sinter-klass.jpg
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kawowe przepisy -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Przepisy -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
W Luksemburgu okres świąteczny rozpoczyna się w pierwszą niedzielę grudnia wielką paradą, która kończy się pod miejskim Ratuszem. Biorą w niej udział Klees`chen (Święty Mikołaj) i Houseker (Czarny Piotruś), którzy wszystkim napotkanym dzieciom rozdają słodycze.
Chrëschtdeeg (Boże Narodzenie). Luksemburskie Schéi Chrëschtdeeg – dosłownie pięknego Bożego Narodzenia – jest odpowiednikiem polskiego "Wesołych Świąt". W wigilijny wieczór całe rodziny, podobnie jak w Polsce, spotykają się na wspólnym posiłku. Prezenty czekają już pod choinką i są otwierane przed lub po pasterce. Tradycyjną potrawą w czasie świąt są Stollen, rodzaj owocowego chleba nasączonego rumem oraz Buche de Noël – rolada lodowa lub ta podobna do znanej w Polsce, tyle, że bogato przystrojona kalorycznym kremem maślanym. Pierwszego dnia świąt jada się uroczysty obiad, na którym pojawia się kaszanka, indyk lub królik. W wielu miastach organizowane są kiermasze świąteczne, na których można kupić świąteczne dekoracje, choinki, pamiątki i prezenty. Jest to też miejsce spotkań przy tradycyjnych plackach ziemniaczanych Gromperekichelcher, pieczonych kasztanach i grzanym winie. Świątecznej atmosfery dodają występy różnych zespołów. W grudniu sklepy są zazwyczaj otwarte we wszystkie niedziele.
Od początku grudnia, ulice i okna sklepów we wszystkich większych miastach są bogato oświetlone i udekorowane. Choinki, w całym ich blasku, zdobią publiczne skwery. Jarmarki bożonarodzeniowe w całym kraju przyciąga wielu kupujących. Francuski jest językiem urzędowym, niemiecki jest nauczany w szkołach, a język angielski jest powszechnie używany. Jarmark świąteczny w Luksemburgu jest częścią festiwalu „Winter Lights”. Towarzyszą mu koncerty i wystawy.
Większość ludności jest wyznania rzymskokatolickiego. W Wigilię Bożego Narodzenia, wczesnym wieczorem, rodziny zbierają się wokół choinki na wspólnych rozmowach. Podobnie jak w Niemczech, tak i tutaj przysmakiem bożonarodzeniowego stołu jest bakaliowe ciasto stollen. Do tradycji należy również podanie buche de Nol (świąteczne lody).
O północy wiele rodzin uczestniczy w pasterce. Prezenty pod choinkę przynosi Dzieciątko Jezus, a rozpakowuje się je dopiero w Boxing Day (pierwszy dzień świąt). W pierwszy dzień świąt podaje się "Czarny puding", pieczeń z zająca lub dziczyznę, czasem nawet indyka, krolika a takze kaszanke. Po obfitym posiłku jest czas na wspólny, rodzinny spacer.
Schéi Krëschtdeeg ! Okres Adventu w malym Luxemburgu (ok.500tys. mieszkancow) to czas wielkich jarmarkow Bozonarodzeniowych. Najwiekszy jest oczywiscie w stolicy Luxemburg, w poblizu Rue de l’Alzette, najdluzszym pasazu Luxemburga, znajduje sie szopka z figurami oryginalnej wielkosci. Na dwudniowym jarmarku na zamku Vianden – mozna sie poczuc, przeniesionym w przeszlosc. Kazdego roku, caly kraj od poczatku grudnia jest swiatecznie udekorowany. Wieczorem 6 grudnia, dzieci wystawiaja buciki, aby Kleeschen, jak nazywaja Sw.Mikolaja i jego towarzysz Housekern mogli je napelnic slodyczami i upominkami. Wigilie swietuja Luxemburczycy (katolicy) wraz z rodzinami i dobrymi przyjaciolmi. Na Wieczerze podaje sie kaszanke (krwawa kiszke) z ubitymi ziemniakami i sosem jablkowym.
Prezenty, znajdujace sie pod choinka, moga zostac rozpakowane dopiero po Pasterce.