Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

SYROP KLONOWY_.jpg

syrop klonowy - SYROP KLONOWY_.jpg
Download: SYROP KLONOWY_.jpg

18 KB

(271px x 390px)

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

JUZ PRZED WIEKAMI INDIANIE NACINALI TOMAHAWKAMI KORE PNI KLONOWYCH I ZBIERALI DO GLINIANYCH NACZYN SOAP CZYLI SOK KLONOWY. PO ODPAROWANIU UZYSKIWALI GESTY I SLODKI SYROP, KTORY USZLACHETNIAL ICH POTRAWY.

Podczas wegetacji drzewa klonowe (klon czerwony i klon cukrowy) gromadzą zapasy w postaci naturalnego krochmalu, który wiosną za pomocą enzymów przekształcany jest w cukier. W ciągu dnia wędruje on do górnych części drzewa, a nocą powraca do korzeni. Właśnie po zapadnięciu zmierzchu, gdy kanadyjski las pogrąża się w ciemności, a cukier powraca do korzeni drzew, wyłapuje się go w postaci soku.

Procedura ta nie zmieniła się do dziś. Zależnie od grubości pnia wykonuje się od jednego do czterech otworów i podłącza się do nich rurki, którymi sok spływa bezpośrednio do warzelni. Nazywa się je „domkami klonowymi”

Z czterdziestu litrów soku, który składa się w 99% z wody, uzyskuje się jeden litr syropu. W zależności od temperatury uzyskuje się syrop typu „Canada Grade 1”, który odparowuje się w temperaturze 104C i „Canada Grade 2” w 107C. Syropy o ciemnej barwie mają wyraźniejszy i głębszy smak. W 112C odparowuje się masło klonowe, które nieco przypomina karmel, a w temperaturze jeszcze wyższej uzyskuje się miękki albo twardy, ziarnisty cukier klonowy, odznaczający się głębokim aromatem.

Poza cukrem występują w syropie klonowym minerały, takie jak: żelazo, wapń i potas. Najnowsze badania dowodzą, że posiada on także działanie bakteriobójcze, w czym jest podobny do miodu. I co ciekawe, jest mniej kaloryczny. Dla porównania syrop klonowy posiada 50cal a miód – 64cal.

Indianie odkryli syrop klonowy, jak głosi legenda, przez przypadek: jeden z ich wodzów wyciągnął wbity poprzedniego dnia w drzewo tomahawk i popłynął sok. Jego zaradna żona zebrała soap, ponieważ myślała, że w pojemniku zebrała się woda (sok klonowy jest bezbarwny) i ugotowała w nim mięso. Ku ich zaskoczeniu mięso okazało się być wyborne, nieporównywalnie lepsze od tego, co dane im było jeść wcześniej.

Rzeczywiście, kulinarne nawyki Kanadyjczyków mogą niektórych zdziwić. Typowe śniadanie u nich to buteleczka syropu, plastry szynki lub bekonu i naleśniki, czy to w formie tych francuskich, czy też w formie pancaces. Syrop dodaje smaku pieczeniom z wołowiny, schabu czy indyka. Polewa się nim lody i sałatki owocowe.

Jest źródłem ogromnych dochodów, przynosi je zarówno sama jego produkcja, jak i ogromny przemysł turystyczny, który się wokół niej rozwinął. Wczesną wiosną organizowane są specjalne festiwale syropowe, a plantatorzy prześcigają się w atrakcjach dla turystów. I są to nie tylko atrakcje kulinarne, jak na przykład zawody w jedzeniu naleśników z syropem, ale też całe przedstawienia. Są farmy, które specjalizują się w archaicznych metodach produkcji syropu, gdzie pracownicy ubrani są w stroje z epoki, a wszystkie etapy produkcji zostały pieczołowicie zrekonstruowane.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności