Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

POCAŁUNEK MURZYNA.doc

malgosia2618 / ♨Ciasta♨ / POCAŁUNEK MURZYNA.doc
Download: POCAŁUNEK MURZYNA.doc

227 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
Pocalunek+Murzyna1.JPG

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Smaki polskie - Kruche ciastka ze skwarek.avi play
Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. ...
obrazek

Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć, przybliżać ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu.Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.

Ciasta - wuzetka_o_smaku_ajerkoniaku.jpg
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szkla ...
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 5 łyzek wody Masa 0,5 litra śmietany kremówki 0,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 0,5 szklanki wody do żelatyny 3 serki homogenizowane (po 150 g) cukier waniliowy :::Polewa 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki wody 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka
Ciasta - tort carycy.jpg
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe ...
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe jajka * 2 białka * 150 g cukru * 2 łyżki oleju * 3 łyżki (z małą górką) mąki * 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy) * 1 łyżeczka proszku do wypieków * szczypta soli Krem: * 250 ml mleka * sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny * 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej * 70 g cukru * 2 żółtka * 80 g białej czekolady * 300 ml śmietany kremówki (36%) * dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g) Biszkopt makowy: Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem. Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić. W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku. Krem cytrynowy: mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki) Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa") przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.
Ciasta - ŚLIWKA W CZEKOLADZIE.jpg
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cuk ...
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cukru 1,5 szkl mąki 0,5 szkl. oleju 0,5 szkl. wody mineralnej niegazowanej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ciasto II: 5 białek 3/4 szkl. cukru 20 dag kokosu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka mąki Masa: 5 żółtek 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 10 łyżek kawy Cappucino Classik 1,5 kostki masła Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich 2 czekolady Ciasto I: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, wlać olej, wodę, wsypać mąkę, proszek, na końcu kakao. Wymieszać i upiec. Ciasto II: Białka ubić dodać resztę składników i upiec. Masa: Ze składników ugotować budyń, ostudzić a następnie utrzeć z 1,5 kostki masła. Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich namoczyć w gorącej wodzie (jak ktoś lubi z dodatkiem alkoholu) 2 mleczne czekolady rozpuścić. Dodać do czekolady 4-5 łyżki słodkiej śmietanki. Składanie: Placek ciemny+ masa+ placek kokosowy+ masa+ śliwki + polewa
Ciasta - SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI.jpg
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja blaszka ...
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja blaszka 25 cm x 40 cm Placek czekoladowy: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Placek środkowy: 25 dkg orzechów siekanych 5 białek 20 dkg cukru 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 litr mleka cukier waniliowy/32 g/ 3/4 szkl. cukru 5 żółtek 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 30 dkg masła 3 łyżki kakao słoiczek wiśni Polewa: 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Placek czekoladowy: Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po upieczeniu przekroić na pół. Placek środkowy: Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C. Masa: Z podanych składników ugotować budyń. utrzeć masło i stopniowo dodawać schłodzony budyń i kakao. na końcu dodać wiśnie i lekko wymieszać. Przekładać w następujący sposób: placek czekoladowy, masa, placek środkowy, masa, placek czekoladowy, polewa, można oprószyć mielonymi orzechami. podawać na drugi dzień - musi zmięknąć środkowy placek z orzechami.
Ciasta - SŁONECZNIK1.jpg
SŁONECZNIK. Składniki: Na ciasto (biszkopt): 4 ...
SŁONECZNIK. Składniki: Na ciasto (biszkopt): 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki tortowej 8 łyżek cukru 4 jaja 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Masa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 30 dkg słonecznika 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 kostki masła 2 podwójne paczki herbatników+ wódka do skropienia Polewa: 1 mleczna czekolada 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Najpierw pieczemy biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i ubijać dalej, następnie żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (wym. 25 x 30 cm). Piec około 25-30 minut w temp. 180°C. Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować przez 2,5 godziny. Pilnować, żeby puszka cały czas była pod wodą. Słonecznik+1/2 szklanki cukru+1/2 kostki masła - wyłożyć na patelnię, żeby się połączyło, a potem na blaszkę taką bez papieru i do piekarnika, aż się ozłoci i zrobi taka fajna skorupka, wyjąć podzielić na pół i pokruszyć. Ostudzone mleczko-karmel, zmiksować z kostką masła i połową słonecznika-wyłożyć na biszkopt, na to herbatniki zmoczone/ skropione wódką. Następnie należy stopić tabliczkę mlecznej czekolady+3łyżki śmietany + łyżeczka kakao. Powstałą polewą polać herbatniki i posypać resztą pokruszonego słonecznika...schłodzić ...no pycha po prostu. Smacznego!
Ciasta - SEZAM0WIEC1.jpg
SEZAMOWIEC Ciasto krucho-sezamowe, z dodatkiem bezy i ...
SEZAMOWIEC Ciasto krucho-sezamowe, z dodatkiem bezy i kwaśnego dżemu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki na ciasto •2,5 szklanki mąki •20 dag margaryny •5 żółtek •3/4 szklanki cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia •1 cukier waniliowy Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (24x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Placek I •5 dag masła •2łyżki miodu •1 łyżka cukru pudru •20 dag sezamu W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i sezam - całość lekko podsmażyć. Ciepłe wyłożyć na ciasto na blaszce i upiec, około 20 minut. Place II •5 białek •3/4 szklanki cukru •10 dag kokosu •kwaśny dżem np. czarna porzeczka, powidła śliwkowe Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem (wielkość jak I) i posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno, w czasie ubijania dodawać cukier. Na koniec dosypać wiórki kokosowe. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto i upiec. Krem •20 dag margaryny •20 dag chałwy W naczyniu rozgnieść margarynę i chałwę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masą posmarować pierwszy placek z sezamem (upieczony) i przykryć drugim plackiem (upieczonym) z kokosem. Smacznego!
Ciasta - CYTRUSEK.jpg
CYTRUSEK Upiec biszkopt z 4 jajek Masa: •1,5 s ...
CYTRUSEK Upiec biszkopt z 4 jajek Masa: •1,5 szklanki wody •1 szklanka cukru •sok z 3-4 cytryn •2 żółtka •2 budynie śmietankowe bez cukru •kostka masła Krem: •1/2 litra kremówki •3 łyżki cukru 2-3 paczki herbatników 1,5 szklanki wody + sok z cytryn (ja daję z 4 wolę kwaśniejsze) + cukier zagotować. Budynie rozpuścić w 1 szklance wody,rozmieszać z 2 żółtkami i wlać na gotujący się syrop. Gotować aż zgęstnieje - 2-3 minuty. Wystudzić. Zmiksować z masłem i wyłożyć na odwrócony do góry nogami biszkopt. Wsadzić do lodówki. Śmietankę ubić dodając cukier i wyłożyć na masę cytrynową. Na górze ułożyć herbatniki. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę nawilgną.
Ciasta - CIASTO Z CHAŁWĄ I BEZAMI.jpg
CIASTO Z CHAŁWĄ I BEZAMI To ciasto nie ma sobie równy ...
CIASTO Z CHAŁWĄ I BEZAMI To ciasto nie ma sobie równych! Słodycz dwóch mas, czekoladowej i chałwowej, została w nim połączona delikatnymi bezami. Ciasto pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Upiecz je i zjedz jeszcze dziś na deser. Składniki na biszkopt: •8 jajek •1 i 1/2 szkl. cukru •25 dag mąki wymieszanej z 5 dag kakao •2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (ok.30 min, temp. 180 st.). Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Masa z chałwą: •20 dag chałwy •4 żółtka •1/2 szkl. mleka •cukier waniliowy •35 dag masła •1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Żółtka utrzeć z 1/4 szkl. mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gorące mleko wlać masę jajeczną i zagotować. Krem wystudzić. Masło utrzeć z chałwą i kremem jajecznym. (Można dodać spirytus - ok. 1 kieliszka). Masa czekoladowa: •4 jajka •1/2 szkl. cukru •1 łyżka kakao •1 tabliczka gorzkiej czekolady •1 kostka masła •spirytus Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na parze. Roztopić czekoladę z łyżeczką kakao (dodać trochę mleka). Połączyć z masą jajeczną, ciągle ubijając. Ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej. Dodać spirytus. Składanie pięter ciasta: 1) połowa biszkoptu 2) masa z chałwą 3) 25 dag małych bez 4) masa czekoladowa 5) druga połowa biszkoptu Posypać wierzch ciasta kakao. Smacznego !
Ciasta - CIASTO JAJKO SADZONE.jpg
CIASTO JAJKO SADZONE Składniki: puszka brzoskwiń 8 ...
CIASTO JAJKO SADZONE Składniki: puszka brzoskwiń 850 ml, 2 szt. jajka, 7 szt. masło, 25 dag cukier, 35 dag cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka, 50 dag sól, szczypta proszek do piecz., 2 łyżeczki mleko, 100 ml cytryna, 1 szt. Opis przygotowania: 1. Brzoskwinie osączyc z syropu. Od trzech jajek oddzielic białka od żółtek. Białka schowac w lodówce. 2. Miękkie masło utrzec z 15 dag cukru, cukrem waniliowym, solą, całymi jajkami oraz żółtkami. Dodac mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i mleko. 3. Ciasto rozsmarowac na blasze (25x40) , na wierzchu rozłożyc brzoskwinie (tak by wypukła strona była do góry). Piec około 30 minut w temp. 175 stopni. 4. Schłodzone białka ubic na sztywną pianę razem z resztą cukru i sokiem z cytryny. Wyjąc ciasto z piekarnika po upływie 30 minut, rozsmarowac między brzoskwiniami pianę i zapiec jeszcze do jej zarumienienia, Ciasto można podawac z bitą śmietaną. 5. P.s. Tym razem użyłam za małej blachy i za bardzo zatopiłam brzoskwinie :( dlatego zrobiłam zdjęcie przed rozłożeniem piany z białek.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności