Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Przeciw bolowe.jpg

A-n-i-t-a / ✿ KUCHNIA - / z WARZYW / Przeciw bolowe.jpg
z  WARZYW - Przeciw bolowe.jpg
Download: Przeciw bolowe.jpg

81 KB

(960px x 725px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



Porady nie od parady - warzywa

Zwykle stawiamy sobie to pytanie, gdy przygotowuje¬my dania z bakłażanów lub cukini. Niektóre przepisy zalecają, obieranie, inne po¬zostawienie skóry, a trafiają się i takie, które tę kwestię pomijają. Obierać więc czy nie? Zasada jest prosta: młode i świeże bakłażany i cukinie przyrządzamy ze skórą, starsze i powiędnięte - obieramy. Znakiem roz¬poznawczym jest wielkość tych warzyw. Długość mło¬dych okazów na ogół nie przekracza 15 cm. Dodatko¬wym i niezawodnym wy¬różnikiem w wypadku mło¬dych cukini jest też kwiat lub jego resztka na czubku, a w wypadku młodych ba¬kłażanów - waga nie przekraczająca 50 dag.
Pomidory pełne smaku
Nowe odmiany pomidorów - bardzo plenne i odporne na choroby - nie dorównują, niestety, smakiem i aro¬matem tym, które pamiętamy sprzed lat. Wiele do życzenia pozostawia¬ją zwłaszcza te sprzedawane późną jesienią i zimą, dojrzewające w szklarniach. Możemy jednak polepszyć ich smak, stosując prosty zabieg. Na kwadrans przed podaniem kroimy pomidory,
oprószamy odrobiną miałkiego cukru i skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Świetny efekt daje też skropienie ich octem balsamicznym. Niestety, sposobu na wzmocnienie aromatu pomidorów nie znamy.

Jak długo gotować kalafior
Egzemplarze średniej wielkości gotuje się za¬zwyczaj około 15 min, na sałatkę i do zapiekania - 2-3 minuty krócej. Na wszelki wypadek zacznij¬cie sprawdzać warzywo po 12 min. W jaki sposób? Spróbujcie wbić w nie wi¬delec lub patyczek - po¬winien wchodzić z lekkim oporem, ale nie na siłę. Jeśli przegapiliście właściwy moment i kalafior się rozgotował, zróbcie z nie¬go zupę krem lub piure.

Zachowają jędrność i kolor
Według standardów no¬woczesnej kuchni światowej dobrze ugotowa¬ne, uduszone, usmażone bądź upieczone warzywa po¬winny stracić surowość, ale zachować jędrność. Tak przy¬rządzone nie tylko ładniej wyglądają i mają więcej wartości odżywczych, ale też lepiej smakują niż bardzo miękkie jarzyny, do których przyzwyczaiła nas tradycyjna kuchnia naszych babć i mam. Polubiliśmy już ma¬karon ugotowany al dente, na pewno polubimy też nie rozgotowane warzywa.
• Zielone warzywa szpinak, szczaw, brokuły, fasolka szparagowa zachowają żywą barwę, jeśli będziemy je gotować bez przykrycia.
• Marchew i pomidory utrzymają naturalny kolor jeżeli dodamy do gotowa¬nia lub duszenia trochę
tłuszczu.
• Warzywa gotowane na parze solimy dopiero wtedy, gdy zdejmiemy je z ognia. Posolone
wcześniej tracą soczystość i znaczną część wartości odżywczych.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
z  WARZYW - Topinambur.jpg
Pochodzi z Ameryki Północnej. Przez Anglosasów zwany jes ...
Pochodzi z Ameryki Północnej. Przez Anglosasów zwany jest karczochem jerozolimskim -Jerusalem artichoke, choć ani z jednym, ani z drugim nie ma nic wspólnego. Sękate bulwy topinambura należy przed gotowaniem obrać, po czym natychmiast włożyć do wody zakwaszonej cytryna, bowiem nadzwyczaj szybko czernieją. Sztywna długa i dobrze ulistniona łodyga - znajduje się znany nam talerz słonecznika. Tyle tylko, ze kwiat topinambura nie jest wielki. W części podziemnej znajdują się liczne bulwy, niekształtne, podobne do ziemniaków. Jeść je można w postaci surowej, gotowanej czy pieczonej. Można przygotować smaczne surówki, sałatki a nawet, podobnie jak z ziemniaków usmażyć placki. W każdej postaci jest bardzo zdrowy. Liczne plantacje tej rośliny zachowały się do dziś w południowych i środkowych rejonach Francji. Wysoka na 2-4 m roślina ma szerokie, ponad dziesięciocentymetrowe, owalno-sercowate liście i rozległy system korzeniowy, zakończony bulwami rożnego kształtu i koloru. W Polsce zarejestrowane są dwie odmiany: Albik, o białych, maczugowatych w kształcie bulwach i Rubik, wytwarzający nieregularnie owalne bulwy barwy fioletowej. Bulwy Do celów kulinarnych używamy bulwy żółtawobiałe, podczas gdy te czerwone śluzą prawie wyłącznie jako pasza dla bydła. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. Są za to bogate w potas, cynk, fosfor, żelazo, a przede wszystkim w krzemionki. Bulwy tego słonecznika zawierają duże ilości inuliny, która w organizmie człowieka ulega hydrolizie do fruktozy, dzięki czemu może być bezpiecznie używana przez chorych na cukrzyce. Inulina, łącznie z pektynami i błonnikiem, wiąże dużą ilość niepotrzebnych i szkodliwych związków, takich jak metale ciężkie, cholesterol, kwasy tłuszczowe, związki toksyczne.
z  WARZYW - CHRZAN.jpg
Korzeń chrzanu jedzony w umiarkowanych ilościach znakomi ...
Korzeń chrzanu jedzony w umiarkowanych ilościach znakomicie reguluje prace żołądka, jelit, wzmaga apetyt i korzystnie wpływa na nasz organizmy, przeciwdziałając zmęczeniu wiosennemu (zawierając dużą ilość witaminy C przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem zwiększają odporność organizmu). Co więcej, syropy na bazie korzenia chrzanu i inne preparaty maja działanie wykrztuśne i korzystnie oddziałują przy nieżycie oskrzeli. W niektórych bolesnych dróg moczowych przeciwdziałają ich dalszemu rozwojowi i łagodzą bóle. Tarty korzeń chrzanu, przyprawiony cytryna lub kwaskiem cytrynowym oraz śmietaną, stanowi znakomita bazę do sporządzania najróżniejszych potraw, wzbogacania smaku wędlin, mies podawanych na zimno i innych przystawek. Bez korzenia chrzanu trudno wyobrazić sobie marynowane i kiszone ogórki czy wyrób musztardy. Chrzan znalazł rozliczne zastosowania w medycynie ludowej m.in. do uśmierzania bólów mięśni, pleców, zapalenia korzonków nerwowych, gośćca i innych schorzeń reumatycznych. Dzisiaj już wiemy, ze te korzystne oddziaływania chrzanu są efektem występowania w nim glikozydów siarkocyjanowych (m.in. sinigryny wywołującej podrażnienia skóry i błon śluzowych), olejków eterycznych, soli mineralnych (zawierających fosfor, siarkę, potas, wapn, żelazo, sód i magnez), fitoncydów, witamin C, B, E , prowitaminy A oraz flawonoidów, cukrów, enzymów i aminokwasów. Warto przypomnieć, ze nie tak jeszcze dawno liśćmi chrzanu zabezpieczano żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso, wędliny, ser, jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu długo zachowują świeżość, nie jełczeją i nie psuja się. Współczesna naturoterapia zaleca (wzorem naszych prababek) aby w schorzeniach układu krążenia nosić w płóciennych woreczkach na piersiach czyste, oskrobane, małe kawałeczki chrzanu. Liście chrzanu znakomicie chronią przed porażeniem słonecznym i uśmierzają ból głowy. Nie tak dawno kobiety pracujące w polu układały je na głowach i przewiązywały płóciennymi chustami, co szczególnie w upalne dni stanowiło znakomita ochronę przed mocnymi promieniami słonecznymi. Uwaga Nie wolno spożywać chrzanu osobom cierpiącym na marskość wątroby, stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia nerek.
z  WARZYW - Zielony groszek.gif
Dwudziestoczterogodzinne zbiory Moment zbioru ustala ...
Dwudziestoczterogodzinne zbiory Moment zbioru ustala się zależnie od czasu zasiewu, rodzaju gleby, temperatury i pogody. Kombajny pracują przez cala dobę. Zerwane z krzaka strączki otwierają się w wirującym bębnie. Ziarna wysypują się na przyczepę podążając za kombajnem . W tym stadium dojrzewania groszek intensywnie -oddycha-, wytwarzając ciepło, co sprawia, ze cukry proste zamieniają się w skrobie powodującą twardnienie ziaren. Aby otrzymać groszek dobrej jakości należy go odstawić do przetwórstwa jak najszybciej, czyli w ciągu 2-3 godzin od zerwania. W przetwórni pobiera się próbkę , by sprawdzić jego miękkość, w specjalnej maszynie testującej. Kwalifikuje się jedynie miękkie ziarno , z twardego robi się groszek konserwantów. Ziarna czyści się przy użyciu dmuchaw i płuczę zazwyczaj w letniej wodzie z dodatkiem oleju i detergentu. Blanszowanie polega na tym , ze groszek na drucianej siatce odbywa trwającą minute podróż przez tunel z wrzącą woda , lub para , która trwa 2-3 minuty. Następnie jest szybko chłodzony do temperatury poniżej -20 stopni C i przepuszczany przez solankę, w której dojrzale ziarna opadają na dno. Ziarna dobrej jakości myje się w czystej wodzie , następnie groszek jest szybko zamrażany, w pól godziny pól tony. Następnie wędruje do przechowalni . gdzie przebywa w temperaturze 18 stopni wiele tygodni, zanim zostanie wyjęty , posortowany , zapakowany do woreczków i rozwieziony do odbiorców.
z  WARZYW - Zielony groszek 2.gif
Mrożony groszek_Wyścig o świeżość mrożonego groszku Mr ...
Mrożony groszek_Wyścig o świeżość mrożonego groszku Mrożony groszek jest świeższy niż groszek kupowany latem na straganie, ponieważ został zamrożony w ciachu 2-3 godzin od zerwania. Tymczasem strączki świeżego groszku są dostarczane na rynek, dopiero na drugi dzień, potem wędrują do sklepów , przez cały czas tracąc świeżość, tracą smak i zapach. Zanim zostaną ugotowane , mija wiele godzin , a nawet dni. Groszek ogrodowy należy do rodziny roślin strączkowych, takich jak soja i soczewica. Rośliny te zazwyczaj pozostają na krzaku, aż dojrzeją z wyjątkiem groszku, który zrywany jest nieco wcześniej. Wraz z dojrzewaniem roślin strączkowych zawarte w nich cukry zamieniają się w skrobie , rośliny tracą słodycz i twardnieją . Czas zbioru jest momentem krytycznym. Groszek musi znaleźć się w przetwórni i być blanszowany w ciągu 2-3 godzin od zerwania. Cala operacja- od sadzenia poprzez zbiór, obróbkę i konfekcjonowanie - jest starannie przygotowana.
z  WARZYW - Papryka.gif
Środek na apetyt i na ból Paprykę w medycynie stosuj ...
Środek na apetyt i na ból Paprykę w medycynie stosuje się jako środek pobudzający apetyt, może tez łagodzić bóle, na przykład reumatyczne. Teraz okazuje się, ze zawarta w papryce kapsaicyna, składnik odpowiedzialny za ostry smak papryki, niszczy komórki nowotworowe Kapsaicyna - jak wykazali naukowcy - pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyna związki - tak zwane wanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych. Lek, który działałby tylko na mitochondria, mógłby być skuteczny i uniwersalny w terapii nowotworów. Na razie nie wiadomo, na ile wyniki uzyskane w laboratorium potwierdza się w warunkach klinicznych u pacjentów. Już wcześniej substancja znalazła liczne zastosowania - na przykład jako obronny aerozol (gaz pieprzowy) czy gaz łzawiący stosowany podczas zamieszek, a także jako składnik farby chroniącej kadłuby statków przed obrastaniem skorupiakami. Łagodzi niestrawność. Chyba mało kto wie, że ostra papryka to nie tylko doskonalą przyprawa. Roślina ta ma także właściwości lecznicze. Od dawna wyciągi z jej owoców wykorzystuje sie do produkcji środków przeciwbólowych -maści, plastrów (np. Capsici, Capsigel, Capsiplast, Capsiderm N). Działają one rozgrzewająco, łagodzą bóle stawów, mięśni, nerwobóle. A niedawno odkryto jeszcze jedna właściwość owoców papryki. Okazało się, ze mogą one zmniejszać objawy niestrawności - uczucie pełności w żołądku, mdłości, ból w nadbrzuszu- spowodowanej złą praca żołądka (tzw. niestrawność czynnościową). Potwierdziły to badania kliniczne. Przez piec miesięcy 30 osobom cierpiącym na te chorobę podawano codziennie, przed każdym posiłkiem kapsułki ze sproszkowanym owocem papryki. Po zakończeniu tej "paprykowej" kuracji uczestnicy badan stwierdzili, ze wszystkie ich dolegliwości znacznie się zmniejszyły. Niestety, lek ten nie jest jeszcze dostępny. A lepiej nie leczyć się samemu papryka w proszku, bo może się to skończyć podrażnieniem błon śluzowych przewodu pokarmowego.
z  WARZYW - Papryka 2.gif
Papryka zabija raka Kapsaicyna, pikantny składnik papry ...
Papryka zabija raka Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research Communications". Jak wykazali naukowcy z Nottingham University, kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki - tak zwane wanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych. Zdaniem autorów badań odmienność mitochondriów to "pięta Achillesowa" wszystkich nowotworów, a więc lek, który działałby tylko na nie, mógłby być skuteczny i uniwersalny w terapii nowotworów. Ponieważ powszechne spożycie papryki wykazało względną nieszkodliwość kapsaicyny, badania kliniczne nad jej zastosowaniem w leczeniu nie powinny być kosztowne ani długotrwałe - choć nie wiadomo, na ile wyniki uzyskane w laboratorium potwierdzą się w warunkach klinicznych u pacjentów. Odpowiedzialna za ostry smak papryki kapsaicyna pobudza komórki nerwowe dokładnie w ten sam sposób, co rzeczywiste uszkodzenia tkanek na skutek urazu mechanicznego lub poparzenia. Już wcześniej substancja znalazła liczne zastosowania - na przykład jako obronny aerozol ("gaz pieprzowy") czy gaz łzawiący stosowany podczas zamieszek, a także jako składnik wyjątkowo nieprzyjemnej w smaku farby chroniącej kadłuby statków przed obrastaniem skorupiakami. W medycynie stosuje się ją jako środek pobudzający apetyt oraz - paradoksalnie - do łagodzenia bólów, na przykład reumatycznych. Przewlekły kontakt z kapsaicyną znieczula bowiem zakończenia nerwowe.Papryka to wyjątkowa przyprawa, nadająca potrawom charakterystycznego ostrego smaku. Sprawdza się nie tylko w kuchni, bo dzięki leczniczym właściwościom wykorzystywana jest także w przemyśle farmaceutycznym. Jej lecznicze działanie sięga od reumatyzmu po codzienne problemy z trawieniem. Na bazie papryki produkowane są m.in. maści i plastry rozgrzewające, które stosuje się mi.n przy: reumatyzmie artretyzmie bólach mięśni i stawów po intensywnym wysiłku nerwobólach Na kłopoty z żołądkiem niestrawność nudności wymioty bóle brzucha Pamiętaj, że to pikantne warzywo ma działanie odchudzające. U osób, które jedzą ostra paprykę na surowo lub w postaci sproszkowanej stwierdzono niższy poziom insuliny, niż w przypadku osób niejedzących papryki. Insulina bowiem odpowiada za magazynowanie tłuszczów. Im mniej hormonu, tym mniejsze ilości tłuszczu zalegają w organizmie! Z drugiej strony ostra papryka może zaszkodzić. Uważać powinny zwłaszcza osoby, które leczą się na dolegliwości układu pokarmowego takie jak choroba refluksową, wrzody żołądka, dwunastnicy czy zgaga.
z  WARZYW - Bób.jpg
Bób Bób jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Najszy ...
Bób Bób jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Najszybciej jest go ugotować w osolonej wodzie z odrobiną czosnku lub koperkiem, odcedzić i można podawać. Walory smakowe dania z bobu podnosi rozpuszczone masło lub zasmażka z bułki tartej, ale to dodatkowe kalorie. Plusy dostarcza sporo energii niewielka ilość daje poczucie sytości źródło roślinnego białka zawiera cenny błonnik jedzony z łupinami oczyszcza jelita wspomaga odkwaszanie organizmu, przez co przyspiesza odtruwanie bogaty w wapń, fosfor, żelazo, magnez i witaminy: B1, B2, PP, C Minusy ciężkostrawny (szczególnie dla małych dzieci, osób starszych, chorych) kaloryczny wydyma brzuch, powoduje wzdęcia i gazy
z  WARZYW - Suszone pomidory.jpg
Suszone pomidory- kolacja we dwoje Jesienne i nadchodza ...
Suszone pomidory- kolacja we dwoje Jesienne i nadchodzace zimowe wieczory moga byc gorace, zmyslowe i niezapomniane, gdy do lampki czerwonego wina podamy prawdziwy kulinarny afrodyzjak – Suszone pomidory w oleju z ziolami. Romantyczna kolacja to szczególny moment wymagajacy wyjatkowej oprawy i klimatu od pierwszej chwili. Dlatego tak wazne sa kulinarne specjaly, które znajda sie na naszym stole. Pobudzajac nasze zmysly wyjatkowymi potrawami wyzwalamy w sobie czar, otwartosc i temperament, a pózniej… pózniej to juz motylki i feromony. Poludniowy temperament Suszone pomidory w oleju z ziolami to delikatna, wyszukana przekaska, o romantycznym, sródziemnomorskim charakterze. To zamkniety w sloiczku smak slodkich pomidorów polaczony z aromatem bazylii i oregano. W jaki sposób podamy suszone pomidory, zalezy juz tylko od naszej kulinarnej fantazji i naszych upodoban. Warto jednak pamietac, ze kolacja we dwoje powinna byc lekka i sycaca, a do tego aromatyczna i pelna kolorów. Dlatego, suszone pomidory mozemy podac z ulubionymi serami mozarella, feta, zóltym, topionym, mozemy dodac je do salaty lub jako dodatek do chrupiacych grzanek. Jednak pelne walory smakowe Suszonych pomidorów w oleju z ziolami, odkryjemy spozywajac je jako przekaske bez dodatków. Ich wyjatkowy smak pobudzi i wyostrzy nasze zmysly, a z lampka dobrego wina wprawia nas w doskonaly nastrój. Najlepsze na koniec Kiedy po wspólnym wieczorze w kinie, teatrze, na koncercie chcemy nasze spotkanie przedluzyc w domowej atmosferze zastanawiamy sie co podac, czym zaskoczyc naszego goscia, jak zrobic na nim wrazenie. Tym bardziej jest to trudne, ze wczesniej tego nie planowalismy. Czesto, od tego jak szybko i niebanalnie wyczarujemy drobny posilek zalezy efekt i wrazenie jakie pozostawimy po spotkaniu. Suszone pomidory w oleju z ziolami sprawdzaja sie w takich sytuacjach doskonale. Juz sama przekaska jest oznaka kreatywnej i niebanalnej kuchni. Podana z produktami, które najczesciej mamy w szafce lub lodówce bedzie nie tylko modna, ale i smaczna potrawa. Wystarczy ugotowac makaron, dodac Suszone pomidory w oleju ziolami, odrobine zóltego sera i mozemy sie wspólnie raczyc znakomita pasta.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności