Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

WIÓRKOWIEC.jpeg

LunkaM / Ciasta / WIÓRKOWIEC.jpeg
Ciasta - WIÓRKOWIEC.jpeg
Download: WIÓRKOWIEC.jpeg

27 KB

(550px x 412px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Wiórkowiec
Biszkopt z 4 jaj
3 białka
2 paczki wiórków kokosowych-20 dag
10 dag cukru pudru
12,5 dag margaryny
Margarynę rozpuścić dodać cukier i wiórki kokosowe,ubić białka i razem wymieszać.Na biszkopt wyłożyć dżem wiśniowy następnie wiórki i wylać 2 galaretki wiśniowe rozrobione w 3 szklankach wody,na galaretkach ułożyć herbatniki pepitki-3 paczki a na wierzch polewa-1/3 margaryny(8 dag),4 łyżki cukru,1 łyżka kakao i 1 łyżka wody-wszystko razem rozpuścić.Radze dać dżem taki jakie są galaretki-truskawkowe,agrestowe itp.
WIÓRKI Z BIAŁKAMI NIE ZAPIEKAMY.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - SMERFETKA.jpg
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. c ...
Składniki dla >6 osób Na biszkopt:jajka, 4szt. cukier, 1szkl. Mąka pszenna, 1/2szkl. mąka ziemniaczana, 1/2szkl. proszek do pieczenia, 1łyżeczka woda, 2łyżki Masa budyniowa:mleko, 2szkl. cukier waniliowy, 1opakowanie mąka, 1szkl. żółtka, 3szt. cukier kryształ, 1szklanka margaryna, 1szt. barwnik spożywczy niebieski, kilka kropli Masa śmietanowa:bita śmietana"Śnieżka", 2szt. galaretki niebieskie, 2szt.rozpuszczone w 1szklance wody Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody, delicje jagodowe (lub inne), 2paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Wykonanie biszkopta:Ubić pianę z bialek dodać cukier,następnie żółtka i wodę na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać łyżką Wykonanie masy budyniowej:Ugotować budyń,wystudzić.Utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń a na końcu dodać kilka kropli barwnika. 2. Masa śmietanowa:2 śnieżki 2 niepełne szkl. mleka 2 galaretki niebieskie rozpuszczone w 1szkl wody Wykonanie:Śnieżki ubić z 2szkl. mleka na koniec ubijania dodać tężejące galaretki. Na wierzch:2galaretki niebieskie rozpuszczone w 1/2litra wody. Wykonanie placka: biszkopt masa budyniowa delicje jagodowe(lub inne) masa ze śnieżki galaretka
Ciasta - SERNIK JASNO-CIEMNY Z POLEWĄ.jpg
Sernik Jasno-Ciemny z polewą Składniki Ciasto jasne: 6 b ...
Sernik Jasno-Ciemny z polewą Składniki Ciasto jasne: 6 białek 15 dag mąki ziemniaczanej 5 dag mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i pół szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ser: 1 kg sera 1 szklanka cukru 6 żółtek 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki Kasia Jak zrobić? Ciasto jasne: Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli wymieszać. Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i wymieszać. Ser: Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i Kasia, dodać ser i wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować wlać budyń i zagotować. Pieczenie: Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach C, przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3 części, nałożyć gorącą masę serową. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 30 - 45 minut
Ciasta - BALOWE.jpg
Ciasto Balowe Składniki Biszkopt : 4 jajka 1 szklanka cu ...
Ciasto Balowe Składniki Biszkopt : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki octu Krem: 1/2 litra smietanki 36% 2 opakowania śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Pozostałe składniki : 3 paczki herbatników 1 duże opakowanie krakersów masa karmelowa Masa budyniowa : 2,5 szkl. mleka 0,5 szkl. cukru 0,5 kostki Kasia 3/4 szkl. mąki lub gotowa masa "karpatkowa" 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub posypka czekoladowa Jak zrobić? Biszkopt : ubić pianę z białek . Dodać cukier i żółtka. Dodać resztę składników i ukręcić na gładką masę. Piec w temp.p. 160 stopni ok. 20 min . Krem budyniowy: gotujemy budyń: w szklance mleka rozrabiamy mąkę z cukrem. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka, wlewamy gotowy płyn. Gdy zgęstnieje i nieco przestygnie, ucieramy go z Kasia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ,dodająć na koniec śmietan-fix. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, a na niej układamy herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy karmel i układamy warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą lub gotową posypką. Ciasto wkładamy do lodówki . Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach , kiedy ciastka nieco zmiekną. Smacznego !!! Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 20 MIN
Ciasta - ADWOKATOWO-MIGDAŁOWE.jpg
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: ...
adwokatowo - migdałowo - czekoladowe Składniki Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa I: gotowy krem ajerkoniakowy Delecty 200 ml adwokatu 100 ml mleka Masa II: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. wody 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki płatków migdałowych Masa III: 1 budyń czekoladowy na 3/4 l mleka 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 Kasia 2 łyżko kakao Ponadto: owoce do dagracji (brzoskwinie w puszce, banan, kiwi) galaretka żółta lub bursztynowa kawa do nasączenia biszkoptu Jak zrobić? Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, chwilę ubijać. Następnie wrzucić oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wyrobić i wylać na blachę. Piec ok. 25 - 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki. Dwa nasączyć kawą. Masa I: 3/4 brzoskwiń z puszki pokroić w kostkę. Adwokat i mleko zmieszać. Wsypać proszek ajerkoniakowy z torebki i miksować kilka minut. Na końcu wmieszać pokrojone brzoskwinie. Krem wyłożyć na pierwszy krążek biszkoptu (nasączony kawą) i przykryć drugim plackiem, również nasączonym kawą. Masa II: mleko i cukier zagotować. Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Wlać do gotującego się mleka. Energicznie zmieszać i zdjąć z ognia. Kasia utrzeć i dodawać do niej stopniowo zimny budyń. Do powstałego kremu wrzucić migdały i wymieszać. Krem wyłożyć na drugi krążek biszkoptu i przykryć trzecim plackiem (nie nasączać kawą!). Masa III: mleko zagotować z cukrem, wsypać budyń. Ostudzić. Kasia utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Wsypać kakao. Krem rozsmarować na cieście, zostawiając trochę do udekorowania boków. Owoce obrać, pokroić w plastry. Galaretkę przygotować wg. przepisu, zostawić do ostygnięcia. Gdy będzie gęstnieć, zanurzać w niej owoce i układać w symetryczny wzór na torcie. Boki ozdobić przyklejając na przemian plastry bananów i kiwi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasta - CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI.jpg
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 ...
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 dag śmietany kremówki 10 dag wiórków czekoladowych 6 dojrzałych gruszek 1 cytryna 15 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady Jak zrobić? Kasia utrzeć z połową cukru oraz szczypta soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać i wylać na blachę. Upiec w temp.p 180st. ok 35 min. Gruszki obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 250 ml wody zagotować z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny. do syropu włożyć cząstki gruszek, gotować ok 5 min - nie rozgotować. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. 3 łyżki bitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie wlać do reszty śmietany. Ostudzone ciasto nasączyć - można wykorzystać do tego syrop z gruszek wymieszany z alkoholem. Ciasto posmarować 1/3 masy czekoladowej, ułożyć gruszki. Na gruszki wyłożyć pozostały krem. Posypać czekoladą, schłodzić w lodówce. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 35 min
Ciasta - BRZOSKWINIOWA FANTAZJA.jpg
Brzoskwiniowa fantazja Składniki 3/4 szklanki mąki 1/2 s ...
Brzoskwiniowa fantazja Składniki 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Pianka: 1 szklanka cukru pudru 1 puszka mleka kondensowanego 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie polewa czekoladowa Jak zrobić? Upiec biszkopt. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Mleko ubić z cukrem na piankę i dodać przestudzone galaretki, wymieszać z owocami, wylać na zimny biszkopt. Odstawić do zastygnięcia do lodówki. Udekorować polewą lub wiórkami czekoladowymi. Temperatura piekarnika: 160-180oC Czas pieczenia: 20 min.
Ciasta - BOUNTY.jpg
Bounty Składniki Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szkl mąki p ...
Bounty Składniki Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szkl mąki pszennej ½ szkl cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa ½ litra mleka ½ szkl cukru 20 dag Kasia 25 dag wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy – 16g Polewa 1 czekolada mleczna 100 g 1 czekolada gorzka 100 g 12,5 dag Kasia Jak zrobić? Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem blachy i piec w temp.p. 170 - 180˚C przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy dodać Kasia, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby Kasia się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Czekoladę połamać, dodać Kasia i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Temperatura piekarnika: 180 CoC Czas pieczenia: ok. 30 minut
Ciasta - JABŁKOWY SERNIK.jpg
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 j ...
Jabłkowy sernik Składniki KRUCHE CIASTO: 10dag cukru 1 jajo 1/2 Kasia 1szkl.mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁKOWA: 0,5 kg przesmażonych jabłek 1 łyżka cukru 1galaretka cytrynowa MASA SEROWA: 0,5 kg sera 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 Kasia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej LUKIER CIASTO : składniki połączyć i wykleić wysmarowaną blaszkę MASA SEROWA: Kasia utrzeć z żółtkami,c.waniliowym,c.pudrem.Dodać ser i piane z białek. MASA JABŁKOWA: Do przestudzonych(Przesmażonych) jabłek dodać cukier oraz rozpuszczoną w 1/2 szkl.wody galaretkę. CAŁOŚĆ; Podpiec około 11 minut kruche ciasto.Gdy lekko przestygnie wykładać łyżką masy raz serową raz jabłkową, Polać lukrem .Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i mielonymi orzechami. Temperatura piekarnika: 180-200oC Czas pieczenia: 40-50 minut
Ciasta - KARPATKA-HIMALAJKA.jpg
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kas ...
Karpatka - Himalajka Składniki 1 szklanka wody 125 g Kasia 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 125 g Kasia 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka Aromat wanilinowy cukier puder do posypania Jak zrobić? Kasia z wodą zagotować. Wsypać mąkę i mieszać do powstania gęstej masy. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić, wbić kolejno jajka i zmiksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę (35 x 20 cm) lub tortownicę (śr. 30 cm) wysmarować Kasia. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temp.peraturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na ok. 15 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. (w większym piekarniku można upiec dwa placki jednocześnie, ale potrzebne są dwie jednakowe blaszki). Jaja ubić z cukrem, dodać obie mąki i szklankę mleka, wymieszać. Zagotować 2 szklanki mleka, masę jajeczną wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty, ciągle mieszając, by się nie porobiły grudki. Do gorącego budyniu dodać Kasia, wymieszać. Gorący krem wylać jeden blat ciasta, przykryć drugim. Ostudzić. posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 200oC
Ciasta - MAKOWO-SEROWE.jpg
Makowo-serowe Składniki Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1 ...
Makowo-serowe Składniki Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 125 g Kasia 1 żółtko Masa makowa: 4,5 szklanki maku 1¼ szklanki cukru pudru 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 4 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki bułki tartej olejek migdałowy do smaku Masa serowa: 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny) 1,5 szklanki cukru pudru 150 g miękkiego Kasia 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% kieliszek rumu Jak zrobić? Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm. Ponakłuwać, podpiec w temp.peraturze 190ºC przez 15 - 20 minut. Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową. Masa serowa: Miękkie Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową. Piec około 60 minut w temp.peraturze 175ºC (oczywiście zależy od piekarnika, ja piekłam dokładnie godzinkę) Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu. Polać polewą i dowolnie udekorować. Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 60 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności