Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
sara03
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Anna

widziany: 5.08.2013 08:33

  • pliki muzyczne
    37728
  • pliki wideo
    3189
  • obrazy
    46362
  • dokumenty
    1178

89218 plików
1658,97 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
  • 44 KB
  • 11 sty 12 15:51

z chomika elast46

  • 28 KB
  • 11 sty 12 15:51

z chomika elast46

  • 11 KB
  • 14 gru 11 9:01
  • 47 KB
  • 20 paź 11 19:48
Żeberka
6-8 żeberek wieprzowych
1 główka czosnku
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula duża
tymianek suszony małą ilośc
mąka
0.5 papryki czerwonej
1 kostkę rosołową
3 łyżki oleju
2 ziela angielskie
( można dodac 2 łyżki śmietany kwaśnej ale nie koniecznie)

Sposób przyrządzenia

Żeberka natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) posypac pieprzem i vegetą , odstawić na pól godziny, resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)- następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią. Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy żeberka będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy do smaku a po zestawieniu z ognia mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem .

z chomika Brunetka6853

  • 30 KB
  • 20 paź 11 19:48
Zupa owocowa z suszonych owoców-danie wigilijne
Ilość owoców dowolna
Śliwki,jabłka,rodzynki kalifornijskie,morele,gruszki,ananasy,banany,orzechy włoskie,mandarynki ale świeże i inne owoce suszone.
Wszystkie owoce suszone zalać letnią wodą na 1 godz.,po odlaniu wody owoce pokrajać i ponownie zalać letnią wodą.Najlepiej zrobić to wieczorem,by owoce napęczniały i w tej wodzie je ugotować do miękkości.W tym czacie dorzucamy pokrojone mandarynki cukier i cukier waniliowy,sól,2-3 gożdziki -wszystko do smaku.Gdy wszystko jest ugotowane zaciągamy śmietaną.Podajemy z makaronem i to najlepiej własnej roboty grubo krojony.ŻYCZĘ SMACZNEGO

z chomika Brunetka6853

  • 25 KB
  • 20 paź 11 19:47
Zupa cebulowa-krem

1 kg cebuli
0,5 kg kości lub 2 łyżki masła
włoszczyzna
2 łyżki mąki
2 żółtka
1 szklanka śmietanki 12%
sól,pieprz,przyprawa do zup,trochę gałki muszkatałowej

Cebule oczyścic,pokroic w talarki,zalac wodą i ugotowac.Przestudzic i zmiksowac.Ugotowac wywar z włoszczyzny i kości,przecedzic,połączyc z cebulą,dodac przyprawy,trochę pogotowac.(Mięso obrane z kości i warzywka ja dodaję do zupy)Zaciągnąc mąką rozmąconą w wodzie,zagotowac,na koniec wlac śmietanę połączoną z żółtkiem,nie gotowac,Posypac zieleniną lub podsmażoną cebulką.

z chomika Brunetka6853

  • 58 KB
  • 20 paź 11 19:47
Wątróbka cielęca lub wieprzowa
Wątrobe pokroic na kawałki takie jakie będziemy smażyc i zalac mlekiem najlepiej na noc.Po wyjęciu z mleka(mleko zetnie się)opłukac wodą i rozbic każdy kawałek najlepiej wkładając do woreczka.Rozgrzac tłuszcz i każdy kawałek obtoczyc w mące i usmażyc.Pokroic cebule w krążki i wrzucic do drugiego naczynia dodając tłuszcz,(może byc olej lub smalec-do wątroby lepszy) pieprz vegete i sok z cytryny,wsztstko podgrzac wymieszac i przekładzc usmażoną wątrobe.Dolac trochę wody i ustawic mały płomień by się przeparowała,od czasu do czasu przemięszac.Cebuli tyle ile kto lubi,ja daje na 0,5 kg wątroby 3 duże cebule i sok z połowy cytryny.

z chomika Brunetka6853

  • 45 KB
  • 20 paź 11 19:46
Szybki obiad-gzik

25-50dag sera białego(chudy lub półtłusty w kostce)
śmietana(do wyboru 30%,18%,nawet pół kwaśna)
cebulka,szczypiorek,koperek,mały ząbek czosnku(i to też każdego wybór-ja dodaje wszystko)pieprz, sól do smaku i wszystko wymieszac. Do tego zdecydowanie ziemniaki w mundurkach-można z pieczywem.

z chomika Brunetka6853

  • 44 KB
  • 20 paź 11 19:43
Racuchy z jabłkami

2 szklanki kefiru,maślanki lub kwaśnego mleka
1 łyżeczka sody
2 jajka
ok.3 szklanki mąki
jabłka
cukier puder do posypania
Z podanych składników zrobic ciasto,dodac utarte jabłka i za 20-30 min. smażyc na oleju na złoty kolor,(najlepiej na teflonowej patelni z odrobiną oleju)
Każda potrawa którą smażymy ma oleju jak racuch ,naleśniki ,pączki itp po dodaniu trochę spirytusu tak nie pwijają oleju.

z chomika Brunetka6853

  • 56 KB
  • 20 paź 11 19:42
Placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków
2-3 jabłka
duża cebula
1 jajko
kwaśna śmietana
łyżka mąki ziemniaczanej
mąka,pieprz,vegeta
Ziemniaki,jabłka ze skórką,i cebule zetrzeć na tarce lub zmiksować ,przecedzić przez sito.(Jeżeli ziemniaki mają dużo skrobi to po odcedzenie na dnie zostanie skrobia, to zamiast mąki ziemniaczanej dodajmy tą skrobie) Do masy dodać jajko,mąkę ziemniaczaną ,pieprz,vegetę i śmietanę(śmietany tyle ile soku zostało po odcedzeniu),dodać mąki tyle by nie było za lużne i doprawić do smaku.Smażyć na oleju na złoty kolor-podawać ze śmietaną,jogurtem , ketchupem , sosem majonezowo-ketchup-owym ,posypane cukrem lub solą według gustu.

z chomika Brunetka6853

  • 43 KB
  • 20 paź 11 19:40
Makaronowa z koperkiem
30-40 dag makaronu muszelki lub kółeczka
2 zielone ogórki pokrojone w kostkę
30-40 dag szynki lub innej wędliny
1 czerwoną i żółtą paprykę(może byc konserwowa)
1 puszkę czerwonej fasoli(pokroic na połówki)
2-3 łyżki koperku(może byc mrożony)
doprawic ziarenkami smaku i pieprzu(jeżeli ktoś lubi można dodac czosnku)wymieszac z majonezem.

z chomika Brunetka6853

  • 52 KB
  • 20 paź 11 19:40
Krokiety z kapustą i grzybami

Ciasto
25 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
3/4 szkl.gorącej wody
wyk.
Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz

Farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag masła
1-2 cebule
vegete,pieprz
Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku
Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć
na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje.


Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.

z chomika Brunetka6853

  • 33 KB
  • 20 paź 11 19:39
Gołąbki

1 główka kapusty białej
1/2 kg mielonego mięsa
1-2 woreczki ryżu(do wyboru)
1 cebula
ząbek czosnku
1 jajko
vegeta,, pieprz, majeranek

Główkę kapusty sparzyć w osolonej gotującej wodzie i po kolei ściągać liście ( gdy dojdziemy do liści które są jeszcze białe a nie szkliste , wtedy wkładamy spowrotem do gotującej się wody kapustę)
Ryż gotujemy, po ugotowaniu od zimnego dodajemy mięso ,czosnek, jajko(jajko lepiej wiąże całą masę). Kroimy w kostkę drobną cebulę i zeszklimy ma maśle dodajemy do ryżu i mięsa. Wszystko przyprawiamy do smaku.
Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy jak rolady. Gotowe gołąbki wkładamy do garnka(na dnie układamy nie wykorzystane liście kapusty) wlewamy rosołek z kostki i trochę majeranku,gotujemy na małym ogniu ok.godziny. Podawać z sosem pomidorowym-odlac rosołek ,dodac przecier i mąkę(mały słoiczek przecieru i 1-2 łyżki mąki),rozrodic ,zalac gołąbki i zagotowac.

z chomika Brunetka6853

  • 41 KB
  • 20 paź 11 19:39
Galareta wieprzowo-drobiowa.

2 nóżki wieprzowe
05-1kg kości wieprzowych
ziele angielskie,liśc laurowy,vegeta,marchewka
Mięso obgotowac wypłukac i gotowac na małym ogniu ,zebrac szumowiny ,dodac przyprawy.Gotowac do miękkości ,zimne mięso pokroic na drobno i marchewkę.

Osobno ugotowac 2 porcje rosołowe drobiowe,dodac vegetę i włoszczyznę.Wszystko w małych ilościach wody tak by było przykryte mięso.
Ostrożnie zlac obo rosoły razem(TO CO NA DNIE ŻEBY NIE WPADŁO),dodac oba mięsa i zagotowac dodając 2-3 łyżki octu 10% i rozgnieciony ząbek czosnku ,wszystko doprawic do smaku.Do letniej galarety dodac pokrojoną pietruszkę,rozlac da pojemników i wstawic do lodówki.

z chomika Brunetka6853

  • 44 KB
  • 20 paź 11 19:38
Kopytka inaczej 1 kg ugotowanych ziemniaków dzień wcześniej 10-15 dag białego sera 1 cebula Skręcić ta wszystko przez maszynkę i dodać; 1 jajko,4 łyżki oleju.2 łyżki kartoflanki,0,5 kg mąki,2łyżeczki vegrty.Wyrobić jednolitą masę i formować wałeczki,kroić na ukos.Zagotować wodę,wlać 3 łyżki oleju i wsypać 2 łyżki soli.Wkładać kopytka i gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.Po chwili wyjąć łyżką cedzakową na sito do odsiąknięcia.W tym czasie rozpuścić ćwiartkę masła lub 2 łyżki skwarek(każdy według swego uznania)dodać łyżkę vegety i trochę pieprzu dobrze wymieszać.Do tego dodać wcześniej ugotowaną kapustę(0,5 kg kiszonej),wszystko wymieszać, na koniec wrzucić ugotowane kopytka i wszystko wymieszać.Jak kto lubi można dodać kminku.

z chomika Brunetka6853

  • 57 KB
  • 20 paź 11 19:37
NUGETSY
2-4 piersi z kurczaka
gotowa panierka do kurczaka
mleko lub woda
Sposób przyrządzania:
piersi z kurczaka kroimy w grubsza kostke, moczymy w mleku lub wodzie i obtaczamy w panierce (musimy ja dobrze docisnac, zeby nie odpadła)
smażymy w głębokim tłuszczu, gdy juz beda gotowe odsączamy z nadmiaru oleju,nugetsy najlepiej samkuja z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami BON APETIT

z chomika Brunetka6853

  • 37 KB
  • 20 paź 11 19:37
Śledzie po łowicku
1 kg płatów śledziowycy,mogą być w zalewie
po 4-cebule sparzone,ogórki kiszone i marchewki ugotowane.
Wyki.
Płaty pokroić w kawałki dodać cebule sparzoną i pokrojone w kawałki ogórek i marchewkę .Następnie zalać przegotowana i ostudzoną zalewą (1 część octu 3 części wody i to tyle tej zalewy by przykryła wszystko)Pozostawić w zalewie 1-2 godz.Następnie odcedżic i wymieszać z majonezem tylko tę część którą będziemy jeść-majonez rozwadnia,a jeżeli ktoś nie może z majonezem proponuje jogurt.

z chomika Brunetka6853

  • 43 KB
  • 20 paź 11 19:37
Coś na szybko-dowolny makaron z mięsem mielonym

0.5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki masła
ząbek czosnku
4 korniszony
mały ketchup
3-4 łyżki śmietany lub jogurtu
pół papryki-jeżeli ktoś lubi
szczypta oregano,i inne przyrawy od smaku
Na patelnie wrzucuc masło,cebule pokrojoną w kostkę i mielone,wszystko wymieszac i przeparowac.Dodoc korniszony,paprykę i przyprawy i jeszcze poddusic .Na koniec dodac ketchup i śmietanę,zagotowac i polac lub wymieszac z makaronem.

z chomika Brunetka6853

  • 190 KB
  • 20 paź 11 19:37
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 78 KB
  • 20 paź 11 19:36
JAJKA FASZEROWANE

10 jajek ugotować na twardo-ostudzić.Obrać,przekroić na pół,wyjąć żółtka.Do salaterki wrzucić żółtka,drobno pokrojoną paprykę.Koperek i szczypiorek drobno posiekać.Posolić popieprzyć dodać majonez wszystko dokładnie wymieszać .Nakładać do białek.Smacznego.

z chomika Brunetka6853

  • 38 KB
  • 20 paź 11 19:36
Jajka w sosie tatarskim
Sos
4łyżki jogurtu naturalnego
4łyżki majonezu
1 cebula
ząbek czosnku
grzybki konserwowe,
3-4 korniszony-w occie
szczypiorek lub koperek,ziarenka smaku do smaku,pieprz.Cebule i ogórki pokroic w kostkę.
Zrobic sos,ugotowac jajka na półmiękko,obrane pokroic na cwiartki ułożyc na półmisku i przykryc sosem.Pozostawic na 2-3 godz.aby wszystko przeszło.
Ilośc sosu zwiększamy do ilości jajek.

z chomika Brunetka6853

  • 34 KB
  • 20 paź 11 19:36
ciasto:
* 10 dag drożdży
* 1 kg mąki
* 1 i 1/2 kostki margaryny
* 2 łyżki cukru
* sól i pieprz do smaku
* 3 jajka
* szklanka śmietany - gęstej
* mak lub sezam do posypania


farsz:
* 1 kg kapusty kiszonej
* 2 cebule
* 0,5 kg. pieczarek
* sól, pieprz
* bułka tarta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść . Gotowe umieścić w lodówce na 40 min. Między czasie zrób farsz: kapustę posiekaj i ugotuj w niewielkiej ilości wody ( gotuj aż będzie miękka.
Na patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulkę i posiekane pieczarki. Dodaj do kapusty, a następnie całość przepuść przez maszynkę do mielenia. Do smaku dodaj sól, pieprz i trochę bułki tartej, aby masa się związała. :)
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, wykrawaj z niego trójkąty lub prostokąty. Na każdy nałóż łyżkę farszu, zwijaj jak rogaliki lub w kopertę. Gotowe układaj na blaszce, posmaruj masłem, posyp sezamem lub makiem. piecz ok. 20 min. w temp. 170 stopni:)

Gorąco polecam i życzę smacznego ;)

z chomika Brunetka6853

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    5
  • obrazy
    18
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

23 plików
1,13 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności