na ciasto ułożyć usmażone jabłka. Ugotować 2 budynie na 1 l mleka z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na jabłka wyłożyć 2 część ciasta. Ciasto zapiec ok. 20 min. Następnie na wierzch wyłożyć bezę i piec jeszcze ok. 20-25 min. (w podwójnej blaszce). Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis
Ciasta - BOUNTY.jpg
Bounty Składniki Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szkl mąki p ...
Bounty Składniki Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szkl mąki pszennej ½ szkl cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa ½ litra mleka ½ szkl cukru 20 dag Kasia 25 dag wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy – 16g Polewa 1 czekolada mleczna 100 g 1 czekolada gorzka 100 g 12,5 dag Kasia Jak zrobić? Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem blachy i piec w temp.p. 170 - 180˚C przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy dodać Kasia, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby Kasia się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Czekoladę połamać, dodać Kasia i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: ok. 30 minut
Ciasta - KARPATKA-HIMALAJKA.jpg
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kas ...
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 125 g Kasia 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka Aromat wanilinowy cukier puder do posypania Jak zrobić? Kasia z wodą zagotować. Wsypać mąkę i mieszać do powstania gęstej masy. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić, wbić kolejno jajka i zmiksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę (35 x 20 cm) lub tortownicę (śr. 30 cm) wysmarować Kasia. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temp.peraturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na ok. 15 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. (w większym piekarniku można upiec dwa placki jednocześnie, ale potrzebne są dwie jednakowe blaszki). Jaja ubić z cukrem, dodać obie mąki i szklankę mleka, wymieszać. Zagotować 2 szklanki mleka, masę jajeczną wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty, ciągle mieszając, by się nie porobiły grudki. Do gorącego budyniu dodać Kasia, wymieszać. Gorący krem wylać jeden blat ciasta, przykryć drugim. Ostudzić. posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 200oC
Ciasta - MAKOWO-SEROWE.jpg
Makowo-serowe Składniki Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1 ...
Makowo-serowe Składniki Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 125 g Kasia 1 żółtko Masa makowa: 4,5 szklanki maku 1¼ szklanki cukru pudru 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 4 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy do smaku Masa serowa: 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny) 1,5 szklanki cukru pudru 150 g miękkiego Kasia 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% kieliszek rumu Jak zrobić? Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm. Ponakłuwać, podpiec w temp.peraturze 190ºC przez 15 - 20 minut. Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową. Masa serowa: Miękkie Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową. Piec około 60 minut w temp.peraturze 175ºC (oczywiście zależy od piekarnika, ja piekłam dokładnie godzinkę) Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu. Polać polewą i dowolnie udekorować. Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 60 minut
Ciasta - CIASTO Z JAGODAMI.jpg
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki ...
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru pudru * 8 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * KREM * 1/2 litra mleka * 2 łyżki mąki * 2 łyżki budyniu śmietankowego * 2/3 szklanki cukru pudru * 1 masło extra * jagody * 3 galaretki cytrynowe Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody
Ciasta - WIŚNIOWE Z PIANKĄ.jpg
Ciasto wiśniowe z pianką Składniki 4 jajka 20 dag cukru ...
Ciasto wiśniowe z pianką Składniki 4 jajka 20 dag cukru 17 dag mąki 3 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 2 galaretki wiśniowe 2 słoiki wydrylowanych wiśni 1 krem do tortu - smak ajerkoniak DR OETKER 1 opakowanie polewy mlecznej tłuszcz do wysmarowania blachy drukuj listę zakupów Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego tanie. Sama wymyśliłam ten przepis. Na początku bałam się, że krem ajerkoniakowym z wiśniami nie będzie się dobrze komponować ale wyszło super. Jak zrobić? Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto wylać do blachy i piec około 25 minut w temp.peraturze 170 stopni. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ugotować 2 galaretki w 750ml wody. Wiśnie odsączyć. Gdy ciasto ostygnie przekroić je w połowie. Ciasto obłożyć dookoła obręczą ( aby galaretka nie wypłynęła ). Na cieście poukładać wiśnie i zalać galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka stwardniałą. Nałożyć 2 część ciasta. Krem zrobić wg instrukcji na opakowaniu. Nałożyć na ciasto. Polewę rozpuścić i polać równo powierzchnię ciasta. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: 25 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności