-
15627 -
22562 -
111827 -
12792
167417 plików
13633,71 GB
Kolację wigilijną rozpoczyna się na Słowacji od modlitwy, skropienia stołu święconą wodą i podzielenia się opłatkiem. Okrągły, jasnobrązowy, jedzony jest - bez dzielenia się nim z innymi - razem z miodem, symbolem słodkiego życia i z czosnkiem, symbolem zdrowia. Miód symbolizuje dobroć i miłość przez cały rok. Uczestnicy Wigilii dzielą się za to jabłkami, w niektórych domach także orzechami włoskimi. Rodzice pocierają dzieciom czoło miodem, żeby były zdrowe.
Na stole nie moze zabraknąć orzechów. Każdy wybiera sobie jeden - jeśli trafi na dobry, to będzie miał szczęście przez cały rok.
Inny wigilijny zwyczaj kultywowany na Słowacji to krojenie jabłka na pół - jeżeli okaże się zdrowe, z wszystkimi pestkami, to wszyscy domownicy spotkają się przy stole za rok.
Jako pierwsza na wigilijnym stole najczęściej pojawia się kapustnica - słowacka wersja kapuśniaku, ale wzbogacona o kiełbasę z papryką, stąd mająca kolor brązowy. Kapustę gotuje się na miękko, potem dodaje do niej mleka i śmietany.
Jest i ryba, nie tylko karp, pieczona, często podawana z sałatką ziemniaczaną. Z taką sałatką podaje się też kotlet schabowy. Na wielu słowackich stołach wigilijnych pojawia się gotowana kiełbasa, ćwikła z chrzanem i kompot z suszonych owoców. W zależności od regionu jada się również słodką zupę z suszonych jabłek lub zupę z grochem i z soczewicą.
I oczywiście karpia z sałatką ziemniaczaną i majonezem. Wigilijną specjalnością wschodniej Słowacji jest też sałatka ukraińska. Najpierw należy ugotować marchew, buraki i ziemniaki. Potem pokroić je w kostkę. Dodać groszku, kiszonych ogórków, cebuli, a do smaku oleju, soli i czarnych korzeni. Najlepiej przyprawiać wszystko dzień przed Wigilią.
Oczywiście należy wstrzymać się z jedzeniem aż do wigilijnej kolacji. I jeszcze jedno. Aby za rok wszyscy spotkali się znów przy tym samym stole, opasuje się go symbolicznym łańcuchem.
Śpiewa się kolędy, z których wiele jest znanych i w Polsce. Na stole stawia się naczynie z ziarnem zbóż i drobnymi monetami. Wraz z makowcem zostaną tam aż do Trzech Króli. Niegdyś na Słowacji prezenty pod choinkę dostarczał Jezusek, dziś coraz częściej do drzwi z pełnym workiem puka Mikołaj, Święty Mikołaj, a nawet Santa Claus.
Na Słowacji Wigilia (Štedrý večer), pierwszy dzień świąt i drugi dzień świąt są dniami wolnymi od pracy. W Wigilię od rana kobiety przygotowują potrawy wigilijne, mężczyźni i dzieci ubierają choinkę. W nawiązaniu do tradycji ludowej podczas wieczerzy wigilijnej spożywa się potrawy mączne, z roślin strączkowych, owoców, kapusty. Często podawany jest mak i czosnek. Znajdziemy tu również wypieki w postaci strucli z makiem i orzechami, pupance - drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem, zwane też u Słowaków i Łemków bubalkami, choć łemkowskie nieco się różnią sposobem wykonania. Na Słowacji są to kuleczki z ciasta drożdżowego wcześniej ugotowane w wodzie, a później zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem.
Popularny tez jest „štedrák“ – przekładaniec z ciasta drożdżowego i różnych słodkich mas. Na stole nie może zabraknąć jabłek, suszonych śliwek i orzechów. Przy stole wigilijnym ustawiona jest choinka w pięknej szacie z różnobarwnych łańcuchów, lukrowanych pierniczków, posrebrzanych orzechów, albo z figurkami ze słomy i piernikami.
- sortuj według:
-
0 -
31 -
0 -
0
31 plików
4,71 MB