Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
glomar
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Marian - REKLAMY USUWAM, CHOMIKA BLOKUJĘ

widziany: 9.04.2024 21:48

  • pliki muzyczne
    18944
  • pliki wideo
    7933
  • obrazy
    72001
  • dokumenty
    2646

102344 plików
3185,94 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
glomar
! - 𝐓𝐕𝐏 𝐢𝐧𝐟𝐨 𝐚𝐤𝐭𝐮𝐚𝐥𝐧𝐞 𝐛𝐞𝐳 𝐬𝐳𝐰𝐚𝐛𝐚 𝐓𝐮𝐬𝐤𝐚
» MOJE info - NA CZASIE
 
† - Moja wiara
 
† OFIARY 13 grudnia
⇒ PDF - rasa panów
⇒ PDF - pliki prawdy
 
Kurier warszawski - wrzesień 1939
⇒ PDF - wybory 2014
∗ WYŚMIEWALI Lecha Kaczynskiego
∗ WYPRZEDAŻ Polski
+ KLUB GP Wąbrzeźno
 
warszawa 14.09
† NIE WSTYDZĘ się Jezusa!
† O KOŃCU ŚWIATA Przepowiednie
17-to LATEK z Sanoka
A G E N C I
 
Andrzej Wajda
Publicystyka
ABSURDY UE W. Cejrowski
 
W. Cejrowski - absurdy UE
AFERA marszałkowa-Komor owski
 
afera marszałkowa
Bronisław Komorowski
AFERA taśmowa
 
Afera taśmowa
AFERA taśmowa(1)
AFERA taśmowa(2)
Afery-Afer Witold Gadowski-komentar ze
 
Łowca Smoków
Witold Gadowski
AGRESJA niemiecko-sowieck a 1939
AMBER GOLD
ANTY-FUNCLUB Donalda ---KŁAMCZUCH
 
Anty-Funclub Donalda & Ewy Kłamczuchy
lewactwo pisze
ANTY-OSKARY polityczne 2009
AUDIOBOOK
 
AUDYCJE Radia Maryja - wybrane
Banknoty i monety Polskie
 
Basnie rosyjskie z lektorem
Bazylika Lichenska i jej ogrody
BIBLIA - filmy
BLOG-pres - PO
BRONIMY IPN
BRUKOWCE w Polsce
BYDGOSZCZ
 
Bydgoska ciuchcia
Bydgoszcz na fotografii
Bydgoszcz na starej fotografii
BYŁA moja działka
 
domek i jego losy
okazy z działki
CAŁUN Turyński
CHIŃSKA porcelana
 
Chomikowanie
 
CO Z TĄ Polską
CUDA się zdarzają
CZARNOBYL po latach
CZERWONI zbrodniarze
 
Stan wojenny
DEKALOG Polaka
DOBRE rady
DOKARMIAM ptaki
DOKUMENT - mp-3
DOKUMENT film
 
DOKUMENT prawdy
Dokumenty
Druga Wojna Światowa
 
Dwa bratanki
DZIWNA PRZYRODA
Ekstermizm muzułmański
Elektryka
EMOTIKONY I ICH PRAWDZIWA HISTORIA
 
e motki dla mnie
EMOTIKON-KI
Gify i e motki
ENCYKOPLEDIA II Wojny Światowej
Eugenika (aqq)
Eurokołchoz - Parlament Europejski
 
Eurokołchoz
Z Najlepsze przemowienia w Parlamencie Europejskim- STOP KOMUNIE !
Fildorf - Zdjęcia
Film - dokument
Film - o Duchu Św
Film - Tusk
FILM polski
 
Nad Niemnem
Filmy - ks Popiełuszko
Filmy dokumentalne
FILMY o wartościach religijnych
 
FILMY religijne
 
FILMY wojenne
FOTOPOLITYKA
Gadowski TV
Gala Weselna
GAZETA Polska - pinezki
Gen Ścibor-Rylski
Gen. Petelicki (g-r)
GIFY
 
Gify - Aniolki
Gify - Buziaczki
GIFY - Dobranoc
Gify - Dziękuję
Gify - Kawa
Gify - Kawa 1
Gify - kawa i coś do niej
Gify - kawa i kwiaty
GIFY - Kocham Cię
GIFY - Kwiaty
gify - łabędzie
Gify - Miłość
Gify - papużki
Gify - Ptaki
Gify - Różne
 
różne
Różne 2
GIFY - Serduszka
Gify - Serduszka 2
Gify - Świece
Gify - torty
GIFY - Urodzinowe
Gify - Witam
GMO - skutki
GÓW-NO prawda
GRZYBY jadalne(1)
 
grzyby jadalne 2
HAŃBA !!!
HISTORIA Chrześcijaństwa
HOLOKAUST Polski
 
HYMN POLSKI
HYMNY państwowe
IN VITRO - na szkle
JEDWABNE
KABARET Dudek
KABARET starszych PANÓW
KAPELE RÓŻNE
 
KATASTROFY
KATYŃ
KATYŃ - SMOLEŃSK- 2010 ZAMACH
 
KGB - GRU
KINO przedwojenne
 
KODY na rozmowy chomikowe
KOŚCIOŁY wsi kuj-pomorskiej
Królewska TV
KTO nas oszukuje
LALKI
 
LATAJĄCY Cyrk Monty Pythona
LEFEBRYŚCI mówią
LIKWIDACJA Państwa Polskiego
 
11 XI 2011 Warszawa
mniejszość nami rządzila
LINIE i dekoracje
 
LUDOWE przysłowia
LWÓW - Lviv
 
I NIE TYLKO
MAGDALENKA i układy - foto
MAGIA bez tajemnic
Magia bez tajemnic(1)
MANIPULACJE
 
Kłamstwo i manipulacja
Polska Komplikacja Prawdy
Techno manipulacja
MARSZ wąbrzeski
MASKOTKI na pulpit
MEDIA III RP
MĘDRCY Syjonu
MILUSINSKIE koty
MISJA specjalna
MOJA Polska
MUZEUM Hitlera
MUZYKA I ŚPIEW - polscy wyonawcy
 
MUZYKA I PIĘKNA PRZYRODA
 
Odgłosy natury
MUZYKA JAK LECI
 
MUZYKA KATOLICKA
 
MUZYKA KLASYCZNA James Last
 
MUZYKA KLASYCZNA-150 NIEZAPOMNIANYC H MELODII
MUZYKA NA INSTRUMENTY
 
MUZYKA ptaków
 
Głosy ptaków
Ptaki polskie
MUZYKA ZAGRANICZNA
 
NARODOWE Siły Zbrojne
NARODOWI zdrajcy Polski
 
Stan wojenny
NASZOŚĆ
NIEBEZPIECZNE tematy
Niezwykłe budowle
NOWE kłamstwa w miejsce starych 1984
NUTECZKI ♫ od Was
 
BASIĄTKO
ELUNIA
O OKRAGŁYM Stole
OBYWATELE TW
ODGŁOSY natury
 
Najbardziej relaksujące odgłosy natury
OSTRE ale dobre
PIĘKNO natury
PIEŚNI patriotyczne
 
PIEŚNI wielkanocne
 
Alleluja ! Jezus żyje (Pieśni wielkanocne) Chór FRAZA i Schola MISART (Arvo12)
PIEŚNI wielkopostne
 
Pieśni wielkopostne (glomar) 1
PITOGRAMY - UFO
PIWNE przykazania
PIWO a piwo
PLAYLISTY
PO - LSZEWICY
PO a polskość Kaszub
 
PO-lskość Kaszub
POD prąd
POLITYCZNY bełkot
POLSKA - wrzuć coś ciekawego
 
FILMY DOKUMENTALNE
POLSKA Kronika Filmowa
Polska w dlugu
POLSKA-11.04.14
POLSKIE Kino Powojenne
POLSKIE Kino Przedwojenne
PORADY lekarskie
POSTSOWIECKA latryna medialna
POWSTANIE Warszawskiego
 
PPSy - Bajki
PRAWDA o EWOLUCJI dr. Kent
PROGRAM czyta tekst
PROROCTWA I PRZEPOWIEDNIE
Prywatne
PRZEPISY, sałatki itd
PTAKI Polski - głosy i zdjęcia
RADZYŃ Chełmiński
RAMKI
RASY psów
Rasy psów(1)
RICKY King - obraz i dźwięk
RMVB - filmy
SERIALE - zagranica
 
SERIALE- kraj
 
SIEDEM cudów świata
ŚMIESZNE zwierzęta
SPRYCIARZE
STARE filmy
 
filmy 1900- 1989
Wartościowe filmy
SUPER KINO Filmy 3D
ŚWIADECTWO - Szechter
ŚWIAT w ogniu wojny
SZKODA gadać
SZKOPY w Bydgoszczy
SZTUCZKI umysłu
TAJEMNICE II Wojny Światowej
TAJEMNICE Watykanu
TAPETY 3D
 
TŁUSTY czwartek
TOTALITARYZMY
TW Bolek - Kiszczak
 
Lech Wałęsa - Bolek
UFO
UKRYTA kamera
WĄBRZEŹNO na fotografi
 
I na starej fotce
Watykan
WIELKA encyklopedia zwierzat avi
WIELKA ENCYKLOPEDIA ZWIERZĄT avi
WIELKA ENCYKLOPEDIA ZWIERZĄT avi 123
WIELKIE BITWY historii
WSPANIAŁE szlaki kolejowe Europy 2013
WSPÓŁCZEŚNI SPRZEDAWCZYCY
Z PAMIĘTNIKA sklerytyka
zachomikowane
ZACHOMIKOWANE - 3D
 
ZAMKI polskie
ZAŻYDZANIE świata
ZBRODNIARZE niemieccy
ZBRODNIE UB i nie tylko
ZNANE osoby
 
ŻYCIE DUSZY, zakochaj się w Spowiedzi
ŻYDOPOLONIA
Żżet - koniec
 
ŻŻŻ
Pokazuj foldery i treści
taką sałatkę warzywną
8kg ogórków
1kg marchwi
1kg cebuli
1kg kapusty
Ogórki obrać,pokroić do miski i zasypać solą(trochę by puściły sok)
marchew obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na wrzątek na 3 minuty,potem odcedzić
cebulę pokroić zasypać solą,kapustę poszatkować i też solą posypać.
I to niech tak postoi ze 4 godzinki,można więcej.[Wszystko musi być w osobnych miskach lub garnkach ]w tym czasię robię zalewę octową:
zalewa:
3szkl.wody
1szkl.octu(można trochę mniej)
pół szkl.cukru
kilka ziaren ziela angiel.
kilka liści laurowych
3łyżeczki gorczycy
Ogórki i całą resztę odcisnąć,wymieszać.dodać odcedzoną i wystudzoną zalewę.Włożyć do słoików i gotować jakieś 20 minut.To nasz przepis rodzinnyi uwielbiamy tą sałatkę!

Ogórkowa sałatka szwedzka do słoików
Ogórkowa sałatka szwedzka



Jest to moja kolejna propozycja do przepisów tegorocznej spiżarni. Taką sałatkę robię od lat i cieszy się dużym powodzeniem. Co do przetworów to staram się robić je systemowo czyli te same, co drugi rok, w odpowiednio dużych porcjach ( czyli ogórków potrzebuję 2 skrzynki tj. ok 30 kg). Przepisy są na tyle świetne, że warzywa zachowują docelowy smak cały czas. Na zdjęciu przedstawiam słoik zrobiony w zeszłym roku.


Kupujemy średniej wielkości ogórki. Myjemy je w letniej wodzie np. szczoteczką do rąk. Tutaj mogą nam pomóc dzieci, dla nich to świetna zabawa. Gdy ogórki są umyte i wysuszone, szatkujemy je np. w robocie na tarce do grubszych plasterków ( razem ze skórką!).

Potrzebne nam będą jeszcze:

* ziarna gorczycy
* ząbki czosnku- pocięte na kawałki
* korzeń chrzanu lub mogą być nawet liście- pocięte na słupki lub mniejsze części
* koper- zielony i baldachimy- porwane na mniejsze części

Zalewa na 1 litr wody:

* 30 dag cukru
* 1 szkl. octu 10%
* 1 kopiasta łyżka soli

Zalewę podałam specjalnie przeliczoną na 1 litr, bo wtedy łatwiej jest sprawdzić jaką ilość jednorazowo jesteśmy przyrządzić. Ja zazwyczaj od razu robię na 5 litrów i takimi porcjami brnę do końca.

Teraz ustawiamy naszą "taśmę produkcyjną"- dobrze umyte słoiki napełniamy plasterkami ogórków, przekładając je od czasu do czasu gorczycą, czosnkiem, chrzanem i koperkiem. Wlewamy zalewę i mocno zakręcamy pokrywki.

Pasteryzacja:

Słoiki włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i rozpocząć gotowanie. Od momentu zagotowania się wody zmniejszyć gaz, by słoiki nam "nie wariowały" i pogotować tak jeszcze 10 minut. Teraz operacja wymagająca uwagi, gdyż można się poparzyć. Ubieramy grube rękawice i gorące słoiki wyciągamy z garnka, stawiając je na np. ręcznikach na pokrywkach ( do góry nogami). Tak zostawiamy do całkowitego ostudzenia.


Ogórkowa sałatka szwedzka do słoików
Ogórkowa sałatka szwedzka



Jest to moja kolejna propozycja do przepisów tegorocznej spiżarni. Taką sałatkę robię od lat i cieszy się dużym powodzeniem. Co do przetworów to staram się robić je systemowo czyli te same, co drugi rok, w odpowiednio dużych porcjach ( czyli ogórków potrzebuję 2 skrzynki tj. ok 30 kg). Przepisy są na tyle świetne, że warzywa zachowują docelowy smak cały czas. Na zdjęciu przedstawiam słoik zrobiony w zeszłym roku.


Kupujemy średniej wielkości ogórki. Myjemy je w letniej wodzie np. szczoteczką do rąk. Tutaj mogą nam pomóc dzieci, dla nich to świetna zabawa. Gdy ogórki są umyte i wysuszone, szatkujemy je np. w robocie na tarce do grubszych plasterków ( razem ze skórką!).

Potrzebne nam będą jeszcze:

* ziarna gorczycy
* ząbki czosnku- pocięte na kawałki
* korzeń chrzanu lub mogą być nawet liście- pocięte na słupki lub mniejsze części
* koper- zielony i baldachimy- porwane na mniejsze części

Zalewa na 1 litr wody:

* 30 dag cukru
* 1 szkl. octu 10%
* 1 kopiasta łyżka soli

Zalewę podałam specjalnie przeliczoną na 1 litr, bo wtedy łatwiej jest sprawdzić jaką ilość jednorazowo jesteśmy przyrządzić. Ja zazwyczaj od razu robię na 5 litrów i takimi porcjami brnę do końca.

Teraz ustawiamy naszą "taśmę produkcyjną"- dobrze umyte słoiki napełniamy plasterkami ogórków, przekładając je od czasu do czasu gorczycą, czosnkiem, chrzanem i koperkiem. Wlewamy zalewę i mocno zakręcamy pokrywki.

Pasteryzacja:

Słoiki włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i rozpocząć gotowanie. Od momentu zagotowania się wody zmniejszyć gaz, by słoiki nam "nie wariowały" i pogotować tak jeszcze 10 minut. Teraz operacja wymagająca uwagi, gdyż można się poparzyć. Ubieramy grube rękawice i gorące słoiki wyciągamy z garnka, stawiając je na np. ręcznikach na pokrywkach ( do góry nogami). Tak zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Sałatka szwedzka
Składniki

* ogórki 4 kg
* cebula 3 sztuki duże
* marchew 5 sztuk średnich
* czosnek 5 ząbków
* ocet 10% 1 szklanka
* oliwa 1 szklanka
* natka pietruszki posiekana 1 garść
* pieprz w ziarnach 3 łyżki
* sól 2 łyżki płaskie
* cukier 1,5 łyżki płaskie
* papryka czerwona 1 sztuka duża
* woda 1,5 litra

Sposób przyrządzenia

Ogórki, cebulę pokroić w cienkie plasterki. Marchew ścieramy na tarce o grubych "oczkach". Paprykę pokroić w słupki, czosnek zmiażdżyć w prasce. Dodać przyprawy, olej i wymieszać. Nakładać do słoików,zalać zalewą z wody, octu, soli i cukru. Pasteryzować 5 minut.

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 21 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika babcia_marysia

  • 80 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika babcia_marysia

  • 37 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika babcia_marysia

  • 27 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika babcia_marysia

  • 265 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika anna37_37

  • 282 KB
  • 5 sty 14 12:33

zachomikowany

  • 80 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika Secret77

  • 70 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika Secret77

  • 96 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika Secret77

  • 498 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika Secret77

  • 424 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika Secret77

  • 1,1 MB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika Secret77

  • 193 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika Secret77

  • 121 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika Secret77

  • 0,6 MB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika Secret77

  • 85 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika aneta_rex

  • 138 KB
  • 5 sty 14 12:33
Ten chlebek piekę od kilku miesięcy, wspaniały przepis, sprawdzony tysiąckrotnie, polecam przepis na ten chlebek,szybko się go wyrabia,
Polecam gorąco ten przepis

z chomika RYNIOPYNIO

  • 1,6 MB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika piorunkowa

  • 243 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika StarszyPan

  • 34 KB
  • 5 sty 14 12:33

z chomika StarszyPan

  • 270 KB
  • 5 sty 14 12:33
110efa3b84.jpg

zachomikowany

  • 52 KB
  • 5 sty 14 12:33
Krokiety z kapustą i grzybami

Ciasto
25 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
3/4 szkl.gorącej wody
wyk.
Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz

Farsz
0,5 kg pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag masła
1-2 cebule
vegete,pieprz
Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku
Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć
na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje.


Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.

z chomika Brunetka6853

  • 55 KB
  • 5 sty 14 12:33
Grzyby leśne w pomidorach(Panie proponują pieczarki,opieńki młode)

Cedzak ugotowanych grzybów

Zaprawa
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju roślinnego
4 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 cebule drobno pokrojone
Wszystko gotowac 5 min.
Grzyby pokroic zagotowac,następnie przecedzic, przepłukac zimną wodą.Po odsączeniu zalac zaprawą ,wymieszac i odstawic na 12 godz.,włożyc do słoików i gotyowac 30-35 min.

z chomika Brunetka6853

  • 58 KB
  • 5 sty 14 12:33
Wątróbka cielęca lub wieprzowa
Wątrobe pokroic na kawałki takie jakie będziemy smażyc i zalac mlekiem najlepiej na noc.Po wyjęciu z mleka(mleko zetnie się)opłukac wodą i rozbic każdy kawałek najlepiej wkładając do woreczka.Rozgrzac tłuszcz i każdy kawałek obtoczyc w mące i usmażyc.Pokroic cebule w krążki i wrzucic do drugiego naczynia dodając tłuszcz,(może byc olej lub smalec-do wątroby lepszy) pieprz vegete i sok z cytryny,wsztstko podgrzac wymieszac i przekładzc usmażoną wątrobe.Dolac trochę wody i ustawic mały płomień by się przeparowała,od czasu do czasu przemięszac.Cebuli tyle ile kto lubi,ja daje na 0,5 kg wątroby 3 duże cebule i sok z połowy cytryny.

z chomika Brunetka6853

  • 54 KB
  • 5 sty 14 12:33
Buraczki

3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
Zalewa
0,5 szklanki octu(10%)
15 dag cukru
1 łyżeczka soli
6 gożdzików
3 ziarnka pieprzu
3 ziarnka ziela angielskiego
4 listka laurowe
Wszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min.
Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa.

Buraczki z papryką

5 kg ugotowanych buraczków zetrzec na tarce jarzynowej
1 kg papryki
1 kg cebuli
Pokroic według gustu w kostkę lub w paski
Zalewa
o,5 litra octu(10%)
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
pieprz do smaku
Zalewe ugotowac wlac do buraczków ,wymieszac ,zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.

z chomika Brunetka6853

  • 28 KB
  • 5 sty 14 12:33
Pyzy-kluski na parze
50 dag mąki
2,5 dag drożdży
2 jajka
1 kieliszek oleju
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
Drożdże rozrobić w letnim mleku,dodać łyżkę cukru i mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,wlać olej,wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski.Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min.Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski.Radze ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej.Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem.Smacznego

z chomika Brunetka6853

  • 28 KB
  • 5 sty 14 12:33
Pyzy-kluski na parze
50 dag mąki
2,5 dag drożdży
2 jajka
1 kieliszek oleju
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
Drożdże rozrobić w letnim mleku,dodać łyżkę cukru i mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,wlać olej,wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski.Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min.Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski.Radze ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej.Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem.Smacznego

z chomika Brunetka6853

  • 41 KB
  • 5 sty 14 12:33
SAŁATKA Z MAKARONEM

1 opakowanie makaronu małe muszelki
2 puszki kukurydzy
5 jajek
2 świeże długie ogórki
1-2 cebule
ok. 30 dag. wędliny (najlepiej szynki)
ok. 1 mały słoiczek majonezu
sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować (nie przegotować) resztę składników pokroić w kostkę.
Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

z chomika Brunetka6853

  • 44 KB
  • 5 sty 14 12:33
Gyros-sałatka niewarstwowa

4 udka drobiowe
1 kapusta pekińska
0.5 l słoiczek papryki konserwowej
0,5 l słoiczek ogórków konserwowych
puszka fasolki czerwonej(jak ktoś lubi)
cebula lub por z jabłkiem(ilość według gustu)
Udka pokroić na małe kawałki i dusić 10 min z odrobiną oleju ,pod koniec dodać od 1-1,5 łyżki przyprawy gyros.Kapustę pekińską pokroić i posypać łyżką vegety , cebule,por,jabłka,ogórki i paprykę pokroić w paski lub większą kostkę(jeżeli dodamy fasolkę przekroić na połowy)
Zimne mięso i pozostałe składniki wymieszać,doprawić do smaku a przed podaniem wymieszać z majonezem i ketchupem.
Można z filetów ale z udek taniej wychodzi a tak samo smakuje.

z chomika Brunetka6853

  • 90 KB
  • 5 sty 14 12:33
Surówka z porów

2-3 pory-białe części
2 marchewki
2 jabłka
majonez,jogurt,śmietana -do wyboru
sól,cukier,pieprz-wszystko do smaku
Pory myjemy,przekrawamy wzdłuż i kroimy w talarki(jeżeli ktoś nie znosi surowego pora radzę sparzyc gotującą wodą,a zrobi się łagodniejszy).Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy do pora.Mieszamy,doprawiamy do smaku wybranymi produktami.

z chomika Brunetka6853

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    207
  • obrazy
    39
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

254 plików
67,27 MB




cezaar83

cezaar83 napisano 28.12.2022 14:21

zgłoś do usunięcia
zapraszam do siebie. Najlepszego.
poyav18428

poyav18428 napisano 3.02.2023 07:22

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Kondzioroski

Kondzioroski napisano 20.03.2023 08:49

zgłoś do usunięcia
Witam zapraszam na mojego chomika...
M.K-16

M.K-16 napisano 30.03.2023 12:04

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
basia1995x

basia1995x napisano 9.07.2023 08:45

zgłoś do usunięcia
obrazek
ZAPRASZAM1990

ZAPRASZAM1990 napisano 8.09.2023 12:33

zgłoś do usunięcia
mf1983

mf1983 napisano 25.12.2023 21:31

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam
Ala_Ciuciubabka_28

Ala_Ciuciubabka_28 napisano 26.12.2023 17:57

zgłoś do usunięcia
Witam serdecznie Zdrowych i Spokojnych Świąt Życzę zapraszam na seriale i... nie tylko -
Deebra

Deebra napisano 14.01.2024 18:52

zgłoś do usunięcia
1 Kor 6,13c-15a.17-20
Jezu ufam Tobie!

Wasze ciała są członkami Chrystusa
Czytanie z Pierwszego Listu świętego Pawła Apostoła do Koryntian

Bracia:
Ciało nie jest dla rozpusty, ale dla Pana, a Pan dla ciała.
Bóg zaś i Pana wskrzesił, i nas również swą mocą wskrzesi z martwych. Czyż nie wiecie, że wasze ciała są członkami Chrystusa? Ten zaś, kto się łączy z Panem, jest z Nim jednym duchem. Strzeżcie się rozpusty; wszelki grzech popełniony przez człowieka jest na zewnątrz ciała; kto zaś grzeszy rozpustą, przeciwko własnemu ciału grzeszy. Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest przybytkiem Ducha Świętego, który w was jest, a którego macie od Boga, i że już nie należycie do samych siebie? Za wielką bowiem cenę zostaliście nabyci.
Chwalcie więc Boga w waszym ciele!

Oto Słowo Boże.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności