pobrane.jpg
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kawowe przepisy -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Przepisy -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
Jest to jeden z rodzajów serów włoskich, produkowanych głównie na Sycyli. Uzyskiwany jest z mleka krowiego z niewielką ilością mleka koziego. Ser jest bardzo tłusy, ale pyszny i ma półtwardą konsystencję. Wyśmienitym dodatkiem do niego będzie białe lub czerwone wino. Ser jest rzadko dostępny przez co staje się drogi – kilogram tego przysmaku w promocji kosztuje około 200 złotych.
Caciocavallo to tradycyjny ser podpuszczkowy produkowany z krowiego mleka, a czasami z dodatkiem mleka owczego. Jest serem z masy parzonej, co oznacza, że w czasie produkcji zanurza się go we wrzącej serwatce i wodzie, dzięki czemu jest plastyczny i można nadawać mu różne kształty. W przypadku caciocavallo jest to kształt tykwy z zawiązanym na górze sznurkiem, aby ser można było zawiesić do procesu dojrzewania, który trwa kilka miesięcy.
Człon „podolico” wziął się od nazwy krów, które dają mleko do wytworzenia tego sera. Krowy te spotyka się dzisiaj tylko we Włoszech, a przybyły do tego kraju z Azji w czasach antycznych. Zwierzęta te nie przebywają w oborach, lecz na wolności, przemierzając górskie łąki i lasy. Żywią się trawą, pokrzywami, jagodami, owocami dzikiej róży, głogiem, jagodami krwawnika, jałowcem i poziomkami, przez co w serze wyczuć można takie właśnie nuty smakowe.
Dlaczego caciocavallo podolico jest taki drogi? Dlatego, że krowy podolico dają mleko tylko w maju i czerwcu, a wyprodukowanie sera to bardzo ciężka praca. Ser ten jest lokalną dumą i tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Właśnie to ocaliło go od wykluczenia z produkcji poprzez nieuwzględnienie go w kwotach mlecznych Unii Europejskiej.
Ceny sera bywają różne. Przeciętnie jest to około 300 złotych za kilogram. Caciocavallo podolico jest tłusty, ale bardzo smaczny.