Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
ben.to
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Benedykt

widziany: 21.09.2024 20:13

  • pliki muzyczne
    13463
  • pliki wideo
    111226
  • obrazy
    67087
  • dokumenty
    18764

213591 plików
55246,78 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
ben.to
Do pobrania
 
Wielcy malarze
Wojna na Pacyfiku
Do usunięcia
Dokumenty
 
ebooki
 
ebooki (3950)
Filmy
 
Filmy animowane
 
Filmy animowane (1205)
Filmy dla dzieci
 
Filmy dla dzieci (2010)
Filmy Krajoznawcze i przyrodnicze
 
Filmy popularno-naukowe i dokumentalne
 
Filmy z wyjazdów
 
Fuzer12
Galeria
 
Groch z kapustą
Kolejnictwo
 
Komiksy
Kreacje Matki Natury
Kulinarne
 
@ Kulinaria
►Kuchnia
Anielska kuchnia
 
Anielska kuchnia
 
Anielska kuchnia II
Anielskie smaki
Domowe przetwory
 
Drób
 
Ewa gotuje
 
Fasola i groch
 
Fasolka po betońsku
Różne inne
Gotowanie po śląsku
 
Gotowanie po śląsku
Jajka
 
Dania z jajek
Jak to zrobić
Jakubiak
K. NA ZDROWIE - WIEM CO JEM
Kapusta
 
Bigos
Gołąbki
Różne
Kaszanka
 
Kaszanka(1)
Kiełbaska
 
Kiełbaska(1 )
Parówki
Kluski
 
Krokiety
 
Książki kucharskie
 
Kuchnia
Lubię gotować
Kuchnia po śląsku
Kulinarne potrawy
Lody
Maciej Kuroń
 
Przepisy tekstowe
Makaron
 
Makaron
Marynaty do różnych mięs
 
Marynaty do różnych mięs
Mięsne potrawy
 
Boczek
Golonka
Gulasze
Kotlety mielone
Mięsko
Pieczenie
Potrawy mięsne
Roladki
Różne(1)
Szaszłyki
Sztuki mięsa
Żeberka
Zrazy-schab y
Naleśniki
 
Naleśniki
Okrasa (123)
Ostoja - kuchnia myśliwska
Pasty
Pieczywo
 
Bagietki
Bułeczki
Chleb
Porady Babuni
 
Dobre rady
Praktyczne porady babuni
produkcja kiełbasy
 
Wędliny
Projekty wędzarni
 
Przepisy
PRZEPISY KULINARNE !!
Przez żołądek do serca
Rączka gotuje
 
Rączka gotuje
Rączka gotuje(1)
Różne(3)
Ryby
 
Ser
 
Serowe
Smaki polskie
 
Smaki Polskie
Smaki Polskie(1)
Smaki Polskie(2)
SWOJSKIE JEDZONKO
Szynkowar
To je Borowicz
 
To je Borowicz (3773)
Wielkanoc
 
Potrawy Wielkanocne
Zakąski
 
Koreczki
Przekąski
Zakąski
Zakonnice
Zapiekanki
 
Ziemniaki
 
Dania z ziemniaków
Zupy
Malarstwo i rzeźba
 
Malarstwo i rzeźba (9876)
MAPY
 
Medyczne
 
Muzyka
 
Audio (2005)
Bitwa tenorów na róże
Video (2015)
Nauka
 
Numizmatyka, Filatelistyka
 
Prezentacje
 
Programy
 
■ Encyklopedie Multimedialne PL
Prywatne
Puzzle
Rozrywka
 
SERIALE
Seriale polskie
 
Seriale polskie (1291)
Seriale zagraniczne
 
serialowo
serialowo 📺
WSPANIAŁOŚCI PRZYRODNICZE EUROPY
zachomikowane
 
Życzenia
Pokazuj foldery i treści
  • 83 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika Koczis55

  • 20 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika Joela5

  • 30 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika Joela5

  • 28 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika Joela5

  • 288 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika Joela5

  • 32 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika hypnotic77

  • 59 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika ivonka197

  • 120 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika Sloneczne_Mysli

  • 101 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika Sloneczne_Mysli

  • 190 KB
  • 15 lis 14 23:13
Kurczak marynowany z grilla

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki

1 kurczak ok 2 kg
na marynatę
1 łyżeczka papryczki słodkiej
2 ząbki czosnku
szczypta ziół prowansalskich
szczypta bazylii
pół łyżeczki soli
pieprz do smaku
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
3 łyżki wina

Pysznie i aromatycznie bo majówkowo
Etapy przygotowania

Kurczaka oczyścić i po porcjować. Suche składniki marynaty wymieszać, dodać płynne, wymieszać i zalać po porcjowanego kurczaka, pozostawić na kilka godzin. w międzyczasie ok 2 razy przemieszać.
Piec na grillu smarując pozostałą marynatą.

z chomika ela55

  • 219 KB
  • 15 lis 14 23:13
Grillowana karkówka i pieczone ziemniaczki
Grillowana karkówka i pieczone ziemniaczki

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3
Składniki

karkówka ok 600 g
na marynatę
szczypta majeranku
szczypta tymianku
szczypta oregano
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy
ziemniaczki
na każdą osobę 2 szt
masło czosnkowe
żółty ser

Grillujemy bo wlaśnie nadeszla na to pora :)
Etapy przygotowania

Przygotować marynatę z soku,oliwy i przypraw. Mięso pokroić na plastry, natrzeć marynatą i odstawić.
Ziemniaki ugotować w mundurkach ok 15-20 min. wyjąć i wystudzić.
Każdy przekroić na pół do środka włożyć łyżeczkę masła czosnkowego i plasterek żółtego sera, zawinąć w folię aluminiową.
Piec na grillu razem z mięsem, lub włożyć do żaru.
Podawać z sałatkami lub warzywami sezonowymi.

Masło czosnkowe otrzymamy po utarciu masła z 2-3 ząbkami czosnku z solą do smaku.

z chomika ela55

  • 82 KB
  • 15 lis 14 23:13
Mielone z kurczaka
ze szpinakiem w kremowym sosie z Gorgonzolą i tłuczonymi ziemniakami



Składniki:

Mielone z kurczaka z parmezanem (6 większych lub 9 malutkich):
• 3 pojedyncze piersi z kurczaka (razem około 400 g mięsa)
• 5 gałązek świeżego oregano, oderwane listki
• sól i pieprz
• 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
• 5 łyżek tartego Parmezanu

Szpinak w kremowym sosie z Gorgonzolą (3 porcje):
• 100 g szpinaku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku, pokrojony na cieniutkie plasterki
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 2 - 3 łyżki sera Gorgonzola (niekoniecznie)
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Tłuczone ziemniaki (4 porcje):
• 1/2 kg ziemniaków (niemłodych, jesiennych)
• 2 płaskie łyżki masła
• 4 łyżki śmietanki kremowej 30%
• sól i grubo zmielony pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki: Ziemniaki obrać, większe przekroić na połówki. Włożyć do garnka, wlać zimną wodę i zagotować. Gotować przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mniej więcej po 20 minutach gotowania, ziemniaki posolić, gotować dalej do miękkości. Odcedzić, od razu dodać masło i rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree. Pod koniec dodać śmietankę kremową, doprawić solą i pieprzem. Wygładzić powierzchnię, przykryć i trzymać w cieple.
Szpinak: Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać twarde łodyżki, włożyć na dużą patelnię i cały czas mieszając podgrzewać przez około 1 -2 minuty, aż zwiędnie. Zdjąć z patelni pozostawiając około 2 - 3 łyżek wody, resztę odcisnąć. Na drugą, mniejszą patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć go na bardzo małym ogniu przez około 3 minuty nie rumieniąc. Wlać śmietankę i gotować przez około 5 minut, aż nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać ser Gorgonzola i mieszać aż ser się roztopi. Dodać szpinak bez wody, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem. W razie konieczności dodać wodę ze szpinaku gdyby sos był za gęsty. Trzymać w cieple, podgrzać na małym ogniu przed podaniem (w miarę upływu czasu sos jeszcze zgęstnieje).
Mielone z kurczaka: Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o dużych oczkach razem z listkami oregano. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z kardamonem oraz parmezanem. Uformować 6 lub 9 dysków i ułożyć je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Mniejsze mielone grillować przez około 2 - 3 minuty z jednej strony, a większe przez około 3 - 4 minuty. Gdy mięso zmieni kolor z różowego na biały prawie do połowy wysokości krążka, odwrócić je na drugą stronę i grillować przez kolejne 2 minuty mniejsze (i przez około 3 minuty większe), do czasu aż nie będzie już surowego mięsa w środku. Uważać, aby nie przesuszyć mięsa, grillować tylko tyle ile będzie to konieczne. Zdjąć z patelni i odstawić na 1 - 2 minuty.
Podanie: Na talerze położyć po 2 - 3 łyżki tłuczonych ziemniaków, na wierzch wyłożyć po 2 - 3 łyżki szpinaku wraz z sosem oraz jednego mielonego.

z chomika ela55

  • 237 KB
  • 15 lis 14 23:13
Piersi kaczki z grilla

w marynacie z czerwonego wina i pomarańczy. Z sosem truskawkowym na bazie marynaty. Podawane z ryżem kokosowym i plastrami grillowanego ananasa.

Uwaga: najlepsze piersi kaczki uzyskamy grillując je na grillu z pokrywą (ja grillowałam na grillu gazowym Weber). Dzięki wcześniejszemu intensywnemu zgrillowaniu mięsa na "otwartym" ogniu i późniejszym "duszeniu" mięsa pod pokrywą, ma ono idealnie wysmażoną skórkę i miękki, soczysty środek.



Składniki, 2 porcje:
• 2 piersi kaczki, każda po około 300 g

Marynata do grillowanej piersi kaczki:
• skórka starta z 1 pomarańczy (tylko różowa, zewnętrzna część skórki) oraz sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
• 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
• 1 płaska łyżeczka tartego imbiru
• 1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wina

Sos truskawkowy na bazie marynaty:
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 2 łyżki dżemu truskawkowego wysokosłodzonego
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz i cukier do smaku
• 3 - 4 duże i dojrzałe truskawki + do podania


Przygotowanie:

Mrożone piersi kaczki rozmrozić przez noc w lodówce. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wystające kawałki tłuszczu z boków piersi, a jeśli warstwa tłuszczu pokrywająca kaczkę jest bardzo gruba, należy pozostawić jej około 1/2 cm warstwę, aby podczas grillowania żar nie zapalił się ogniem. Skórkę naciąć na ukos, w rąby, nacinając lekko mięso. Natrzeć skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem. Włożyć do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem. Odstawić na minimum jedną godzinę w chłodne miejsce, nie musi to być lodówka, (jeśli jednak wstawimy kaczkę do lodówki, przed grillowaniem należy ocieplić ją do temperatury pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjmując z lodówki).
Filety z kaczki dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty. Marynatę przelać do rondelka, dodać ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, lub do czasu aż jej objętość zmniejszy się o połowę. Dodać dżem truskawkowy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zagotować i przecedzić przez sitko, wyrzucając kawałki cebulki i czosnku. Marynatę umieścić z powrotem w rondelku i gotować do czasu aż sos będzie gęsty. Na koniec odstawić z ognia i zmiksować ze świeżymi truskawkami. Jeszcze raz przetrzeć przez sitko, spróbować i doprawić ewentualnie cukrem.
Piersi kaczki ułożyć skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillować przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewrócić piersi na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć moc grilla i grillować kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem - jeśli masz pokrywę do grilla).
Piersi kaczki odłożyć na talerz i po 3 minutach pokroić na plastry. Ułożyć je na grillowanym ananasie, polać ciepłym sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Podawać z ugotowanym ryżem

z chomika ela55

  • 104 KB
  • 15 lis 14 23:13
Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem



Z dodatkiem pesto z orzechów laskowych i bazylii, grzanek i zielonych oliwek.

Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem

Składniki:

• 2 piersi z kurczaka
• 1/2 cytryny
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka suszonego tymianku
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii






Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.
W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.
Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.
W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek.

z chomika ela55

  • 235 KB
  • 15 lis 14 23:13
Skrzydełka kurczaka marynowane w Tequili

Skrzydełka z grilla po meksykańsku podawane z pikantną pomidorową salsą mexicana.

Można je przyrządzić na grillu ogrodowym, ale i na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Skrzydełka w marynacie najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.

Składniki, 2 porcje:

• 1 kg skrzydełek
• 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego
• 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
• po 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano
• 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (lub papryki wędzonej)
• 1 łyżka miodu lub cukru
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
• sok z 1 limonki
• sok z 1/2 cytryny
• 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
• 3 łyżki Tequili




Salsa mexicana: (można przygotować z surowych lub z grillowanych składników)*:

• 2 pomidory
• 1 czerwona papryczka chilli
• 1 mała czerwona cebulka
• 1 ząbek czosnku
• chilli w proszku lub w paście do smaku
• 1 - 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 - 3 łyżki listków kolendry


* Jeśli salsę przygotowujemy z grillowanych warzyw, należy przekrojone na pół pomidory, papryczkę chilli, cebulę, ząbek czosnku w całości opiec na ruszcie grilla przez kilka minut.


Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, osuszyć i naciąć w zgięciach. Natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, mieszanką cynamonu, kminu i oregano oraz papryką w proszku. Dodać miód lub cukier, polać oliwą, skropić sokiem z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodać Tequilę i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Przykryć talerzykiem, docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Skrzydełka wyjąć z marynaty* i odstawić na około godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotować salsę mexicana
Pomidory obrać ze skórki, pokroić i usunąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory, papryczkę, cebulę i czosnek włożyć do miseczki, doprawić przyprawą chilli, skropić sokiem z limonki, oliwą z oliwek, wymieszać z kolendrą.
Skrzydełka ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Grillować po około 10 - 12 minut z każdej strony (w chłodniejsze i bardziej wietrzne dni, grillować nieco dłużej). Skrzydełka szybko się zrumieniają, ale nie jest to mięso spalone, nie trzeba więc zmniejszać ognia. Skrzydełka podawać z salsą mexicana.


* pozostałą marynatę można gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się do postaci gęstego syropu, pod koniec dodając łyżeczkę miodu. Przecedzić przez sitko w celu pozbycia się czosnku. Taką marynatą można posmarować skrzydełka na sam koniec grillowania

z chomika ela55

  • 105 KB
  • 15 lis 14 23:13
Meksykańskie burgery z salsą z awokado i pomidorów




Burgery meksykańskie. Hamburgery wołowe

Burgery meksykańskie, 6 sztuk:

• 500 g chudej mielonej wołowiny (np. z udźca)
• 1 cebula, pokrojona w malutką kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte z solą końcem noża
• 1 większa czerwona papryczka chilli
• chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki)
• 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej)
• 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu







Salsa z awokado i pomidorów, 3 - 4 porcje:
• 2 średnie pomidory
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 1 duże awokado
• sok z 1 limonki
• 1 większa czerwona papryczka chilli
• pęczek kolendry
• chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki)

Błyskawiczny sos tex-mex:
• 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
• 1 łyżeczka majonezu
• 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
• sól i świeżo zmielony pieprz







Przygotowanie:

Burgery meksykańskie: Do miski włożyć mięso, cebulę, czosnek. Papryczkę chilli przepołowić wzdłuż na pół, usunąć pestki a miąższ posiekać w kosteczkę. Dodać go do mięsa razem z chilli w proszku lub paście, papryką słodką lub wędzoną, kminem rzymskim, doprawić solą i pieprzem. Mięso wyrobić dokładnie ręką i uformować 6 burgerów. Grillować (na grillu ogrodowym lub patelni grillowej) po około 6 minut z każdej strony.
Salsa z awokado i pomidorów: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i sok. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miseczki razem z cebulą. Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ i pokroić go w kostkę, dodać do pomidorów i skropić sokiem z limonki. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasionka. Miąższ pokroić w malutką kosteczkę i dodać do składników w miseczce, doprawić pikantną chilli i wymieszać z kolendrą.
Sos tex-mex: Wymieszać śmietanę z majonezem, pieprzem cayenne, doprawić solą i pieprzem. Sos można połączyć z salsą z awokado, lub też podać oddzielnie.
Burgery wkładać do zwiniętych w rożki tortilli, nakładać salsę z awokado i pomidorów, polewać sosem tex-mex.

z chomika ela55

  • 163 KB
  • 15 lis 14 23:13
Steki z polędwicy wołowej (po około 150 g każdy) grillować w całości (na grillu lub patelni grillowej), po około 2 minuty z każdej strony, pod koniec posmarować sosem Jack Daniel's. Mięso pokroić dopiero po kilku minutach od zdjęcia z grilla. Podawać z sosem w miseczce oraz np. grillowanymi pomidorami

stek z sosem na bazie whisky jack daniels

przepis na łososia z grilla z sosem jack daniels

Grillowane pomidory: pomidory przekroić w poprzek na dwie połówki. Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ułożyć gałązki rozmarynu lub posypać suszonymi ziołami. Na wierzch można położyć, ale niekoniecznie, po kawałku sera koziego lub posypać tartym parmezanem. Ułożyć na grillu rozcięciem do góry i grillować przez około 15 minut, aż skórka będzie łatwo odchodzić, a miąższ będzie miękki, soczysty i gorący.

z chomika ela55

  • 291 KB
  • 15 lis 14 23:13
Satays / Sataje

Grillowane szaszłyki z plastrów kurczaka, polędwicy wołowej i krewetek, podawane z sosem słodko - pikantnym. Na szaszłyki można też użyć filetów z ryb, np. łososia czy soli, pokrojonych na paski.


Składniki (przykładowe), 2 porcje:
• 1 nieduża pierś z kurczaka
• 4 duże krewetki Black Tiger (surowe, obrane)*
• 2 paski polędwicy wołowej, razem około 60 g
Marynata do satays:
• 2 gałązki trawy cytrynowej
• 1 papryczka chilli, drobno posiekana
• 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
• 1 łyżka tartego imbiru
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• skórka i sok z połowy limonki
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 1 łyżka sosu rybnego
• 1 pełna łyżka cukru
• świeżo zmielony czarny pieprz

Sos słodko - pikantny:
• 5 średnich papryczek chilli
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 łyżeczka tartego imbiru
• 80 ml octu ryżowego
• 7 łyżek białego cukru
• szczypta soli

potrzebne też będzie: 10 bambusowych patyczków do szaszłyków

* dostępne są mrożone, np. w delikatesach Alma lub sklepie internetowym Frisco

Przygotowanie:

Marynata do satays: trawę cytrynową przyciąć do 1/3 wysokości, pozostawiając najgrubszą jej część, czyli bulwę. Drobno posiekać i wymieszać z resztą składników.
Pierś kurczaka oczyścić z kostek i włókien, opłukać, osuszyć i pokroić na 4 podłużne paski. Mrożone krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Kurczaka, krewetki i polędwicę wołową włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę.
W międzyczasie przygotować sos do satays: papryczki chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Pozostały miąższ pokroić w drobną kosteczkę, włożyć do rondelka razem z czosnkiem i imbirem. Wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i sól. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Rozlać do dwóch miseczek. Gotowy sos można przechowywać dość długo w lodówce.
Nagrzać grill na maksymalną moc. Kurczaka i wołowinę wyjmować z marynaty i nadziewać zwijając w harmonijkę na bambusowe patyczki do szaszłyków. Krewetki nadziewać wzdłuż tułowia zaczynając od najgrubszej części. Szaszłyki ułożyć na talerzu i polać resztą marynaty.
Szaszłyki kłaść na bardzo dobrze rozgrzanym grillu, tak aby koniec patyczków wystawał poza kratkę grilla. Grillować przez około 3 minuty, aż krewetki zmienią kolor na różowy a mięso pokryje się ciemnymi paskami. Następnie przewrócić na drugą stronę i grillować przez około 1 - 2 minuty, aż mięso nie będzie surowe w środku. Uwaga, zbyt długie grillowanie delikatnego mięsa i krewetek może je wysuszyć. Mają być soczyste i sprężyste. Szaszłyki zdejmować z grilla i maczać w sosie.

z chomika ela55

  • 96 KB
  • 15 lis 14 23:13
Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami
z ziołowym sosem majonezowym z dodatkiem grillowanych kaparów



Składniki, 2 - 3 porcje:

• pęczek zielonych szparagów
• 4 łyżki zwykłej oliwy z oliwek do smażenia (nie extra virgin)
• 1 podwójna pierś kurczaka
• 2 łyżki kaparów
• kilka gałązek świeżego tymianku (niekoniecznie)
• 2 garście rukoli lub poszarpana sałata
• 1/2 szklanki majonezu (ja użyłam majonezu Olivio z dodatkiem oliwy z oliwek)
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
• sól morska drobnoziarnista i świeżo zmielony pieprz
• ćwiartki cytryny do serwowania





Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć białe i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, pieprzem i wysmarować pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Dobrze rozgrzać patelnię grillową, pośrodku ułożyć piersi kurczaka, a po bokach szparagi oraz kapary. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, kurczaka w sumie przez około 10 - 12 minut raz przewracając (aż będzie miękki w środku), a szparagi przez około 5 - 6 minut (aż będą al dente). Kaparom wystarczą około 3 minuty grillowania. Po przewróceniu kurczaka na drugą stronę, ułożyć na nim gałązki tymianku (jeśli je używamy).
Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2 minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach rukoli lub sałaty z grillowanymi szparagami i sosem majonezowym, skrapiać cytryną.

z chomika ela55

  • 269 KB
  • 15 lis 14 23:13
Skrzydełka kurczaka marynowane w Tequili

Skrzydełka z grilla po meksykańsku podawane z pikantną pomidorową salsą mexicana.

Można je przyrządzić na grillu ogrodowym, ale i na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Skrzydełka w marynacie najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.



Składniki, 2 porcje:

• 1 kg skrzydełek
• 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego
• 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
• po 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano
• 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (lub papryki wędzonej)
• 1 łyżka miodu lub cukru
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
• sok z 1 limonki
• sok z 1/2 cytryny
• 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
• 3 łyżki Tequili




Salsa mexicana: (można przygotować z surowych lub z grillowanych składników)*:

• 2 pomidory
• 1 czerwona papryczka chilli
• 1 mała czerwona cebulka
• 1 ząbek czosnku
• chilli w proszku lub w paście do smaku
• 1 - 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 - 3 łyżki listków kolendry


* Jeśli salsę przygotowujemy z grillowanych warzyw, należy przekrojone na pół pomidory, papryczkę chilli, cebulę, ząbek czosnku w całości opiec na ruszcie grilla przez kilka minut.


Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, osuszyć i naciąć w zgięciach. Natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, mieszanką cynamonu, kminu i oregano oraz papryką w proszku. Dodać miód lub cukier, polać oliwą, skropić sokiem z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodać Tequilę i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Przykryć talerzykiem, docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Skrzydełka wyjąć z marynaty* i odstawić na około godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotować salsę mexicana
Pomidory obrać ze skórki, pokroić i usunąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory, papryczkę, cebulę i czosnek włożyć do miseczki, doprawić przyprawą chilli, skropić sokiem z limonki, oliwą z oliwek, wymieszać z kolendrą.
Skrzydełka ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Grillować po około 10 - 12 minut z każdej strony (w chłodniejsze i bardziej wietrzne dni, grillować nieco dłużej). Skrzydełka szybko się zrumieniają, ale nie jest to mięso spalone, nie trzeba więc zmniejszać ognia. Skrzydełka podawać z salsą mexicana.


* pozostałą marynatę można gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się do postaci gęstego syropu, pod koniec dodając łyżeczkę miodu. Przecedzić przez sitko w celu pozbycia się czosnku. Taką marynatą można posmarować skrzydełka na sam koniec grillowania

z chomika ela55

  • 236 KB
  • 15 lis 14 23:13
Żeberka (muszą być chude i drobne, z małą ilością młodego mięsa), opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić na porcje po około 4 żeberka. Wysmarować oliwą i szybko obsmażyć na patelni lub opiec na grillu. Następnie gotować na parze przez około 30 minut lub gotować zatopione w bulionie (większe żeberka gotować przez 40 - 45 minut). Znów położyć na grillu, patelni grillowej lub na blaszce do pieczenia. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony lub piec przez 10 minut. Pod koniec posmarować sosem Jack Daniel's i tylko podgrzać, uważając, aby marynata nie przypaliła się ze względu na dużą ilość cukru (w piekarniku żeberka są mniej narażone na przypalenie). Żeberka podawać z opiekanymi ziemniakami i sosem Jack Daniel's (w małej miseczce).

z chomika ela55

  • 12 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika jabolek67

  • 107 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika jabolek67

  • 12 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika jabolek67

  • 44 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika jabolek67

  • 32 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika jabolek67

  • 11 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika jabolek67

  • 6 KB
  • 15 lis 14 23:13

z chomika jabolek67

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    107
  • obrazy
    26
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

133 plików
37,91 MB




radmatuszewski

radmatuszewski napisano 6.06.2016 15:29

zgłoś do usunięcia
monecki10

monecki10 napisano 19.08.2016 15:22

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam.
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 27.11.2020 21:40

zgłoś do usunięcia
<

POZDRAWIAM SERDECZNIE ZAPRASZAM NA SUPER MUZYKĘ FILMY SERIALE BAJKI I INNE

jskowronski12

jskowronski12 napisano 18.12.2020 19:53

zgłoś do usunięcia
Fajne biesiadne nutki
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 6.03.2021 16:51

zgłoś do usunięcia
obrazek
wihek53709

wihek53709 napisano 24.03.2022 15:08

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Paula-1995r

Paula-1995r napisano 14.05.2022 07:19

zgłoś do usunięcia
Serdecznie Zapraszam do mojej "Dziupli"
Tiili

Tiili napisano 1.04.2023 11:33

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
M.K-16

M.K-16 napisano 5.04.2023 18:48

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
Tiili

Tiili napisano 22.10.2023 14:24

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności