Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

MURZYNEK-JEDYNA0101.jpg

JEDYNA0101 / ✦ ❥ ✦CIASTA CIASTECZKA DESERY / MURZYNEK-JEDYNA0101.jpg
  CIASTA CIASTECZKA DESERY - MURZYNEK-JEDYNA0101.jpg
Download: MURZYNEK-JEDYNA0101.jpg

5 KB

(75px x 100px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

2 szt białka
1,5 szkl. cukierui
1 op. cukieru waniliowego
4 łyżki kakao
1 kostaka mrgaryny Kasia
2 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszeku do pieczenia
1/2 szkl. wody
4 żółtka

Jak przyrządzić:

Do garnuszka dajemy kostkę margaryny ,4 łyżki kakao,1,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Po zagotowaniu odlewamy z tego 0,5 szklanki na polewę. Po wystygnięciu do tego co nam zostało dodajemy 4 żółtka, 2 szklanki maki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, zapach + cukier waniliowy. Z białka ubijamy pianę, która dodajemy także do tych składników.
Pieczemy 1 godzinę

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



..…konsekwencji w dążeniu do celu,
który dzielisz z innymi ludźmi,
i mocnego przekonania o słuszności
kroczenia własną drogą.
Nie ociągaj się i nie zwlekaj,
kiedy czeka na Ciebie
jasny i dobry cel. Życzę Ci
siły,zdrowia,i wybranie własciwej drogi
by dojśc do celu-Pomyślnego dnia,
i szczęścia pełne garście przez cały nowy tydzień.***
Pogodnego poniedziałku,
szczęściem szytego całego tygodnia!
*JEDYNA0101*


Inne pliki do pobrania z tego chomika
  CIASTA CIASTECZKA DESERY - Ciasto orzechowo-cynamonowe.jpg
Składniki: szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki ...
Składniki: szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 2/3 szklanki oleju 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki orzechów Jak przyrządzić: Białka z cukrem ubić na sztywno. Dodać żółtka cały czas ubijając. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao wymieszać i powoli dodawać do ubitych jaj. Wszystko razem wymieszać. Do masy wlać olej, wrzucić orzechy, ewentualnie inne "dodatki" i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec 50 minut w 180 stopniach. Na koniec można polać polewą czekoladową.
  CIASTA CIASTECZKA DESERY - ciasto śliwkowo-piankowe.jpg
Składniki: 1 kg śliwek węgierek cukier puder cuki ...
Składniki: 1 kg śliwek węgierek cukier puder cukier waniliowy Na ciasto: 5 jaj 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 pełnych łyżek cukru otarta skórka z cytryny łyżka proszku do pieczenia tłuszcz byłka do formy Jak przyrządzić: Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny. Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika. Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią
  CIASTA CIASTECZKA DESERY - MURZYNEK-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 2 szt białka 1,5 szkl. cukierui 1 op. ...
Składniki: 2 szt białka 1,5 szkl. cukierui 1 op. cukieru waniliowego 4 łyżki kakao 1 kostaka mrgaryny Kasia 2 szkl. mąki tortowej 2 łyżeczki proszeku do pieczenia 1/2 szkl. wody 4 żółtka Jak przyrządzić: Do garnuszka dajemy kostkę margaryny ,4 łyżki kakao,1,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Po zagotowaniu odlewamy z tego 0,5 szklanki na polewę. Po wystygnięciu do tego co nam zostało dodajemy 4 żółtka, 2 szklanki maki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, zapach + cukier waniliowy. Z białka ubijamy pianę, która dodajemy także do tych składników. Pieczemy 1 godzinę
  CIASTA CIASTECZKA DESERY - SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżk ...
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżka) 3 żółtka 1 całe jajo 10 dkg śmietany (7 łyżek) 1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu smalec lub olej cukier puder Jak przyrządzić: Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-) Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią. Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.. Uwaga: Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu
  CIASTA CIASTECZKA DESERY - RACUCHY Z JABŁKAMI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki ? dwa jajka ...
Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki ? dwa jajka ? 1 i 1/2 szklanki mleka ? dwie łyżki cukru ? 3 dag świeżych drożdży ? trzy jabłka ? łyżeczka lub więcej cynamonu (ile kto lubi:)) ? szczypta soli ? olej do smażenia Jak przyrządzić: Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. 2. Jajka rozbełtać, lekko posolić. 3. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam drewnianej łyżki). 4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 5. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze na ciepło :)
  CIASTA CIASTECZKA DESERY - CHLEBEK-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli (płaski ...
Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli (płaskie) 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 1/8 szklanki ciepłej wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki wymieszać razem. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dolać troszkę wody, jeśli zbyt kleiste dosypać troszkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Zagniatać ciasto przez 10 minut. Przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcez przez chwilkę ciasto zagniatać uderzając je pięścią. Uformować chleb, włożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki, przykryć i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb przez 30-40 minut w 190 stopniach.
  CIASTA CIASTECZKA DESERY - Tort orzechowo migdałowy.jpg
Stopień trudności: średnie Koszt: średni Czas: 50 (nie ...
Stopień trudności: średnie Koszt: średni Czas: 50 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 12 Składniki: ciasto: 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zmielonych migdałów szklanka bułki tartej 7 dużych jajek 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy do nasączenia szklanka mocnej herbaty + 20 ml spirytusu + łyżka soku z cytryny Krem: 200 g gorzkiej czekolady (conajmniej 50 procent kakao, bez dodatku innych tłuszczów roślinnych) 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka 4 żółtka 4 łyżki cukru 25 ml wódki lub 10 ml spirytusu 25 ml bardzo mocnej kawy 250 ml śmietanki kremówki 30 procent Listki czekoladowe do zdobienia Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na puszystą prawie białą masę. Wsypać orzechy, migdały, bułkę tartą, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160-170 stopni). Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, po czym wystudzić i przekroić na trzy. Zimną kawę wymieszać z alkoholem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę z dodatkiem mleka roztopić w kąpieli wodnej lub w grubościennym garnku na bardzo małym ogniu. Do płynnej czekolady dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i zostawić do przestudzenia, często mieszając. Ubić śmietanę z połową cukru. Żółtka zmiksować z drugą połową cukru, dodać stopniowo całkowicie wystudzoną masę czekoladową, a później po łyżeczce kawę z alkoholem. Do całkowicie gładkiej masy dodajemy bitą śmietanę i bardzo delikatnie łączymy. Blaty tortu herbatą ze spirytusem i sokiem z cytryny. przełożyć dwoma trzecimi kremu. Należy zrobić to szybko po przygotowaniu masy, gdyż zawarta w niej żelatyna powoduje szybkie tężenie. Pozostałym kremem posmarować i udekorować boki oraz wierzch ciasta. Do dekoracji można użyć także mielonych orzechów, migdałow i i gotowych ozdób z gorzkiej czekolady. Przed podaniem tort chłodzić w lodówce przez ok. 2-3 godziny. Dodatkowe informacje: Tort doskonale smakuje także następnego dnia do przygotowaniu. Jeśli krem okaże się zbyt pracochłonny, można użyć gotowego dobrej jakości kakaowego "kremu w proszku", dodając do niego 2 łyżki kakao. Nie dodajemy wówczas alkoholu do kremu, zwiększając jego procent w płynie do nasączania.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności