Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ARBUZ.jpg

Owoce-witaminy cz.1 - ARBUZ.jpg
Download: ARBUZ.jpg

176 KB

(508px x 508px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Arbuz jest dobrym owocem dla osób odchudzających się, głównie ze względu na brak tłuszczy i cholesterolu. Jest świetnym źródłem potasu i witamin A, B6 i C. Jest także wyśmienitym źródłem wody oraz zawiera więcej likopenu niż inne owoce czy warzywa.
Likopen, najsilniejszy znany przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego, jest uważany za jeden z najlepszych składników diety funkcjonalnej ograniczających profilerację komórek nowotworowych. Powoduje silny efekt ochronny przed rozwojem nowotworów płuc, wątroby, żołądka, prostaty, piersi, szyjki macicy, trzustki, jelita oraz chorobach układu krążenia. Będąc najsilniejszym antyoksydantem likopen hamuje ponadto proces degeneracji komórek, dzięki czemu dłużej możemy zachować zdrowie i młody wygląd.


Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Owoce-witaminy cz.1 - AGREST.jpg
Agrest zawiera witaminy A, B1, B2, B6 i C oraz składni ...

Agrest zawiera witaminy A, B1, B2, B6 i C oraz składniki mineralne potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Agrest działa moczopędnie, oczyszczająco, pobudzająco na apetyt. Wzmaga ruch jelit, działa żółciopędnie, przeciwbólowo. Ma właściwości odchudzające. Suszone owoce agrestu mają działanie przeczyszczające. Agrest zaleca się jeść na surowo przy zaparciach oraz przy niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Owoce-witaminy cz.1 - ANANAS.jpg
Jedząc ananasy sporo zyskujemy. Zawierają cukry, błonn ...

Jedząc ananasy sporo zyskujemy. Zawierają cukry, błonnik, potas magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy oraz bromelainę, która jest chyba najbardziej znacząca.Bromelaina jest enzymem trawiącym białka,uzyskiwanym z ananasa.Ma on silne właściwości przeciwzapalne.Stosuje się go od lat pięćdziesiątych ostatniego stulecia,jako środek wspomagający leczenie wielu schorzeń,od kontuzji sportowych po choroby serca.

Owoce-witaminy cz.1 - ARONIA.jpg
Aronia jest doskonałym źródłem antocyjanów i katechin. ...

Aronia jest doskonałym źródłem antocyjanów i katechin. Antocyjany aroniowe opóźniają procesy starzenia, ułatwiają przemianę materii, regulują gospodarkę tłuszczową organizmu, usuwają metale ciężkie. Aronia łączy zdrowotne właściwości wina czerwonego i zielonej herbaty. Aronia jest najbogatszym źródłem witaminy P. Usuwa wolne rodniki i zapobiega tworzeniu się nowych. Wolne rodniki powodują uszkodzenia białek, lipidów oraz DNA prowadząc do mutacji nowotworowych. Ponadto zawierają witaminy: C,B2, B6, B9, E, PP i prowitaminę A, mikroelementy (molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt) oraz antocyjany.Antocyjany - podobnie jak witaminy C, E, A - należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu nazywanymi zmiataczami wolnych rodników.Owoce aronii oraz soki z nich pomagają również usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska, oraz uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV.Dzięki wszystkim swym właściwościom aronia jest wykorzystywana szeroko w profilaktyce wielu chorób, także cywilizacyjnych.

Owoce-witaminy cz.1 - BANAN.jpg
Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin ...

Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy w nim nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest też w makroelementy: potas, magnez, fosfor, wapń i sód chroniące przed chorobami serca. Ponadto banany zawierają mikroelementy: miedź, cynk, selen, fluor, żelazo, mangan i jod. Zawierają też prebiotyki, które w jelicie grubym ulegają fermentacji, pobudzając wzrost korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Ich obecność obniża pH w jelitach, skraca czas przebywania treści w przewodzie pokarmowym, ogranicza procesy gnilne, co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Spożywanie bananów może zmniejszyć także ryzyko zachorowania na raka nerek. W owocach tych znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy fenolowych, szczególnie pomocnych w ochronie nerek. Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie.

Owoce-witaminy cz.1 - BORÓWKA.jpg
Owoce borówki są nie tylko produktem spożywczym i diet ...

Owoce borówki są nie tylko produktem spożywczym i dietetycznym, lecz również środkiem leczniczym. Zawierają garbniki, antocyjany, cukry, pektyny, kwasy organiczne ( jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, benzoesowy), sole mineralne (wapń, magnez, mangan, potas, żelazo) oraz witaminy z grupy B i witaminę C.Borówki bogate są w składniki przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. W tradycyjnej kuchni stosowane są jako środek przeciwbiegunkowy. Pomagają w zwalczaniu zatruć oraz zmniejszają dolegliwości trawienne.Podobnie jak żurawiny posiadają substancję zapobiegającą przyleganiu bakterii zakaźnych do błon śluzowych pęcherzyka i cewki moczowej.Borówkę najlepiej jeść na surowo, ponieważ w trakcie gotowania traci witaminę C.

Owoce-witaminy cz.1 - BRZOSKWINIA.jpg
Brzoskwinie są jedną wielką bombą witaminową! Zawieraj ...

Brzoskwinie są jedną wielką bombą witaminową! Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacytynę. Barwa owocu jest uzależniona od odmiany, spotykamy brzoskwinie żółte, czerwone bądź zielone. Te o jaśniejszej skórce są o wiele bardziej słodsze niż ciemniejsze. Najlepiej zjadać je razem ze skórką, bo właśnie pod nią znajduje się najwięcej cennych składników.Owoce brzoskwiń zawierają dużo składników odżywczych, są niskokaloryczne i poleca się je w kuracjach i dietach odchudzających, pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego. Pobudzają żołądek do wydzielania soku trawiennego, co aktywuje procesy trawienne. Spożywanie brzoskwiń zaleca się także przy zaburzeniach pokarmowych, złej przemianie materii i dokuczliwych zaparciach. Ze względu na błonnik pokarmowy, dzieciom powinno się podawać brzoskwinię bez skórki.Brzoskwinia poprawia kondycję skóry, tonizuje ją i odświeża. Wszystko dzięki znajdującej się w niej witaminie A, witaminom z grupy B i PP. Dodatkowo zawiera karotenoidy, które mają właściwości odmładzające. Z ich też powodu brzoskwinie często wykorzystywane są w kosmetologii. Nie bez powodu brzoskwiniowa cera jest tak ceniona przez kobiety.

Owoce-witaminy cz.1 - CYTRYNA.jpg
Cytryna jest jednym z najważniejszych i naturalnych śr ...

Cytryna jest jednym z najważniejszych i naturalnych środków leczniczych używanych w gospodarstwie domowym. Cytryna jest znana nam wszystkim jako pokarm, jak również jako środek leczniczy. Cytryna zawiera: olejki lotne, limonen( do 70% ), alfa-terpinene, alfa-pinene, beta-pinene, citral, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C ( 50 - 70 mg na 100 g owocu ), kleje roślinne, oraz minerały głównie potas, ale również sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. Kolejna warta uwagi witamina w cytrynie to P (rutyna). Jej głównym zadaniem jest ochrona witaminy C przed zbyt szybkim utlenianiem, tak więc jest współodpowiedzialna za oddalanie symptomów szkorbutu. Głównym źródłem tej cennej witaminy jest skórka warto więc ją wykorzystać, oczywiście pamiętając o uprzednim jej sparzeniu.Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna pomaga w wzmocnieniu naszej odporności na wszelkie infekcje, czyniąc z niej skuteczny środek przeciwko przeziębieniu i grypie, chroni organizm przed różnego rodzaju wirusami, przyspiesza procesy gojenia się ran. Natomiast niedobór witaminy C powoduje osłabienie organizmu, bóle głowy, bladość skóry, pękanie naczyń krwionośnych. Cytryna jest stosowana jako środek prewencyjny na różnorodne dolegliwości zdrowotne, np: zapalenie żołądka, problemy z krążeniem oraz na stwardnienie ścian arteryjnych, wzmacniania naczynia krwionośne oraz krwawiące dziąsła. Cytryna jest cennym lekarstwem zapobiegającym różnym dolegliwościom. Sok z cytryny jest dobry na szkarlatynę, infekcje klatki piersiowej. Sok cytrynowy działa również jako środek odżywczy i wspomagający wątrobę oraz trzustkę, poprawia apetyt oraz pomaga w łagodzeniu kwasowości żołądkowej, wrzodów, artretyzmu, skazy moczanowej, reumatyzmu, przy gorączce, wymiotach, pasożytach jelitowych.

Owoce-witaminy cz.1 - CZEREŚNIA.jpg
Czereśnia pochodzi z Grecji, uprawiana już w starożytn ...

Czereśnia pochodzi z Grecji, uprawiana już w starożytności. Owoce, czerwone lub czerwono-żółte pestkowce o soczystym miąższu są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim prowitaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, PP) oraz C. Zawierają również łatwo przyswajalne węglowodany (10%), duże ilości potasu i związków żelaza. Deserowe, spożywane głównie na surowo, stanowią również doskonały surowiec na przetwory – kompoty, konfitury, galaretki. Ze względu na właściwości moczopędne zalecane przy chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego.

Owoce-witaminy cz.1 - GREJPFRUT.jpg
Owoc grejpfruta zawiera 90% wody, cukier, kwasy organi ...

Owoc grejpfruta zawiera 90% wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości witaminy E i P. Posiada dużą ilość witaminyC 30-50 mg/ 100 g i korzystnie wpływa na pracę jelit. Przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i poziom cholesterolu. Działa przeciw miażdzycowo. Przeciwdziała sklerozie i żylakom, pobudza też apetyt. W miąższu występują karoteny – głównie likopen, warunkujący jego zabarwienie, pektyny i błonnik. Występuje także gorzki związek – naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii. W owocach cytrusowych kryje się w sumie ok. 400 związków chemicznych. Dlatego są od lat badane przez naukowców, którzy chcą wykorzystać ich zdrowotny potencjał.Spożywanie codziennie czerwonego grejpfruta może się okazać prawdziwie zbawienne dla naszych naczyń i serca, a przy okazji znacznie poprawić wchłanialność niektórych leków i zmniejszyć ilość ich podawania i ich skutków ubocznych. Grejpfrut jest również poprawiaczem urody ma wiele cennych substancji wpływających na wygląd i kondycję naszej skóry. Jego zbawienną mocą zainteresowała się też kosmetologia. Grejpfrut nawilża i oczyszcza skórę dzięki zawartym w nim amino-kwasom, dwutlenkom węgla i kwasom owocowym. Normalizuje też przepuszczalność skóry, zaś dzięki dużej zawartości witaminy C odpręża ją i tonizuje, a także wzmacnia naczynia krwionośne.

Owoce-witaminy cz.1 - GRUSZKA.jpg
Świeża średniej wielkości gruszka ma ok: 60 kalorii. ...

Świeża średniej wielkości gruszka ma ok: 60 kalorii. Posiada wiele składników mineralnych, najwięcej potasu, jest bogata w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, cynk, selen, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe ( kwas jabłkowy i kwas cytrynowy ), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, przeciwutleniacz witaminę C, E i PP. W miarę dojrzewania owoców ilość kwasów organicznych i pektyn maleje, a rośnie natomiast zawartość cukrów. Działa zasado twórczo dzięki temu, zapobiega kwasicy.Gruszki posiadają właściwości lecznicze i od bardzo dawna używa się ich jako leku zapobiegającego różnym chorobom. Niewielka cierpkość soku z gruszek pochodzi z garbników, które sprzyjają wydalaniu z organizmu zbędnych i toksycznych substancji. Zaleca się je przy zapaleniu dróg moczowych oraz w profilaktyce i leczeniu kamicy moczowej, przy stanach zapalnych gruczołu krokowego. Ma właściwości przeciwgorączkowe. Hamuje biegunki, leczy drogi żółciowe, wzmacnia organizm po rekonwalescencji, przyspiesza gojenie się ran. Zaleca się ją w nudnościach i wymiotach, miękkie dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, łagodzą niekorzystne skutki stosowania leków syntetycznych. Posiadają właściwości regulujące ciśnienie krwi, jest i powinna być stosowana w diecie wysoko ciśnieniowców, łagodnie obniża ciśnienie i uszczelnia naczynia włosowate.

więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności