Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

BUDYNIOWIEC.jpg

LunkaM / Ciasta / BUDYNIOWIEC.jpg
Ciasta - BUDYNIOWIEC.jpg
Download: BUDYNIOWIEC.jpg

54 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Budyniowiec
Składniki
Ciasto:
4 szklanki mąki
4 jajko cale
1 szklanka cukru
2 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka Kasia
1 łyżka smalcu
Dodatki:
2 budynie
1 l mleka
1 kg jabłek
Beza:
4 białka (pozostałe z ciasta)
3 łyżkami cukru
2 łyżki kisielu
4 białka ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, następnie dodać 2 łyżki
kisielu.
Jak zrobić?
Przygotować 2 miski: w pierwszej-żółtka utrzeć z cukrem kryształem do
białości. W drugiej połączyć-mąkę, proszek do pieczenia i Kasia
(ucieramy mikserem do uzyskania kruszonki). Następnie żółtka z cukrem
wlać do miski drugiej i wyrobić ręką ciasto. Ciasto podzielić na 2
części i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki. Wyłożyć 1 część
ciasta na blachę - zapiec 10 min. Następnie na ciasto ułożyć usmażone
jabłka. Ugotować 2 budynie na 1 l mleka z cukrem. Gorący budyń wylać
na jabłka. Na jabłka wyłożyć 2 część ciasta. Ciasto zapiec ok. 20
min. Następnie na wierzch wyłożyć bezę i piec jeszcze ok. 20-25 min.
(w podwójnej blaszce).
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - CIASTO-DZIEŃ KOBIET.jpg
Ciasto Dzień Kobiet Składniki Ciasto: 30 dag Kasia 25 da ...
Ciasto Dzień Kobiet Składniki Ciasto: 30 dag Kasia 25 dag cukru pudru 25 dag mąki 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku Masa 1: 2 galaretki wiśniowe słoik drelowanych wiśni Masa 2: 2 bite śmietany (Śnieżki) 1/2 szkl mleka galaretka zielona Kasia, cukier, żółtka - utrzeć. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem, na końcu dodać pianę. ciasto podzielić na 3 części. Jedną część pozostawić taką jaka jest, do 2 dodać 3/4 szkl mielonych orzechów włoskich, do 3 dodać 2 łyżki kakao - upiec 3 placki. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl wody, dodac słoik wiśni drelowanych, wymieszać a gdy zacznie żelować położyć na białe ciasto i przełożyć orzechami. 2 bite śmietany ubić z 1/2 szkl mleka, do tego dodać rozpuszczoną w 1 szkl wody galaretkę zieloną. Posmarować placek orzechowy, położyć na to placek kakaowy. Polać polewą. Czas pieczenia: ok. 20 minut
Ciasta - SMERFETKA.jpg
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. c ...
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. cukier, 1szkl. Mąka pszenna, 1/2szkl. mąka ziemniaczana, 1/2szkl. proszek do pieczenia, 1łyżeczka woda, 2łyżki Masa budyniowa:mleko, 2szkl. cukier waniliowy, 1opakowanie mąka, 1szkl. żółtka, 3szt. cukier kryształ, 1szklanka margaryna, 1szt. barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt. galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody, delicje jagodowe (lub inne), 2paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika. 2. Masa śmietanowa:2 śnieżki 2 niepełne szkl. mleka 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki. Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody. Wykonanie placka: biszkopt masa budyniowa delicje jagodowe(lub inne) masa ze śnieżki galaretka
Ciasta - ŚNIEŻYNKA.jpg
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 ...
Śnieżynka Składniki 1 Kasia 6 jaj 25 dag cukru pudru 20 dag mąki cukier waniliowy 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki orzechów włoskich,mielonych MASA: 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka Jak zrobić? Utrzeć Kasia z cukrem pudrem. Dodać żółtka,ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,amoniak i cukier waniliowy. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Ciasto podzielić na 3 części i upiec: -biały bez dodatków -dodać orzechy mielone -dodać kakao Piec w temp.p. 180*C Masa: "Śnieżkę" ubić w 1/2 szklanki mleka. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie ubić drugą "Śnieżkę", dodając żółtą galaretkę. Przełożenie placka: białe ciasto-masa czerwona-ciasto orzechowe-masa żółta-ciasto kakaowe. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 min
Ciasta - WINOGRONOWA FANTAZJA.jpg
Winogronowa fantazja Składniki Masa: 350g trzykrotnie zm ...
Winogronowa fantazja Składniki Masa: 350g trzykrotnie zmielonego twarogu 300g twarożku homogenizowanego 4 łyżki śmietany 1/3 szklanka cukru ½ szklanki białego wina 1 i ½ opakowania galaretki cytrynowej 600g jasnych i ciemnych winogron Ciasto: 200g herbatników Jak zrobić? Twaróg utrzeć z twarożkiem, śmietaną i cukrem. Wino zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Po ostudzeniu dokładnie połączyć z masą serową. Herbatnikami wyłożyć dno i boki formy do ciasta. Zalać masą serową i zatopić w niej winogrona. Wstawić do lodówki. Po zastygnięciu można posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: brak danychoC Czas pieczenia: brak danych
Ciasta - TOFFI.jpg
Ciasto Toffi Składniki SKŁADNIKI NA CIASTO: 50 dag mąki ...
Ciasto Toffi Składniki SKŁADNIKI NA CIASTO: 50 dag mąki pół szklanki cukru pudru 15 dag miodu pół kostki Kasia lub Kasia 2 jajka cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA KREM: pół litra śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny PONADTO: 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki 10 dag posiekanych orzechów włoskich Jak zrobić? CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 32 x 22 cm, ale może być trochę większa). Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temp.peraturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić. KREM: Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Temperatura piekarnika: 200oC Czas pieczenia: 15
Ciasta - OWOCOWA PYCHOTKA.jpg
Owocowa pychotka Składniki Biszkopt: 4 jajka szklanka cu ...
Owocowa pychotka Składniki Biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki kostka Kasia 8 łyżek wody czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: słoik wypestkowanych wiśni - bez soku 3 galaretki wiśniowe 700 ml kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki żelatyny rum do skropienia biszkoptu tabliczka gorzkiej czekolady Jak zrobić? Spód: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać olej z wodą i lekko trzepać ciasto. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Uwaga: gdy dodawałam olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach. Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm. Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem. Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany. Następnie położyć na to drugi blat a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. Wierzch posypać tartą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki , dla lepszego stężenia. Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 40 min
Ciasta - ORZECHOWIEC.jpg
Orzechowiec Składniki Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 20 ...
Orzechowiec Składniki Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 20 dag cukru 20 dag Kasia 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki zsiadłego mleka Masa orzechowa: 30 dag orzechów grubo pokrojonych 10 dag cukru 10 dag Kasia 1 łyżki miodu Krem budyniowy: do przyrządzenia budyniu 1/2 mleka 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka maki pszennej 1 cukier waniliowy do przygotowania kremu: 1 kostka Kasia 3 łyżki cukru pudru Jak zrobić? Miód rozgrzać, sodę rozpuścić w letnim mleku Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2-części. Jedną część upiec na rumiano. Na drugą surową wyłożyć masę orzechową i też upiec. Masa orzechowa: Wszystkie składniki krótko smażyć i wylać na surowe ciasto Krem budyniowy: ugotować budyń z podanych składników, następnie utrzeć kostkę Kasia z 3 łyżkami cukru pudru i połączyć z ugotowanym budyniem. Upieczone placki przełożyć Temperatura piekarnika: użytkownik nie podał temperaturyoC Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
Ciasta - ORZECHOWA KRAINA.jpg
Orzechowa kraina Składniki Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cu ...
Orzechowa kraina Składniki Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy aromat migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto orzechowe: 4 jaja 80 ml cukru pudru (trochę mniej niż pół szklanki) 30 dag siekanych orzechów włoskich 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: duży budyń śmietankowy mleko do ugotowania budyniu wg. przepisu na opakowaniu Kasia nutella lub inny orzechowy krem Wierzch: roztopiona czekolada Jak zrobić? 1. Ucieramy biszkopt: białka ubijamy do białości z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, a na końcu przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszając wszystko łyżką drewnianą tym samym spulchniając ciasto Pieczemy w 170*C 30min 2. Ucieramy ciasto orzechowe: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy mieszając łyżką Pieczemy ok 40 min w 170*C 3. Robimy budyń. Ostudzony ucieramy z Kasia i ew. cukrem pudrem (1/4 szklanki) jeśli budyń jest bez cukru. Ja zawsze budyń robię jako pierwszy a potem biorę się za robienie biszkoptu i ciasta orzechowego, w tym czasie budyń już stygnie. 4. Przekładamy warstwy: połowa biszkoptu warstwa nutelli połowa masy ciasto orzechowe całe nutella masa druga połowa biszkoptu wierch polewam roztopioną czekoladą (można użyć polewy czekoladowej własnej roboty) Ciasto wstawić do chłodnego miejsca i następnego dnia można już kroić. Palce lizać. Temperatura piekarnika: 170oC
Ciasta - PTYSIE.jpg
PTYSIE Składniki * 100 g masła ...
PTYSIE Składniki * 100 g masła * szczypta soli * 250 g mąki * 5-6 jajek * Nadzienie: * 2 torebki cukru waniliowego * 1/2 I śmietanki (27-36%) * cukier puder Sposób przygotowania 1. 1 1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać. 2. 2 Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie. 3. 3 Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką. 4. 4 Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
Ciasta - PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY.jpg
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 o ...
budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyń śmietankowy - 1 opakowanie cukier - 3 łyżki jajka - 2 szt kakao - 1 łyżka masło - 1/3 kostki mąka - 1 szklanka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki serek homogenizowany waniliowy - 2 szt Sposób przyrządzenia Masło, cukier i jajko utrzeć w misce na jednolitą masę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia w drugim naczyniu i dodać to do masy z cukru i masła. wszystko delikatnie zamieszać i wyłożyć na małą tortownicę. budyń śmietankowy ugotować według przepisu i gorący wylać na ciasto w tortownicy. Serki waniliowe, drugie jajko i budyń czekoladowy wymieszać razem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 min.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności