Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

OGÓRKI Z PIEPRZEM I CURRY DO SŁOIKÓW.doc

tatanka.com / GASTRONOMIA / WARZYWA / ogórki / OGÓRKI Z PIEPRZEM I CURRY DO SŁOIKÓW.doc
Download: OGÓRKI Z PIEPRZEM I CURRY DO SŁOIKÓW.doc

27 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ogórki małosolne kiszone na sucho - TalerzPokus.tv.mp4
play
oglądaj online
Ogórki małosolne mogę pochłonąć w każdej ilości. Zawsze ...
Ogórki małosolne mogę pochłonąć w każdej ilości. Zawsze dostaję je po jednym słoiczku od mamy – ja nigdy nie mam gdzie ich przechowywać. Kilka dni temu dowiedziałam się, że ogórki małosolne można zrobić bez słoików i zalewy. Tzw. metoda na sucho praktykowana jest w Perm w Rosji. Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce z przyprawami na dobę. Tylko tyle. Wypróbowałam ten sposób od razu – bo pierwsze ogórki już się pojawiły. Okazało się, że tak przygotowane ogórki są fantastyczne – bardzo chrupiące i w przeciwieństwie do tych z zalewy – nie tracą koloru. W smaku prawie nie różnią się od tych z wody – są może bardziej delikatne. Można je łatwo przechować, bo nie potrzebują wiele miejsca. Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować taką alternatywną, prostą i szybką metodę przygotowania. Ogórki małosolne – na sucho: 1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku) 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć) 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć) 1 łyżka ziaren gorczycy 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli Aby przygotować ogórki małosolne na sucho potrzebujemy zwykłej, plastikowej torebki na mrożonki (otwartej lub z zapięciem strunowym o pojemności 3 – 5 litrów). Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy im końcówki (dzięki temu nie tylko stracą goryczkę, ale też wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól). Ogórki wrzucamy do torby. Dodajmy do nich obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń chrzanu, plasterki czosnku, koper, porwany na małe części liść porzeczki/wiśni/chrzanu (opcjonalnie), porwane liście laurowe (opcjonalnie), rozgniecione ziela angielskie (opcjonalnie) oraz gorczycę, która wraz z chrzanem nadaje chrupkości. Posypujemy wszystko równomiernie solą. Szczelnie zamykamy torebkę (moja była bez zapięcia, więc związałam brzeg gumką recepturką). Potrząsamy torebką i lekko ugniatamy (uważając, aby nie przedziurawić torebki) by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka. Tak przygotowaną torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Ogórki gotowe. Potem przechowujemy je w lodówce. https://www.poezja-smaku.pl/chrupiace-ogorki-malosolne-na-sucho/
ogórki - Korniszony.jpg
radycyjne korniszony Do przygotowania korniszonów potrze ...
radycyjne korniszony Do przygotowania korniszonów potrzebne będzie: 1,5 kg bardzo małych ogórków, 4 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 1 litr octu winnego, 3 liście laurowe, 20 ziaren czarnego pieprzu, 20 ziaren angielskiego ziela, sól gruboziarnista 1 łyżeczka cukru kryształu. Po przebraniu ogórków trzeba je dokładnie umyć. Te nieuszkodzone, koniecznie muszą być zupełnie suche, dlatego musimy je pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Dopiero wtedy możemy je poukładać w kamiennej misce (może być też porcelanowa) i zasypać solą. Tak przygotowane ogórki muszą odstać swoje, czyli tradycyjne 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy ogórki, jeśli trzeba obcieramy je z soli i układamy w czystych i wyparzonych słoikach. Układając ogórki, do każdego słoika dodajemy pół ząbka czosnku, marchewkę, cebulę i paprykę. Następnie do octu winnego wlanego do garnka dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i cukier. Wszystko doprowadzamy do stanu wrzenia i krótko gotujemy. Zalewamy ogórki, tak, aby nie wystawały nad zalewę. Po dwóch tygodniach zalewa powinna być zlana i ponownie przygotowana jak poprzednio.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności