Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciasto orzechowo-cynamonowe.jpg

ELINKA123 / KULINARNE -CIASTA / Ciasto orzechowo-cynamonowe.jpg
KULINARNE -CIASTA - Ciasto orzechowo-cynamonowe.jpg
Download: Ciasto orzechowo-cynamonowe.jpg

27 KB

(260px x 204px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
2/3 szklanki oleju
3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki orzechów

Jak przyrządzić:

Białka z cukrem ubić na sztywno. Dodać żółtka cały czas ubijając.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao wymieszać i powoli dodawać do ubitych jaj. Wszystko razem wymieszać.
Do masy wlać olej, wrzucić orzechy, ewentualnie inne "dodatki" i wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec 50 minut w 180 stopniach. Na koniec można polać polewą czekoladową.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KULINARNE -CIASTA - ZNAKOMITE1.jpg
ZNAKOMITE Ciasto ciemne: 5 jaj-białka ubić dodać po ...
ZNAKOMITE Ciasto ciemne: 5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników 2 łyżki kakao 3/4 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki 1 łyżeczka pr. do piecz. Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek) 25 dag orzechów włoskich(mielonych) 1 łyżka miodu 5 białek 1 szkl. cukru blaszka 25 cm x 40 cm Krem: 1 szkl. mleka cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru 30 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej kawy 3 łyżeczki cukru 1 kieliszek wódki (mały) Ciasto ciemne: Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min. Krem: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła. Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć WYKONANIE Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu. Placek ciemny nasączyć - krem . Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.
KULINARNE -CIASTA - wuzetka_o_smaku_ajerkoniaku.jpg
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szkla ...
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 5 łyzek wody Masa 0,5 litra śmietany kremówki 0,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 0,5 szklanki wody do żelatyny 3 serki homogenizowane (po 150 g) cukier waniliowy :::Polewa 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki wody 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka
KULINARNE -CIASTA - WIELKANOCNY WIANEK.jpg
WIELKANOCNY WIANEK W tym roku, na święta, zamiast tra ...
WIELKANOCNY WIANEK W tym roku, na święta, zamiast tradycyjnej baby drożdżowej upiecz wielkanocny wianek. To pyszna odmiana tradycyjnego ciasta. Przepis Składniki na ciasto: •125 ml mleka •60g masła •10g drożdży instant •60 ml ciepłej wody •375g mąki •3/4 łyżeczki soli •45g cukru •1 jajko Dodatki smakowe: •60g rodzynek •60g sułtanek •2 łyżki posiekanych orzechów włoskich •45g bazowego cukru •1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu •1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej •starta skórka z jednej cytryny Wykonanie Masło ropuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę. W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał prostokąt. Wyłóż na nie równomiernie masę bakaliową. Zwiń w roladę, a następnie połącz jej końce, aby otrzymać okrąg. Ponacinaj wałek w ok. 2 cm odstępach, a następnie otrzymane kawałki poukładaj obok siebie. Otrzymasz wianek z bakaliwoych zawijańców. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik powinien być podgrzany). Smacznego!
KULINARNE -CIASTA - WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK.jpg
WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK składniki na 1 szt. 1 ...
WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK składniki na 1 szt. 1cytryna, 2jajka, 75g masła 100g mąki, 100g cukru, 1 c waniliowym 250g mąki ziemniaczanej, 1łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli, 100g cukru pudru 50g wiórków kokosowych, brązowa posypka do ciasta tłuszcz i mąka do formy z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem,skórką z cytryny i c waniliowym kolejno dodawać jajko. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Na przemian z 3łyżkamisoku z cytryny dodawać do masy. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką formy w kształcie baranka o pojemności 700ml. Piec ok.35minut w tem 175st C. baranka ostudzić. Cukier puder wymieszać z2łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować jedną stronę baranka pomijając głowę i posypując ją wiórkami kokosowymi. Tak samo postąpić z drugą stroną. Następnie pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.
KULINARNE -CIASTA - TORTOWE.jpg
TORTOWE biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty): • ...
TORTOWE biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty): • 7 jajek • 1,25 szklanki cukru • 2 szklanki mąki • 6 łyżek oleju • 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: • 8 żółtek • 1 szklanka cukru • 1,5 szklanki mleka • 25 dkg sera (3 razy mielony, może być też waniliowy lub czekoladowy) • 500 ml śmietany kremówki • 16 g żelatyny • puszka brzoskwiń Z podanych składników upiec biszkopt: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej, piec 40-45 minut w 180o C. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (albo mleka). Żółtka ubić na parze z cukrem na gęsty krem, mleko zagotować i wlewać cienką strużką do masy jajecznej, ubijać, aż zgęstnieje. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Całość przestudzić. Do tężejącej masy dodać przetarty serek i ubitą śmietanę. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć sokiem z brzoskwiń zmieszanym z alkoholem. Na pierwszym blacie ułożyć brzoskwinie, przykryć 1/3 kremu, położyć kolejny blat i dalej przekładać kremem.
KULINARNE -CIASTA - tort carycy.jpg
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe ...
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe jajka * 2 białka * 150 g cukru * 2 łyżki oleju * 3 łyżki (z małą górką) mąki * 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy) * 1 łyżeczka proszku do wypieków * szczypta soli Krem: * 250 ml mleka * sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny * 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej * 70 g cukru * 2 żółtka * 80 g białej czekolady * 300 ml śmietany kremówki (36%) * dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g) Biszkopt makowy: Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem. Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić. W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku. Krem cytrynowy: mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki) Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa") przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.
KULINARNE -CIASTA - SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE.jpg
SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE: 1/2 kg białego sera (przekr ...
SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE: 1/2 kg białego sera (przekręconego przez maszynkę) 2-3 szklanki mąki 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki sody 5 łyżek gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 łyżka spirytusu lub octu smalec do smażenia pączusiów (ok 1 kg) Wszystkie składniki wyrobić mokrymi rękami. Robić kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć aż będą jasno brązowe. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności