Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

OWOCOWA PYCHOTKA.jpg

tadeusz.grzywacz / KUCHNIA / » na słodko / OWOCOWA PYCHOTKA.jpg
 na słodko - OWOCOWA PYCHOTKA.jpg
Download: OWOCOWA PYCHOTKA.jpg

54 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Owocowa pychotka
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki
kostka Kasia
8 łyżek wody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
słoik wypestkowanych wiśni - bez soku
3 galaretki wiśniowe
700 ml kremówki
łyżka cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki żelatyny
rum do skropienia biszkoptu
tabliczka gorzkiej czekolady
Jak zrobić?
Spód: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, na przemian, nie
przerywając ubijania, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać olej
z wodą i lekko trzepać ciasto. Na koniec wsypać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać.
Uwaga: gdy dodawałam olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam
na najmniejszych obrotach.
Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm.
Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra
płynu. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. Resztę
soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę
gotować na wolnym ogniu. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę
mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder,
cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej
ilości wody. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem.
Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki
uzupełniać kupkami bitej śmietany. Następnie położyć na to drugi
blat a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. Wierzch posypać
tartą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki , dla lepszego stężenia.
Temperatura piekarnika: 160oC
Czas pieczenia: 40 min

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności