Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
ben.to
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Benedykt

widziany: 21.09.2024 20:13

  • pliki muzyczne
    13463
  • pliki wideo
    111226
  • obrazy
    67087
  • dokumenty
    18764

213591 plików
55246,78 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
ben.to
Do pobrania
 
Wielcy malarze
Wojna na Pacyfiku
Do usunięcia
Dokumenty
 
ebooki
 
ebooki (3950)
Filmy
 
Filmy animowane
 
Filmy animowane (1205)
Filmy dla dzieci
 
Filmy dla dzieci (2010)
Filmy Krajoznawcze i przyrodnicze
 
Filmy popularno-naukowe i dokumentalne
 
Filmy z wyjazdów
 
Fuzer12
Galeria
 
Groch z kapustą
Kolejnictwo
 
Komiksy
Kreacje Matki Natury
Kulinarne
 
@ Kulinaria
►Kuchnia
Anielska kuchnia
 
Anielska kuchnia
 
Anielska kuchnia II
Anielskie smaki
Domowe przetwory
 
Balerony
Boczek
Kaszanka
Kiełbasy
Pasztety
Peklowanie mięsa
Projekty wędzarni
Receptury masarskie
Różne
Salceson
Szynka
Szynki
Szynkowar
Wędliny
Drób
 
Ewa gotuje
 
Fasola i groch
 
Fasolka po betońsku
Różne inne
Gotowanie po śląsku
 
Gotowanie po śląsku
Jajka
 
Dania z jajek
Jak to zrobić
Jakubiak
K. NA ZDROWIE - WIEM CO JEM
Kapusta
 
Bigos
Gołąbki
Różne
Kaszanka
 
Kaszanka(1)
Kiełbaska
 
Kiełbaska(1 )
Parówki
Kluski
 
Krokiety
 
Książki kucharskie
 
Kuchnia
Lubię gotować
Kuchnia po śląsku
Kulinarne potrawy
Lody
Maciej Kuroń
 
Przepisy tekstowe
Makaron
 
Makaron
Marynaty do różnych mięs
 
Marynaty do różnych mięs
Mięsne potrawy
 
Naleśniki
 
Naleśniki
Okrasa (123)
Ostoja - kuchnia myśliwska
Pasty
Pieczywo
 
Bagietki
Bułeczki
Chleb
Porady Babuni
 
Dobre rady
Praktyczne porady babuni
produkcja kiełbasy
 
Wędliny
Projekty wędzarni
 
Przepisy
PRZEPISY KULINARNE !!
Przez żołądek do serca
Rączka gotuje
 
Rączka gotuje
Rączka gotuje(1)
Różne(3)
Ryby
 
Ser
 
Serowe
Smaki polskie
 
Smaki Polskie
Smaki Polskie(1)
Smaki Polskie(2)
SWOJSKIE JEDZONKO
Szynkowar
To je Borowicz
 
To je Borowicz (3773)
Wielkanoc
 
Potrawy Wielkanocne
Zakąski
 
Koreczki
Przekąski
Zakąski
Zakonnice
Zapiekanki
 
Ziemniaki
 
Dania z ziemniaków
Zupy
Malarstwo i rzeźba
 
Malarstwo i rzeźba (9876)
MAPY
 
Medyczne
 
Muzyka
 
Audio (2005)
Bitwa tenorów na róże
Video (2015)
Nauka
 
Numizmatyka, Filatelistyka
 
Prezentacje
 
Programy
 
■ Encyklopedie Multimedialne PL
Prywatne
Puzzle
Rozrywka
 
SERIALE
Seriale polskie
 
Seriale polskie (1291)
Seriale zagraniczne
 
serialowo
serialowo 📺
WSPANIAŁOŚCI PRZYRODNICZE EUROPY
zachomikowane
 
Życzenia
Pokazuj foldery i treści
  • 54 KB
  • 15 lis 14 22:54
obrazek
Szynkowar jest doskonałym urządzeniem do przygotowywania domowych wyrobów mięsnych bez konserwantów, wykonanym ze stali nierdzewnej 18-00 i 18-10 dopuszczonej do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z mięsem oraz z przyprawami. Nie wymaga użycia specjalnych woreczków.
Nie wymaga specjalnego garnka potrzebnego do parzenia naszej wędliny ponieważ jego wymiary to:

wysokość: 17 cm
szerokość wewnętrzna: 11,8 cm
i zewnętrzna z kołnierzem: 13,3 cm
waga: 1,2 kg

Wyposażony jest w poręczny uchwyt umożliwiający bezpieczne wyjęcie szynkowara z kąpieli wodnej.
Ten sam uchwyt służy również do wyjęcia gotowego produktu z szynkowara.
Szynkowar myjemy w zmywarce lub po prostu wodą z płynem.

Szynkowar do przygotowywania wyrobów mięsnych w gospodarstwie domowym.
Instrukcja obsługi:

Do garnka - korpusu szynkowara (nr 1) proszę włożyć wypychacz (nr 2).
Teraz mogą państwo wypełnić szynkowar wybranym mięsem (patrz propozycje przygotowania). Zestaw wyposażony jest w dodatkową płytkę (nr 3), przydatną przy przygotowywaniu jednocześnie dwóch rodzajów mięsa. Czyli możemy za jednym razem przygotować np. mielonkę i płat mięsa zrolowanego. Ze względu na czas parzenia wyrobów, najlepiej żeby to było mięso w jednym gatunku.
Na mięso należy ułożyć płytę dociskową (nr 4).
Na płytę dociskową przychodzi jedna ze sprężyn (nr 5).
Jeżeli wypełnili Państwo garnek do 3/4 wysokości, proszę użyć krótszej sprężyny. W przypadku wypełnienia szynkowaru mięsem w 1/4 lub w 1/2 , użyć należy dłuższej sprężyny.
Pokrywą (nr 6) docisnąć sprężynę (nr 5) do dołu i zahaczyć pokrywę w mocowaniu garnka.
Dla ułatwienia zamykania na korpusie szynkowaru i na pokrywce znajdują się strzałki. Pozycja, kiedy groty strzałek ustawione są wprost na siebie, to pozycja, w której należy docisnąć i przekręcić pokrywkę.
Szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą i parzyć w temperaturze 80-90o C. Czas parzenia zależy od rodzaju wsadu.
Po tym czasie szynkowar należy wyjąć z wody przy pomocy uchwytu (nr 6), pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Odkręcić pokrywkę i wysunąć ją z mocowania.
Przy pomocy uchwytu (nr 7) można teraz wyciągnąć gotową potrawę.

z chomika lusi60d

  • 46 KB
  • 15 lis 14 22:54

Co nam potrzeba:
Szynkowar , termometr, woreczki (jeśli mamy szynkowar bez możliwości wyciągania wsadu) sól do peklowania i przyprawy do mięsa.
W takim szynkowarze przyrządza się od 0.8 - 1,5 kg. mięsa(to zależy od wielkości szynkowaru) , używając specjalnych, atestowanych woreczków.(Można użyć woreczków,takich do zamrażania mięsa)
Mięso należy wcześniej przygotować.
Można je zapeklować, zachowuje wówczas różowy kolor. Mięso, całkowicie zanurzone w zalewie z soli peklowej, wody i przypraw wstawia się do lodówki na kilka dni ( od 3 dni do tygodnia) , a następnie osącza z zalewy , płucze (można mięso dodatkowo obtoczyć w przyprawach ) i umieszcza w szynkowarze .
Mięso można również przyrządzić bez peklowania. Należy je przyprawić , włożyć w woreczku do szynkowaru , zamknąć , umieścić w lodówce na co najmniej 12 godz. a najlepiej na dobę i
po tym czasie gotować.

Przygotowanie szynkowaru:

2 sznureczki o długości ok. 70 cm związać na środku i włożyć do pustego szynkowaru tak, aby po włożeniu woreczka zwisałały poza krawędź szynkowaru (ten pomysł znalazłam na forum) . Nie jest to konieczne, ale bardzo ułatwia wyjęcie woreczka z gotową wędliną.
Pusty woreczek włożyć do szynkowaru i wywinąć brzegi woreczka na zewnątrz.
Przyprawione lub zapeklowane mięso włożyć do woreczka w szynkowarze , ubijając ciasno np. płaskim tłuczkiem do ziemniaków.
obrazek
Końcówki woreczka związać i zgodnie z instrukcją zamknąć pokrywę ze sprężyną.
Szynkowar wstawić do wysokiego garnka i wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm wyższy niż mięsa . Termometr umieścić w garnku tak , aby łatwo było odczytać temperaturę ( np. zaczepić termometr za pomocą dużego spinacza biurowego).
obrazek
Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować ok.1 ½ - 2 godz . w zależności od rodzaju mięsa w temp. 80-90 st, ( nie przekraczając 95 st. ).
Garnek można przykryć tak , aby woda nie wyparowała, a termometr był widoczny.
Należy sprawdzać poziom wody i jeśli to konieczne, uzupełnić gorącą wodą .
To nie UFO, to szynkowar.

Po 2 godz. szynkowar ostrożnie wyjąć z garnka, wylać przez szczelinę w pokrywie tę odrobinę wody , która skropliła się w szynkowarze ( nie otwierać !) i wstawić do zlewu z zimną wodą. Po schłodzeniu zamknięty szynkowar włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i wyjąć woreczek z wędliną ( tu bardzo pomocne są
sznureczki) .
Rozciąć woreczek i delektowac się pyszną wędlinką własnej produkcji.

Uwaga : Szynkowar z zewnątrz ciemnieje do linii wody. Nie ma to znaczenia, wewnątrz pozostaje jasny, zresztą mięso jest w woreczku i nie ma kontaktu z metalem .

z chomika lusi60d

  • 57 KB
  • 15 lis 14 22:54


Składniki:

1 kg chudego surowego boczku
ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
2 łyżki chrzanu
zalewa: 2 łyżeczki peklosoli, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec,

Przygotowanie:

Składniki na zalewę zagotować i wystudzić.

Boczek umyć, osuszyć z jednej strony natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, całą powierzchnię posmarować chrzanem.
Boczek zwinąć posmarowana stroną do środka. Na roladę naciągnąć siatkę wędliniarską.
Roladę włożyć do wcześniej przygotowanej zalewy na 3 dni. Codziennie roladę odwracać w wodzie, żeby w każdej strony dobrze się zapeklowała.
Roladę włożyć do szynkowaru. Szynkowar wstawić do garnka z wodą i gotować w 80 stopniach przez 2 h.
Szynkowar wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie roladę wyciągnąć z szynkowara, zdjąć siatkę wędliniarską i gotowe.

SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 62 KB
  • 15 lis 14 22:54

Składniki:

60 dkg surowej szynki
60 dkg łopatki
1 czerwona papryka
5 pieczarek
15 oliwek
20 dkg żółtego sera
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 ząbki czosnku
sól, sól peklowa, pieprz
1/2 litra piwa
1/2 litra wody
2 łyżki żelatyny
1 cebula

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Szynkę pokroić w kostkę. Łopatkę pokroić w paski takiej wielkości żeby się zmieściły do maszynki do mięsa.
Do wody dodać przyprawy, zagotować i wystudzić.
Mięso przełożyć do miski zalać piwem i wodą z przyprawami, odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Codziennie mieszać mięso.
obrazek

Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać i pokroić.
Ser pokroić w kostkę.
Oliwki odsączyć i pokroić.
Cebulę obrać i zeszklić, wystudzić.
Szynkę zostawić pokrojoną w kostkę, a łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać powyższe pokrojone składniki, żelatynę i ok. 300 ml. wody, wymieszać.
obrazek
Gotową masę przełożyć do szynkowaru i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Ponieważ nie wszystkie mięso zmieściło mi się w szynkowarze resztę przełożyłam do półlitrowego słoika, zakręciłam i odstawiłam do lodówki.
Na dno garnka położyć ściereczkę i wstawić szynkowar i słoik. Nalać wody i gotować od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni 2 godziny. Następnie wyjąć szynkowar i słoik z wody wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia gotową wędlinę wyjąć z szynkowaru, a tą w słoiku zostawić na później.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 64 KB
  • 15 lis 14 22:54

Składniki:

mięso z łopatki 1,5 kg
sól peklowana 2 dag
ząbki czosnku aromatyzowane w oleju 4 sztuki
przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka
świeży majeranek 1 łyżka

Sposób Przygotowania:

Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny. Po około 2 godzinach mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.
obrazek
Mięso delikatnie zwinąć jak roladę.
obrazek
Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.

SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 44 KB
  • 15 lis 14 22:54


1.0 - 1.2 kg golonki (czystego mięsa bez kości i skóry)

Marynata peklująca:

2 łyżeczki soli peklującej
1 łyżeczka żelatyny
1/2 łyżeczki cukru pudru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
5 ziaren jałowca
5 ziaren kolendry
10 ziaren czarnego pieprzu
imbir, kardamon, gałka muszkatołowa do smaku
100 ml zimnej wody.

Przygotowanie :

Jałowiec, kolendrę i pieprz utłuc w moździeżu , czosnek pokroić na plasterki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz wody) wymieszać w dość dużej misie.

Z golonki wyjąć kość, odciąć skórę, mięso umyć i pokroić na małe kawałki 3 x 3 cm- jak na gulasz.
Wilgotne kawałki mięsa wymieszać w misie z przyprawami dolewając zimną wodę. Mieszać i ugniatać mięso z przyprawami przez około 10 minut do czasu gdy mięso zrobi się lekko kleiste. Przykryć i odstawić w misie na godzinę.

Przygotować szynkowar.

Po ok. godzinie od "wyrobienia" mięso przełożyć do szynkowaru , dokręcając pokrywę. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce (temp. 4-8 st, C) na około 5 godzin.

Po tym czasie wstawiamy szynkowar do dużego garnka z wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa w szynkowarze) , sprawdzając mocne dociśnięcie pokrywy. Podgrzewamy do 90 st.C a następnie zmniejszamy temp. do 85 st C utrzymując ją przez 1 godz 45 min.

Następnie lekko schładzamy szynkowar w zlewie z zimną wodą (kilka minut), bez otwierania szynkowara usuwamy skroploną wodę. Zamknięty,zimny szynkowar odstawić na minimum 12 godz. do lodówki +4 st C.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 44 KB
  • 15 lis 14 22:54


Składniki:

1 kg niezbyt tłustej karkówki

Marynata peklująca:

1 l. wody
2 łyżeczki soli peklujacej
1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu
3 łyżeczki majeranku
10 ziarenek jałowca utłuczonego w moźddzierzu
2 pokruszone liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty:

2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżeczka majeranku
kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

Składniki marynaty, oprócz soli peklującej, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. , marynatę wystudzić, dodać sól peklującą i wymieszać. Mięso umyć .
Do 2 l. woreczka strunowego włożyć mięso, wlać marynatę.
Szczelnie zamknięty woreczek włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na
7- 10 dni, obracając mięso w marynacie 2 razy dziennie, aby równomiernie się zapeklowało.

Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i opłukać. Długim, cienkim nożem zrobić nacięcia w
mięsie i wcisnąć w nie obrany czosnek , starając się, żeby czosnek był równomiernie rozmieszczony w mięsie . Karkówkę posypać z zewnątrz żelatyną i majerankiem.

Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane
sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso włożyć do woreczka ,
ubić ciasno, końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar, dokręcając pokrywę.
Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w dużym garnku, wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st.

Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.

Jeśli mamy szynkowar z stali szlachetnej z możliwością wyjęcia wędliny,nie musimy używać woreczków.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 75 KB
  • 15 lis 14 22:54

SKŁADNIKI:

łopatki b/k - 1 kg
majeranek -1 łyżka
sól peklowana -2 łyżeczki
czosnek - 2 ząbki
żelatyna - 2 łyżeczki
woda - 100 ml
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać.
obrazek
Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 100 minut w 85 stop. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić. Odstawić w chłodne miejsce, do następnego dnia.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 79 KB
  • 15 lis 14 22:54


SKŁADNIKI:

---90 dkg łopatki wieprzowej
---15 dkg wołowiny (ligawa lub inna nie żylasta)
---3 płaskie łyżeczki soli peklowej
---1/2 łyżeczki pieprzu białego
---1/2 łyżeczki kolendry mielonej
---2 ząbki czosnku
---4 płaskie łyżeczki suchej żelatyny.

Łopatkę i wołowinę zmielić .Przełożyć do większej miski i dodać sól peklową,pieprz,kolendrę,drobniutko posiekany czosnek i wsypać żelatynę.Wszystko dobrze wyrobić,aż do rozklejenia mięsa.Jeżeli ktoś posiada szynkowar to włożyć woreczek do środka i upchać mięso,żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek zamknąć klipsem i zamknąć szynkowar całkowicie dociskając sprężyną.Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na ok.26-27 godzin.
obrazek
Na drugi dzień wstawić szynkowar do zimnej wody tak żeby woda była troszkę poniżej rantu-nie może się dostawać do środka.Mielonkę parzymy od momentu uzyskania właściwej temperatury wody (75-80 stopni C) ok.1,45 minut.Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i schładzamy w zimnej bieżącej wodzie-wstawiamy go do lodówki na 12 godzin i dopiero otwieramy gotowy wyrób.W przypadku kiedy mięso mamy w osłonkach postępujemy identycznie,z tym że nie schładzamy w wodzie tylko czekamy,aż samoistnie wystygnie i wtedy wkładamy do lodówki.Mięsko jest bardzo smaczne.Można oczywiście przyprawić wg własnego smaku.Polecam-wyrób bez chemii wody i.t.p świństw.

Waga szynki zrobionej 1,08 kg.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 52 KB
  • 15 lis 14 22:54

z chomika lusi60d

  • 63 KB
  • 15 lis 14 22:54

SKŁADNIKI:

---1 kg szynki wieprzowej-orzech

Zalewa do nastrzyku mięsa:

---2 posiekane drobno ząbki czosnku
---1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
---1 liść laurowy
---5 ziaren ziela angielskiego
---1/2 płaskiej łyżeczki kminku
---1 lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---4 płaskie łyżeczki żelatyny
---250 ml wody
obrazek
1)Mięso od szynki umyć i osuszyć papierem kuchennym.
2)Wodę wlać do rondelka i dodać wszystko oprócz peklosoli,żelatyny i cukru pudru.Całość zagotować i na małym ogniu pod przykryciem pogotować ok.15 minut.
3)Zalewę przecedzić,jeszcze raz zagotować,zdjąć z ognia i dodać żelatynę,cukier puder i sól peklową-dobrze rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.
4)Szynkę nastrzyknąć profesjonalną strzykawką w wielu miejscach z różnych stron.W czasie nastrzykiwania uważać,żeby sobie nie załatwić połowy kuchni.W momencie wstrzykiwania zawsze trochę odczekać zanim wyjmiemy igłę z mięsa bo zalewa pod ciśnieniem może nam wyprysnąć.
5)Szynkę nastrzykiwać najlepiej na półmisku,żeby to co wycieknie można było potem wykorzystać do dodatkowego peklowania.
6)Woreczek foliowy włożyć do szynkowara,umiejscowić tam szynkę i wlać na nią zalewę,która nam wypłynęła na półmisek.Woreczek skręcić i przycisnąć denkiem szynkowara i założyć sprężynę.
7)Szynkowar zamknąć całkowicie i wstawić do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie parzyć szynkę w temperaturze 75-80 stopni C .Parzymy 2 godziny i 15 minut od momentu osiągnięcia przez wodę odpowiedniej temperatury-nie dłużej i nie w wyższej temperaturze bo może być sucha.

8)Po powyższym czasie szynkowar schłodzić pod bieżącą zimną wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.Szynkę wyjmujemy z szynkowara i możemy się delektować.
Moja szyneczka wyszła trochę wykrzywiona,bo nie zauważyłam i źle zamknęłam szynkowar.
obrazek
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 49 KB
  • 15 lis 14 22:54


SKŁADNIKI:

---1,80 udek lub ćwiartek drobiowych
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---mały ząbek czosnku
---1 płaska łyżeczka białego pieprzu
---100 ml wody niegazowanej
---2 płaskie łyżeczki żelatyny
---1 płaska łyżeczka cukru pudru.
obrazek
Udka lub ćwiartki drobiowe obrać ze skóry.Wytrybować kości,a mięso pokroić w małe kawałki.Z kości gotuję wywar z warzywami i zamrażam w mniejszych słoikach -potem do różnych potraw jak znalazł.Skórkę można pokroić drobniutko,ale bardzo ciężko to się robi,więc lepiej zmielić na grubym sitku.Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone.Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni.Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki .Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą.Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę.Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki ,jest zwarta i bardzo smaczna.Polecam szyneczkę bez chemii i sztucznych przypraw.
obrazek
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 64 KB
  • 15 lis 14 22:54

Szyneczka ma trochę inny smak niż zrobiona z mięsa kurczaka ,ale jest równie smaczna.Trochę smakiem zbliżona do konserwowej.


SKŁADNIKI:

---duże udo z indyka
---udka drobiowe do łącznej ilości wagowej razem z udem indyka -1,80 kg-mięsa czystego powinno być najmniej 1 kg,maksymalnie 1,10 kg
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---mały ząbek czosnku
---1 płaska łyżeczka białego pieprzu
---100 ml wody niegazowanej
---2 płaskie łyżeczki żelatyny
---1 płaska łyżeczka cukru pudru
---1 czerwona papryka
obrazek

Udo z indyka i udka drobiowe obrać ze skóry.Wytrybować kości,a mięso pokroić w małe kawałki.Skórę z indyka odrzucamy,a skórki z kurczaka drobno kroimy lub mielimy na grubym sitku.Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone.Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach przełożyć mięso do większej miski,żeby można było swobodnie wyrabiać.Do 100 ml wody niegazowanej wsypać pieprz,cukier puder,ząbek czosnku roztarty w małej ilości soli i 2 płaskie łyżeczki żelatyny-rozmieszać i wlać do mięsa.Masę mięsną wyrabiać tak długo,aż się mięso dobrze połączy z wodą i przyprawami i będzie rozklejone.Po tym dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną i wymieszać..Woreczek foliowy włożyć do szynkowara (używam grubszych do zamrażarki) i ciasno ułożyć mięso,tak żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek skręcić i zamknąć szynkowar.Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni.Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki .Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą.Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę.Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki ,jest zwarta i bardzo smaczna.Zamiast papryki możemy dodać pokrojone suszone pomidory,papryki zielone lub żółte.Możemy dodać zielony pieprz w kulkach itp.Polecam szyneczkę bez chemii i sztucznych przypraw.

SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 71 KB
  • 15 lis 14 22:54


SKŁADNIKI :

--- 1 kg filetu z indyka
--- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
--- 2 małe ząbki czosnku
--- 1/2 łyżeczki soli
--- 2 łyżki płynnego miodu
--- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
--- 1/2 szklanki wody niegazowanej

Umyte i osuszone mięso indyka kroimy w kostkę (ok.1 cm).Do kubeczka wlać 1/2 szklanki wody niegazowanej,dodać roztarty czosnek w 1/2 łyżeczki soli,dodać miód,żelatynę ,sól peklową i wylać na pokrojone mięso.Dobrze wyrobić do momentu kiedy mięso się jakby zagęści i będzie się kleiło do rąk.Jeżeli ktoś posiada robot to może wyrobić na najniższych obrotach przy użyciu mieszadła płaskiego.
obrazek
Tak przygotowane,wkładamy do szynkowara. Parzymy ok.2,20 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 75 stopni C.schładzamy szynkowar.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin i możemy jeść swoją 100 % szyneczkę bez konserwantów i sztucznych dodatków w ilości 1 kilograma.Szynka w lodówce musi się dobrze schłodzić.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 51 KB
  • 15 lis 14 22:54

Przepis pochodzi z instrukcji użytkowania dołączonej do szynkowara.
Jeśli posiadamy szynkowar ze stali szlachetnej z możliwością wyjmowania, nie musimy używać woreczków.

Składniki:

- 0,90 kg szynki lub łopatki
- 25 g soli peklowej
- 2 ząbki czosnku ( jeżeli ktoś nie lubi nie musi dodawać)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,1 litra wody

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałeczki (aby łatwiej nam było upchać je w szynkowarze), następnie każdy kawałek lekko ubijamy tłuczkiem i wsypujemy 25 g soli pekolowej. Wszystko dokładnie dłuższą chwilkę mieszamy- ugniatamy, zawijamy w worek i wstawiamy na 3-4 godz. do lodówki.
obrazekobrazek

2. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy do niego 0,1 litra wody z płaską łyżeczką cukru pudru, dokładnie mieszamy, dosypujemy łyżeczkę żelatyny, nadal mieszamy, dodajemy majerankę i wyciśnięty czosnek i wszystko mieszamy.
Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy ( ja używam zwykłych woreczków śniadaniowych) i do środka ciasno układamy mięsko, staramy się nie pozostawiać w środku powietrza. Kiedy mięsko jest już w środku ,zawiajamy końcówkę woreczka, nakładamy metalowy talerzyk , przycisk i sprężynę, przykręcamy zaworek. Tak przygotowane mięso wkładamy na 2 doby do lodówki.

3. Po tym czasie wykładamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą, tak aby woda była 3-4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowarki i parzymy 2 godziny w temp. 80 stopni C.

4. Po 2 godzinach wykładamy szynkowar do zimnej wody w celu ochłodzenia, a potem jeszcze przez noc trzymamy w lodówce.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 53 KB
  • 15 lis 14 22:54


Składniki:

Wieprzowina 2 klasy 1 kg (mieso z wykrawania szynek, karczków itp)
Peklosól 18 gram
Przyprawa tyrolska 1-3 gram
Mąka ziemniaczana 20-30 gram
woda 30-50 ml
opcjonalnie
1/2 łyżeczki czosnku
1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu.

Wykonanie:

Mięso mielimy na sitku 5 . Do wody dodajemy przyprawę tyrolską, peklosól, i opcjonalnie pieprz i czosnek dokładnie mieszamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Wyrabiamy mięso do uzyskania kleistości. Najlepsze efekty uzyskamy w mikserze planetarnym. Jeżeli takiego nie mamy mieszamy ręcznie przez 10-15 minut. Umieszczamy masę w szynkowarze.
Zamykamy szynkowar i umieszczamy w lodówce na 12 - 24 godziny. Wkładamy do garnka z wrzątkiem tak aby brzegi szynkowara wystawały 1 -2cm nad wodę. Zmniejszamy gaz i parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 - 80 stopni. Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut. Wkładamy na 8 - 10 godzin do lodówki. Gotowe.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 49 KB
  • 15 lis 14 22:54

900 g białego boczku

na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
2 l wody
pół szkl soli
1 łyżka soli peklowej
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty

Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
Boczek wyjąć z zalewy zwinąć ciasno,włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.
Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 47 KB
  • 15 lis 14 22:54

Przepis na szynkę z szynkowaru wyprodukowany z kawałków mięsnych - szynka konserwowa. Nie będę rozpisywała się nad zaletami takiej wędliny - to po prostu mięsko, a nie wyrób mięsnopodobny.

SKŁADNIKI:

1,0 - 1,2 kg szynki lub łopatki wieprzowej
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru pudru (ja dałam fruktozę)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki soli peklującej
1 łyżka żelatyny spożywczej (można pominąć)

Mięso pokroić na kawałki ok. 5 centymetrowe. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem.

Przygotować zalewę - w wodzie rozpuścić: cukier, sól, dodać przyprawy. Zalać mięso i dokładnie wymieszać. Dobrze jest wszystko kilka minut pomieszać, tak jak przy wyrabianiu ciasta. Mięso powinno wchłonąć całą zalewę.

Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Jeśli chcemy aby nasza szynka była z galaretką, należy dodać żelatynę i ponownie wyrobić. Do szynkowaru wkładamy worek foliowy do którego należy upchać starannie mięso. Ważne jest aby nie było pustych miejsc pomiędzy kawałkami mięsa. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić ponownie do lodówki.W przepisie była mowa o 48 godzinach, moja stała około 14 godzin.
(Jeśli mamy szynkowar ze stali szlachetnej z funkcją wyciągania zawartości nie potrzeba woreczków,mięso wkładamy bezpośrednio do naczynia).

Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się około 2 godziny w temperaturze ok. 80 stopni C - nie powinna się zacząć gotować.

Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.Wyjąć i kroić.

SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 62 KB
  • 15 lis 14 22:54

900 g schabu

na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
2 l wody
pół szkl soli
1 łyżka soli peklowej
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
suszone morele ok 100g
posypka;
2 łyżeczki gorczycy białej
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka młotkowanej kolendry z pieprzem
łyżeczka oregano

Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
Schab wyjąć z zalewy. w środku schabu zrobić otwór i napchać suszonych moreli. Zioła wymieszać na talerzu, schab otoczyć w ziołach włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.
Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 61 KB
  • 15 lis 14 22:54

składniki:

ok. 0,5- 0,7 kg mięsa mielonego
1 jajko
sól, pieprz do smaku
kilka liści blanszowanej kapusty włoskiej

przygotowanie:

Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania),wyłożyć liśćmi z kapusty,a następnie układać warstwami mięso i kapustę.
Wypełnic 3/4 wysokości szynkowara.
Założyć płytkę dociskową, dłuższą sprężynę i blokadę.
Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.

Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypyczachem).
Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 36 KB
  • 15 lis 14 22:54

składniki:

ok. 1,5 kg boczku surowego
sól, pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
3-4 ząbki czosnku
sól, pierz do smaku
ewentualnie wg. uznania gotowa marynata kupiona w sklepie lub sól peklowa

Przygotowanie:

Mięso umyć, potłuc, natrzeć przyprawami i dwoma ząbkami roztartego czosnku. Przechować w lodówce 1-2 doby.
Po wyjęciu mięso wymasować. Czym dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej miękkie i smaczniejsze.
Przygotowany boczek posypać dwoma ząbkami posiekanego czosnku, drobno posiekaną papryką, pieczarkami lub marynowana śliwką itp. Mięso zrolować.
Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso.
Założyć płytkę dociskową,sprężynę i blokadę.
Tak przygotowany szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm. wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.

Gotujemy 2,5 - 3godziny w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem).
Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 36 KB
  • 15 lis 14 22:54

składniki:

ok. 1,3 kg mięsa mielonego (dobrze widziane mięso grubo mielone)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
sól, pierz do smaku
według uznania można dodać np. majeranek, ziele angielskie, kminek itp.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Im dłużej będzie mieszane - wyrabiane tym będzie smaczniejsze.
Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso,w którym możemy zamurzyć gotowane kurze lub przepiórcze jajka, pieczarki, grzyby suszone lub ulubione warzywa np. kawałki papryki, pomidora,cebuli itp.
Wypełnic 3/4 wysokości szynkowara.
Zakładamy płytkę dociskową,dłuższą sprężynę i blokadę.
Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.

Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypyczachem).
Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 29 KB
  • 15 lis 14 22:54

Potrzebne składniki:

0,8 kg golonki wieprzowej bez kości
50 g świeżej marchewki
25 g selera
1/4 małej cebuli
0,1 litra wody
5 g ziela angielskiego i jałowca
dwa pokruszone liście laurowe
1 ząbek czosnku
25 g soli peklowej
1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Peklowanie mięsa to najdłuższy etap w całym procesie przygotowania golonki. Mięso należy pokroić w kostkę i dobrze wetrzeć w nie sól peklową. Wstawić do ceramicznego lub szklanego naczynia i zalać wodą z wymieszanym cukrem, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem – dobrze wymieszać i ugnieść. Naczynie odstawić na około 48–72 godziny do lodówki przy czym po pierwszym dniu jeszcze raz dobrze wymieszać i ubić. Po zapeklowaniu mięso wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę i dobrze osuszyć.

Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy i napełnić go masą mięsną wymieszaną z przyprawami i ze świeżymi warzywami, które należy pokroić uprzednio w drobną kostkę. Teraz dobrze ubijać każdą warstwę. Koniec woreczka zakręcić i zamknąć szynkowar. Następnie należy włożyć szynkowar do garnka z wodą tak, aby lustro wody było 1 cm ponad powierzchnią masy mięsa w szynkowarze. Absolutnie nie należy zamaczać w wodzie całego szynkowaru. Doprowadzamy wodę do wrzenia (silne wydobywanie się pęcherzyków spod dna szynkowaru) i przez około 2–2,5 godziny parzymy mięso w temperaturze 80–84°C (nie gotować). Po skończonym parzeniu szynkowar wkładamy na około 1,5 godziny do zimnej wody w celu jego wystudzenia. Następnie odkręcamy pokrywę i wyciągamy golonkę z woreczka i wkładamy ją na 6 lub więcej godzin do lodówki. Teraz jest ona już gotowa do spożycia.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 203 KB
  • 15 lis 14 22:54

Składniki:

1,2 kg golonki wieprzowej
3 łyżki mieszanki sułtańskiej Tradismak
sól Kamis
pieprz Kamis

Wykonanie:
Z golonki wyjmuję kość, oddzielam mięso do skóry, kroje na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa obficie posypujemy mieszanką przypraw, ,solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z golonki odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Na dno szynkowara wkładamy kawałki golonki,jeden na drugi zamykamy pokrywką zakładamy sprężynkę,odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.Do garnka wlewamy wodę,na dno wkładamy szmatkę wstawiamy szynkowar.Zagotowujemy następnie na wolnym ogniu gotujemy około 80-90 minut.Po ugotowaniu odstawiamy szynkowar zamknięty w chłodne miejsce,najlepiej na noc.Rano zdejmujemy klamrę zabezpieczająca i polewamy szynkowar wrzącą woda.Obracamy i wyskakuje nam na deskę naszą golonkę. Pod wpływem gorącej wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą wędlinę schować do lodówki.
obrazek
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 361 KB
  • 15 lis 14 22:54

Składniki:

1 kg karkówki
1 łyżka soli
2 łyżki białej gorczycy
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 ½ łyżeczki kolendry
¾ łyżeczki pieprzu

Karkówkę umyć osuszyć, natrzeć solą i odstawić na kilka godzin do lodówki (ok. 8 godzin lub na całą noc).
Kolendrę i pieprz utłuc w moździerzu. Przyprawy wymieszać na talerzu i dokładnie otoczyć w nich karkówkę. Mięso przełożyć do woreczka i włożyć do szynkowara, przycisnąć sprężyną i odstawić na kolejne kilka godzin (np. na całą noc). Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar, tak by woda nie wlała się do środka. Podgrzać do temperatury ok. 90˚C i parzyć przez 1 godzinę i 45 minut. Szynkowar wystudzić w zimnej wodzie i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.
obrazek
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 27 KB
  • 15 lis 14 22:54

Na salceson ( dwa wsady do szynkowara) potrzeba:

1/2 świńskiego łba
ok. 10 dag skórek wieprzowych
ok. 25 dag słoniny
serce, płucka, ozorek
przyprawy do smaku:
czosnek( 2-3 ząbki)
sól
majeranek
kolendra zgnieciona
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa mielona


Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, słoninę, ozorki, serce i płucka. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić pokroić w kostkę słoninę i ozorki ( wcześniej obrać je ze skóry), skórki ze słoniny w paseczki, resztę składników w cienkie plasterki.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku ( dość dobrze, bo mnie się wydawało w czasie mieszania, że jest już dość słone a potem po zrobieniu i wystudzeniu okazało się, że mogłoby być bardziej doprawione ) napełnić woreczek w szynkowarze i "gotować" tradycyjnie przez ok. 1 1/2-2 godzin ( w zależności od tego jak twarde było mięso przed rozdrabnianiem) Szybko schłodzić, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    26
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

27 plików
15,76 MB




radmatuszewski

radmatuszewski napisano 6.06.2016 15:29

zgłoś do usunięcia
monecki10

monecki10 napisano 19.08.2016 15:22

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam.
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 27.11.2020 21:40

zgłoś do usunięcia
<

POZDRAWIAM SERDECZNIE ZAPRASZAM NA SUPER MUZYKĘ FILMY SERIALE BAJKI I INNE

jskowronski12

jskowronski12 napisano 18.12.2020 19:53

zgłoś do usunięcia
Fajne biesiadne nutki
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 6.03.2021 16:51

zgłoś do usunięcia
obrazek
wihek53709

wihek53709 napisano 24.03.2022 15:08

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Paula-1995r

Paula-1995r napisano 14.05.2022 07:19

zgłoś do usunięcia
Serdecznie Zapraszam do mojej "Dziupli"
Tiili

Tiili napisano 1.04.2023 11:33

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
M.K-16

M.K-16 napisano 5.04.2023 18:48

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
Tiili

Tiili napisano 22.10.2023 14:24

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności