Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

WYRWANIEC ELI.jpg

barbarello / Galeria / ♦ Przepisy kulinarne / CIASTA / WYRWANIEC ELI.jpg
CIASTA - WYRWANIEC ELI.jpg
Download: WYRWANIEC ELI.jpg

67 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Wyrwaniec Eli
Składniki
żelatyna bez gotowania 3 łyżki
oliwa 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
mąka 1,5 szklanki
jajka 4
cukier 1/4 szklanki
śmietana kremówka 36% 1/2 litra
galaretka pomarańczowa 1 szt Jak zrobić?
Upiec biszkopt może być na podstawie własnego przepisu w tortownicy o
średnicy około 21 cm. Wtedy jest ono dosyć wysokie.
Biszkopt:
4 jaka utrzeć z cukrem (1 szklanka cukru) dodać mąkę (1,5 szklanki
mąki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i oliwę (4 łyżki - ile jaj
tyle oliwy) upiec na złoty kolor.
Z przestudzonego biszkoptu widelcem powyrywać górna część zostawiając
cienki blat biszkoptu jako podstawę pod ciasto.
Galaretkę rozpuścić w wodzie z żelatyną według proporcji na
opakowaniu galaretki i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i dodać galaretkę i szybko
wymieszać ponieważ masa szybko się ścina.
Na blat biszkoptu wylać przygotowaną masę i w miarę szybko wciskać
wyrwany biszkopt, aby ciasto było bardziej kolorowe można wraz z
biszkoptem powciskać pociętą na kwadraty kolorową galaretkę (ja
dodaję malutkie kuleczki czekoladowe).
Tak przygotowane ciasto można ozdobić owocami najlepiej bananami
ponieważ są miękkie i łatwo się kroją. Całość można zalać
galaretką, żeby banany nie sczerniały.
Temperatura piekarnika: 160oC
Czas pieczenia: 15-20 min

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - NAPOLEONKI BEZ PIECZENIA.jpg
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników ...
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników , 1 l mleka , 4 żółtka, niecała kostka Kasia , 1 szklanka cukru , cukier waniliowy , 1 szklanka mąki krupczatki Jak zrobić? 1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki. 2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę Kasia,1 szklankę cukru i cukier waniliowy. Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki. Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie. Temperatura piekarnika: bez pieczeniaoC Czas pieczenia: bez pieczenia
CIASTA - ANDRUT.jpg
Andrut Składniki opakowanie wafli suchych kostka Kasia ¾ ...
Andrut Składniki opakowanie wafli suchych kostka Kasia ¾ szklanki cukru pudru dwie łyżki kakao czubata łyżka zaparzonej kawy (fusy) sok z połówki cytryny pół kieliszka spirytusu 95% jeżeli się lubi, to może być wersja z małym batonikiem chałwy waniliowej Kasia utrzeć mikserem z cukrem, dodać kakao, cytrynę, ostudzoną kawę. Jak wszystko będzie dobrze wymieszane, połączyć z alkoholem. Posmarować wafle kremem i włożyć do lodówki na 2 godziny. Obciążyć czymś ciężkim (może być deska do krojenia), aby się nie rozwarstwiły.
CIASTA - SERNICZEK Z TRUSKAWKAMI.jpg
serniczek z truskawkami Składniki Ciasto: 400 g mąki 4 ż ...
serniczek z truskawkami Składniki Ciasto: 400 g mąki 4 żółtka 250 g Kasia 50 g drobnego cukru Ser: 1 kg białego twarogu 6 jajek 250 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g Kasia truskawki mrożone ok 20 szt Ciasto: Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut. W tym czasie przygotować masę serową: Kasia utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka. Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową. Nie miksować! Wyjąć ciasto z lodówki, ciastem wylepić spód i boki wysmarowanej Kasia formy prostokątnej . Piekarnik nagrzać do 200 st C
CIASTA - MELBA.jpg
Melba Składniki Biszkopt z 4 jajek Masa: 4 jajka 0,5 l k ...
Melba Składniki Biszkopt z 4 jajek Masa: 4 jajka 0,5 l kwaśnej śmietany 1 litr mleka 1 Kasia 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao aromat waniliowy galaretka o dowolnym smaku owoce dowolne drukuj listę zakupów Jak zrobić? Biszkopt upiec na okrągłej lub prostokątnej blaszce. Masa: jajka wymieszać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka . Gotować aż powstanie twarożek. Odcedzić na sitku i wystudzić. Utrzeć Kasia z cukrem pudrem i aromatem, dodawać twarożek. Masę podzielić na dwie części , do jednej dodać kakao. Białą cześć wyłożyć na biszkopt, na to masę kakaową. Na tym ułożyć truskawki i zalać galaretka. Wstawić na noc do lodówki! Smacznego! Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 25 min
CIASTA - CIASTKA TORTOWE-BRZOSKWINIOWE.jpg
Ciastka tortowe brzoskwiniowe Składniki na biszkopt: 7 j ...
Ciastka tortowe brzoskwiniowe Składniki na biszkopt: 7 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę: brzoskwinie z puszki, 2 duże budynie waniliowe na 0,75 l , 3 szklanki soku pomarańczowego, 1,5 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki, 3 łyżki cukru na wierzch: 1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym dr. Oetcera, 10 dag miękkiej margaryny, 300 ml. mleka posypka do ciast lub inne dekoracje Wykonanie:Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, później po jednym żółtku a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Warunkiem udanego biszkopta jest dodawanie składników bardzo małymi partiami i długie ubijanie.Piec w temp.p.170 stopni ok.30-40 minut. Wystudzić,przekroić na dwa blaty. Na pierwszym rozłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki. Masa: Na soku pomarańczowym i brzoskwiniowym z 3 łyżkami cukru ugotować budynie waniliowe. Gorące wylać na ciasto z brzoskwiniami,przykryć drugim blatem. Wystudzić. Krem: Miękką margarynę utrzeć, mleko z kremem ubijać mikserem ok. 2 minuty (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), po czym dodać margarynę i miksować jeszcze ok. minuty,aż krem się zrobi gładki i składniki się połączą.Rozsmarować na cieście.Schłodzić,posypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki , po czym kroić jak ciastka tortowe.Smacznego. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: 30-40 minut
CIASTA - CIASTO Z JAGODAMI.jpg
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki ...
Składniki: * BISZKOPT * 1,5 szklanki mąki * 1,5 szklanki cukru pudru * 8 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * KREM * 1/2 litra mleka * 2 łyżki mąki * 2 łyżki budyniu śmietankowego * 2/3 szklanki cukru pudru * 1 masło extra * jagody * 3 galaretki cytrynowe Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody
CIASTA - ADVOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, c ...
Składniki dla >6 osób biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
CIASTA - KARMELOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ.jpg
składniki * 4 żółtka * 1/2 szkl.cukru pudru ...
składniki * 4 żółtka * 1/2 szkl.cukru pudru * 1/2 kg.mąki pszennej tortowej * 25 dkg.margaryny Kasia * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 puszka mleka słodzonego,skondensowanego * 1 litr śmietanki kremowej 30 % * 7 opakowań śmietany fix Oetcera * 1 łyźeczka cukru pudru Sposób przygotowania 1. Mleko gotować w wodzie,mocno zanurzone,przez 2 godziny.Nie otwierać jak jest gorące!!!!!! 2. Składniki połączyć i zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części i piec przez około 15 min, w nagrzanym piekarniku do 200 st. 3. Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru,pod koniec ubijania wsypać śmietanę fix i ubić. 4. Na jedno upieczone ciasto wyłożyć śmietanę,przykryć drugim ciastem i całość polać karmelem z mleka skondensowanego. 5. Można całość posypać płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.Przechowywać w lodówce!
CIASTA - KRÓWKA.jpg
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki p ...
Składniki: Biszkopt: * 6 jaj * 3/4 szkl. mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: * 1/2 l mleka * 4 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3/4 szkl cukru * 1 cukier waniliowy * 1 margaryna Kasia * 1 masa krówkowa w puszce Sposób przygotowania: Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Cały czas miksując dodać żółtka, cukier, mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. Masa: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki, następnie ugotować to jak budyń.Przestudzić. Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej. Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.
CIASTA - CIASTO CYGAN.jpg
CYGAN CIASTO:15 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, ...
CYGAN CIASTO:15 dag masła, 25 dag cukru pudru, 6 żółtek, 10 dag miodu płynnego, 30 dag zmielonego maku, 5 dag kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180°C ok. 1 godzinę i prze kroić na 2 placki. MASA BUDYNIOWA: 1/2 l mleka, 1 łyżka cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 kostka tłuszczu. Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając. 1 duża paczka biszkoptów, 2 czerwone galaretki. Przełożenie placka: Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności