Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

WIELKANOCNY WIANEK.jpg

ELINKA123 / KULINARNE -CIASTA / WIELKANOCNY WIANEK.jpg
KULINARNE -CIASTA - WIELKANOCNY WIANEK.jpg
Download: WIELKANOCNY WIANEK.jpg

34 KB

(450px x 338px)

0.0 / 5 (0 głosów)
WIELKANOCNY WIANEK

W tym roku, na święta, zamiast tradycyjnej baby drożdżowej upiecz wielkanocny wianek. To pyszna odmiana tradycyjnego ciasta.


Przepis
Składniki na ciasto:

•125 ml mleka
•60g masła
•10g drożdży instant
•60 ml ciepłej wody
•375g mąki
•3/4 łyżeczki soli
•45g cukru
•1 jajko
Dodatki smakowe:

•60g rodzynek
•60g sułtanek
•2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•45g bazowego cukru
•1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
•1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
•starta skórka z jednej cytryny
Wykonanie
Masło ropuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę.

W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał prostokąt. Wyłóż na nie równomiernie masę bakaliową. Zwiń w roladę, a następnie połącz jej końce, aby otrzymać okrąg. Ponacinaj wałek w ok. 2 cm odstępach, a następnie otrzymane kawałki poukładaj obok siebie. Otrzymasz wianek z bakaliwoych zawijańców.



Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik powinien być podgrzany).

Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KULINARNE -CIASTA - Z MAASĄ BRZOSKWINIOWĄ.jpg
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ 1. Biszkopt orzechowy: - ...
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ 1. Biszkopt orzechowy: - 4 jaja - 4 łyżki zmielonych orzechów - 3 łyżki bułki tartej - 4 łyżki cukru - łyżka mąki - 1/2 łyżeczki proszku 2. Biszkopt kokosowy: - 6 białek - 1/2 szkl cukru - 150 g kokosu - łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku 3. Krem: - puszka brzoskwiń - kostka masła - 6 żółtek - 1/2 budyniu śmietankowego - łyżka mąki tortowej 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przekroić na 2 części. 2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos i lekko wymieszać. Dodać mąkę wymeszaną z proszkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut. 3. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, to dolać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z żółtkami i odrobiną cukru pudru, dodać ostudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce. Położenie placka: 1. Biszkopt orzechowy 2. Masa 3. Biszkopt kokosowy 4. Masa 5. Biszkopt orzechowy 6. Polewa czekoladowa
KULINARNE -CIASTA - wuzetka_o_smaku_ajerkoniaku.jpg
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szkla ...
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 5 łyzek wody Masa 0,5 litra śmietany kremówki 0,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 0,5 szklanki wody do żelatyny 3 serki homogenizowane (po 150 g) cukier waniliowy :::Polewa 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki wody 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka
KULINARNE -CIASTA - WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek ...
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2szkl mleka 2 budynie śmietankowe 25 dag dobrej margaryny np.Kasi Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny). Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami. Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce
KULINARNE -CIASTA - WIELKANOCNY WIANEK.jpg
WIELKANOCNY WIANEK W tym roku, na święta, zamiast tra ...
WIELKANOCNY WIANEK W tym roku, na święta, zamiast tradycyjnej baby drożdżowej upiecz wielkanocny wianek. To pyszna odmiana tradycyjnego ciasta. Przepis Składniki na ciasto: •125 ml mleka •60g masła •10g drożdży instant •60 ml ciepłej wody •375g mąki •3/4 łyżeczki soli •45g cukru •1 jajko Dodatki smakowe: •60g rodzynek •60g sułtanek •2 łyżki posiekanych orzechów włoskich •45g bazowego cukru •1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu •1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej •starta skórka z jednej cytryny Wykonanie Masło ropuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę. W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał prostokąt. Wyłóż na nie równomiernie masę bakaliową. Zwiń w roladę, a następnie połącz jej końce, aby otrzymać okrąg. Ponacinaj wałek w ok. 2 cm odstępach, a następnie otrzymane kawałki poukładaj obok siebie. Otrzymasz wianek z bakaliwoych zawijańców. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik powinien być podgrzany). Smacznego!
KULINARNE -CIASTA - WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK.jpg
WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK składniki na 1 szt. 1 ...
WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK składniki na 1 szt. 1cytryna, 2jajka, 75g masła 100g mąki, 100g cukru, 1 c waniliowym 250g mąki ziemniaczanej, 1łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli, 100g cukru pudru 50g wiórków kokosowych, brązowa posypka do ciasta tłuszcz i mąka do formy z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem,skórką z cytryny i c waniliowym kolejno dodawać jajko. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Na przemian z 3łyżkamisoku z cytryny dodawać do masy. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką formy w kształcie baranka o pojemności 700ml. Piec ok.35minut w tem 175st C. baranka ostudzić. Cukier puder wymieszać z2łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować jedną stronę baranka pomijając głowę i posypując ją wiórkami kokosowymi. Tak samo postąpić z drugą stroną. Następnie pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.
KULINARNE -CIASTA - MAZUREK MAKOWY.jpg
MAZUREK MAKOWY •Ciasto: •250 g mąki, •250 g masła ...
MAZUREK MAKOWY •Ciasto: •250 g mąki, •250 g masła, •5 łyżek cukru pudru, •3 żółtka z ugotowanych na twardo jaj •Masa: •200 g maku, •1 łyżka mąki ziemniaczanej, •1 łyżka bułki tartej, •100 g cukru3 jaja •1/4 szklanki mleka , •1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, •100 g migdałów, •Aromat migdałowy, •Garść rodzynek. krok 1Mąkę przesiej na stolnicę. Dosyp cukier puder, dodaj pokrojone w kostkę masło. krok 2Wszystkie składniki siekaj nożem, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodaj przetarte przez sitko żółtka i szybko zagnieć rękoma aż uzyskasz gładkie lśnić ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. krok 3Mak sparz wrzątkiem, odsącz odczekaj aż ostygnie a następnie przekręć 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka jajek utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj przekręcony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj. krok 4Do otrzymanej masy dodaj ubitą na sztywno pianę, rodzynki oraz sodę oczyszczoną, pokrojone w kawałki migdały oraz kilka kropelek aromatu migdałowego. Delikatnie wymieszaj całość drewniana łyżką. krok 5Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkuj je na około 1 cm grubość, wylep nim prostokątną formę do pieczenia, podnosząc brzegi na blaszkę na około 3 cm. Na ciasto rozsmaruj masę makową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj według własnego uznania.
KULINARNE -CIASTA - MAZUREK KRÓLEWSKI.jpg
MAZUREK KRÓLEWSKI Najlepszy mazurek na świecie. Święt ...
MAZUREK KRÓLEWSKI Najlepszy mazurek na świecie. Święta bez niego się nie liczą. Pierwszy znika ze stołu. Jest mięciutki z chrupiącymi bakaliami, śmietankowy, słodki, pyszny... Zachęcam do wypróbowania nie tylko na święta. Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka cukru * 2 jajka * 2 łyżki masła * 2 łyżki miodu * 2 łyżki mleka * 2 łyżeczki sody masa: * 1 kostka masła (250g) * 1 szklanka cukru pudru * 4 żółtka * 1/2 litra gęstej śmietany (kremówki) + drobno pokrojone bakalie (orzechy, kandyzowane skórki, suszone owoce) Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko (ok. 1/2 cm) 3 placki. Piec w temperaturze 180°C około 20-30 minut. Placki będą twarde po upieczeniu, ale po leżakowaniu z masa zmiękną. W między czasie zrobić masę. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier i żółtka utrzeć. W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę. Po łyżce dokładać do masy. Uważać, gdyż masa lubi się zważyć. Gotową masę rozsmarować na placku, posypać bakaliami, przykryć plackiem. Tak samo postąpić z kolejnymi plackami - kończąc bakaliami. Udekorować. Obciążyć deską i odstawić w ciepłe miejsce na noc. Mazurek Królewski drożdżowy Ciasto 0,5 kg mąki 25 dkg masła 6 dkg drożdży 4 żółtka 2 całe jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany Masa makowa 25 dkg maku 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka masła 3 krople olejku migdałowego Masa bakaliowa : powidło rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/ Masa orzechowa 25 dkg orzechów 1 szklanka mleka 2 białka/piana/ 1 szklanka cukru 1 łyżka masła Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami. Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach. Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek. Piec 1 godz. Po upieczeniu polać polewą. Uwaga - Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika.
KULINARNE -CIASTA - MAZUREK KAJMAKOWY.jpg
Mazurek kajmakowy Wielkanocny- po prostu pyszny Skład ...
Mazurek kajmakowy Wielkanocny- po prostu pyszny Składniki KRUCHE CIASTO: - 300 g mąki - 200 g schłodzonego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko MASA KAJMAKOWA: - 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki, - 10 łyżek cukru, - 6 dag masła, - esencja waniliowa POZA TYM: - marmolada - do dekoracji- dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe, małe zajączki i jajka z czekolady 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z ziemnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut. 2. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote. 3. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą ale cieniutko. 4. kajmak: Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut ale warto, bo masa jest pyszna!:D Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką. 5. Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować ponieważ bardzo szybko zastyga.
KULINARNE -CIASTA - MARCINEK.jpg
MARCINEK Składniki: Ciasto: mąka tortowa, 1kg ...
MARCINEK Składniki: Ciasto: mąka tortowa, 1kg masło, 1 kostka śmietana18%, 1szklanka cukier wanilinowy, 1szt jajka, 2szt żółtka, 2szt cukier, 1szklanka soda, 1łyżeczka Krem: śmietana30%, 600ml śmietanka18%, 800ml kwasek cytrynowy, 1/2 łyżeczki cukier kryształ, 1szklanka Opis przygotowania: 1. Masło,cukry utrzeć dodać po jajku i żółtka.Do śmietany dodać sodę ,aby się zburzyło i wlać do ciasta.Dodać mąkę i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 11 kawałków ,wałkować cieńkie placki i piec każdy 3-4 min 190st.Jeden upieczony placek skruszyć.(Ja ,by się nie łamały przekrawam na pół każdy i wykładam specjalną podbieraczką układam jeden na drugim).Krem;śmietany schłodzić,ubić z cukrami pod koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy.Smarować placki 3-4 łyżkami śmietany.Wierzch posmarować śmietaną i posypać pokruszonym ciastem. Nacisnąć ciasto z góry odstawić na 2 godz . następnie do lodówki na 24 godz.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności