Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

grzybki.jpeg

ciasta torty - grzybki.jpeg
Download: grzybki.jpeg

21 KB

(400px x 267px)

0.0 / 5 (0 głosów)
GRZYBKI
na ciasto:

* 1 kostka masła lub margaryny
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* 2 łyżki powideł lub marmolady
* 1 łyżka suchego maku
* 1 białko
* polewa czekoladowa

Składniki na krem budyniowy:

* 3 szklanki mleka
* 3/4 szklanki cukru
* 1 cukier waniliowy
* 4 jaja
* 4 czubate łyżki mąki pszennej
* 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Mąkę i masło wyrobić nożem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować (dość cienko).

Wykrajać części grzybków:

* kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio roztopionym masłem; najlepiej robić to pędzelkiem; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,
* spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku
zrobić niewielką dziurkę,
* nóżki - można wykorzystać skrawki ciasta; niewielkie trójkąty posmarować dżemem i zawinąć w ruloniki; należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów).

Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).

Przygotować krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką. Ugotować z tego bardzo gęsty budyń.

Jeszcze gorącym budyniem napełnić kapelusze grzybków (jak wystygnie bedzie trudno to zrobić). Zamknąć spodami od kapeluszy, a do otworków wsunąć "nóżki" - ruloniki z marmoladą. Kapelusze pokryć polewą czekoladową.

Smacznego :)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta torty - deser mascapone.jpeg
Masa: opakowanie serka mascarpone 250 g 2 żółtka 3 ...
Masa: opakowanie serka mascarpone 250 g 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Nasączenie: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć w 1/2 szklanki wody + 3-4 łyżeczki cukru + 1/4 szklanki amaretto - czyli razem 3/4 szklanki ponczu Małe biszkopty Wiśnie W pucharkach układać warstwami : nasączone ponczem biszkopty- mascarpone-wiśnie. Końcową warstwą powinno być mascarpone. wierzch posypać kakao, udekorować wisienką. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Wychodzą 4 małe porcje.
ciasta torty - Sernik bez sera.jpeg
Sernik pieczony ze śmietany(bez grama twarogu). -3szkla ...
Sernik pieczony ze śmietany(bez grama twarogu). -3szklanki mąki -5żółtek -1kostka margaryny -1szklanka cukru -2łyżeczki proszku do pieczenia Z tych składników zagniatamy ciasto.Połową ciasta wyklejam dno blachy ,drugą polowe zostawiam na wierzch sernika. -3duże śmietany18procentowe(gęste ) -3budynie śmietankowe -1szklanka cukru -olejek waniliowy -5białek Białka ubijamy z cukrem dodajemy śmietanę i suche budynie,wszystko ubijamy ,dodajemy olejek.Wyrobioną śmietanę wykładamy na ciasto na blaszce i przykrywamy drugą częścią ciasta.Pieczemy w piekarniku w 180stopniach okolo45 do 60minut. SMACZNEGO.
ciasta torty - ciasto miodowo-grysikowe.jpeg
Ciasto miodowo-grysikowe. Składniki na ciasto: 4 szkla ...
Ciasto miodowo-grysikowe. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 2 jajka 30 dag margaryny 2 płaskie łyżeczki sody Wykonanie: Wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na 4 placki. Rozwałkować i upiec na blasze (24x42cm) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złoty kolor. Składniki na masę: 8 łyżek grysiku 1 litr mleka 2 cukry waniliowe 1i1/2 szklanki cukru pudru 30 dag masła 1 słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie: Do gotującego się mleka wsypać grysik i cukry waniliowe. Mieszając gotować, aż grysik zgęstnieje - odstawić do wystudzenia. Utrzeć 30 dag masła z cukrem pudrem. Dodawać ostudzony grysik po 1 łyżce, dalej ucierając. Pierwszy placek posmarować powidłami śliwkowymi. Następne przełożyć masą grysikową. Wierzch posmarować też cienko masą, posypać kokosem. Smacznego!
ciasta torty - pijana sliwka.jpeg
Snikers z pijaną śliwką. Wkładka śliwkowa: Około 50 ...
Snikers z pijaną śliwką. Wkładka śliwkowa: Około 50 dag śliwek kalifornijskich zalać alkoholem (może być rum lub czysta wódka) i pozostawić na noc. Śliwki pokroić w paseczki. Biszkopt orzechowy - składniki: 4 jajka 4-5 łyżek zmielonych orzechów 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Ubijać jeszcze około 5 minut. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Wylać na posmarowaną blaszkę (25x42) piec w temp,180 stopni około 30 minut. Wkładka orzechowa - składniki: 25 dag orzechów grubo pokrojonych 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i miód. Delikatnie wymieszać. Upiec na blaszce posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyłożyć na deseczkę, papier zdjąć. Krem - składniki: 5 żółtek (z wkładki orzechowej) 1/2 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 masła i margaryny (pół na pół) Wykonanie: Połowę mleka wraz z cukrem dać gotować. W pozostałym mleku rozczepać żółtka i mąkę, wlać na gotujące się mleko i zrobić budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło i margarynę utrzeć, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Łączenie ciasta: Biszkopt orzechowy - część kremu - wkładka orzechowa - krem - śliwki - pozostała część kremu - posypać ciasto mielonymi orzechami i tartą czekoladą (można polać polewą) Smacznego!
ciasta torty - SERNIK Z TRUSKAWKAMI.jpeg
Sernik z truskawkami. Składniki na I biszkopt: 4 jajka ...
Sernik z truskawkami. Składniki na I biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko zamieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Składniki na II biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie czynności jw., tylko mąkę mieszamy z dodatkiem kakao. Składniki na ciasto serowe: 6 jaj 60 dag sera zmielonego 20 dag cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 15 dag margaryny Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser z budyniem. Z białek ubić sztywną pianę. Wszystko lekko zamieszać. Upiec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Składniki na masę owocową: 1 kg truskawek (mogą być mrożone) 2-3 łyżki cukru 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Większe truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połowę. Włożyć owoce do garnka, rozprażyć na ogniu, dodać cukier. Pod koniec wsypać suchą galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia. Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 25 dag margaryny lub masła 5 łyżek cukru Wykonanie: Na mleku z cukrami ugotować budyń. W misce utrzeć masło lub margarynę i powoli dodać po łyżce ostudzony budyń. Kolejność łączenia placka: Biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - ciasto serowe - druga połowa masy budyniowej - prawie tężejąca galaretka z truskawkami - biszkopt jasny - polewa czekoladowa. Rady: Wielkość blaszki to 24 x 40 cm. Przy pieczeniu sernika polecam spód blaszki wyłożyć pergaminem, a po wystudzeniu przyłożyć twardą tekturkę na blaszkę i szybkim ruchem przewrócić ciasto. Polecam również przy pieczeniu biszkoptów wykładać spód blaszki papierem do pieczenia (oczywiście smarować blaszkę i papier margaryną), wówczas ciasto nam się nie przyklei do blaszki.
ciasta torty - TORT Z KOKOSEM.jpeg
Tort kokosowy. Składniki na 1 blat 4 białka 1/2 szkla ...
Tort kokosowy. Składniki na 1 blat 4 białka 1/2 szklanki cukru 20 dag kokosu 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników. Piec na dużej tortownicy około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Pieczemy 3 lub 4 blaty, zależnie ile mamy białek. Masa kawowa 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 kostki masła (można margarynę+masło) 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Wykonanie Jajka z cukrem ubić na parze, odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć, dodawać po łyżce masy jajecznej. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, przestudzoną wkręcić do masy. Na koniec wkręcić kieliszek spirytusu. Gotową masą przekładać blaty kokosowe. Udekorować wg. własnej inwencji.
ciasta torty - ORZECHOWIEC.jpeg
Orzechowiec. Ciasto 50 dag mąki 20 dag cukru pudru 2 ...
Orzechowiec. Ciasto 50 dag mąki 20 dag cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 2 całe jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody 2 łaskie łyżeczki mleka Wykonanie Sodę rozpuścić w letnim mleku, miód podgrzać (powinien być płynny). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto - podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x42cm) posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni (powinno być rumiane). Masa orzechowa 30 dag orzechów włoskich 10 dag cukru 10 dag masła 2 łyżki miodu Wykonanie Masło roztopić, dodać cukier, miód i pokrojone grubo orzechy - wszystko dokładnie zamieszać. Drugą część ciasta rozwałkować podobnie jak pierwszą i jeszcze ciepłą masę orzechową wyłożyć na ciasto - piec około 20 minut na złoty kolor. Krem 1 kostka masła 2/3 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 10 dag cukru 3 łyżeczki gorącej wody 2-3 łyżeczki kawy marago Wykonanie Ugotować budyń z cukrem wg przepisu na 2/3 litra mleka - odstawić do wystudzenia. Kawę rozpuścić w wodzie. Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń i kawę. Przełożyć upieczone placki krem, wstawić do lodówki.
ciasta torty - Pianka z galaretką.jpeg
Pianka z galaretką 200 ml mleka skondensowanego niesł ...
Pianka z galaretką 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 galaretki o różnych smakach (kolorach), brzoskwinie lub inne owoce Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, a drugą w 450 ml. Gdy pierwsza galaretka zaczyna tężeć, ubijamy mleko skondensowane aż powstanie piana i mieszamy z galaretką. Przekładamy do pucharków. Na wierzchu układamy owoce. Gdy druga galaretka jest już zimna, wlewamy po 4 łyżki do każdego pucharka. Kiedy galaretka w pucharkach jest już trochę ścięta, wlewamy resztę. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 2 godziny. Z tych składników wychodzi 6 większych porcji deseru lub 8 mniejszych. A to inna wersja deseru. Trochę mi nie wyszła dolna warstwa (na dole powinna być pianka, a na niej galaretka), ale nie miało to wpływu na smak, a to jest najważniejsze. :-)
ciasta torty - Maxi King.jpeg
Maxi King * 8 paczek herbatników * 1 puszka mleka o ...
Maxi King * 8 paczek herbatników * 1 puszka mleka o smaku krówki (można też mleko skondensowane słodzone, ale trzeba je gotować 2-3godz.) * Masa mleczna: * 1,5 op Kasia * 1 szkl. mleka * 1 szkl. cukru (można mniej jak kto chce) * 2 cukry waniliowe (te po 18g) * mleko w proszku 4-5szkl. (500g) * Dodatkowo: * 2 czekolady mleczne * 100g-200g (jak kto woli) orzechów ziemnych prażonych krojonych * 10 łyżek mleka Mleko + cukier + cukier waniliowy zagotować. DObrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. 1,5op. Kasia miękkiej Kasia ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku, tyle ile nam pasuje (najmniej 3 szkl). Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce. Dobre do spożycia w ten sam dzień :)
ciasta torty - Venus.jpeg
Venus * NA 2 BISZKOPTY: * 8 jajka * 8 łyżki cukru ...
Venus * NA 2 BISZKOPTY: * 8 jajka * 8 łyżki cukru * 8 łyżki mąki * 2 łyżeczka proszku do pieczenia * MASA: * 0,5kg serka mascarpone * 4 łyżki cukru pudru * 0,5l śmietany kremówki 36% (Łowicz) * 1 galaretka cytrynowa * KROKANT: * 1/2 kostki Kasia * 0,5 szklanki cukru * 20dag kokosu * DODATKOWO: * Słoik dżemu brzoskwiniowego BISZKOPTY: Białka ubić z cukrem dodać żółtka następnie mąkę i proszek do pieczenia u piec 2 biszkopty MASA: Ser mascarpone utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i ubić. KROKANT: kokos, Kasia i cukier razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji po wyrobieniu włożyć do pieca i prażyć aż do uzyskania złotego koloru. WYKONANIE: Na biszkopcie posmarować serek mascarpone na to wyłożyć śmietanę z galaretką przykryć drugim biszkoptem posmarować górę dżemem brzoskwiniowym a na wierzch posypać zrumienionym kokosem. Temperatura piekarnika : 170-180oC Czas pieczenia: 15min
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności