wrbn09_4dol slask.jpg
-
01 -
1 -
2 -
3 -
4 -
5 -
Dave Salmoni wśród lwów -
Dubbing -
Ekstremalne loty -
Empire Builders -
Gigantyczne naprawy -
Gwiazdy Lombardu -
Gwiezdne wojny Akolita -
Hernán -
Holocaust i wojenne -
Instynkt przetrwania -
Jego królestwo -
Klasyki w warsztacie -
Kokainowi kowboje Królowie Miami -
Krwawe rozstania -
Na szlaku zbrodni - Wild Crime -
Największe katastrofy budowlane -
Napisy -
Nikt cię nie usłyszy -
Odkryć tajemnicę -
Piloci w australijskim buszu -
Porzucone budowle -
Poszukiwacze złota w Australii -
Przetrwaj lub zgiń -
Przygody Austina Stevensa -
Reizen Waes -
Secrets of the Octopus -
Sezon 21 -
Sezon 22 -
Sezon 24 -
Skarby III Rzeszy -
Starożytne odkrycia -
Stąpając po cienkim lodzie (2009) -
Superkonstrukcje -
Szaleństwo pod kontrolą -
Those About to Die -
Truckersi przez Australię -
Twierdza na koniec świata -
We Were the Lucky Ones -
Wielka księżna Zofia -
Wielkie konstrukcje -
Wielkie przeprowadzki -
Wild Crime 2021 -
Z kroniki Aushwitz -
Zabojcze kataklizmy
Na wigilijnym stole kroluje barszcz wigilijny z uszkami, ale także inne zupy, np. czysty barszcz grzybowy albo zupa grzybowa zabielana śmietaną, zupy z suszu owocowego, rybne lub z kapusty kiszonej z dodatkiem grochu i grzybów lub przepyszna migdałowa.
Sa rowniez pierogi nadziewane rozmaitymi farszami, najczęściej kapustą z grzybami, czasem samymi grzybami, innym razem suszonymi owocami, makiem z bakaliami lub… śledziem. Czasem sa maleńkie a czasem duże, formowane z ciasta wykrawanego szklanką.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/aa1e34fd69bc9f2296584479a98a0cf56fe7e8fe?url=http%3a%2f%2fwww.potrawyregionalne.pl%2fmedia%2fImage%2fimprezy09%2fwrbn09_5.jpg)
Niektóre sa gotowane i omaszczane olejem lnianym, inne smażone lub pieczone. Na wielu stołach gości kapusta z grochem albo z fasolą i grzybami suszonymi, kulebiaki z różnymi nadzieniami, np. z kapustą i rybą, podawane z sosem grzybowym, lub z farszem kapuściano-grzybowym, gołąbki z farszem ziemniaczanym z sosem grzybowym albo z kaszą gryczaną z grzybami, oraz tzw. kapuśniaczki, czyli paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z kiszonej kapusty i grzybów albo z kaszy gryczanej i grzybów, kresowe kotlety z kaszy gryczanej z sosem grzybowym albo kaszy jaglanej z grzybami, pierogi z rozmaitym nadzieniem, wszelkiego rodzaju paszteciki.
Nie moze zabraknac tez ryb, obok karpia smażonego pojawia się karp w galarecie, ryba pieczona w piecu w maśle, ryby faszerowane grzybami, potrawy ze śledzi, np. sałatki, śledzie smażone lub opiekane w cieście, przepyszne faszerowane pstrągi i ryby wędzone. Królem potraw rybnych na Dolnym Śląsku jest karp milicki z Doliny Baryczy. Podaje się go w najrozmaitszych postaciach. Najczęściej jest smażony lub serwowany w galarecie. Wielce smakowitym daniem jest karp faszerowany grzybami.
W wielu dolnośląskich domach obowiązkową potrawą wigilijną są kluski z makiem. Mają one różną postać. Czasem jest to drobny makaron lub łazanki z makiem, innym razem przygotowuje się ciasto podobne jak na kluski śląskie i nadziewa farszem makowo-bakaliowym. Ile gospodyń, tyle przepisów. Na deser gospodynie dolnośląskie przygotowują tez makiełki - wielkopolską potrawę z maku, bakalii i namoczonej w mleku, pokrojonej bułeczki pszennej, lub kutię górnośląską, czyli mak z bakaliami przełożony warstwą chałki. Na dolnośląskim stole wigilijnym niemal obowiązkowo musi pojawić się kutia. To potrawa kresowa, którą zwyczajowo robi się z ziaren pszenicy, maku, miodu i wszelkiego rodzaju bakalii.
Nie brakuje tez tradycyjnych wypieków – kołaczy, serników, pierników, pierniczków, rozmaitych ciasteczek, makowców i keksów. Oczywiście z bakaliami, miodem, słodkim makiem i przyprawami korzennymi w roli głównej. Tradycyjną potrawą bożonarodzeniową jest kołacz drożdżowy. Zwyczaj nakazuje, aby kołacz wigilijny, który ma postać plecionki, uczestnicy wieczerzy łamali, a nie kroili nożem.
W niektórych dolnośląskich domach kontynuuje się tradycje wileńskie i wypieka się chleb maślany, w innych piecze się chleb z dodatkiem ziół. W niektórych domach robi się suszyninę są to rozgotowane suszone owoce wymieszane z kisielem żurawinowym i przyprawione goździkami i cynamonem albo świszcz - kaszę jęczmienną na słodko wymieszaną ze śliwkami suszonymi. Niekiedy pojawiają się łamańce, czyli połamane placki pieczone na blacie wymieszane z makiem i bakaliami albo… naleśniki z makiem. Zwieńczeniem wieczerzy wigilijnej jest kompot z suszu.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/7b2df753a86538f5997f242d058d9c769597d81b?url=http%3a%2f%2fblaber.pl%2fwp-content%2fuploads%2f2015%2f12%2flabowa10_7.jpg)