Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

1872041095(1).jpg

Elemele-k / ZDROWIE / czekolada / 1872041095(1).jpg
czekolada - 18720410951.jpg
Download: 1872041095(1).jpg

29 KB

(468px x 326px)

0.0 / 5 (0 głosów)
cd.1]
• Reguluje poziom antyoksydantów
Zdaniem autorów publikacji w New Scientist takie działanie ma tylko czekolada gorzka, nie zawierająca mleka i nim nie popijana. Naukowcy z uniwerystetu w Glasgow zaobserwowali,
że wkrótce po zjedzeniu gorzkiej u osób badanych wzrósł o 1/5 poziom antyutleniaczy. Zjawisko to nie wystąpiło u tych, którzy otrzymali czekoladę mleczną albo jedli gorzką, ale wypili
po niej mleko. Ponieważ tai nagły wzrost poziomu antyuteniaczy trwa zaledwie 4 godziny, badacze sugerują by unikać picia mleka bezpośrednio po zjedzeniu czekolady.
Czy 4-godzinny wzrost obecności antyutleniaczy we krwi ma jakieś znaczenie dla naszego zdrowia? Zapewne tak, jeśli regularnie dostarczamy z pokarmami ten związek, zdolny do walki ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Antyoksydanty, twierdzą specjaliści, chronią z nas przed wieloma dolegliwościami, w tym tak groźnymi jak nowotwory, choroby krążenia, udar
i zawał czy cukrzyca, a także podnoszą naszą odporność, łagodzą przebieg różnych chorób.

Pamiętaj, że pałaszowanie większych ilości czekolady to duże ryzyko utycia, co – jak wiadomo – obciąża serce. Mało tego badacze z University of California, ostrzegają, że osoby, które systematycznie jedzą gorzką czekoladę łatwiej zapadają na depresję. Nie dowiedziono jednak, dlaczego tak się dzieje. Być może jest to wpływ związku zwanego fenyloalanina. Wiadomo, że w małych ilościach powoduje stan szczęściwości, zadowolenia (jest m.in. składnikiem ekstazy, bywa w amfetaminie, odżywkach dla sportowców) natomiast nadmierny poziom fenyloaniny powoduje spadek poziomu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia we krwi.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności