Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Szynka Konserwowa.jpg

ben.to / Kulinarne / Domowe przetwory / Szynkowar / Szynka Konserwowa.jpg
Szynkowar - Szynka Konserwowa.jpg
Download: Szynka Konserwowa.jpg

47 KB

(471px x 364px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Przepis na szynkę z szynkowaru wyprodukowany z kawałków mięsnych - szynka konserwowa. Nie będę rozpisywała się nad zaletami takiej wędliny - to po prostu mięsko, a nie wyrób mięsnopodobny.

SKŁADNIKI:

1,0 - 1,2 kg szynki lub łopatki wieprzowej
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru pudru (ja dałam fruktozę)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki soli peklującej
1 łyżka żelatyny spożywczej (można pominąć)

Mięso pokroić na kawałki ok. 5 centymetrowe. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem.

Przygotować zalewę - w wodzie rozpuścić: cukier, sól, dodać przyprawy. Zalać mięso i dokładnie wymieszać. Dobrze jest wszystko kilka minut pomieszać, tak jak przy wyrabianiu ciasta. Mięso powinno wchłonąć całą zalewę.

Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Jeśli chcemy aby nasza szynka była z galaretką, należy dodać żelatynę i ponownie wyrobić. Do szynkowaru wkładamy worek foliowy do którego należy upchać starannie mięso. Ważne jest aby nie było pustych miejsc pomiędzy kawałkami mięsa. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić ponownie do lodówki.W przepisie była mowa o 48 godzinach, moja stała około 14 godzin.
(Jeśli mamy szynkowar ze stali szlachetnej z funkcją wyciągania zawartości nie potrzeba woreczków,mięso wkładamy bezpośrednio do naczynia).

Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się około 2 godziny w temperaturze ok. 80 stopni C - nie powinna się zacząć gotować.

Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.Wyjąć i kroić.

SMACZNEGO
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Szynkowar - Szynkowar2.jpg
Szynkowar jest doskonałym urządzeniem do przygotowywan ...
obrazek Szynkowar jest doskonałym urządzeniem do przygotowywania domowych wyrobów mięsnych bez konserwantów, wykonanym ze stali nierdzewnej 18-00 i 18-10 dopuszczonej do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z mięsem oraz z przyprawami. Nie wymaga użycia specjalnych woreczków. Nie wymaga specjalnego garnka potrzebnego do parzenia naszej wędliny ponieważ jego wymiary to: wysokość: 17 cm szerokość wewnętrzna: 11,8 cm i zewnętrzna z kołnierzem: 13,3 cm waga: 1,2 kg Wyposażony jest w poręczny uchwyt umożliwiający bezpieczne wyjęcie szynkowara z kąpieli wodnej. Ten sam uchwyt służy również do wyjęcia gotowego produktu z szynkowara. Szynkowar myjemy w zmywarce lub po prostu wodą z płynem. Szynkowar do przygotowywania wyrobów mięsnych w gospodarstwie domowym. Instrukcja obsługi: Do garnka - korpusu szynkowara (nr 1) proszę włożyć wypychacz (nr 2). Teraz mogą państwo wypełnić szynkowar wybranym mięsem (patrz propozycje przygotowania). Zestaw wyposażony jest w dodatkową płytkę (nr 3), przydatną przy przygotowywaniu jednocześnie dwóch rodzajów mięsa. Czyli możemy za jednym razem przygotować np. mielonkę i płat mięsa zrolowanego. Ze względu na czas parzenia wyrobów, najlepiej żeby to było mięso w jednym gatunku. Na mięso należy ułożyć płytę dociskową (nr 4). Na płytę dociskową przychodzi jedna ze sprężyn (nr 5). Jeżeli wypełnili Państwo garnek do 3/4 wysokości, proszę użyć krótszej sprężyny. W przypadku wypełnienia szynkowaru mięsem w 1/4 lub w 1/2 , użyć należy dłuższej sprężyny. Pokrywą (nr 6) docisnąć sprężynę (nr 5) do dołu i zahaczyć pokrywę w mocowaniu garnka. Dla ułatwienia zamykania na korpusie szynkowaru i na pokrywce znajdują się strzałki. Pozycja, kiedy groty strzałek ustawione są wprost na siebie, to pozycja, w której należy docisnąć i przekręcić pokrywkę. Szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą i parzyć w temperaturze 80-90o C. Czas parzenia zależy od rodzaju wsadu. Po tym czasie szynkowar należy wyjąć z wody przy pomocy uchwytu (nr 6), pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Odkręcić pokrywkę i wysunąć ją z mocowania. Przy pomocy uchwytu (nr 7) można teraz wyciągnąć gotową potrawę.
Szynkowar - Rolada Boczkowa - Szynkowar.jpg
Składniki: 1 kg chudego surowego boczku ...
Składniki: 1 kg chudego surowego boczku ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki chrzanu zalewa: 2 łyżeczki peklosoli, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować i wystudzić. Boczek umyć, osuszyć z jednej strony natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, całą powierzchnię posmarować chrzanem. Boczek zwinąć posmarowana stroną do środka. Na roladę naciągnąć siatkę wędliniarską. Roladę włożyć do wcześniej przygotowanej zalewy na 3 dni. Codziennie roladę odwracać w wodzie, żeby w każdej strony dobrze się zapeklowała. Roladę włożyć do szynkowaru. Szynkowar wstawić do garnka z wodą i gotować w 80 stopniach przez 2 h. Szynkowar wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie roladę wyciągnąć z szynkowara, zdjąć siatkę wędliniarską i gotowe. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Mozaika - Szynkowar.jpg
Składniki: 60 dkg surowej szynki 60 dkg ło ...
Składniki: 60 dkg surowej szynki 60 dkg łopatki 1 czerwona papryka 5 pieczarek 15 oliwek 20 dkg żółtego sera liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 ząbki czosnku sól, sól peklowa, pieprz 1/2 litra piwa 1/2 litra wody 2 łyżki żelatyny 1 cebula Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Szynkę pokroić w kostkę. Łopatkę pokroić w paski takiej wielkości żeby się zmieściły do maszynki do mięsa. Do wody dodać przyprawy, zagotować i wystudzić. Mięso przełożyć do miski zalać piwem i wodą z przyprawami, odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Codziennie mieszać mięso. obrazek Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić. Ser pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć i pokroić. Cebulę obrać i zeszklić, wystudzić. Szynkę zostawić pokrojoną w kostkę, a łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać powyższe pokrojone składniki, żelatynę i ok. 300 ml. wody, wymieszać. obrazek Gotową masę przełożyć do szynkowaru i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Ponieważ nie wszystkie mięso zmieściło mi się w szynkowarze resztę przełożyłam do półlitrowego słoika, zakręciłam i odstawiłam do lodówki. Na dno garnka położyć ściereczkę i wstawić szynkowar i słoik. Nalać wody i gotować od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni 2 godziny. Następnie wyjąć szynkowar i słoik z wody wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia gotową wędlinę wyjąć z szynkowaru, a tą w słoiku zostawić na później. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Karkówka z Czosnkiem-Szynkowar.jpg
Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki Maryn ...
Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki Marynata peklująca: 1 l. wody 2 łyżeczki soli peklujacej 1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu 3 łyżeczki majeranku 10 ziarenek jałowca utłuczonego w moźddzierzu 2 pokruszone liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty: 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżeczka majeranku kilka ząbków czosnku Wykonanie: Składniki marynaty, oprócz soli peklującej, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. , marynatę wystudzić, dodać sól peklującą i wymieszać. Mięso umyć . Do 2 l. woreczka strunowego włożyć mięso, wlać marynatę. Szczelnie zamknięty woreczek włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na 7- 10 dni, obracając mięso w marynacie 2 razy dziennie, aby równomiernie się zapeklowało. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i opłukać. Długim, cienkim nożem zrobić nacięcia w mięsie i wcisnąć w nie obrany czosnek , starając się, żeby czosnek był równomiernie rozmieszczony w mięsie . Karkówkę posypać z zewnątrz żelatyną i majerankiem. Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso włożyć do woreczka , ubić ciasno, końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar, dokręcając pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w dużym garnku, wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st. Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli mamy szynkowar z stali szlachetnej z możliwością wyjęcia wędliny,nie musimy używać woreczków. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Szynka Miodowa z Piersi Indyka.jpg
SKŁADNIKI : --- 1 kg filetu z ...
SKŁADNIKI : --- 1 kg filetu z indyka --- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej --- 2 małe ząbki czosnku --- 1/2 łyżeczki soli --- 2 łyżki płynnego miodu --- 3 płaskie łyżeczki żelatyny --- 1/2 szklanki wody niegazowanej Umyte i osuszone mięso indyka kroimy w kostkę (ok.1 cm).Do kubeczka wlać 1/2 szklanki wody niegazowanej,dodać roztarty czosnek w 1/2 łyżeczki soli,dodać miód,żelatynę ,sól peklową i wylać na pokrojone mięso.Dobrze wyrobić do momentu kiedy mięso się jakby zagęści i będzie się kleiło do rąk.Jeżeli ktoś posiada robot to może wyrobić na najniższych obrotach przy użyciu mieszadła płaskiego. obrazek Tak przygotowane,wkładamy do szynkowara. Parzymy ok.2,20 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 75 stopni C.schładzamy szynkowar. Wkładamy do lodówki na kilka godzin i możemy jeść swoją 100 % szyneczkę bez konserwantów i sztucznych dodatków w ilości 1 kilograma.Szynka w lodówce musi się dobrze schłodzić. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Kapuściany Przekładaniec.jpg
składniki: ok. 0,5- 0,7 kg mięsa mielonego ...
składniki: ok. 0,5- 0,7 kg mięsa mielonego 1 jajko sól, pieprz do smaku kilka liści blanszowanej kapusty włoskiej przygotowanie: Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania),wyłożyć liśćmi z kapusty,a następnie układać warstwami mięso i kapustę. Wypełnic 3/4 wysokości szynkowara. Założyć płytkę dociskową, dłuższą sprężynę i blokadę. Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą. Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić. Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypyczachem). Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Salceson.JPG
Na salceson ( dwa wsady do szynkowara) potrzeba: ...
Na salceson ( dwa wsady do szynkowara) potrzeba: 1/2 świńskiego łba ok. 10 dag skórek wieprzowych ok. 25 dag słoniny serce, płucka, ozorek przyprawy do smaku: czosnek( 2-3 ząbki) sól majeranek kolendra zgnieciona pieprz czarny mielony gałka muszkatołowa mielona Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, słoninę, ozorki, serce i płucka. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić pokroić w kostkę słoninę i ozorki ( wcześniej obrać je ze skóry), skórki ze słoniny w paseczki, resztę składników w cienkie plasterki.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku ( dość dobrze, bo mnie się wydawało w czasie mieszania, że jest już dość słone a potem po zrobieniu i wystudzeniu okazało się, że mogłoby być bardziej doprawione ) napełnić woreczek w szynkowarze i "gotować" tradycyjnie przez ok. 1 1/2-2 godzin ( w zależności od tego jak twarde było mięso przed rozdrabnianiem) Szybko schłodzić, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Karkówka Drwala z szynkowara.jpg
Składniki: 1 kg karkówki 1 łyżka soli ...
Składniki: 1 kg karkówki 1 łyżka soli 2 łyżki białej gorczycy 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 ½ łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki pieprzu Karkówkę umyć osuszyć, natrzeć solą i odstawić na kilka godzin do lodówki (ok. 8 godzin lub na całą noc). Kolendrę i pieprz utłuc w moździerzu. Przyprawy wymieszać na talerzu i dokładnie otoczyć w nich karkówkę. Mięso przełożyć do woreczka i włożyć do szynkowara, przycisnąć sprężyną i odstawić na kolejne kilka godzin (np. na całą noc). Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar, tak by woda nie wlała się do środka. Podgrzać do temperatury ok. 90˚C i parzyć przez 1 godzinę i 45 minut. Szynkowar wystudzić w zimnej wodzie i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin. obrazek SMACZNEGOobrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności