Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciasto kokosowo - budyniowe.jpg

OLSEN5522 / CIASTA / Ciasto kokosowo - budyniowe.jpg
CIASTA - Ciasto kokosowo - budyniowe.jpg
Download: Ciasto kokosowo - budyniowe.jpg

21 KB

(400px x 267px)

0.0 / 5 (0 głosów)

CIASTO KOKOSOWO - BUDYNIOWE
Składniki na biszkopt:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Cały czas ubijając dodawać żółtka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

MASA BUDYNIOWA:
2 szklanki mleka
100 g masła, w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
25 ml rumu
2 łyżki cukru
Ugotować 2 budynie na mleku (z 2 szklankami mleka, czyli połową normalnie zalecanej ilości). Zdjąć z palnika i dokładnie wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem, rumem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodawać ostudzony budyń, ucierając na najwyższych obrotach.

CIASTO KOKOSOWE:
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki, wymieszać szpatułką. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Wykonanie
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią masy, przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, przykryć ciastem kokosowym. Dowolnie udekorować.
obrazek


Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

************************ KRÓLEWIEC********************
Kolejne ciasto z zeszytu mojej Mamy. Nieco zapomniane, a szkoda. Idealne do przygotowania na święta - najlepiej upiec je 3 dni przed podaniem. Ciasto wprost będzie rozpływać się w ustach.
Należy pamiętać o trzymaniu ciasta w chłodnym miejscu lub lodówce.
Składniki na blachę o wymiarach 35 x 25 cm.




Składniki na 2 ciasta miodowe:

3 szklanki mąki
150 gramów cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
3 żółtka
125 gramów zimnego masła
2 łyżki śmietany, około (tylko jeżeli ciasto będzie za twarde)


Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników - rób to szybko, ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania.
2. Podziel ciasto na dwie części i uformuj je w kule. Każdą z nich zawiń w folię kuchenną i wstaw do lodówki na około 1 godzinę (w tym czasie będziesz piec biszkopt).
3. Rozwałkuj jedną kulę i przełóż ją na natłuszczoną i posypaną mąką formę do ciasta.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut - sprawdzaj ciasto - gotowe będzie złotawo-brązowe.
5. Z pozostałym ciastem postąp tak samo.
6. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na biszkopt:

5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka skórki z cytryny (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
szczypta soli


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. (Jeżeli chcesz użyć esencji waniliowej, to dodaj ją w tym momencie).
5. Ciasto miksuj przez około 10 minut - musi być bardzo puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. Na końcu dodaj skórkę z cytryny.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 35 minut (około 30 minut sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Odstaw do ostygnięcia.


Składniki na masę budyniową:

1 litr mleka
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
4 czubate łyżki mąki
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 kostki miękkiego masła


Wykonanie:

1. 3 szklanki mleka gotuj w dużym rondlu.
2. W pozostałym mleku rozpuść mąkę, budyń, cukier, esencję waniliową lub cukier waniliowy.
3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego zawiesinę budyniową i intensywnie mieszaj, aż do zgęstnienia masy.
4. Odstaw do całkowitego ostygnięcia - co jakiś czas mieszaj.
5. Utrzyj mikserem masło na puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj po jednej łyżce budyniu.

Wykończenie ciasta:

Cukier puder do posypania ciasta (albo czekoladowa polewa, lukier)
słoik dżemu wiśniowego, śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ma być kwaskowaty)


1. Ciasto miodowe posmaruj połową masy budyniowej.
2. Biszkopt posmaruj z jednej strony dżemem. Połóż biszkopt od strony dżemu na masę.
3. Ponownie posmaruj biszkopt dżemem. Następnie na dżem wyłóż resztę masy budyniowej.
4. Na masę połóż ciasto miodowe. Posyp wierzch cukrem pudrem


******************* Miodowiec *****************************



3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
150 gram niesolonego masła
2/3 szklanki cukru
100 gram miodu
2 jajka
3/4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:

1. Zagniatamy wszystkie składniki.
2. Dzielimy je na 4 części (ja podzieliłam na 5, ponieważ mam bardzo małą kwadratową blaszkę).
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
4. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
5. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę.
6. Pieczemy około 10 minut (aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor).
7. Powtarzamy czynność z resztą ciasta.
8. Odstawiamy placki do schłodzenia.
Składniki na masę:


1 niepełna szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka esencji waniliowej
kieliszek wódki (może być mniej)
150 gram niesolonego masła


Wykonanie masy:

1. Zagotuj mleko.
2. W dalszym ciągu trzymaj garnek na bardzo małym ogniu. Dodaj do mleka 3 łyżki kaszy manny i mieszaj energicznie, aż zgęstenieje.
3. Odstaw masę do ostygnięcia.
4. Utrzyj masło z cukrem.
5. Utrzyj masło z kaszą manną.
6. Dodaj wódkę i esencję waniliową. Wymieszaj.



Sernik z brzoskwiniami na biszkoptowym spodzie SMACZNEGO :) .

Masa serowa:
250 margaryny
300g cukru pudru
1kg sera
6 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego 2 * 40g
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki oleju
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń 800g

Etapy przygotowania

Sernik z brzoskwiniami :

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do otrzymania puszystej masy. Następnie dodawać żółtka, olej i delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temp.p.180stopni przez 20-30minut.

Masa serowa:
Margarynę z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając , siejemy przez sito budyń.
Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 6 białek, i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.

Na upieczony biszkopt nakładamy masę serową. Na wierz masy położyć brzoskwinie pokrojone w plastry. Upiec w temp 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasta, posmarować wierzch podgrzaną konfiturą konfiturą brzoskwiniową.

Tak pyszny sernik z brzoskwiniami zasmakuje każdemu :)


Łaciatka z morelami :) .


Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):

4 jajka
1½ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
¾ szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kakao + 2 łyżki śmietany
ok. 600 g moreli
cukier puder do posypania ciasta



Wykonanie:

Morele myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając najlepiej dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności