Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Szczaw zwyczajny.jpg

SZCZAW - Szczaw zwyczajny.jpg
Download: Szczaw zwyczajny.jpg

19 KB

(300px x 224px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa)

Roślina z rodziny rdestowatych. Surowcem zielarskim są młode, kruche wiosenne liście. Zawierają one oprócz białka, węglowodanów, składniki mineralne takie jak wapń, żelazo i magnez. Mają także więcej witaminy C niż cytryna.
Szczaw jest znany głównie ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Nie jest przez to zalecany osobom mającym skłonności do odkładania się kamieni nerkowych.
Roślinie przypisuje się działanie krwiotwórcze ( ze względu na zawartość żelaza), moczopędne, poprawiające apetyt.
Zastosowanie kulinarne mają wyłącznie liście świeże, przyrządza się je tak jak szpinak, można zrobić z nich zupę, sos. Warto zaznaczyć, że nie wszystkie gatunki szczawiu są jadalne- np. szczaw lancetowaty.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
SZCZAW - Szczaw zwyczajny.jpg
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) Roślina z rodziny rd ...
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) Roślina z rodziny rdestowatych. Surowcem zielarskim są młode, kruche wiosenne liście. Zawierają one oprócz białka, węglowodanów, składniki mineralne takie jak wapń, żelazo i magnez. Mają także więcej witaminy C niż cytryna. Szczaw jest znany głównie ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Nie jest przez to zalecany osobom mającym skłonności do odkładania się kamieni nerkowych. Roślinie przypisuje się działanie krwiotwórcze ( ze względu na zawartość żelaza), moczopędne, poprawiające apetyt. Zastosowanie kulinarne mają wyłącznie liście świeże, przyrządza się je tak jak szpinak, można zrobić z nich zupę, sos. Warto zaznaczyć, że nie wszystkie gatunki szczawiu są jadalne- np. szczaw lancetowaty.
SZCZAW - SZCZAW.jpg
Składniki: * szczaw 1 kg * woda 3 łyżki Wykonan ...
Składniki: * szczaw 1 kg * woda 3 łyżki Wykonanie: Opłukany szczaw pokroic nożem i włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i zagotować. Wkładać do malutkich słoiczków, zakręcić i pasteryzowac 10 min.
SZCZAW - SZCZAW.jpg
Składniki: * szczaw 1 kg * woda 3 łyżki Wykonan ...
Składniki: * szczaw 1 kg * woda 3 łyżki Wykonanie: Opłukany szczaw pokroic nożem i włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i zagotować. Wkładać do malutkich słoiczków, zakręcić i pasteryzowac 10 min.
SZCZAW - Szczaw zwyczajny.jpg
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) Roślina z rodziny rd ...
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) Roślina z rodziny rdestowatych. Surowcem zielarskim są młode, kruche wiosenne liście. Zawierają one oprócz białka, węglowodanów, składniki mineralne takie jak wapń, żelazo i magnez. Mają także więcej witaminy C niż cytryna. Szczaw jest znany głównie ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Nie jest przez to zalecany osobom mającym skłonności do odkładania się kamieni nerkowych. Roślinie przypisuje się działanie krwiotwórcze ( ze względu na zawartość żelaza), moczopędne, poprawiające apetyt. Zastosowanie kulinarne mają wyłącznie liście świeże, przyrządza się je tak jak szpinak, można zrobić z nich zupę, sos. Warto zaznaczyć, że nie wszystkie gatunki szczawiu są jadalne- np. szczaw lancetowaty.
SZCZAW - Szczaw zwyczajny.jpg
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) Roślina z rodziny rd ...
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) Roślina z rodziny rdestowatych. Surowcem zielarskim są młode, kruche wiosenne liście. Zawierają one oprócz białka, węglowodanów, składniki mineralne takie jak wapń, żelazo i magnez. Mają także więcej witaminy C niż cytryna. Szczaw jest znany głównie ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Nie jest przez to zalecany osobom mającym skłonności do odkładania się kamieni nerkowych. Roślinie przypisuje się działanie krwiotwórcze ( ze względu na zawartość żelaza), moczopędne, poprawiające apetyt. Zastosowanie kulinarne mają wyłącznie liście świeże, przyrządza się je tak jak szpinak, można zrobić z nich zupę, sos. Warto zaznaczyć, że nie wszystkie gatunki szczawiu są jadalne- np. szczaw lancetowaty.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności