Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Venus.jpeg

ciasta torty - Venus.jpeg
Download: Venus.jpeg

11 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Venus

* NA 2 BISZKOPTY:
* 8 jajka
* 8 łyżki cukru
* 8 łyżki mąki
* 2 łyżeczka proszku do pieczenia
* MASA:
* 0,5kg serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* 0,5l śmietany kremówki 36% (Łowicz)
* 1 galaretka cytrynowa
* KROKANT:
* 1/2 kostki Kasia
* 0,5 szklanki cukru
* 20dag kokosu
* DODATKOWO:
* Słoik dżemu brzoskwiniowego


BISZKOPTY:
Białka ubić z cukrem dodać żółtka następnie mąkę i proszek do pieczenia u piec 2 biszkopty
MASA:
Ser mascarpone utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru.
Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody.
Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i ubić.
KROKANT: kokos, Kasia i cukier razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji po wyrobieniu włożyć do pieca i prażyć aż do uzyskania złotego koloru.
WYKONANIE:
Na biszkopcie posmarować serek mascarpone na to wyłożyć śmietanę z galaretką przykryć drugim biszkoptem posmarować górę dżemem brzoskwiniowym a na wierzch posypać zrumienionym kokosem.

Temperatura piekarnika : 170-180oC

Czas pieczenia: 15min

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta torty - ŚLIWKOWIEC.jpeg
Upiec jasny biszkopt z 8 jaj i przekroić na dwa placki. ...
Upiec jasny biszkopt z 8 jaj i przekroić na dwa placki. 40 dkg śliwek suszonych zalać na noc wódką, spirytusem lub rumem. Na drugi dzień ,śliwki odsączyć. Alkohol zachować. Masa budyniowa. 2 i 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 budynie czekoladowe, kostka masła roślinnego miękkiego. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce budyniu zimnego. Masa czekoladowa ze śliwkami. 1/2 kostki masła roślinnego. 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. Masło zagotować, dodać czekolady aby się rozpuściły, mieszać. uwaga aby się nie przypaliło. Wyłączyć. Dodać śliwki i połowę alkoholu. Wykonanie placka: Jedną część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyć połową masy czekoladowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i skropić połową alkoholu ze śliwek Równo nałożyć drugą część masy czekoladowej. Po przestudzeniu wyłożyć masę ze śliwkami na masę czekoladową.
ciasta torty - ciasto kokosowe z masa karmelowo orzechowa.jpeg
25 dkg kokosu 7 białek 1/2 szkl.cukru Masa karmelow ...
25 dkg kokosu 7 białek 1/2 szkl.cukru Masa karmelowo-orzechowa: 35 dkg orzechów włoskich posiekanych dość drobno 4 łyżki miodu pół kostki i trochę masła 4 łyżki cukru Masa budyniowa: 7 żółtek, które nam zostały 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej niepełna szklanka cukru cukier waniliowy 1 kostka Kasi 1/2 kostki masła, które nam zostało Placek kokosowy: Białka ubić, dodać cukier, chwilę ubijać. Dodać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną formę, taką standardową. Ja wykładam formę jeszcze papierem, bo łatwiej jest wyjąć z niej placek. Masa orzechowa: Masło roztopić, dodać resztę składników, gotować ok.5 min. ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłożyć wyłożyć na masę kokosową . Nie obawiaj się że masa jest gorąca-jeżeli ją ostudzisz to stwardnieje i już jej nie rozsmarujesz. Piec ok 30 min. w temp.180°. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Resztę mleka ugotować z cukrami, dodać mieszankę żółtkową. Ugotować na gładki budyń. Margarynę i masło utrzeć, dodając ostudzony budyń. Masę wyłożyć na placek kokosowo-orzechowy.Posypać startą czekoladą. Ja jeszcze piekę na spód biszkopt kakaowy, który smaruję kremem czekoladowym i na to daję dopiero ciasto kokosowo-orzechowe i masę, ale oryginalny przepis jest bez biszkoptu. Cały fenomen tego ciasta tkwi w przepysznej, puszystej masie budyniowej, która wprost rozpływa się w ustach.
ciasta torty - SERNIK Z MAKARONEM.jpeg
1 opakowanie makaronu wstazki 450 g 2 serki philadephia ...
1 opakowanie makaronu wstazki 450 g 2 serki philadephia sa takie u Was wielkosci kostki masla 6 sztuk jajek 2 szklanki mleka 1 kostke masla 3/4 szklanki cukru Tak jak widac ja robie w szklanym naczyniu mozna robic w blaszce . Suchy makaron ulozyc na blache ,zalac to 2 szklankami mleka .i pozostawic na 15-20 minut. Maslo pokroic na plasterki i ulozyc na makaron. Serek zmiksowac na gladka mase ,jajka ubic z cukrem na gesta mase .nastepnie do serka dodawac ubite jajka . Mase wylac na makaron. Mozna polozyc na mase owoce ,sliwki suszone .wanilie. Ja osobiscie dodaje mieszanke z suszonych owocow do masy . Tu na sam wierzch posypalam drobniutka czekolada . Piec 1 godzine w temp. 180 C. Mam prosbe jak ktos z Was zrobi to prosze zeby napisal czy smakowal . Polecam sprobowc jest pyszne i szybko sie robi.Pozdrawiam
ciasta torty - MANDARYNKOWA SZACHOWNICA.jpeg
SKŁADNIKI: Biszkopt ›4 jajka ›niepełna szklanka cukru › ...
SKŁADNIKI: Biszkopt ›4 jajka ›niepełna szklanka cukru ›łyżeczka proszku do pieczenia ›szklanka mąki pszennej Krem pomarańczowy ›kostka masła ›szklanka cukru ›szklanka śmietany 12% ›2 galaretki pomarańczowe ›6 mandarynek Masa śmietanowa ›200 ml śmietany kremówki ›opakowanie cukru waniliowego ›opakowanie śmietanfiksu › herbatniki WYKONANIE: Biszkopt: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masą. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do jajek. Średnią blaszkę natłuścić, wysypać tartą bułką. Wlać ciasto, piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Krem pomarańczowy: masło stopić w rondlu z cukrem i śmietaną, wsypać galaretki i wymieszać tak, aby galaretki się rozpuściły, przestudzić. Na ostudzonym biszkopcie rozłożyć cząstki mandarynek, zalać kremem, wstawić do lodówki (na 1 godzinę). Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietanfiksem, wyłożyć na krem pomarańczowy. Na wierzchu rozłożyć herbatniki tak, aby utworzyły szachownicę. Przybrać cząstkami mandarynek.
ciasta torty - PUCHATEK.jpeg
Składniki CIASTO 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru ...
Składniki CIASTO 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 20 dag mąki (ja dałam tortową) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 8 żółtek 8 białek 20 dag cukru kryształu 10 dag płatków migdałowych MASA ŚMIETANKOWA 1 litr śmietany kremówki 6 łyżeczek żelatyny (ja dałam 7) 1 litr kompotu z agrestu (z owocami) 1 łyżeczka kakao kilkanaście okrągłych biszkoptów cukier puder do smaku WYKONANIE Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,ucierając dodać żółtka i na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto rozsmarować w dwóch jednakowych blaszkach,wyłożonych papierem do pieczenia (wielkość moich blaszek to 22 na 37 cm). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i równomiernie rozłożyć na powierzchni obu placków.Posypać płatkami migdałowymi i piec każdy placek przez 30 minut w temp.180 stopni. Wystudzić. 1/2 litra śmietany ubić z cukrem pudrem,dodać kakao i 3 łyżeczki (ja dałam 3 i 1/2 łyż.) żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody.Śmietanę rozprowadzić na jednym z wcześniej upieczonych placków.Na wierzchu ułożyć,lekko wciskając biszkopty. 1/2 litra śmietany ubić z cukrem pudrem,dodać 3 łyżeczki ( ja dałam 3 i 1/2 łyż.) żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody.Na koniec wmieszać dobrze odsączone owoce agrestu. Śmietanę z agrestem rozprowadzić na ułożonych biszkoptach i przykryć drugim plackiem. Całość posypać cukrem pudrem. Poleć znajomym Duże zdjęcie Zgłoś nadużycie
ciasta torty - SERNIK W CIEŚCIE MIODOWYM.jpeg
Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 2 duże jajka 125g ...
Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 2 duże jajka 125g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 12,5dag miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser: 1 kg sera sernikowego 10 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru (można dodać odrobinę więcej) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu waniliowego opakowanie cukru waniliowego słoiczek powideł śliwkowych ulubiona polewa czekoladowa Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem i podzielić na 4 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić tortownicę (u mnie o średnicy 26cm). Gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15min w temperaturze 180C. Ser, cukier puder, cukier waniliowy, masło i jajka wymieszać w garnku. Mieszając doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować. Budynie rozmieszać w mleku i dodać do gotującej się masy. Mieszać energicznie, aż masa zgęstnieje. W tortownicy ułożyć pierwszy krążek ciasta. Posmarować go powidłami i wylać niego 1/3 gorącej masy serowej. Przykryć kolejnym plackiem, posmarować powidłami, wylać masę. Czynność powtórzyć i przykryć ostatnim plackiem. Delikatnie docisnąć. Odstawić na noc w temperaturze pokojowej, polać polewą, a następnie wstawić na co najmniej 24 h do lodówki. Dowolnie udekorować.
ciasta torty - Hiszpan - ciasto z bakaliami.jpeg
Składniki: 8 jaj 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki 2 du ...
Składniki: 8 jaj 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki 2 duże łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać mąkę z kakao i proszkiem- przesiane przez sitko. Upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Wielkość blaszki- 24 x 42 cm. Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty. Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 40 dag tłuszczu (masło + margaryna) 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady rodzynki orzechy kieliszek spirytusu Wykonanie: 1 szklankę mleka dać gotować razem z cukrem. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną - wylać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. W misce utrzeć masło z margaryną na gładką masę, dodawać po łyżce wystudzony budyń, na sam koniec wlać kieliszek spirytusu i zamieszać. Odłożyć 1/3 kremu i dodać kakao - wymieszać. Łączenie ciasta: Połowa blatu - połowa białego kremu - część bakalii - drugi blat - biały krem - ciemny krem - bakalie
ciasta torty - CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI.jpeg
SKŁADNIKI: 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 cz ...
SKŁADNIKI: 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Margaryna do posmarowania formy Masa: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe z cukrem Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe kilka kostek czekolady WYKONANIE: Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki, z proszkiem do pieczenia,kakao i olej delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 24x28cm,posmarować margaryną i posypać lekko mąką ,wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min(ciasto ma być cienkie) Upieczone ciasto, wystudzić(niewyjmujemy z blaszki)ugotować 4 budynie w litrze mleka,gorący wylać na ciasto,przestudzić. ułożyć maliny i wstawić do lodówki. 2 galaretki malinowe,rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody ,wystudzić (ma być tężejąca)polewać łyżką galaretkę na maliny aż do wyczerpania,odstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego.
ciasta torty - CYGAŃSKA DROGA.jpeg
SKŁADNIKI: ciasto 15 dag margaryny Kasi 1 szkl. cukru ...
SKŁADNIKI: ciasto 15 dag margaryny Kasi 1 szkl. cukru pudru 5 jaj 30 dag maku trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag bakalii 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 margaryna Kasia budyń waniliowy ugotowany 1/2 szkl. cukru pudru Poza tym: galaretka wiśniowa paczka podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa WYKONANIE: Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Gdy masa będzie dobrze utarta dodać resztę składników. Białka z jajek ubić i dodać na końcu, delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę i upiec 2 oddzielne placki. Wystudzić. Przygotować krem budyniowy: Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyniu. Można też dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Galaretkę przygotować według przepisu i zastygniętą podzielić na niewielkie paski. Na pierwszy placek ciasta wykładamy połowę masy budyniowej. Na tym układamy 4 rzędy biszkoptów pozostawiającodstępy między nimi na galaretkę.Na to wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
ciasta torty - Kremówka.jpeg
1kostka margaryny dwie i pół szkl mąki 2 żołka 4 łyżk ...
1kostka margaryny dwie i pół szkl mąki 2 żołka 4 łyżki śmietany Skladniki wlożyc do miski b11szybko wysiekać podzielic na 2 części upiec 2 placki w temperaturze 180 stopni 15-20 minut Masa; 1litr mleka 2 paczki cukru waniliowego 7 łyżek cukru 3 żołtka trzy i pól lyzki mąki ziemniaczanej trzy i pól łyzki mąki zwyklej 2 lyżki masła ugotować krem gorącym przekladać placki Smacznego))))))))))))))))
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności