Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
malgosia2618
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Malgorzata

widziany: 22.01.2018 18:09

  • pliki muzyczne
    240
  • pliki wideo
    18821
  • obrazy
    3741
  • dokumenty
    40

22869 plików
4656,29 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
  • 509 KB
  • 5 cze 12 18:39

z chomika redandpale

  • 0,5 MB
  • 5 cze 12 18:38

z chomika redandpale

  • 434 KB
  • 5 cze 12 18:37

z chomika redandpale

  • 55 KB
  • 5 cze 12 18:24
Grzyby leśne w pomidorach(Panie proponują pieczarki,opieńki młode)

Cedzak ugotowanych grzybów

Zaprawa
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju roślinnego
4 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 cebule drobno pokrojone
Wszystko gotowac 5 min.
Grzyby pokroic zagotowac,następnie przecedzic, przepłukac zimną wodą.Po odsączeniu zalac zaprawą ,wymieszac i odstawic na 12 godz.,włożyc do słoików i gotyowac 30-35 min.

z chomika Brunetka6853

  • 44 KB
  • 5 cze 12 18:23
Gyros-sałatka niewarstwowa

4 udka drobiowe
1 kapusta pekińska
0.5 l słoiczek papryki konserwowej
0,5 l słoiczek ogórków konserwowych
puszka fasolki czerwonej(jak ktoś lubi)
cebula lub por z jabłkiem(ilość według gustu)
Udka pokroić na małe kawałki i dusić 10 min z odrobiną oleju ,pod koniec dodać od 1-1,5 łyżki przyprawy gyros.Kapustę pekińską pokroić i posypać łyżką vegety , cebule,por,jabłka,ogórki i paprykę pokroić w paski lub większą kostkę(jeżeli dodamy fasolkę przekroić na połowy)
Zimne mięso i pozostałe składniki wymieszać,doprawić do smaku a przed podaniem wymieszać z majonezem i ketchupem.
Można z filetów ale z udek taniej wychodzi a tak samo smakuje.

z chomika Brunetka6853

  • 52 KB
  • 5 cze 12 18:22
Krokiety z kapustą i grzybami

Ciasto
25 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
3/4 szkl.gorącej wody
wyk.
Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz

Farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag masła
1-2 cebule
vegete,pieprz
Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku
Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć
na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje.


Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.

z chomika Brunetka6853

  • 33 KB
  • 5 cze 12 18:22
Gołąbki

1 główka kapusty białej
1/2 kg mielonego mięsa
1-2 woreczki ryżu(do wyboru)
1 cebula
ząbek czosnku
1 jajko
vegeta,, pieprz, majeranek

Główkę kapusty sparzyć w osolonej gotującej wodzie i po kolei ściągać liście ( gdy dojdziemy do liści które są jeszcze białe a nie szkliste , wtedy wkładamy spowrotem do gotującej się wody kapustę)
Ryż gotujemy, po ugotowaniu od zimnego dodajemy mięso ,czosnek, jajko(jajko lepiej wiąże całą masę). Kroimy w kostkę drobną cebulę i zeszklimy ma maśle dodajemy do ryżu i mięsa. Wszystko przyprawiamy do smaku.
Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy jak rolady. Gotowe gołąbki wkładamy do garnka(na dnie układamy nie wykorzystane liście kapusty) wlewamy rosołek z kostki i trochę majeranku,gotujemy na małym ogniu ok.godziny. Podawać z sosem pomidorowym-odlac rosołek ,dodac przecier i mąkę(mały słoiczek przecieru i 1-2 łyżki mąki),rozrodic ,zalac gołąbki i zagotowac.

z chomika Brunetka6853

  • 44 KB
  • 5 cze 12 18:21
Racuchy z jabłkami

2 szklanki kefiru,maślanki lub kwaśnego mleka
1 łyżeczka sody
2 jajka
ok.3 szklanki mąki
jabłka
cukier puder do posypania
Z podanych składników zrobic ciasto,dodac utarte jabłka i za 20-30 min. smażyc na oleju na złoty kolor,(najlepiej na teflonowej patelni z odrobiną oleju)
Każda potrawa którą smażymy ma oleju jak racuch ,naleśniki ,pączki itp po dodaniu trochę spirytusu tak nie pwijają oleju.

z chomika Brunetka6853

  • 41 KB
  • 5 cze 12 18:21
Galareta wieprzowo-drobiowa.

2 nóżki wieprzowe
05-1kg kości wieprzowych
ziele angielskie,liśc laurowy,vegeta,marchewka
Mięso obgotowac wypłukac i gotowac na małym ogniu ,zebrac szumowiny ,dodac przyprawy.Gotowac do miękkości ,zimne mięso pokroic na drobno i marchewkę.

Osobno ugotowac 2 porcje rosołowe drobiowe,dodac vegetę i włoszczyznę.Wszystko w małych ilościach wody tak by było przykryte mięso.
Ostrożnie zlac obo rosoły razem(TO CO NA DNIE ŻEBY NIE WPADŁO),dodac oba mięsa i zagotowac dodając 2-3 łyżki octu 10% i rozgnieciony ząbek czosnku ,wszystko doprawic do smaku.Do letniej galarety dodac pokrojoną pietruszkę,rozlac da pojemników i wstawic do lodówki.

z chomika Brunetka6853

  • 58 KB
  • 5 cze 12 18:20
Wątróbka cielęca lub wieprzowa
Wątrobe pokroic na kawałki takie jakie będziemy smażyc i zalac mlekiem najlepiej na noc.Po wyjęciu z mleka(mleko zetnie się)opłukac wodą i rozbic każdy kawałek najlepiej wkładając do woreczka.Rozgrzac tłuszcz i każdy kawałek obtoczyc w mące i usmażyc.Pokroic cebule w krążki i wrzucic do drugiego naczynia dodając tłuszcz,(może byc olej lub smalec-do wątroby lepszy) pieprz vegete i sok z cytryny,wsztstko podgrzac wymieszac i przekładzc usmażoną wątrobe.Dolac trochę wody i ustawic mały płomień by się przeparowała,od czasu do czasu przemięszac.Cebuli tyle ile kto lubi,ja daje na 0,5 kg wątroby 3 duże cebule i sok z połowy cytryny.

z chomika Brunetka6853

  • 40 KB
  • 5 cze 12 18:19
P-A-S-T-Y
Pasta rybna
25-30 dag sera twarogowego
1 puszka ryb w pomidorach lub makrela wędzona+ 2 łyżki ketchupu
1-2 cebule drobno krojone
2-3 łyżki oleju
pieprz,sól
Ser zemleć w maszynce, wszystko dobrze rozgnieść,doprawić do smaku.

Pasta jajeczna z majonezem
6 ugotowanych jaj
1-2 cebule
1 łyżka majonezu
0,5 łyżki musztardy
pieprz, sól
Jaja zetrzeć na tarce jarzynowej,cebule drobno pokrajać,posypać solą.Wymieszać doprawić do smaku.

Pasta z twarogu
25 dag sera twarogowego
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki ketchupu
1 łyżka kopru(może być zamrożony)
sól,cukier
Ser zemleć w maszynce dodać wszystkie produkty,doprawić do smaku.

z chomika Brunetka6853

  • 109 KB
  • 5 cze 12 18:18
Pierogi ruskie
ciasto
35 dag mąki
0,5 szklanki dość ciepłej wody
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli

farsz
0.5 kg ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
kostka twarogu-25 dag
20 dag boczku pokrojonego w kostkę(może być przesmażony na cebulce ale nie musi)
pieprz i sól do smaku
Wszystko wymieszać i doprawić.
Ciasto rozwałkować cieniutko(im cieńsze tym pierogi lepsze)wykrawać szklanką i napełniać farszem.Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów.Podawać z przetopionym masłem lub skwarkami.
Z tego ciasta można zrobić pierogi z owocami lub twarogiem-25 dag twarogu,1 żółtko,cukier waniliowy i cukier do smaku-wszystko dobrze wymieszać.

z chomika Brunetka6853

  • 44 KB
  • 5 cze 12 18:17
Kopytka inaczej 1 kg ugotowanych ziemniaków dzień wcześniej 10-15 dag białego sera 1 cebula Skręcić ta wszystko przez maszynkę i dodać; 1 jajko,4 łyżki oleju.2 łyżki kartoflanki,0,5 kg mąki,2łyżeczki vegrty.Wyrobić jednolitą masę i formować wałeczki,kroić na ukos.Zagotować wodę,wlać 3 łyżki oleju i wsypać 2 łyżki soli.Wkładać kopytka i gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.Po chwili wyjąć łyżką cedzakową na sito do odsiąknięcia.W tym czasie rozpuścić ćwiartkę masła lub 2 łyżki skwarek(każdy według swego uznania)dodać łyżkę vegety i trochę pieprzu dobrze wymieszać.Do tego dodać wcześniej ugotowaną kapustę(0,5 kg kiszonej),wszystko wymieszać, na koniec wrzucić ugotowane kopytka i wszystko wymieszać.Jak kto lubi można dodać kminku.

z chomika Brunetka6853

  • 32 KB
  • 5 cze 12 18:16
RACUCHY Z JABŁKAMI

0.5 l mleka słodkiego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do piecz. lub sody oczyszczonej
1 łyżka cukru kryształu
0.5 płaskiej łyżeczki soli
ok. 40 dag. mąki pszennej
jabłka- najlepiej miękkie (np. antonówki)
olej do smażenia
Mleko wymieszać z żółtkami, solą, cukrem, mąką oraz proszkiem do piecz. lub sodą. Z białek ubić pianę i lekko wmieszać do ciasta. Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości 0.5 cm. Krążki jabłek nabijać na widelec,zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

z chomika Brunetka6853

  • 13 KB
  • 5 cze 12 18:15
OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ CURRY

3 kg. ogórków (pokroić w słupki)
4 duże cebule (pół talarki)
9 szkl. wody, 1 szkl. soli (zagotować i zalać ostudzonym na 3-4 godz.)
ZALEWA:
3 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 szkl. octu
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
Zagotować i przecedzić. Ogórki zalać gorącą zalewą. Pasteryzować. 5 min. gotować.

z chomika Brunetka6853

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    15
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

15 plików
1,98 MB




chrundel

chrundel napisano 20.03.2017 19:25

zgłoś do usunięcia
WITAM , GRATULUJĘ CHOMIKA
SIRmm

SIRmm napisano 14.05.2017 15:01

zgłoś do usunięcia
obrazek
skorpionica11

skorpionica11 napisano 18.01.2018 09:07

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam <3
aneczkam22

aneczkam22 napisano 1.03.2020 19:38

zgłoś do usunięcia
Ślicznie proszę o ponowne wgranie odcinków "Prawo do szczęścia" z Saulem Lisazo. Pozdrawiam
Vixaa20

Vixaa20 napisano 7.07.2021 15:21

zgłoś do usunięcia
Lubisz oglądać telenowele? Zapraszam na mój kanał tu możesz obejrzeć LINK DO KANAŁU https://www.youtube.com/channel/UCKFDQA0RrgIRiftuKgEId-g
Klaryssas

Klaryssas napisano 20.11.2021 23:38

zgłoś do usunięcia
SUPER CHOMIK. POZDRAWIAM GORĄCO.
Kot_Mateusz

Kot_Mateusz napisano 21.08.2022 13:57

zgłoś do usunięcia

rexer42192

rexer42192 napisano 16.01.2023 14:01

zgłoś do usunięcia
Super chomik

LoVeTelenoVelas napisano 7.05.2023 17:34

zgłoś do usunięcia
obrazekZAPRASZAM DO OGLĄDANIA

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności