Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kolorowiutkie ptasie mleczko.jpeg

Katarynka99 / przepisy kulinarne / ciasta torty / Kolorowiutkie ptasie mleczko.jpeg
ciasta torty - Kolorowiutkie ptasie mleczko.jpeg
Download: Kolorowiutkie ptasie mleczko.jpeg

39 KB

(600px x 463px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki
-1 litr mleka
-1 szklanka cukru
-2 cukry waniliowe
-5 łyzek żelatyny
-6 galaretek róznych kolorów


Mleko zagotowac z cukrem i z cukrem waniliowym.
W szklance goracej wody rozpuscic żelatyne i to wlac do mleka ,pozostawić w ciepłym miejscu.
Każda galaretke rozpuścić w szklance gorącej wody.

Na blaszke wylewać : (tutaj miałam blaszke -36/26)
oczywiscie zimne

-szklanke mleka - wstawiamy do lodówki żeby zastygło

1 galaretke równiez do lodówki żeby zastygło

i tak na przemian do wyczerpania składników .
Powinno być 12 warstw.

Ja galaretki rozpuszczam nie wszystkie naraz tylko sukcesywnie najpierw dwie pózniej jak juz wyleje mleko to następna itd itd .Chodzi o to żeby sie galaretki nie zaskrzepły bo nie da sie ich wylac.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta torty - CIASTO BAKALIOWO-KOLOROWE.jpeg
BISZKOPT JASNY 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 s ...
BISZKOPT JASNY 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min. PLACEK KAKAOWY 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować ciasto jak biszkopt. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min. PLACEK ORZECHOWY 5 białek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 20 dag orzechów krojonych 20 dag cukru kryształu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min. PLACEK KOKOSOWY 5 białek 1 szklanka cukru kryształu 20 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki soku z cytryny Białka ubić, dodać cukier. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min. MASA 1 l mleka 10 żółtek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 15 łyżek cukru kryształu 50 dag masła 1-2 łyżeczki kakao mandarynki z puszki brzoskwinie z puszki W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając, po 1 łyżce, przestudzony budyń. Utartą masę podzielić na 3 części: – do I dodać kakao – do II dodać pokrojone mandarynki – do III dodać pokrojone brzoskwinie PRZEŁOŻENIE PLACKA Biszkopt – masa z mandarynkami – placek orzechowy – masa kakaowa – placek kokosowy – masa z brzoskwiniami – placek kakaowy – polewa czekoladowa.
ciasta torty - Świąteczny biszkopt.jpeg
SKŁADNIKI na ciasto: 4 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki cuk ...
SKŁADNIKI na ciasto: 4 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki suchego maku szczypta proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać. Do pulchnej masy wmieszać powoli mąkę wymieszaną z makiem i proszkem do pieczenia. Piec w piekarniku ok 180 stopni do suchego patyczka. Składniki na masę : 3 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórek kokosowych 1/2 litra mleka 1 masło Wykonanie: Żółtka wymieszać z cukrem i budyniem w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać wymieszane składniki i ugotować jak budyń. Dodać do gorącego budyniu kokos i dobrze wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę , a następnie dodawać niewielkimi porcjami budyń i ucierać. Można dodać odrobinę spirytusu dla wyostrzenia smaku. Dodatki do ciasta: 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń podłużne biszkopty ok. 15 spirytus, kawa rozpuszczalna Wykonanie ciasta: Galaretki wiśniowe rozpuścić w ok 0,5 litra wody i zostawić do zastygnięcia w jakimś podłużnym naczyniu tak , aby jej wystarczyło na podłużne paski układane między biszkoptami. Na dnie bryftanki umieścić biszkopt "piegusek" na nim rozłożyć połowę masy, a następnie ułożyć w poprzek biszkopty nasączane rozpuszczoną kawą plus odrobina spirytusu. Następnie pomiędzy biszkopty układamy pasy czerwonej galaretki.Całość smarujemy drugą połową masy. Na to nakładamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową.
ciasta torty - SERNIK W CIEŚCIE MIODOWYM.jpeg
Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 2 duże jajka 125g ...
Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 2 duże jajka 125g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 12,5dag miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser: 1 kg sera sernikowego 10 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru (można dodać odrobinę więcej) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu waniliowego opakowanie cukru waniliowego słoiczek powideł śliwkowych ulubiona polewa czekoladowa Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem i podzielić na 4 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić tortownicę (u mnie o średnicy 26cm). Gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15min w temperaturze 180C. Ser, cukier puder, cukier waniliowy, masło i jajka wymieszać w garnku. Mieszając doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować. Budynie rozmieszać w mleku i dodać do gotującej się masy. Mieszać energicznie, aż masa zgęstnieje. W tortownicy ułożyć pierwszy krążek ciasta. Posmarować go powidłami i wylać niego 1/3 gorącej masy serowej. Przykryć kolejnym plackiem, posmarować powidłami, wylać masę. Czynność powtórzyć i przykryć ostatnim plackiem. Delikatnie docisnąć. Odstawić na noc w temperaturze pokojowej, polać polewą, a następnie wstawić na co najmniej 24 h do lodówki. Dowolnie udekorować.
ciasta torty - Hiszpan - ciasto z bakaliami.jpeg
Składniki: 8 jaj 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki 2 du ...
Składniki: 8 jaj 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki 2 duże łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać mąkę z kakao i proszkiem- przesiane przez sitko. Upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Wielkość blaszki- 24 x 42 cm. Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty. Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 40 dag tłuszczu (masło + margaryna) 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady rodzynki orzechy kieliszek spirytusu Wykonanie: 1 szklankę mleka dać gotować razem z cukrem. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną - wylać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. W misce utrzeć masło z margaryną na gładką masę, dodawać po łyżce wystudzony budyń, na sam koniec wlać kieliszek spirytusu i zamieszać. Odłożyć 1/3 kremu i dodać kakao - wymieszać. Łączenie ciasta: Połowa blatu - połowa białego kremu - część bakalii - drugi blat - biały krem - ciemny krem - bakalie
ciasta torty - CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI.jpeg
SKŁADNIKI: 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 cz ...
SKŁADNIKI: 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Margaryna do posmarowania formy Masa: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe z cukrem Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe kilka kostek czekolady WYKONANIE: Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki, z proszkiem do pieczenia,kakao i olej delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 24x28cm,posmarować margaryną i posypać lekko mąką ,wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min(ciasto ma być cienkie) Upieczone ciasto, wystudzić(niewyjmujemy z blaszki)ugotować 4 budynie w litrze mleka,gorący wylać na ciasto,przestudzić. ułożyć maliny i wstawić do lodówki. 2 galaretki malinowe,rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody ,wystudzić (ma być tężejąca)polewać łyżką galaretkę na maliny aż do wyczerpania,odstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego.
ciasta torty - CYGAŃSKA DROGA.jpeg
SKŁADNIKI: ciasto 15 dag margaryny Kasi 1 szkl. cukru ...
SKŁADNIKI: ciasto 15 dag margaryny Kasi 1 szkl. cukru pudru 5 jaj 30 dag maku trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag bakalii 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 margaryna Kasia budyń waniliowy ugotowany 1/2 szkl. cukru pudru Poza tym: galaretka wiśniowa paczka podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa WYKONANIE: Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Gdy masa będzie dobrze utarta dodać resztę składników. Białka z jajek ubić i dodać na końcu, delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę i upiec 2 oddzielne placki. Wystudzić. Przygotować krem budyniowy: Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyniu. Można też dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Galaretkę przygotować według przepisu i zastygniętą podzielić na niewielkie paski. Na pierwszy placek ciasta wykładamy połowę masy budyniowej. Na tym układamy 4 rzędy biszkoptów pozostawiającodstępy między nimi na galaretkę.Na to wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
ciasta torty - ŚMIETANOWIEC.jpeg
biszkopt dowolny z 3 jajek (ja zrobilam orzechowy) Moga ...
biszkopt dowolny z 3 jajek (ja zrobilam orzechowy) Moga byc rowniez biszkopty lub herbatniki wylozone na dno formy. 3 galaretki o dowlnym smaku 1 szk mleka 1/2 l smietany (zastepczo mozna uzyc jogurtu , zsiadlego mleka ewentualnie sera bialego) 1 szk cukru 5 dag zelatyny owoce dowolne(niekoniecznie) Dodatkowo do masy mozna dodac aromat smietankowy. 2 galaretki przygotowujemy wczesniej w oddzielnych naczyniach i dstawiamy do lodowki zeby dobrze zastygly. Nastepnie rozdrabniamy nozem na male kawalki. Do garnuszka wlewamy mleko , po zagotowaniu dodajemy wczesniej namoczona w 1/2 szk wody zelatyne i cukier. Kiedy zelatyna sie rozpusci odstawiamy z ognia i ostudzamy. Miksujemy ze smietana i odstawiamy zeby bylo chlodne ale jeszcze nie tezejace. Nastepnie dodajemy rozdrobniona galaretke i mieszamy. Tezejaca mase wylewamy na biszkopt. Ukladamy na to owoce i zalewamy trzecia galaretka. Wszystko odstawiamy do schlodzenia na kilka godzin
ciasta torty - Kremówka.jpeg
1kostka margaryny dwie i pół szkl mąki 2 żołka 4 łyżk ...
1kostka margaryny dwie i pół szkl mąki 2 żołka 4 łyżki śmietany Skladniki wlożyc do miski b11szybko wysiekać podzielic na 2 części upiec 2 placki w temperaturze 180 stopni 15-20 minut Masa; 1litr mleka 2 paczki cukru waniliowego 7 łyżek cukru 3 żołtka trzy i pól lyzki mąki ziemniaczanej trzy i pól łyzki mąki zwyklej 2 lyżki masła ugotować krem gorącym przekladać placki Smacznego))))))))))))))))
ciasta torty - torcik malinowy.jpeg
pieczemy 2 biszkopty z 4 jaj 2 śmietany ubijasz z 3 cał ...
pieczemy 2 biszkopty z 4 jaj 2 śmietany ubijasz z 3 całymi jajkami i cukrem waniliowym wlewasz na 1/2litra gotującego mleka warzy się serek który odcedzasz i studzisz następnie ucierasz kostkę masła i kostkę margaryny z 1 szkl cukru pudru dokładając po łyżce wystudzonego serka na pierwszy placek dajesz część masy układasz maliny drugą część masy przykrywasz drugim plackiem i znów tak samo masa , maliny, masa ubijasz 2 szkl śmietany z 2szkl galaretki malinowej wylewasz na wierzch wkładasz do lodówki a potem to tylko SMACZNEGO
ciasta torty - Sernik Chatka Puchatka.jpeg
0,5 kg białego sera 10dkg cukru pudru 2 żółtka ...
0,5 kg białego sera 10dkg cukru pudru 2 żółtka cukier waniliowy 3-4 łyżeczki kakao 0,5 kostki masła 15 sztuk herbatników Utrzeć cukier,masło,dodać żółtka i cukier waniliowy,dodać zmielony ser,wymieszać.Rozdzielić na dwie części,do jednej dodać kakao. Układanie chatki: kładziemy sreberko(folię aluminiową),na nią trzy rzędy herbatników w następujący sposób: ### ### ### ### ### w zależnośći od tego jak długą chcemy chatkę może to być dłuuuugie,ale zawsze 3 herbatniki koło siebie. Ułożone herbatniki smarujemy ciemną częścią sera,i na każdy herbetnik kładziemy następny. Powstaje pas z serem w środku. Z kolei bierzemy jasny ser i kładziemy grubą jego warstwę na środkowy rząd herbetników. Podnosimy folię po bokach unosząc do góry 2 boczne rzędy herbatników,aż ich krańce zetkną się u góry.Powstaje coś na wzór podłużnego trójkąta.Pozostawić w chłodnym miejscu aż zastygnie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności