Download: Do czego wykorzystac syrop klonowy.jpg
O syropie klonowym krąży przekonanie, że można go dodać do każdej kanadyjskie potrawy. I rzeczywiście Kanadyjczycy często wykorzystają syrop klonowy nie tylko do naleśników.
Ciasto z syropem klonowym
Jest to rodzaj ciasta lanego. By je przygotować będziesz potrzebowała: mąkę, proszek do pieczenia, masło, brązowy cukier, żółtka, mleko, syrop klonowy i szczyptę soli. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że powinien nazywać się ciasto 2/3, ponieważ ilość większości składników tego ciasta to właśnie 2/3 szklanki; mleka, cukru, syropu klonowego, nawet mąki potrzeba tu 2 i 2/3 szklanki. Ale wracając do przepisu. Najpierw lekko ubij żółtka. Następnie zacznij ubijać masło z cukrem. Po chwili dodaj żółtka, i po trochu wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Przed końcem miksowania dodaj mleko i syrop klonowy. Gładką masę wlej do formy i piecz 45 do 50 minut w temperaturze 180oC.
Mus z syropu klonowego
To pyszny deser z czterech składników. Rozpuść żelatynę w trzech łyżkach wody i dodaj do podgrzanego syropu klonowego. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Kiedy to się stanie - syrop odstaw do ostudzenia. Ubij żółtka i połącz z syropem - wstaw masę do lodówki. Ubij białka i śmietanę kremówkę - wszystkie składniki połącz w jedną masę i przełóż do pucharków - wstaw deser do lodówki, żeby stężał.
Coś mięsnego - wings in maple sirup
Przygotuj marynatę: syrop klonowy, sos chili, ocet, musztardę i sos Worcestershire. Połącz wszystkie składniki - zanurz w marynacie skrzydełka lub udka z kurczaka i pozostaw w tej postaci na minimum 4 godziny. Po tym czasie skrzydełka lub udka grilluj w piekarniku.
Autor: Marzena Czarnowska
Kanadyjczycy - potrafią z syropu klonowego zrobic nawet fondue.
Składniki:
125 ml (1/2 szklanki) syropu klonowego
250 ml (szklanka) kremowej świeżej śmietanki
żółtko
płaska łyżka gładkiej mączki kukurydzianej
kawałki świeżych owoców do maczania
Opis przyrządzania:
Syrop klonowy wlewamy do garnuszka, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień, żeby syrop nie kipiał i gotujemy go 5 minut, aż ciut zgęstnieje i ściemnieje. Dolewamy śmietankę i mieszamy. Do kubeczka wlewamy 2-3 łyżki klonowej śmietanki, dodajemy żółtko i mączkę kukurydzianą i starannie mieszamy na gładką masę.
Wlewamy tę masę do rondla ze śmietanką z syropem i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy dalej, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie zupełnie gładki. Przelewamy sos do naczynia do fondue i stawiamy na podgrzewaczu. Jeśli natomiast nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego urządzenia, stawiamy rondelek na podgrzewaczu do dzbanka z herbatą i stawiamy na stole.
Rozmaite owoce - wspomniane wyżej truskawki są fantastyczne, mogą też być dorodne jeżyny, plasterki banana (wersja sycąca i zimowa), kawałki jabłek i gruszek, mango, papaja, fizalis itp - myjemy, osuszamy i kładziemy na talerzykach wokół naczynia z fondue. Owoce nabijamy na długie widelce, maczamy w klonowym sosie i zjadamy!