Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

zupa_pomidorowa_z_makaronem01.jpg

patent8 / Kuchnia - Przepisy / zupa_pomidorowa_z_makaronem01.jpg
Kuchnia - Przepisy - zupa_pomidorowa_z_makaronem01.jpg
Download: zupa_pomidorowa_z_makaronem01.jpg

119 KB

(584px x 824px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Błyskawiczna zupa pomidorowa

ze świeżych pomidorów. Z makaronem lub kaszą jaglaną. Do zupy można podać kruche bułeczki (scony) z dynią.

do_druku


Składniki, 2 porcje:

• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
• 2 ząbki czosnku, pokrojone na kawałki
• kawałeczek skórki z cytryny
• przyprawy: 4 ziarenka pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy, kawałek gałązki świeżego rozmarynu, szałwii lub tymianku *
• 700 g świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kosteczkę
• 0,1 g (szczypta) szafranu
• 1 - 2 łyżeczki cukru
• sól morska, świeżo zmielony pieprz
• 500 ml wody mineralnej lub bulionu z jarzyn
• 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 1/2 łyżki masła (opcjonalnie)
• 50 - 100 g cienkiego makaronu lub 1/2 szklanki kaszy jaglanej

* można też użyć ziół suszonych (1 łyżeczka). Dla uzyskania bardziej orientalnego, lekko słodkawego smaku zupy, dodajemy nieduży (około 3 cm) kawałeczek kory cynamonu i 2 goździki. Dodatki te najbardziej będą pasować do wersji zupy z kaszą jaglaną.

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, skórkę cytrynową, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, świeży rozmaryn, szałwię lub tymianek oraz korę cynamonu i goździki jeśli używamy. Smażyć na małym ogniu przez pół minuty, aż uwolnią swój aromat.
Dodać pomidory, szafran, cukier oraz zioła suszone jeśli używamy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać wodę lub bulion i zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 25 minut. Na koniec można zupę trochę rozdrobnić ręcznym blenderem (więcej miąższu pomidorów dostanie się do zupy).
Przelać przez sito bezpośrednio do drugiego garnka, przetrzeć łyżką to co zostało na sicie, aby nic się nie zmarnowało. Zawartość sitka wyrzucić.
Zupę ustawić na gazie, dodać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i masło, zagotować. Dodać makaron i ponownie doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze przez 2 - 4 minuty, aż makaron będzie al dente.
Podawać od razu, np. ze sconami dyniowymi. Z czasem zupa pod wpływem makaronu będzie gęstniała, jeśli więc chcemy ją przechować, makaron dodajemy i gotujemy w zupie przed samym podaniem.
Wersja z kaszą jaglaną: kaszę należy bardzo dokładnie opłukać w zimnej wodzie, kilkakrotnie zmieniając wodę na czystą. Umieścić w rondelku, zalać 2/3 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez około 10 minut, aż kasza będzie miękka. Ugotowaną kaszę można dodawać do zupy. Aby zupa była bardziej gęsta, można też dodać do niej opłukaną, surową kaszę i ugotować ją w zupie jak makaron (przez 10 minut)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności