Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Szafirowa Delicja.jpeg

Katarynka99 / przepisy kulinarne / ciasta torty / Szafirowa Delicja.jpeg
ciasta torty - Szafirowa Delicja.jpeg
Download: Szafirowa Delicja.jpeg

14 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Szafirowa Delicja

* BISZKOPT
* 4 jajka
* 1 szklanka mąki tortowej
* 1/2 szklanki mąki krupczatki
* 8 łyżek oleju
* 8 łyżek wody
* 1szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* POZOSTAŁE SKŁADNIKI
* 2 małe opakowania Delicji o smaku jagodowym
* 3 galaretki szafirowe
* śnieżka w proszku
* krem śmietankowy z torebki


BISZKOPT
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, wodę (ciepłą). Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek , delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy 25/38. Pieczemy około 40 minut w temp.peraturze 170*C.
KREM ŚMIETANKOWY
Przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (zmniejszając nieco ilość mleka).
Krem smarujemy na ostudzonym biszkopcie.
Rozkładamy delicje.
PIANKA- 1 galaretkę szafirową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy. Ubijamy śnieżkę w 150 ml mleka, powoli wlewamy lekką
tężejącą galaretkę ciągle
miksując.Piankę wylewamy na delicje. Na wierzch wylewamy pozostałe 2 galaretki ostudzone i lekko tężejące rozpuszczone w 3 szklankach
wody.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta torty - deser mascapone.jpeg
Masa: opakowanie serka mascarpone 250 g 2 żółtka 3 ...
Masa: opakowanie serka mascarpone 250 g 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Nasączenie: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć w 1/2 szklanki wody + 3-4 łyżeczki cukru + 1/4 szklanki amaretto - czyli razem 3/4 szklanki ponczu Małe biszkopty Wiśnie W pucharkach układać warstwami : nasączone ponczem biszkopty- mascarpone-wiśnie. Końcową warstwą powinno być mascarpone. wierzch posypać kakao, udekorować wisienką. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Wychodzą 4 małe porcje.
ciasta torty - grzybki.jpeg
GRZYBKI na ciasto: * 1 kostka masła lub margaryny ...
GRZYBKI na ciasto: * 1 kostka masła lub margaryny * 3 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka kwaśnej śmietany * 2 łyżki powideł lub marmolady * 1 łyżka suchego maku * 1 białko * polewa czekoladowa Składniki na krem budyniowy: * 3 szklanki mleka * 3/4 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 4 jaja * 4 czubate łyżki mąki pszennej * 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej Mąkę i masło wyrobić nożem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować (dość cienko). Wykrajać części grzybków: * kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio roztopionym masłem; najlepiej robić to pędzelkiem; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków, * spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę, * nóżki - można wykorzystać skrawki ciasta; niewielkie trójkąty posmarować dżemem i zawinąć w ruloniki; należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów). Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut). Przygotować krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką. Ugotować z tego bardzo gęsty budyń. Jeszcze gorącym budyniem napełnić kapelusze grzybków (jak wystygnie bedzie trudno to zrobić). Zamknąć spodami od kapeluszy, a do otworków wsunąć "nóżki" - ruloniki z marmoladą. Kapelusze pokryć polewą czekoladową. Smacznego :)
ciasta torty - Rafaelo.jpeg
Rafaello składniki -2,5szklanki mleka -herbatniki(w z ...
Rafaello składniki -2,5szklanki mleka -herbatniki(w zależności na jaką blachę ale około 3paczek trzeba) -3żółtka -2łyżki mąki pszennej -3łyżki mąki ziemniaczanej -1cukier waniliowy -1szklanka cukru -30dag masła roślinnego(małe opakowanie plastikowe) -ok 20dag wiórków kokosowych wykonanie W 0,5szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki zmiksować.Pozostałe 2szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować z tego budyń.Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.Na koniec dodać to masy wiórki kokosowe i wymieszać razem, Układamy kolejno -herbatniki-masa-herbatniki-masa-herbatniki-masa na koniec posypać wierzch wiórkami kokosowymi.
ciasta torty - Sernik bez sera.jpeg
Sernik pieczony ze śmietany(bez grama twarogu). -3szkla ...
Sernik pieczony ze śmietany(bez grama twarogu). -3szklanki mąki -5żółtek -1kostka margaryny -1szklanka cukru -2łyżeczki proszku do pieczenia Z tych składników zagniatamy ciasto.Połową ciasta wyklejam dno blachy ,drugą polowe zostawiam na wierzch sernika. -3duże śmietany18procentowe(gęste ) -3budynie śmietankowe -1szklanka cukru -olejek waniliowy -5białek Białka ubijamy z cukrem dodajemy śmietanę i suche budynie,wszystko ubijamy ,dodajemy olejek.Wyrobioną śmietanę wykładamy na ciasto na blaszce i przykrywamy drugą częścią ciasta.Pieczemy w piekarniku w 180stopniach okolo45 do 60minut. SMACZNEGO.
ciasta torty - ciasto miodowo-grysikowe.jpeg
Ciasto miodowo-grysikowe. Składniki na ciasto: 4 szkla ...
Ciasto miodowo-grysikowe. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 2 jajka 30 dag margaryny 2 płaskie łyżeczki sody Wykonanie: Wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na 4 placki. Rozwałkować i upiec na blasze (24x42cm) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złoty kolor. Składniki na masę: 8 łyżek grysiku 1 litr mleka 2 cukry waniliowe 1i1/2 szklanki cukru pudru 30 dag masła 1 słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie: Do gotującego się mleka wsypać grysik i cukry waniliowe. Mieszając gotować, aż grysik zgęstnieje - odstawić do wystudzenia. Utrzeć 30 dag masła z cukrem pudrem. Dodawać ostudzony grysik po 1 łyżce, dalej ucierając. Pierwszy placek posmarować powidłami śliwkowymi. Następne przełożyć masą grysikową. Wierzch posmarować też cienko masą, posypać kokosem. Smacznego!
ciasta torty - 3 Bit.jpeg
Ciasto 3 bit na biszkopcie. Składniki: biszkopt 6 jaj ...
Ciasto 3 bit na biszkopcie. Składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 puszka mleka skondensowanego (gotowanego, słodzonego) 1 masło extra 8 paczek krakersów Lajkonik 70g polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Razem ubijać. Dodać resztę składników (wodę na końcu). Wymieszać. Piec w dużej prostokątnej blaszce ok. 30-40 min. w temp. 170 st. Po upieczeniu biszkopt podzielić na dwie części. Masa: Masło utrzeć na krem, dodając łyżką stopniowo mleko skondensowane (ugotowane na masę krówkową, ostudzone). Składać ciasto: 1/2 biszkoptu masa warstwa krakersów masa warstwa krakersów masa warstwa krakersów masa 1/2 biszkoptu Całość polać polewą czekoladową i posypać siekanymi orzechami. Odstawić do przegryzienia się składników. Trzymać ciasto w lodówce. Smacznego!
ciasta torty - Capuccino.jpeg
Cappuccino. Biszkopt 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1,5 sz ...
Cappuccino. Biszkopt 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Białka ubić z cukrem, dodawać 5 żółtek - po jednym. Jedno (szóste) żółtko rozrobić z octem i proszkiem do pieczenia (szybko), dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać mąkę, kakao i lekko zamieszać. Upiec na blaszce 24x42cm około 25 minut w temp. 175 stopni. Masa budyniowa 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 25 dag masła Wykonanie Budynie ugotować na mleku - wystudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masa kawowa 2 szklanki mleka 5-7 łyżek cappuccino 2 torebki śmietanki "Śnieżka" 5 łyżek żelatyny Wykonanie Zagotować mleko, następnie rozpuścić w nim kawę - odstawić do wystudzenie. Po ostudzeniu mleka ubić na nim śmietankę "Śnieżka" i dodać rozpuszczoną żelatynę (w 1/2 szkl. wody). Kolejność składania Biszkopt - krem budyniowy - masa kawowa - udekorować startą czekoladą.
ciasta torty - pijana sliwka.jpeg
Snikers z pijaną śliwką. Wkładka śliwkowa: Około 50 ...
Snikers z pijaną śliwką. Wkładka śliwkowa: Około 50 dag śliwek kalifornijskich zalać alkoholem (może być rum lub czysta wódka) i pozostawić na noc. Śliwki pokroić w paseczki. Biszkopt orzechowy - składniki: 4 jajka 4-5 łyżek zmielonych orzechów 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Ubijać jeszcze około 5 minut. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Wylać na posmarowaną blaszkę (25x42) piec w temp,180 stopni około 30 minut. Wkładka orzechowa - składniki: 25 dag orzechów grubo pokrojonych 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i miód. Delikatnie wymieszać. Upiec na blaszce posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyłożyć na deseczkę, papier zdjąć. Krem - składniki: 5 żółtek (z wkładki orzechowej) 1/2 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 masła i margaryny (pół na pół) Wykonanie: Połowę mleka wraz z cukrem dać gotować. W pozostałym mleku rozczepać żółtka i mąkę, wlać na gotujące się mleko i zrobić budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło i margarynę utrzeć, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Łączenie ciasta: Biszkopt orzechowy - część kremu - wkładka orzechowa - krem - śliwki - pozostała część kremu - posypać ciasto mielonymi orzechami i tartą czekoladą (można polać polewą) Smacznego!
ciasta torty - SERNIK Z TRUSKAWKAMI.jpeg
Sernik z truskawkami. Składniki na I biszkopt: 4 jajka ...
Sernik z truskawkami. Składniki na I biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i lekko zamieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Składniki na II biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie czynności jw., tylko mąkę mieszamy z dodatkiem kakao. Składniki na ciasto serowe: 6 jaj 60 dag sera zmielonego 20 dag cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 15 dag margaryny Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser z budyniem. Z białek ubić sztywną pianę. Wszystko lekko zamieszać. Upiec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Składniki na masę owocową: 1 kg truskawek (mogą być mrożone) 2-3 łyżki cukru 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: Większe truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połowę. Włożyć owoce do garnka, rozprażyć na ogniu, dodać cukier. Pod koniec wsypać suchą galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia. Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 25 dag margaryny lub masła 5 łyżek cukru Wykonanie: Na mleku z cukrami ugotować budyń. W misce utrzeć masło lub margarynę i powoli dodać po łyżce ostudzony budyń. Kolejność łączenia placka: Biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - ciasto serowe - druga połowa masy budyniowej - prawie tężejąca galaretka z truskawkami - biszkopt jasny - polewa czekoladowa. Rady: Wielkość blaszki to 24 x 40 cm. Przy pieczeniu sernika polecam spód blaszki wyłożyć pergaminem, a po wystudzeniu przyłożyć twardą tekturkę na blaszkę i szybkim ruchem przewrócić ciasto. Polecam również przy pieczeniu biszkoptów wykładać spód blaszki papierem do pieczenia (oczywiście smarować blaszkę i papier margaryną), wówczas ciasto nam się nie przyklei do blaszki.
ciasta torty - Ciasto.jpeg
Ciacho z ciepłymi lodami * Biszkopt: * 4 jajka * 1/ ...
Ciacho z ciepłymi lodami * Biszkopt: * 4 jajka * 1/2 szkl cukru * 1/4 szkl mąki ziemniaczanej * 3/4 szkl mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka oleju * Masa: * 3 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe * 750 ml śmietany 30% * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 kg sera białego zmielonego * mini ciepłe lody z Lidla(32szt) * kwaśny dżem * starta czekolada Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku.Pianę delikatnie połączyć z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i olejem. Upiec biszkopt na blasze o wielkości 34x24 cm.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i wystudzić do lekkiego tężenia.Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ser po łyżce dodawać do śmietany a na końcu dodać galaretki.Biszkopt posmarować dżemem, na to ułożyć ciepłe lody i zalać je masą śmietanowo-serową. Posypać startą czekoladą.Smacznego! Temperatura piekarnika : 170 CoC Czas pieczenia: 20 min
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności