Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

JAGODA.jpg

Owoce-witaminy cz.1 - JAGODA.jpg
Download: JAGODA.jpg

180 KB

(508px x 508px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Jagoda jest niewielką krzewinką wysokości 15-30 cm rosnącą pospolicie w lasach. Tworzy charakterystyczne skupiska. Łodyga sztywna, zielona, wzniesiona ku górze. Występuje w stanie dzikim w całym kraju, w lasach mieszanych i borach iglastych. Gałązki ostrokanciaste, liście cienkie, zielone. Kwiaty pojawiają się w kwietniu i w maju.
Owocem jest jadalna, mięsista jagoda o ciemnogranatowym kolorze z niebieskim nalotem.
Dobre świeże jagody są suche w dotyku. Zawierają witaminy: A, z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne. Jagody to naturalny lek na kłopoty z żołądkiem. Liście działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo.
Każdy z nas choć raz wybrał się do lasu na jagody. To jedna z przyjemniejszych letnich wypraw.
Jagody najsmaczniejsze są prosto z krzaka, jedzone na surowo. Prawdziwym przebojem są pierogi z jagodami, drożdżowe bułeczki jagodzianki i wszelkiego rodzaju przetwory: dżemy, marmolady, konfitury.


Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Owoce-witaminy cz.1 - MIRABELKA.jpg
Mirabelka zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i C a ...

Mirabelka zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i C a także sporo jodu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Dodatkowo sporą ilość pektyny i beta-karotenu. Mirabelki zawierają dużo beta-karotenu i dzięki temu chronią organizm przed starzeniem się, korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Owoce-witaminy cz.1 - MORELA.jpg
Morela zawiera sporo witaminy A oraz witaminy B1, B2, ...

Morela zawiera sporo witaminy A oraz witaminy B1, B2, C oraz duże ilości potasu, wapnia i magnezu. Morele są dobre na kłopoty ze wzrokiem, ogólne zmęczenie, anemię, w okresie rekonwalescencji. Przeciwdziałają bezsenności, obniżają ciśnienie krwi. W nadkwaśności i zgadze pomogą owoce suszone.Morele pomogą w niedokrwistości oraz w diecie przy chorobach sercowo-naczyniowych. Wskazane dla rekonwalescentów i osób ze schorzeniami wątroby.

Owoce-witaminy cz.1 - MANDARYNKA.jpg
Bardzo popularny owoc. Mandarynka zawiera duże ilości ...

Bardzo popularny owoc. Mandarynka zawiera duże ilości witaminy C, beta-karotenu, błonnika i pektyn. A także witaminę A, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez i cynk. Mandarynki usuwają z organizmu toksyczne metale ciężkie. Wzmacniają układ odpornościowy i krążeniowy. Mają podobne właściwości jak pomarańcze.

Owoce-witaminy cz.1 - MALINA.jpg
Owoce malin są znanym środkiem napotnym, używanym w cz ...

Owoce malin są znanym środkiem napotnym, używanym w czasie przeziębień, angin, infekcji bakteryjnych i wirusowych przebiegających z gorączką. Po wypiciu naparu lub soku z malin, po upływie pół lub całej godziny, występuje obfite pocenie. Nie udało się dotąd chemicznie wyizolować substancji, która to pocenie powoduje. W związku z dość dużą ilością puryn, jakie znaleźć można w owocach malin, nie powinni ich spożywać ludzie ze skazą moczanową oraz niewydolnością nerek. Medycyna ludowa polecała maliny jako lek w przypadku niedokrwistości, co może być uzasadnione zawartością mikroelementów, związków żelaza i miedzi. Liście malin dzięki zawartości garbników mają działanie ściągające i przeciwzapalne. Niszczą bakterie i mogą być używane jako lek przeciwbiegunkowy oraz lek w leczeniu nieżytów żołądka i jelit. Znoszą także bolesne skurcze mięśni gładkich w jelitach, macicy oraz w ścianach naczyń krwionośnych. Stara medycyna tybetańska polecała liście malin w leczeniu nerwic, a zwłaszcza neurastenii, oraz w ostrych i przewlekłych zakażeniach.Owoce poza cukrami zawierają duże ilości kwasów organicznych (cytrynowego, jabłkowego, askorbinowego, salicylowego), związki śluzowe, pektyny, antocyjany, sole mineralne, z których najważniejsze to związki żelaza i miedzi oraz witaminy C, A, B2, PP.

Owoce-witaminy cz.1 - KIWI.jpg
Kiwi zawiera duże ilości witaminy C, witaminę A i E, k ...

Kiwi zawiera duże ilości witaminy C, witaminę A i E, karotenoidy, potas, wapno, żelazo, fosfor, magnez, kwas foliowy i błonnik. Wzmacnia układ immunologiczny oraz przyspiesza gojenie ran. Reguluje ciśnienie krwi. Zmniejsza cholesterol. Świetnie nadaje się przy przeziębieniach.Z powodzeniem może zastąpić sztuczne kropelki witaminy C. Pomaga w przeziębieniach. Reguluje ciśnienie krwi.Zaletą kiwi, obok wzmacniania odporności, jest zdolność hamowania apetytu na słodycze! Podczas odchudzania warto zjeść 1-2 owoce kiwi na drugie śniadanie, podwieczorek lub zamiast kolacji. Owoce kiwi jemy na surowo. Mogą one być też znakomitym dodatkiem do świeżych, surowych sałatek. Często z kiwi produkuje się także soki, marmolady i napoje. Kiwi nie traci swoich właściwości w trakcie przechowywania. Nawet po 6 miesiącach zawartość witaminy C pozostaje na poziomie 90% w stosunku do świeżo zerwanego owocu.

Owoce-witaminy cz.1 - JEŻYNA.jpg
Jeżyna jest krzewem, który rośnie na miedzach, polach, ...

Jeżyna jest krzewem, który rośnie na miedzach, polach, w zaroślach, lasach, i zrębach leśnych. Owoce jeżyny są początkowo zielone, potem czerwone, a dojrzałe są mięsiste, fioletowo - czarne, smaczne, kwaskowo-słodkie. Dojrzałe owoce zawierają cukry, kwasy organiczne - jabłkowy i winny, aktywne i pomagające w trawieniu antocyjanki, sole mineralne oraz liczne witaminy: B1, B2, B6, B12, C i PP i prowitaminy A.Owoce mogą być spożywane na surowo, a także mogą z nich być przyrządzane wina i soki – bez podnoszenia temperatury w czasie ich przeróbki – posiadające wysoką wartość leczniczą i spożywczą. Sok ze świeżych jeżyn z wodą osłodzoną cukrem lub miodem działa orzeźwiająco, zwłaszcza dla rekonwalescentów i chorych. Przy przeziębieniach i grypie działa napotnie i wykrztuśnie. Liście i kwiaty jeżyny mają podobne właściwości co owoce, jednak nieco słabsze. Liście jeżyny leśnej zmieszane w części z liśćmi poziomki leśnej, maliny, marzanki i szczypty tymianku dają doskonałą herbatę.

Owoce-witaminy cz.1 - JABŁKO.jpg
Jabłka zawierają około 85 % wody, kwasy organiczne - ...

Jabłka zawierają około 85 % wody, kwasy organiczne - jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy. Cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę. Zawierają przeciwutleniacz witaminę C wzmacniającą układ odpornościowy, witaminę A, B1, B2, B3, E, K i PP. Wiele minerałów: potas, żelazo, sód, magnez, cynk, miedź, krzem, beta-karoten ( prowitaminę A ) oraz błonnik w postaci pektyn.Świeże jabłka są źródłem węglowodanów i lekkostrawnego błonnika. Najwięcej pektyn zawiera skórka i gniazdo nasienne, które najczęściej wyrzucamy. Pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi, powinni jeść jak najwięcej jabłek. Pektyny regulują również florę bakteryjną, wymiatają resztki pokarmów, neutralizują substancje toksyczne. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu i dzięki temu chronią nas przed miażdżycą i zawałem serca.

Owoce-witaminy cz.1 - GRUSZKA.jpg
Świeża średniej wielkości gruszka ma ok: 60 kalorii. ...

Świeża średniej wielkości gruszka ma ok: 60 kalorii. Posiada wiele składników mineralnych, najwięcej potasu, jest bogata w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, cynk, selen, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe ( kwas jabłkowy i kwas cytrynowy ), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, przeciwutleniacz witaminę C, E i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie natomiast zawartość cukrów. Działa zasado twórczo dzięki temu, zapobiega kwasicy.Gruszki posiadają właściwości lecznicze i od bardzo dawna używa się ich jako leku zapobiegającego różnym chorobom. Niewielka cierpkość soku z gruszek pochodzi z garbników, które sprzyjają wydalaniu z organizmu zbędnych i toksycznych substancji. Zaleca się je przy zapaleniu dróg moczowych oraz w profilaktyce i leczeniu kamicy moczowej, przy stanach zapalnych gruczołu krokowego. Ma właściwości przeciwgorączkowe. Hamuje biegunki, leczy drogi żółciowe, wzmacnia organizm po rekonwalescencji, przyspiesza gojenie się ran. Zaleca się ją w nudnościach i wymiotach, miękkie dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, łagodzą niekorzystne skutki stosowania leków syntetycznych. Posiadają właściwości regulujące ciśnienie krwi, jest i powinna być stosowana w diecie wysoko ciśnieniowców, łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate.

Owoce-witaminy cz.1 - GREJPFRUT.jpg
Owoc grejpfruta zawiera 90% wody, cukier, kwasy organi ...

Owoc grejpfruta zawiera 90% wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości witaminy E i P. Posiada dużą ilość witaminyC 30-50 mg/ 100 g i korzystnie wpływa na pracę jelit. Przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i poziom cholesterolu. Działa przeciw miażdzycowo. Przeciwdziała sklerozie i żylakom, pobudza też apetyt. W miąższu występują karoteny – głównie likopen, warunkujący jego zabarwienie, pektyny i błonnik. Występuje także gorzki związek – naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii. W owocach cytrusowych kryje się w sumie ok. 400 związków chemicznych. Dlatego są od lat badane przez naukowców, którzy chcą wykorzystać ich zdrowotny potencjał.Spożywanie codziennie czerwonego grejpfruta może się okazać prawdziwie zbawienne dla naszych naczyń i serca, a przy okazji znacznie poprawić wchłanialność niektórych leków i zmniejszyć ilość ich podawania i ich skutków ubocznych. Grejpfrut jest również poprawiaczem urody ma wiele cennych substancji wpływających na wygląd i kondycję naszej skóry. Jego zbawienną mocą zainteresowała się też kosmetologia. Grejpfrut nawilża i oczyszcza skórę dzięki zawartym w nim amino-kwasom, dwutlenkom węgla i kwasom owocowym. Normalizuje też przepuszczalność skóry, zaś dzięki dużej zawartości witaminy C odpręża ją i tonizuje, a także wzmacnia naczynia krwionośne.

Owoce-witaminy cz.1 - CZEREŚNIA.jpg
Czereśnia pochodzi z Grecji, uprawiana już w starożytn ...

Czereśnia pochodzi z Grecji, uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone lub czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim prowitaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, PP) oraz C. Zawierają również łatwo przyswajalne węglowodany (10%), duże ilości potasu i związków żelaza. Deserowe, spożywane głównie na surowo, stanowią również doskonały surowiec na przetwory – kompoty, konfitury, galaretki. Ze względu na właściwości moczopędne zalecane przy chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego.

więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności