Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

racuchy.jpg

Przepisy Kucharskie - racuchy.jpg
Download: racuchy.jpg

23 KB

(260px x 195px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Racuchy

10 szkl mąki
10 dag drożdży
6 jaj
6 łyżek cukru
1 szkl mleka
3 łyżeczki masła
cukier puder do posypania
olej do smażenia

przygotowanie:

1. drożdże rozetrzeć z cukrem rozprowadzić mlekiem wymieszać z kilkoma łyżkami mąki (pozostawić do wyrośnięcia)
2. z białek ubić pianę wsypać cukier i dalej ubijając dodawać żółtka
3. do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki stopione masło oraz ubite jaja wyrobić
4. drewnianą łyżką nakładać na rozgrzany olej na patelni smażyć z obu stron
5.usmażone racuchy powinny mieć grubość 1i 1/2 cm
6. wyłożyć na ogrzany półmisek posypać cukrem pudrem z wanilią

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

moja rada zawsze dodawać trochę mniej cukru jak w przepisach
Inne pliki do pobrania z tego chomika
obrazek Program zawiera ponad 1000 przepisów pogrupowanych w 67 kategoriach. Dzięki rozbudowanej funkcji wyszukiwania, z łatwością znajdziesz każdy z nich. Przepisy kucharskie pozwalają na wybranie przepisu i zapisanie go na dysku, wysłanie pocztą e-mail lub wydrukowanie.
Przepisy Kucharskie - sernik puszysty.jpg
Sernik puszysty Czyli niebo w gębie Przygotowanie: 30 ...
Sernik puszysty Czyli niebo w gębie Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 1 godzina Składniki CIASTO KRUCHE: • 1 i ½ szklanki mąki tortowej lub krupczatki • 10 dag masła • 1 łyżka smalcu • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3-4 żółtka • cukier waniliowy, szczypta soli MASA SEROWA: • 1 kg sera mielonego • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanki oliwy • 2 szklanki mleka • 2 budynie śmietankowe • 1 esencja waniliowa • 10 dag. wiórek kokosowych Etapy przygotowania 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schładzać przez pół godziny w lodówce. 2. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i aromatem na puszystą masę. Połączyć ze zmielonym serem. Do masy dodać: oliwę, mleko, budyń śmietankowy i wszystko utrzeć na gładką masę. 3. Następnie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i wykleić nim największą tortownicę ( 26 – 28 cm). Następnie wlewamy do tego masę serową i pieczemy przez 50 min w temp. 160-170 st. C. 4. W międzyczasie ubijamy z pozostałych 5 białek razem z 1 szklanki cukru na sztywno pianę. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na gorące ciasto ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 min do tej samej temperatury. Palce lizać!
Przepisy Kucharskie - ciasto ze śliwkami.jpg
Ciasto ze śliwkami Przygotowanie: 10-15 minut Pieczeni ...
Ciasto ze śliwkami Przygotowanie: 10-15 minut Pieczenie: 45-55 minut Składniki • 2 szklanki mąki • 1 szklanka cukru • 4 jajka • 10 łyżek gorącej wody • 10 łyżek oleju • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyzki kakao • 1 kg śliwek Etapy przygotowania 1. Jajka ucieramy z cukrem i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. 2. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek. 3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. 4. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto i na wierzch drobno pokrojone sliwki. Pieczemy jeszcze około 35-40 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem :)
Przepisy Kucharskie - biszkopt do tortów.jpg
Rewelacyjny biszkopt do tortów Przygotowanie: 15 minut ...
Rewelacyjny biszkopt do tortów Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 30 minut Składniki • 3/4 szklanki maki tortowej • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 jajek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli Etapy przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką. 2. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowania tortu. Smacznego!!!
Przepisy Kucharskie - Sezamki jpg
Jeśli nie możesz obejść się bez słodyczy, wybierz te naj ...
Jeśli nie możesz obejść się bez słodyczy, wybierz te najzdrowsze! Oto nasz przepis na sezamki! SKŁADNIKI: ● szklanka sezamu ● 1/2 szklanki cukru ● 2 łyżki wody ● 1/2 szklanki płynnego miodu Sezam upraż na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypalił. W rondlu na małym ogniu rozpuść cukier, energicznie mieszając. Kiedy zrobi się karmel, cukier zmieni kolor na jasnobrązowy, zestaw z ognia. Ostrożnie dodawaj wody (uważaj, bo gorący karmel pryska) i miodu. Szybko wsyp sezam, zamieszaj i od razu wyłóż masę na pergamin. Przykryj drugim kawałkiem pergaminu.Wałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Przestudź, pokrój
Przepisy Kucharskie - bułeczki z serem.jpg
Przepis na bułeczki z serem. Przygotowanie: 55 min, kalo ...
Przepis na bułeczki z serem. Przygotowanie: 55 min, kalorycznośc 290 kcal, dla 6-8 osób ● 3/4 kg maki ● 1/2 kostki margaryny ● 1/2 l maślanki ● sól ● 2 łyżeczki sody oczyszczonej ● 1/2 kg bryndzy lub twarogu ● jajko Mąkę przesiej, dodaj roztopioną margarynę, maślankę, nieco soli i sodę, wymieszaj, wyrób ciasto (nie może być twarde, powinno lekko lepić się do rąk). Pozostaw w ciepłym miejscu, by wyrosło (ok. 1 godz.). Bryndzę lub twaróg pokrusz, dodaj jajko, posól, wymieszaj. Urywaj po kawałku ciasta, rozwałkuj je na grubość 0,5 cm, na środku ułóż porcję farszu. Pozaginaj ciasto do środka, aby powstała szczelina o ok. 2-cm średnicy. Piecz w temp. 220°C 15–20 min, aż bułeczki się zarumienią.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności