Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

BROKUŁY.jpg

Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - BROKUŁY.jpg
Download: BROKUŁY.jpg

38 KB

(540px x 446px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Brokuły to bogate źródło witamin A, E, K1, C, B1 oraz mikroelementów – potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Co jednak najważniejsze, brokuły, podobnie jak kalafior, brukselka oraz kapusta, zawierają także dużą ilość sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach antynowotworowych. Ten składnik, znajdujący się w brokułach, ma także inne ważne właściwości – zabija Helicobapter pylori,oporne na działanie antybiotyków bakterie, odpowiadające za wrzody żołądka i raka tego narządu. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z Akademii Medycznej Johns Hopkins w Baltimore i francuskiego Krajowego Ośrodka Badań Naukowych w Paryżu. By nie stracić cennych dla zdrowia właściwości brokułów, należy krótko gotować je na parze.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - RYBY-łosos  makrela sledz.jpg
Jeśli chcesz zmniejszyć zagrożenie wystąpienia choroby n ...
Jeśli chcesz zmniejszyć zagrożenie wystąpienia choroby nowotworowej, powinieneś co najmniej dwa razy w tygodniu sięgać po tłuste ryby morskie, takie jak sardynki, łosoś, makrela czy śledź. Są one bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które chronią organizm przed takimi chorobami jak rak płuc, piersi, prostaty, czy nerek.
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - SOJA.jpg
Soja, jak i jej przetwory, posiada znakomite właściwości ...
Soja, jak i jej przetwory, posiada znakomite właściwości antynowotworowe. Jej bezcenne składniki to inhibitory proteazy, izoflawony, fitosterole i saponiny. W spożywaniu soi przodują Japończycy, u których zachorowalność na nowotwory jest na bardzo niskim poziomie
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - KURKUMA.jpg
Kurkuma to jeden z najważniejszych składników popularnej ...
Kurkuma to jeden z najważniejszych składników popularnej przyprawy curry. Jest ona nie tylko naturalnym antybiotykiem, ale też wykazuje się silnym działaniem antynowotworowym. Aktywny składnik kurkumy – kurkumina wpływa na komórki nowotworowe w sposób, który zmusza je do autodestrukcji. Zanim jednak „złoto Indii” trafi do aptek, musi przejść jeszcze wiele badań. Ostatnie z nich dowodzą, że kurkuma wykazuje też właściwości zapobiegające chorobie Alzheimera.
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - MARCHEW.jpg
Jeśli uwielbiasz gotowaną marchewkę, pamiętaj, by gotowa ...
Jeśli uwielbiasz gotowaną marchewkę, pamiętaj, by gotować ją w całości i kroić dopiero, gdy jest już odpowiednio miękka. Naukowcom z Newcastle University udało się dowieść, że tak przygotowana marchew zawiera aż 25 proc. więcej falkarinolu, substancji, która znacząco redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. Dodatkowo marchew to bogate źródło beta-karotenu oraz witamin C i E. Jedząc ją, opóźniamy proces starzenia się organizmu, a także zabezpieczamy się przed chorobami serca oraz przed problemami ze wzrokiem.
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - GREJPFRUT.jpg
Grejpfrut to ulubiony owoc osób, które mają ochotę zrzuc ...
Grejpfrut to ulubiony owoc osób, które mają ochotę zrzucić zbędne kilogramy. Poza właściwościami dietetycznymi, posiada on jednak wiele innych. Naukowcy Ezra Cohen oraz Mark Ratain z University of Chicago zajmują się występującymi w grejpfrutach furanokumarynami. Są to substancje, które zaburzają wchłanianie wielu leków. Właśnie z tego powodu lekarze i farmaceuci przestrzegają przed popijaniem leków sokiem z tego owocu. Przy okazji wielu badań okazało się jednak, że w przypadku jednego z leków antynowotworowych – rapamycyny, działanie tych substancji jest wręcz odwrotne, działanie leku wzmacnia się aż czterokrotnie! Co więcej, cytrusy, takie jak grejpfrut, ale też cytryna czy pomarańcz zawierają aż 58 składników chemicznym, które potencjalnie wykazują działanie antynowotworowe. Należą do nich m.in. karotenoidy, flawonoidy, terpeny, limonoidy oraz kumaryny.
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - CZARNE JAGODY i BORÓWKA.jpg
Czarne jagody i borówka amerykańska to z kolei owoce, po ...
Czarne jagody i borówka amerykańska to z kolei owoce, po które jak najczęściej powinny sięgać osoby, które mają problem z niewłaściwym poziomem cholesterolu, a także z cukrzycą. Są one bogate w wiele cennych pierwiastków mineralnych – selen, cynk, miedź i mangan oraz w witaminy C, A, B, PP. Borówka amerykańska ma w dodatku silne działanie antynowotworowe, dzięki zawartości fitoestrogenów oraz kwasów – foliowego i egalowego.
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - CZOSNEK.jpg
Czosnek znany jest głównie ze swoich właściwości antybak ...
Czosnek znany jest głównie ze swoich właściwości antybakteryjnych. Zawarta w nim substancja, alicin, która wydziela się po zgnieceniu ząbka czosnku, jest naturalnym antybiotykiem, o działaniu silniejszym niż penicylina. Innym cennym składnikiem czosnku są pochodne siarki, które chronią organizm człowieka przed bakteriami i grzybami (jedzenie ząbków czosnku zaleca się m.in. chorym na candidozę). Naukowcy z Ewha Women’s University w Seulu ustalili, że choć czosnek nie posiada tak silnych właściwości antynowotworowych, jak do tej pory sądzono, to jednak obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty, przełyku, jamy ustnej oraz jajników i nerek.
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - POMIDORY.jpg
Likopen należy do licznej rodziny karetenoidów (grupy zw ...
Likopen należy do licznej rodziny karetenoidów (grupy związków fitochemicznych) i jest jednym z najcenniejszych składników pomidorów. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać likopenu. Szacuje się, że aż 85 proc. potrzebnego nam likopenu pozyskujemy z pomidorów, a pozostałe 15 proc. z innych czerwonych warzyw i owoców. Prawdą jest, że najwięcej likopenu znajduje się w przetworzonych pomidorach. Dietetycy nie zalecają jednak spożywania pomidorów w postaci keczupu, ponieważ znajduje się w nim bardzo dużo cukru. Dużo bezpieczniej jest sięgać po suszone lub gotowane pomidory. Likopen posiada silne właściwości antynowotworowe.
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - ZIELONA HERBATA.jpg
Zielona herbata to bogate źródło katechinów (EGCG), któr ...
Zielona herbata to bogate źródło katechinów (EGCG), które blokują przepływ informacji między komórkami nowotworowymi. Wystarczą już 2 – 3 filiżanki herbaty dziennie, by odczuć cudowne działanie tego płynu. Badania dr Allana Conney z Uniwersytetu Rutgers dowodzą, że herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów aż o kilkadziesiąt procent.
Produkty zmniejszające ryzyko zachorowań na raka - ORZECHY.jpg
Orzechy mają tylko jedną mała wadę – są dość kaloryczne, ...
Orzechy mają tylko jedną mała wadę – są dość kaloryczne, jeśli jednak nie przesadzimy z ich spożywaniem, na pewno pomogą nam zadbać o serce, wyregulują poziom cukru we krwi, pobudzą pracę mózgu i złagodzą stany depresyjne. Są one bogatym źródłem witaminy E, B1, PP oraz selenu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i łatwo przyswajalnego białka. Naukowcom z UC Davis Cancer Center i US Department Agriculture Western Regional Research Center w Kalifornii udało się dowieść, że 6 orzechów włoskich dziennie może pomóc uchronić się przed nowotworem prostaty. Badacze z Harvardu dowiedli natomiast, że kobiety, które sięgają po orzechy co najmniej 2 razy w tygodniu są mniej narażone na wystąpienie nowotworu piersi.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności