Boczniak ostrygowaty.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
BOCZNIAK OSTRYGOWATY (Pleurotus ostreatus)
– gatunek saprotroficznych grzybów z rodziny boczniakowatych.
Występują w postaci skupionych grup.
Składają się z kilkunastu większych i mniejszych okazów,
często kępkowato pozrastanych (jak ławice ostryg - stąd nazwa).
Kształt początkowo językowaty, później muszlowaty.
Kapelusz średnica od 6 do 30 cm.
Barwa górnej powierzchni ciemna w różnych odcieniach,
z wiekiem popielata. Kształt podwinięty i pofalowany.
Grzyb nadrzewny występujący na martwym drewnie
gatunków drzew liściastych takich jak: grab, buk, wierzba,
topola i brzoza oraz orzech włoski.
Owocuje od września do listopada.
Grzyb jadalny. Jest bardzo smaczny, ale na starość staje się łykowaty.
Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalnego białka,
kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B
i soli mineralnych; wykryto w nich także obecność
substancji działającej przeciwnowotworowo
i obniżającej poziom cholesterolu we krwi.
W wielu krajach, w tym w Polsce,
prowadzi się uprawę boczniaka ostrygowatego.