Wiśnia piłkowana.jpg
-
Andreas Moritz -
Aromaterapia -
Barbara Kazana - Filmy(1) -
Dieta Gersona -
Dom bez chemii(1) -
dr Henryk Różański -
Dr. Henryk Różański - Kompedia -
Dr. Henryk Różański - Preparaty -
Ewa Dąbrowska -
Farmakopea Polska IV(1) -
Farmakopea Polska VI -
Farmakopea Polska VIII(1) -
Farmakopea Polska XII -
G.P. Małachow -
Huna -
Huna(1) -
JACEK I AGATKA -
Mapy ciała -
Medycyna Chińska -
Medycyna naturalna(1) -
Meridiany -
Miód -
Mudry -
Ocet jabłkowy -
Oczyszczanie organizmu -
Oleje -
Olejki eteryczne -
Oregano -
Pasożyty -
Porady -
Porady pani Stefanii Korżawskiej -
Protokoły witaminowe -
R.Jachowicz-Receptura apteczna (hasło-gonson) -
'Rehabilitacja w praktyce' -
Srebro koloidalne(1) -
szkółkarstwo -
TERENOZNAWSTWO -
winiarstwo, wyrób alkoholi -
Witamina C -
Witamina D -
Woda utleniona -
Zapper -
Zdrowie-zioła! -
Zioła - własciwości lecznicze -
ZIOŁA , PRZYPRAWY -
zioła i olejki -
Zioła pojedyńczo -
Zioła(1) -
Zioła3 -
Ziołowe galeny i mieszanki
*****************
Kamforowiec a właściwie Cynamonowiec Kamforowy (łac. Cinnamonum Camphora) to drzewo z szerokiej rodziny cynamonowców, z których pozyskuje się korę zwaną Cynamonem. Wywodzący się z Tajwanu Kamforowiec ma jednak intensywny aromat kamfory. Od wieków używa się go zarówno w przemyśle (m.in. jako składnik prochu strzelniczego) jak i w kuchni. W średniowieczu z dalekiego wschodu wywędrował przez Indie i kraje arabskie aż do Europy. Wówczas dodawano go przede wszystkim do słodyczy, ale nie tylko – w XIII wiecznej andaluzyjskiej książce kucharskiej jest przepis na mięso duszone z jabłkami oraz kamforowcem i piżmem. Na starym kontynencie o przyprawie tej zapomniano już jednak w renesansie. Bardzo popularna jest za to w Indiach (tutaj nazywa się Pachna Karpooram lub Edible Camphor) jako dodatek do deserów, a w Chinach gałęzie i liście kamforowca używane są do przygotowywania Kaczki Zhangcha (tak też nazwy się w Chinach kamforowiec).
http://www.notatnikkuchenny.pl/?tag=przyprawy&paged=3