Download: ChomikImageCABRV3MC(1).jpg
NADCIŚNIENIE nazywane jest cichym zabójcą ,ponieważ nie daje
,zwłaszcza przy niezbyt wysokich wartościach ,wyrażnych objawów
.Najcześciej jest jednak wstępem do zawału serca lub udaru .Przyczyną
nadcisnienia może być skłonność dziedziczna lub też może ona wynikać z
zaburzeń metabolizmu .Może być też spowodowane schorzeniam,i tętnic ,a
czasem związane z ciążą .Bardzo często [zbyt często ] na nadciśnienie
aplikowane są ,przepisywane przez lekarzy syntetyczne leki podczas ,gdy
w wielu przypadkach możliwe jest kontrolowanie ciśnienia metodami
naturalnymi bez żadnych skutków ubocznych .Już samo utrzymanie właściwej
diety i trybu życia daje bardzo pozytywny efekt .Niestety ,przemysł
farmaceutyczny oferujący wiele syntetycznych leków na nadcisnienie ,nie
jest zainteresowany popieraniem naturalnych metod .Rośliny przydatne w
leczeniu nadciśnienia ;czosnek ,seler ,głóg ,cebula ,pomidor ,brokuł ,
marchew ,fasolka szparagowa ,czarny bez ,oliwka , szafran uprawny
,kozłek lekarski ,ketmia szczawiowa .Osoby cierpiące na nadcisnienie
powinny regularnie spożywać zupy jarzynowe sporządzane z powszechnie
dostępnych jarzyn ;seleru ,cebuli,brokułu ,marchwi ,czosnku ,pomodora
,fasolki szparagowej .Do zup jarzynowych warto stosować różne przyprawy
wspomagające obniżenie ciśnienia takie jak; koper włoski ,oregano
,pieprz,bazylia ,estragon ,szafran uprawny .Należy też regularnie
spożywać surowe jarzyny ;czosnek [jeden ząbek dziennie ] ,seler [4
łodygi dziennie] ,cebulę [ co najmniej 2 sztuki dziennie ,moze być też
jako dodatek do różnych sałatek ] ,pomidor ,marchew [po 1 szt. dziennie]
,Moja uwaga = pomidor również ,jako przecier ,sok ,ketchup ,zachowuje
swoje właściwości ,a nawet ma wiecej właściwości niż surowy cd.1]