Macrobiotic-Diet-Plan-Pyramid.jpg
-
Afryka -
Ameryka -
Audio -
Azja -
Bali -
Bhutan -
Birma -
Boliwia -
Cancer - choroba nowotworowa -
Chiny -
Christmas Blessings -
Ekwador -
Etiopia -
Europa -
Głosy Ziemi (2011) -
Gwatemala -
Indie -
Internet -
Japonia -
JOHANKA -
Kambodża -
Kokos -
KSIĄŻKI -
Lesoto -
Lucyan -
Maroko -
Miód -
Moody Raymond -
Nagrania -
Newton Michael -
Nowa Medycyna -
Oceania -
Papua Nowa Gwinea -
Peru -
POMOC ŻYCIOWA (czasopismo) -
Pradawna Moc Dźwięku (2013) -
Rosiek Barbara -
Samobójstwo w wierszach -
Samotność -
Shirlie Roden -
Szczepienia -
Śmierć -
Tajlandia -
Tridosha -
Tybet -
Tybetańska Księga Umarłych -
Wielka księga AA - fragmenty audio -
Wiersze o śmierci -
Wietnam -
Włochy
Makrobiotyka jest powszechnie kojarzona z wegetariańską kuchnią, czasami z medycyną alternatywną. Mało kto wie jednak, że jako jedna z nielicznych jej gałęzi została uznana przez CAPCAM (ciało doradcze przy Narodowym Instytucie Zdrowia w USA) za dietę zdolną leczyć raka, jedną z najgroźniejszych chorób naszej cywilizacji. Zalecenia makrobiotyki instytut ten propaguje również jako skuteczny sposób na zwalczanie otyłości, wielkiej plagi współczesnej Ameryki.
Makrobiotyka bazuje na chińskiej medycynie i tradycyjnej japońskiej diecie transformowanej na grunty różnych kultur. Jej założenia są proste. Wypływają z energetycznego spojrzenia na świat, człowieka i choroby. Opierają się na dostrzeżeniu współdziałania 2 sił kształtujących wszechświat: siły skupiającej (Yang) i siły rozpraszającej (Yin) zawsze z uwzględnieniem strefy klimatycznej, pory roku, pory dnia, a nawet pogody, konkretnego człowieka i środowiska, w którym żyje.
Podstawowe, najlepiej ekologiczne, składniki makrobiotycznej diety to pełne ziarna zbóż, warzywa i strączkowe. Jako składniki uzupełniające: sezonowe, lokalne owoce, glony morskie, długo fermentowane produkty sojowe (miso i sos sojowy), nasiona, grzyby oraz niewielka ilość przypraw. Rezygnuje się z cukru, pokarmów pochodzenia zwierzęcego (mięsa i nabiału), wysoko-oczyszczonych i przetworzonych produktów, chemicznych dodatków do żywności a więc tego wszystkiego, co jest obecnie, niestety powszechnie, konsumowane.
*