Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
ben.to
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Benedykt

widziany: 21.09.2024 20:13

  • pliki muzyczne
    13463
  • pliki wideo
    111226
  • obrazy
    67087
  • dokumenty
    18764

213591 plików
55246,78 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
ben.to
Do pobrania
 
Wielcy malarze
Wojna na Pacyfiku
Do usunięcia
Dokumenty
 
ebooki
 
ebooki (3950)
Filmy
 
Filmy animowane
 
Filmy animowane (1205)
Filmy dla dzieci
 
Filmy dla dzieci (2010)
Filmy Krajoznawcze i przyrodnicze
 
Filmy popularno-naukowe i dokumentalne
 
Filmy z wyjazdów
 
Fuzer12
Galeria
 
Groch z kapustą
Kolejnictwo
 
Komiksy
Kreacje Matki Natury
Kulinarne
 
@ Kulinaria
►Kuchnia
Anielska kuchnia
 
Anielska kuchnia
 
Anielska kuchnia II
Anielskie smaki
Domowe przetwory
 
Drób
 
Ewa gotuje
 
Fasola i groch
 
Fasolka po betońsku
Różne inne
Gotowanie po śląsku
 
Gotowanie po śląsku
Jajka
 
Dania z jajek
Jak to zrobić
Jakubiak
K. NA ZDROWIE - WIEM CO JEM
Kapusta
 
Bigos
Gołąbki
Różne
Kaszanka
 
Kaszanka(1)
Kiełbaska
 
Kiełbaska(1 )
Parówki
Kluski
 
Krokiety
 
Książki kucharskie
 
Kuchnia
Lubię gotować
Kuchnia po śląsku
Kulinarne potrawy
Lody
Maciej Kuroń
 
Przepisy tekstowe
Makaron
 
Makaron
Marynaty do różnych mięs
 
Marynaty do różnych mięs
Mięsne potrawy
 
Naleśniki
 
Naleśniki
Okrasa (123)
Ostoja - kuchnia myśliwska
Pasty
Pieczywo
 
Bagietki
Bułeczki
Chleb
Porady Babuni
 
Dobre rady
Praktyczne porady babuni
produkcja kiełbasy
 
Wędliny
Projekty wędzarni
 
Przepisy
PRZEPISY KULINARNE !!
Przez żołądek do serca
Rączka gotuje
 
Rączka gotuje
Rączka gotuje(1)
Różne(3)
Ryby
 
Ser
 
Serowe
Smaki polskie
 
Smaki Polskie
Smaki Polskie(1)
Smaki Polskie(2)
SWOJSKIE JEDZONKO
Szynkowar
To je Borowicz
 
To je Borowicz (3773)
Wielkanoc
 
Potrawy Wielkanocne
Zakąski
 
Koreczki
Przekąski
Zakąski
Zakonnice
Zapiekanki
 
Ziemniaki
 
Dania z ziemniaków
Zupy
Malarstwo i rzeźba
 
Malarstwo i rzeźba (9876)
MAPY
 
Medyczne
 
Muzyka
 
Audio (2005)
Bitwa tenorów na róże
Video (2015)
Nauka
 
Numizmatyka, Filatelistyka
 
Prezentacje
 
Programy
 
■ Encyklopedie Multimedialne PL
Prywatne
Puzzle
Rozrywka
 
SERIALE
Seriale polskie
 
Seriale polskie (1291)
Seriale zagraniczne
 
serialowo
serialowo 📺
WSPANIAŁOŚCI PRZYRODNICZE EUROPY
zachomikowane
 
Życzenia
Pokazuj foldery i treści
Smaki polskie - program na kanałach TVP 1 i TVP Polonia

Autorzy programu ukazują zalety starej kuchni polskiej. Przypominają przepisy, które stosowały nasze babki. Mówią też o ciekawostkach związanych ze staropolskim jadłospisem. Przedstawiają również potrawy regionalne. Widzowie dowiedzą się, w jaki sposób je przygotować. Potrawy prezentuje dr Grzegorz Russak.

W programie można znaleźć odchodzące w niepamięć przepisy, na przykład na babkę ziemniaczaną z Podlasia czy lubelskie parowańce z kaszą jaglaną. „Smaki polskie” obok wyszukanych dań prezentują także proste i szybkie potrawy. Nie brak tu również znanych w każdym domu przepisów na tradycyjne polskie potrawy jak bigos czy żurek.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 81,2 MB
  • 25 paź 14 21:58

z chomika marcozoltar

  • 139,9 MB
  • 25 paź 14 21:58
Dziś danie z ogromną tradycją i niebywale znakomite – golonki jagnięce w sosie agrestowym. Potrawa zapomniana, choć prosta, a jednocześnie bardzo oryginalna. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do trzech szklanek przegotowanej wody wlewamy szklankę octu. Do tak przygotowanego roztworu dodajemy włoszczyznę – podstawowy zestaw warzyw, jaki zwykle używa się do przygotowania rosołu. Niezbędny jest też liść laurowy, pieprz i sok z cytryny. Do marynaty wrzucamy też skórkę, która została po wyciśnięciu cytryny. Teraz można już włożyć golonki jagnięce i najlepiej je marynować przez dwa, trzy dni. Zabieramy się teraz za przygotowanie sosu. Jego podstawą są przesmażone połówki agrestu z cukrem. Gdy agrest lekko udusi się na klarowanym maśle, przecieramy go przez sito. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy. Teraz można dodać przetarte owoce. Konsystencja sosu robi się bardzo aksamitna i ma cudowny kolor. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy gęstą śmietanę i zasmażkę dla lekkiego zagęszczenia sosu. Sos jest gotowy, zabieramy się więc za golonki. Wyjmujemy je z marynaty i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości przez około półtorej godziny. I to już wszystkie zabiegi. Wystarczy jeszcze tylko polać golonki naszym wspaniałym sosem i życzyć smacznego!

z chomika dziennik-podroznika

  • 59,7 MB
  • 25 paź 14 21:58
Dziś propozycja prosta, treściwa i bardzo smaczna – fasola z cielęciną w pomidorach. Zaczynamy od pokrojenia w drobne słupki warzyw. Typową włoszczyznę czyli marchew, pietruszkę, seler i pora przesmażamy na klarowanym maśle. W tym czasie cielęcinę kroimy w cienkie paseczki, z tak przygotowanego mięsa powstanie potrawka. Aby danie nabrało później właściwej konsystencji, mięso obtaczamy w mące, jeśli ktoś woli można użyć zasmażki.W zgodzie ze sztuką kulinarną przesmażamy niewielkie ilości cielęciny na mocno rozgrzanym tłuszczu. Tak aby wszystkie soki zamknąć w mięsie. Warzywa podlewamy bulionem, partiami dodajemy obsmażone mięso i ugotowaną wcześniej fasolę. Danie wzbogacamy o przecier pomidorowy lub przesmażone na maśle pomidory. Całość przyprawiamy. Do garnka trafia sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Ale nie za dużo, w zupełności wystarczą dwa ząbki, bo przy tak delikatnym mięsie jak cielęcina z przyprawami lepiej być ostrożnym. Całość musimy spokojnie poddusić na małym ogniu, tak aby mięso było miękkie, a wszystkie aromaty zdążyły się połączyć. Na koniec dolewamy jeszcze czerwonego wina i gęstej śmietany. W ten prosty sposób powstaje wyśmienite danie jednogarnkowe - smacznego

z chomika marcozoltar

  • 93,1 MB
  • 25 paź 14 21:58
Dziś pracochłonna, ale niebywale dekoracyjna potrawa – szczupak faszerowany na postumencie z sałatki. Zacznijmy od spreparowania ryby. Odcinamy głowę i ogon. Rybę filetujemy, pozbywamy się płetw, tak aby zostały same filety. Zdejmujemy też skórę.Wszystkie odcięte części ryby wrzucamy do wody na obgotowanie. Dodajemy też warzywa, takie jak do rosołu. Koniecznie liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Na klarowanym maśle przesmażamy cebulę. Teraz czas na przygotowanie farszu. Mielimy bułkę namoczoną w mleku, razem z przesmażoną cebulą, dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko i około 15-20 dkg klarowanego masła. Przez maszynkę przepuszczamy też filety. Całość dokładnie mieszamy. Nie zapomnijmy wyjąć z wywaru głowy i ogona, aby się nie rozpadły. Będą nam bowiem te części potrzebne do skomponowania całości. Do farszu dodajemy też namoczone w alkoholu rodzynki, sól i pieprz. Jeśli sól, to także odrobina cukru. Jeśli nadziewka jest zbyt luźna, dodajemy trochę bułki tartej. Dochodzimy do punktu kulminacyjnego. Na desce rozkładamy gazę, a na niej kładziemy ściągnięte skóry z ryby. Na nich układamy farsz. I przykrywamy następną skórką. Dalej delikatnie rolujemy przy pomocy gazy baton i związujemy końce. Baton wędruje do brytfanki z warzywno – rybnym smakiem. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać czas podgotowanie na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy baton i chłodzimy. Teraz możemy zająć się przygotowaniem półmiska, na którym spocznie nasza ryba. Na brzegach kładziemy zieloną sałatę, a w środku formujemy postument z tradycyjnej sałatki jarzynowej. I dochodzimy do uroczystej chwili! Rozwijamy schłodzony baton, odcinamy końce i pod lekkim skosem kroimy. Delikatnie układamy na postumencie z sałatki, tak aby zachować kształt ryby i smarujemy majonezem, żeby całość się dobrze skleiła. Dokładamy głowę i ogon. Koniecznie oczy z jagód jałowca lub oliwek. Jeszcze raz smarujemy boki majonezem o dokładnie obkładamy cienkimi plasterkami z ogórka razem ze skórką. Postępujemy w taki sposób, aby ogórek imitował łuskę. Z cytryny można zrobić koronę, godną iście królewskiej potrawy.I wszystko gotowe. Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    4
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    94
  • pliki muzyczne
    0

98 plików
7,15 GB




radmatuszewski

radmatuszewski napisano 6.06.2016 15:29

zgłoś do usunięcia
monecki10

monecki10 napisano 19.08.2016 15:22

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam.
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 27.11.2020 21:40

zgłoś do usunięcia
<

POZDRAWIAM SERDECZNIE ZAPRASZAM NA SUPER MUZYKĘ FILMY SERIALE BAJKI I INNE

jskowronski12

jskowronski12 napisano 18.12.2020 19:53

zgłoś do usunięcia
Fajne biesiadne nutki
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 6.03.2021 16:51

zgłoś do usunięcia
obrazek
wihek53709

wihek53709 napisano 24.03.2022 15:08

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Paula-1995r

Paula-1995r napisano 14.05.2022 07:19

zgłoś do usunięcia
Serdecznie Zapraszam do mojej "Dziupli"
Tiili

Tiili napisano 1.04.2023 11:33

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
M.K-16

M.K-16 napisano 5.04.2023 18:48

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
Tiili

Tiili napisano 22.10.2023 14:24

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności