zapomniałem
Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tfn

tfn

  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna FEET LOVER

widziany: dzisiaj o 12:23

  • pliki muzyczne
    9539
  • pliki wideo
    223078
  • obrazy
    38507
  • dokumenty
    1558

278894 plików
96294,71 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
tfn
AFIRMACJA EZOTERYKA KARMA MEDYTACJA
 
AIR CRAFT SAMOLOTY LOTNICTWO
 
AUDIOBOOKI-EBOOKI
 
BAJKI I BAŚNIE
 
CIEKAWOSTKI
 
FILM DOKUMENTALNY
 
FILM RELIGIA
 
FILMY
 
FILMY 3D
 
FILMY HD
 
GIFY i ANIMACJE
 
ILUZJA COS DLA ZMYSŁU I OKA
 
KUCHNIA PRZEPISY KULINARIA
 
KUCHNIA PRZEPISY-KUCHE NNE REWOLUCJE
₪₪◕MASTER CHEF POLSKA ══════════════ ═══
Balerony i boczki
Cielęcina
Dziczyzna
Gotowanie po śląsku
Gotuj z Rączką
Grzyby
Kociołek, dania jednogarnkowe
Kuchnia Nigelli
KUCHNIA PEZPISY -OKRASA
KUCHNIA PRZEPISY VIDEO I DOC
KUCHNIA PRZEPISY-BRODZ IK OD KUCHNI
KUCHNIA PRZEPISY-EWA GOTUJE
KUCHNIA PRZEPISY-Jamie Oliver
KUCHNIA PRZEPISY-KOSZE R MACHER
KUCHNIA PRZEPISY-KUCHN IA FRANCUSKA
KUCHNIA PRZEPISY-MAKŁO WICZ W PODRÓŻY
KUCHNIA PRZEPISY-Nigel la Lawson
KUCHNIA PRZEPISY-SMAKI POLSKI-RUSSAK
KUCHNIA PRZEPISY-WIEM CO JEM
Kuchnia z Okrasą
Kylie Kwong - Czysta magia
Kylie Kwong - gotowanie z sercem
Kylie Kwong - Moje Chiny
LIDL - Cukiernia Lidla
Lidl Okrasa
Lidl Pascal
Michel ze smakiem
Moje ciasto
Na grila
Okrasa łamie przepisy
Ostoja - kuchnia myśliwska
Polędwice
Przez żołądek do serca
Rączka gotuje
Rączka gotuje(1)
różne
Smaki czasu z Karolem Okrasą
Smakuj świat z Pascalem
Smakuj świat z Pascalem 2
Smakuj świat z Pascalem 3
Sushi
wieprzowina
wołowina
Z wideł na widelec
Zupy
MUZYKA
 
Muzyka - DTS
PKF-POLSKA KRONIKA FILMOWA
 
Playlisty
PROGRAMY
 
Prywatne
TAPETY
 
TAPETY WIELKANOCNE
 
Tapety Wielkanocne
TEATR TELEWIZJI
 
XXX FILMIKI Hannibal - Ruff Stuff
XXX FILMIKI Long-Legged.Girl. In.N ylon,Hig-Heels.An d.Hard. Sex XXX
ZŁOTE MYSLI
Pokazuj foldery i treści
obrazek


Cotygodniowy program kulinarny, w którym znany i lubiany kucharz ślaski Remigiusz Rączka prezentuje przepisy na różne dania zarówno popularne ślaskie potrawy ale np. w nowych wersjach, jak i mniej znane, czy zapomniane regionalne przysmaki.


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 114,5 MB
  • 21 kwi 13 17:26

z chomika aaarek70

  • 110,8 MB
  • 21 kwi 13 17:26

z chomika aaarek70

  • 156,2 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Wiedeńska zupa grzybowa

grzyby świeże lub mrożone – 30 dag
grzyby suszone – 5 dag
cebula – 2 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
masło – 50 g
ziemniaki – 4-5 szt.
bulion – 1,5 l
czosnek – 2-3 ząbki
boczek wędzony – 10 dag
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 szt.
kminek mielony – do smaku
majeranek – pół łyżeczki
śmietana 30% - 100 ml
śmietana kwaśna – 2 łyżki
natka pietruszki – pół pęczka
sól, pieprz – do smaku

Gulasz z jelenia

łopatka jelenia – 1,2 kg
wódka typu „żubrówka” – 100 ml
czosnek – 2-3 ząbki
papryka – 1 łyżka
jałowiec – 6 ziaren
oliwa z oliwek – 100 ml
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
wino czerwone wytrawne – 150 ml
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 1 szt.
musztarda – 1 łyżka
mąka pszenna – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku
olej – do smażenia

Strudel z jabłkami

jabłko – 1 szt.
rum – 40 ml
orzechy włoskie – 50 g
rodzynki – 50 g
miód – 2 łyżki
cynamon – szczypta
ciasto francuskie – 1 płat


z chomika aaarek70

  • 151,2 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Roladki z soli ze szpinakiem w sosie śmietanowym

sola – 5 płatów
szpinak – 250 g
czosnek – 3 ząbki
śmietana kremówka – 1 szklanka
ser pleśniowy – 5 dag
sól, pieprz – do smaku

Królik w rozmarynie

królik – 1 szt.
mleko – 1 l
masło – 3 łyżki
pietruszka – 1 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 1 szt.
por – 1 szt.
rozmaryn – 4 gałązki
białe wino – 150 ml
śmietana kremówka – 150 ml
sól, pieprz – do smaku

Sernik z makiem i brzoskwiniami

ciasto kruche:
mąka pszenna – 1,5 szklanki
żółtko – 1 szt.
cukier puder – 0,5 szklanki
masło – 0,5 kostki
wódka – 1 łyżka

masa makowa:
mak mielony – 40 dag
rodzynki – 50 g
migdały (płatki) – 50g
miód – 2 łyżki
masło – 70 dag
mąka pszenna – 2 łyżki

masa serowa:
twaróg półtłusty – 60 dag
jajka – 4 szt.
cukier – 3/4 szklanki
cukier wanilinowy – 1 op.
budyń waniliowy – 1 szt.
rodzynki – 50 g
brzoskwinie w syropie – 1 puszka


z chomika aaarek70

  • 115,0 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Podpłomyk

mąka pszenna pełnoziarnista – 30 dag
woda – 0,5 l
olej – 40 ml
drożdże – 1,5 dag
cukier – 1 łyżeczka
cebula – 1 szt.
sól, pieprz – do smaku

Osobucco z makaronem

goleń wołowa – 2 plastry (ok.50 dag)
maka pszenna – 2 łyżki
seler – 150 g
marchew – 200 g
pietruszka – 200 g
cebula – 300 g
czosnek – 10 ząbków
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
rozmaryn – 1 gałązka
szałwia – 1 gałązka
bulion – 200 ml
wino czerwone wytrawne – 200 ml
tymianek – pół pęczka
makaron razowy typu penne – 1 op.
oliwa z oliwek – 50 ml
sól, pieprz – do smaku

Fondant czekoladowy

czekolada gorzka – 200 g
masło – 200 g
cukier – 200 g
mąka pszenna – 200 g
jajka – 4 szt.
żółtka – 4 szt.
biała czekolada – 5 dag
wiśnie całe – 5 dag
nalewka miodowo-różana – 200 ml
cukier puder – 1 łyżka

do przygotowania formy:
kakao – 2 łyżki
masło – 1 łyżka


z chomika aaarek70

  • 114,8 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Zupa z ajlaufem

bulion – 1,5 l
jajka – 2 szt.
mąka – 40 g
marchew – 2 szt.
sól – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka

Bioło gynś z modrą kapustą

gęsie piersi – 2 szt. (ok. 80 dag)
majeranek – 1 łyżka
czosnek – 3 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 2 ziarna
woda – 1 l
morele suszone- 50 g
śliwki suszone – 50 g
sól, pieprz – do smaku

modra kapusta:
kapusta czerwona – 1 kg
masło – 0,5 kostki
olej – 30 ml
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
sok z jednej cytryny
sól, pieprz – do smaku

Armerichter

bułka – 2 szt.
mleko – 1 szklanka
masło – 50 g

do dekoracji:
bita śmietana
owoce (np. truskawki, winogrona, pomarańcze i kiwi)


z chomika aaarek70

  • 114,1 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Kurzina, czyli zupa z pokrzyw
pokrzywy – 3 garście
słonina wędzona – 15 dag
cebula – 1 szt.
mąka – 2 łyżki
cytryna – 0,5 szt.
sól, pieprz – do smaku
szczypiorek – 1 pęczek


Gęsia szyja faszerowana z farfelkami
gęsie szyje (skóry) – 5 szt.
wątróbka gęsia – 30 dag
mięso mielone z szynki – 80 dag
kasza gryczana – 100 g
cebula - 1 szt.
jajko – 1 szt.
pietruszka zielona – 1 pęczek
bulion – 100 ml
masło klarowane – 1 łyżka
sadło gęsie – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

farfelki
zacierka – 200 g
cebula – 1 szt.
bulion – 50 ml
masło klarowane – 1 łyżka
pietruszka zielona – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku

Marchwiak
marchew - 450 g
jajka – 4 szt.
cukier – 0,5 szklanki
olej – 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana – 3/4 szklanki
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
śliwki suszone – 80 g


z chomika aaarek70

  • 155,3 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Żur na maślance

maślanka – 1 l
kości wędzone - 0,5 kg
boczek wędzony – 20 dag
cebula – 1,5 szt.
kiełbasa biała – 3 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
kminek cały – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – do smaku
maggie – do smaku
sól, pieprz – do smaku
koperek – 1 pęczek

Roladki z królika z buraczkami glazurowanymi

comber króliczy – 1 szt.
boczek wędzony – 4 plastry
cebula - 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
bulion – 1 l
smalec – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
śmietanka – 100 ml
sól, pieprz – do smaku

buraczki glazurowane:
buraki – 3-4 szt.
cebula – 1 szt.
kminek cały – do smaku
masło - 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Szpajza cytrynowa

jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
woda – 100 ml
sok z jednej cytryny
rodzynki – 50 g


z chomika aaarek70

  • 114,0 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Hekele
śledź solony – 4 płaty
cebula – 1 szt.
jajka – 4 szt.
ogórki kiszone – 4 szt. (małe)
majonez – 2 łyżki
musztarda – 1 łyżka
pieprz – do smaku

Pieczeń ze schabu z szałotem
schab cały – 80 dag


marynata:
olej – 100 ml
czosnek – 2 ząbki
papryka słodka – 0,5 łyżeczki
majeranek – 1 łyżka
liść laurowy – 2-3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
pieprz ziarnisty – 6 ziaren
maggie – łyżeczka
śmietana kremówka – 100 ml
smalec – 1 łyżka
szałot:
ziemniaki – 1 kg
cebula – 2 szt.
ogórek kiszony – 4-5 szt.
boczek wędzony - 20 dag
sól, pieprz młotkowany – do smaku

Sernik
twaróg półtłusty – 1 kg
jajka – 10 szt.
cukier – 1,5 szklanki
masło – 1 kostka
śmietana 30% - 1 szklanka
budyń – 1 op.
cukier wanilinowy – 1 op.
rodzynki – 100 g
skórka pomarańczowa – 100 g

polewa:
mleko – 0,5 l
czekolada gorzka – 1 tabliczka


z chomika aaarek70

  • 104,1 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek


Grzybula z ziemniakami

podgrzybki – 200 g
pieczarki – 100 g
masło – 100 g
ziemniaki – 200 g
bulion – 1 l
śmietana kremówka 30% – 100 ml
marchew – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
tymianek – do smaku
sól, pieprz – do smaku

Golonka w piwie i miodzie

golonko przednie – 2 szt.
piwo jasne – 1 szklanka
miód – 50 g
marchew – 2 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 5 ząbków
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
jałowiec – 4 szt.
goździki – 6 szt.
anyż – 2 gwiazdki
sól, pieprz - do smaku

Kolorowe wstążki z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

makaron wstążki szpinakowo-pomidorowe – 1 op.
filet z łososia – 25 dag
sok z połówki cytryny
masło – 50 g
śmietana kremówka – 200 ml
koperek – pęczek
sól, pieprz - do smaku


z chomika aaarek70

  • 107,0 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Golonka w warzywach z pieca chlebowego

golonko przednie – 2 szt.
marchew – 2 szt.
seler – 1 szt.
czosnek – 6 ząbków
pieprz młotkowy – do smaku
papryka - do smaku
sól - do smaku

marynata:

woda - 1 l
czosnek – 2 główki
liść laurowy – 4 szt.
ziele angielskie – 8 ziaren
sól – 2 łyżki
tymianek – 1 łyżeczka
majeranek – 1 łyżeczka

Chrzanowa Babuni

chrzan tarty – 2 łyżki
masło – 50 g
śmietana kremówka 30% – 100 ml
bulion – 0,5 l
mąka pszenna – 2 łyżki
jajka – 2 szt.
sól, pieprz – do smaku

Jabłecznik na ciepło

jabłka – 2,5 kg
masło (do przesmażenia jabłek) – 0,5 kostki
cukier puder – 0,5 szklanki
rodzynki – 100 g
cynamon – 1 łyżka

ciasto:
mąka pszenna – 0,5 kg
margaryna - 1 kostka
żółtka – 4-5 szt.
cukier puder – 3/4 szklanki


z chomika aaarek70

  • 114,3 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Galert śląski

nogi wieprzowe – 2 szt. (ok. 0,8 kg)
golonko – 1 szt. (ok. 0,5 kg)
włoszczyzna – 30 dag
(marchew, seler, pietruszka, por)
cebula – 2 szt.
czosnek – 4 ząbki
ziele angielskie – 8 ziaren
liść laurowy – 3 szt.
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka

Roladki z jelenia

udziec jeleni – 60 dag
boczek wędzony - 15 dag
śliwka suszona - 10 dag
ser żółty tarty – 10 dag
czerwone wino wytrawne – 0,5 szklanki
sok z jednej cytryny
chrzan – 3 łyżeczki
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
jałowiec – 6 ziaren
rozmaryn – 3 gałązki
ziele angielskie – 6 ziaren
liść laurowy – 1 szt.
przyprawa do dziczyzny – do smaku
papryka czerwona – do smaku
sól, pieprz – do smaku
masło – do smażenia

Żur żeniaty z grzybami

zakwas żurowy – 0,6 l
kości wędzone – 1 kg
czosnek – 6 ząbków
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
cebula - 1 szt.
grzyby świeże lub mrożone - 5 szt.
ziemniaki – 1 kg
kiełbasa śląska - 3 szt.
boczek wędzony - 30 dag
jajka – 6 szt.
sól, pieprz - do smaku


z chomika aaarek70

  • 114,9 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Schab po sztygarsku
schab bez kości - 1 cały
woda – 1 l
sól - 1,5 łyżki
czosnek – 2 ząbki
pieprz - 1 łyżeczka
pieprz mlotkowy - 1 łyżeczka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
kielbasa śląska - 2 szt.
papryka czerwona - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
bulion - ok.0,5 l
smalec - do smażenia


Koperta drobiowa w sosie grzybowym
piersi z kurczaka - 3 szt.
boczek - 10 dag
czerwona cebula - 1 szt.
czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia


sos grzybowy:
borowiki świeże lub mrożone - 20 dag
śmietana kremówka - 150 ml
śmietana kwaśna - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - pół pęczka
masło do smażenia - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku


bratkartofle
ziemniaki - 1 kg
boczek - 10 dag
cebula - 1 szt.
smalec - 1 łyżka
koperek - pół pęczka
rozmaryn - gałązka

Sum w sosie ogórkowo-koperkowym
sum - 1 kg
mąka krupczatka - 20 dag
ogórki konserwowe - 1 słoik
śmietana kremówka - 1 szklanka
śmietana kwaśna - 2 łyżki
koperek - 1 pęczek
pieprz cytrynowy - pół łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia


z chomika aaarek70

  • 114,6 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Gulasz z gęsich żołądków
żołądki gęsie – 6 szt.
cebula – 3-4 szt.
czosnek – 2 ząbki
marchew – 2 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 1 szt.
ziele angielskie – 3-4 ziarna
liść laurowy – 2-3 szt.
borowiki – 100g
natka pietruszki – pół pęczka
masło – do smażenia


Kaczka rotmistrza
piersi kacze – 2 szt.
bulion drobiowy – ok.1l
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
śliwki suszone – 100 g
wino czerwone wytrawne – 100 ml
majeranek – do smaku
sól, pieprz – do smaku


sos żurawinowy:
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 100 ml
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
majeranek – szczypta
sól - szczypta


Jabłka zapiekane z żurawiną
jabłka – 6 szt.
gruszka – 1 szt.
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 50 ml
majeranek – szczypta
cynamon - szczypta


sos waniliowy:
mleko 3,2% – 450 ml
żółtka – 3 szt.
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 2 łyżki
wanilia – 2 laski
mąka ziemniaczana – 1 łyżka


z chomika aaarek70

  • 145,8 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Kwaśnica
świński ryj – 0,5 szt.
kapusta kiszona – 80 dag
marchew – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
czosnek – 3-4 ząbki
cebula – 1 szt.
ziele angielskie – 8 ziaren
liść laurowy – 4 szt.
sól, pieprz – do smaku

Prażucha ze skwarkami

mąka żytnia razowa – 1 kg
woda – 2 l
boczek parzony wędzony - 30 dag
cebula – 2 szt.
sól – 1 łyżka

Kotlet bacy na kapuście z grochem

schab – 60 dag
ziemniaki – 80 dag
mąka pszenna – 4 łyżki
czosnek – 1 ząbek
jajko – 1 szt.
cebula – 2 szt.
boczek parzony wędzony – 15 dag
kapusta kiszona – 60 dag
groch łuskany – 0,5 szklanki
borowiki świeże lub mrożone - 15 dag
masło – 1 łyżka
smalec – 3 łyżki


z chomika aaarek70

  • 114,7 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Wodzionka na bogato
woda – 1,5 l
czosnek – 4 ząbki
sól – 1 łyżka
smalec ze skwarkami – 2 łyżki
maggi – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka
frankfuterki – 6 sztuk
chleb – 5-6 kromek


Rolada wołowa
mięso wołowe z udźca – 60 dag
boczek wędzony parzony – 10 dag
kiełbasa śląska – 10 dag
ogórki kiszone – 2 szt.
cebula – 1 szt.
musztarda – 2 łyżki
sól, pieprz, papryka – do smaku

masło – do smażenia


Modro kapusta
kapusta czerwona – 1 główka
cebula – 2 szt.
boczek wędzony parzony – 15 dag
sok z dwóch cytryn
cukier – 1 łyżka
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3-4 ziarna
sól, pieprz – do smaku


Szpajza czekoladowa

jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
spirytus – 40 ml
kakao – 2 łyżki


z chomika aaarek70

  • 154,1 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Hekele na grzankach

śledż solony – 2 płaty
cebula biała – 0,5 szt.
cebula czerwona – 0,5 szt.
ogórek kiszony – 2 szt.
jajka na twardo – 2 szt.
musztarda – 1 łyżka


grzanki:
chleb tostowy – 2 kromki
masło do smażenia


Karp w wędzonej papryce

karp – 4 dzwonka
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól – do smaku
mąka pszenna – 1 szklanka
masło – 2 łyżki
margaryna – 1 łyżka


Kapusta na ziemnioczonce


kapusta kiszona – 1 kg
woda spod gotowanych ziemniaków – ok. 1 l
marchew – 1 szt.
surowy ziemniak – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól, pieprz, maggi – do smaku
masło – pół łyżki


Makówki fusion

mak – 0,5 kg
mleko – 1,25 l
migdały – 100 g
rodzynki – 100 g
orzechy włoskie – 100 g
figi – 100 g
cukier – 100 g
cukier wanilinowy – 50 g
miód – 2 łyżki
masło – 125 g
bułka - 2 szt.
(ew. pieczywo tostowe – 2-3 kromki)
wiórki kokosowe – 100 g
brzoskwinie – 1 puszka


z chomika aaarek70

  • 115,0 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Gęś po śląsku

piersi z gęsi – 4 szt.
czosnek – 1 główka
majeranek – do smaku
sól – do smaku
papryka – do smaku
smalec do smażenia

Rosół śląski

kości wolowe – ok. 0,5 kg
kości drobiowe – ok. 0,5 kg
włoszczyzna – 1 porcja
lubczyk świeży – 1 gałązka
cebula – 1 szt.
podroby krojone – 4 łyżki
pietruszka zielona – do dekoracji

Koreczki świąteczne

ser żółty – 100 g
kiełbasa z szynki – 1 szt.
śledź solony – 2 płaty
ogórki kiszone – 2 szt.
kulki rybne – 5 szt.
pomidory koktajlowe – 5 szt.

Ule

orzechy włoskie mielone – 25 dag
cukier puder – 25 dag
spirytus – 50 ml
jajko – 1 szt.
wafle andruty – 1 opakowanie

nadzienie:
ajerkoniak – 100 ml

Żurawinowiec

ciasto:
margaryna – 250 g
mąka pszenna – 3 szklanki
żółtka – 5 szt.
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
cukier wanilinowy – 1 op.

nadzienie:
białka – 5 szt.
cukier – 1 szklanka
budyń waniliowy – 2 szt.
olej – 0,5 szklanki
żurawina – 0,5 kg


z chomika aaarek70

  • 114,7 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Kołocz

ciasto na 2 blachy:
mąka pszenna – 1 kg
drożdże - 10 dag
jaja - 4 szt.
masło – 20 dag
cukier – 20 dag
mleko – 0,4 l
cukier wanilinowy - 1 szt.
sól - szczypta

posypka

mąka pszenna – 0,5 kg
cukier puder – 0,375 kg
cukier wanilinowy – 1 szt.
żółtka – 2 szt.
masło- 20 dag
margaryna – 10 dag

masa serowa

twaróg - 1,3 kg
jaja - 4 szt.
masło - 10 dag
budyń śmietankowy – 1 szt.
rodzynki - 10 dag
kandyzowana skórka pomarańczowa - 50g
skórka cytrynowa z jednej cytryny
cukier wanilinowy – 1 szt.
cukier - do smaku

masa makowa

mak mielony - 70 dag
miód - 2 łyżki
cukier - do smaku
masło - 7 dag
mąka pszenna - 2 łyżki
migdały - 5 dag
orzechy włoskie - 5 dag
rodzynki - 10 dag
białko - 1 szt.
cukier - do smaku
sól, cukier wanilinowy

Kopa ornontowicka

placki kokosowe:
białka – 6 szt.
cukier – 6 łyżek
wiórki kokosowe – 400 g

bakalie:
ananas – 1 puszka
migdały – 100 g
rodzynki – 100 g
spirytus – 200 g

krem:
masło – 1 kostka
jajka – 2 szt.
cukier – 4 łyżki
śmietana 30-36% - 200-250 g


z chomika aaarek70

  • 112,4 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Ozorki w sosie chrzanowym
ozór wołowy – 1 szt. (ok.1,5 kg)
1 cebula
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku


sos chrzanowy
chrzan tarty – 1 słoik
masło – 2 łyżki
kwaśna śmietana – 2 łyżki
słodka śmietana – 200 ml
sól, pieprz – do smaku

Śląska pieczeń wołowa
antrykot – ok. 1,5 kg
cebula – 1 szt.
pieprz – 1 łyżeczka
pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
papryka wędzona – 1 łyżka
bulion – 0,5 l
masło – 2 łyżki

Buraczki z kminkiem
buraki – 1 kg
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
sok z połówki cytryny
kminek cały – 0,5 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

Chlyb tonkany
chleb – 8 kromek
szynka – 100 g
jajka – 3 szt.
mleko – 1 szklanka
czosnek – 4 ząbki
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku


z chomika aaarek70

  • 155,4 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Żurek z grzybami leśnymi
zakwas żurowy – 0,5 l
woda – 1,5 l
kość wędzona ze schabu
boczek – 15 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
grzyby świeże – 20 dag
marchew – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
pietruszka – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
ziele angielskie – 3-4 ziarna
liść laurowy – 2 szt.
majeranek – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
masło do smażenia – 1 łyżka

Żebro Adama
żeberka – 2 kg
marynata:
woda – 0,5 l
olej – 0,5 l
sok malinowy – 100 ml
miód – 2 łyżki
liść laurowy – 3-4 szt.

ziele angielskie – 10 ziaren
przyprawa do wieprzowiny – 100 g
sól, pieprz – do smaku

Dip chrzanowy
twarożek biały – 2 łyżki
chrzan – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Kapusta z grzybami
kapusta kiszona – 1 kg
grzyby świeże – 20 dag
cebula – 1 szt.
liść laurowy – 4 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól, pieprz – do smaku
zasmażka:
masło – 2 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki

Sos goździkowy
śmietana 30 % - 0,5 l
goździki – 0,5 łyżeczki
cynamon – 0,5 łyżeczki
miód – 1 łyżka

Jabłecznik „jak u mamy”
ciasto:
mąka pszenna – 1 kg
margaryna – 1,5 kostki
cukier puder - 25 dag
jajka – 4 szt.
śmietana kwaśna – 1 łyżka
cukier wanilinowy – 1 łyżka
proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
masa jabłkowa:
jabłka – 2,5 kg
cynamon – 2 łyżeczki
cukier – 30-50 dag (do smaku)
cukier wanilinowy – 2 op.
bułka tarta – 0,5 szklanki
sok z jednej cytryny
budyń – 1 szt.
rodzynki – 100 g


z chomika aaarek70

  • 153,6 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Rosół książęcy z kładzionymi kluseczkami

porcja rosołowa z kury – 1 szt.
kości z gęsi – 4 szt.
żeberko wołowe – 200 g
marchew – 2 szt.
por – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 1 szt.
seler naciowy – 1 szt.
cebula – 2-3 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku

kluseczki kładzione: jajko – 1 szt.
mąka – 150 g

Udko z gęsi na sposób piekarza

udko gęsie – 4 szt. (ok. 1,6 kg)
jabłka – 2 szt.
por – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
majeranek – 1 łyżeczka
sól morska, pieprz – do smaku
tłuszcz gęsi – do smażenia

sos śliwkowy:
suszone śliwki – 300 g
czerwone wino wytrawne – 0,5 l

Zielone kluski

ziemniaki – 60 dag
mąka ziemniaczana – 15 dag
jajko – 1 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek

Buraczki glazurowane

buraki – 60 dag
musztarda francuska – 1 łyżka
miód – 1 łyżka
balsamico – 1 łyżeczka
czosnek – 3-4 ząbki
sól, pieprz – do smaku

Babucha drożdżowa

maka pszenna – 0,5 kg
jajka - 2 szt.
margaryna – 0,5 kostki
drożdże – 5 dag
mleko – 3/4 szklanki
cukier – 3-4 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
rodzynki – 100 g
morele – 100 g
cynamon – 1 łyżeczka


z chomika aaarek70

  • 114,1 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Żur kiszony
zakwas żurowy – 0,7 l
woda – 2 l
boczek wędzony – 25 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
czosnek – 2 ząbki
smalec – 1 łyżka
cebula – 1 szt.
ziemniaki - 1 kg
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól – 1 łyżka
pieprz – do smaku

zakwas żurowy:
woda przegotowana letnia – 0,5 l
zakwas chlebowy – 2 łyżki
(lub kawałek razowego chleba)
czosnek – 2 ząbki
mąka żytnia razowa – 25 dag

Golonka na panszkraucie z grochem
golonko tylne – 3 szt. (ok.2,5 kg)
zalewa peklująca:
woda – 2 l
czosnek – 4 ząbki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 0,5 szt.
seler – 0,5 szt.
sól - 2 łyżki

panszkraut z grochem:
kapusta kiszona – 1 kg
jabłko winne – 1-2 szt.
cebula – 1-2 szt.
groch (cały) – 20 dag
smalec – 2 łyżki
liść laurowy – 2-3 szt.
ziele angielskie – 4-5 ziaren
sól, pieprz - do smaku

Margarynioki z serem
ciasto:
margaryna – 1 paczka
mąka – 0,5 kg
jajka – 2 szt.
drożdże – 10 dag
sól – szczypta
nadzienie:
twaróg – 0,5 kg
jajka – 2 szt.
cukier - do smaku
cukier wanilinowy
rodzynki – 100 g
panierka:
cukier – 1 szklanka
jajka – 2 szt.


z chomika aaarek70

  • 115,2 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Polewka czosnkowa
bulion wołowo-drobiowy – 1,5 l
czosnek – 8 ząbków
boczek parzony wędzony – 40 dag
jajka - 2 szt.
ser żółty – 100 g
sól, pieprz – do smaku
szczypiorek
grzanki

Kaczka faszerowana na wstęgach
kaczka – 1 szt. (ok. 2,2 kg)
makaron wstęgi - 1 opakowanie
kapusta kiszona – 1 kg
grzyby suszone – 50 g
kiełbasa biała – 150 g
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
liście laurowe – 2 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
majeranek – 1 łyżka
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Mus czekoladowy
śmietana 30% - 0,5 l
czekolada gorzka – 150 g
cukier – 1-2 łyżki
żelatyna – 2 łyżeczki
frużelina wiśniowa – 150 g


z chomika aaarek70

  • 112,6 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Wędzony półgęsek

piersi z gęsi - 2 szt.
woda - 1 l
liście laurowe - 4 szt.
ziele angielskie - 6 ziaren
pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżka

Zupa z dyni

dynia - 60 dag
marchew - 1 szt.
imbir świeży - 5 dag
gałka muszkatołowa - szczypta
curry - pół łyżeczki
bulion - 1 l
oliwa z drugiego tloczenia - 30 ml
masło - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
na wierzch:
śmietana kwaśna - 100 ml
natka pietruszki - 1/3 pęczku
prażone pestki dyni - 50 g

Gęś z pieca z jabłkami

gęś - 1 szt. (ok. 4 kg)
jabłka - 80 dag
czosnek - 2 ząbki
majeranek - 1,5 łyżki
sól, pieprz - do smaku

Pogańskie krupy ze skwarkami

kasza gryczana - 200 g
tłuszcz gęsi - 70 g
cebula - 1 szt.
sól, pieprz - do smaku


z chomika aaarek70

  • 111,8 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Sałatka dżokeja

makaron pełnoziarnisty typu rurki - 1 op.
seler naciowy – 4 łodygi
jajka – 4 szt.
tuńczyk – 2 puszki
papryka czerwona – 1 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek
czosnek – 2 ząbki
sok z połówki cytryny
oliwa z oliwek – 2 łyżki
bazylia świeża – kilka listków
sól, pieprz - do smaku

Sos ogórkowo-jogurtowy

ogórek zielony – 1 szt.
jogurt typu greckiego – 400 ml
sól, pieprz - do smaku

Placki ziemniaczane

ziemniaki – 2 kg
jajka – 2 szt.
mąka pszenna – 4 łyżki
czosnek – 2 ząbki
cebula – 2 szt.
sól, pieprz - do smaku

Gulasz wołowy z papryką wędzoną

mięso wołowe z udźca – 80 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
bulion – 1 l
papryka czerwona – 1 szt.
papryka wędzona – 1 łyżka
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
ziele angielskie – 6 ziaren
liście laurowe – 2 szt.
pieprz – 0,5 łyżeczki
mąka pszenna – 1 łyżka
sól – szczypta
masło – do smażenia

Babka cytrynowa „6 jajec”

jajka – 6 szt.
mąka pszenna – ok. 320 g
cukier – ok. 320 g
cukier wanilinowy – 1 op.
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
margaryna – 1 paczka
sok z jednej cytryny
żurawina suszona – 100 g
kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g


z chomika aaarek70

  • 112,6 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:
Pasztet z królika

królik - 1 szt. (ok.1,5 kg) łopatka wieprzowa - 40 dag wątroba wieprzowa - 30 dag grzyby suszone - 50 g masło - 10 dag bułki - 2 szt. jajka - 2 szt. cebula - 2 szt. bułka tarta - 1 łyżka czosnek - 2 ząbki papryka słodka - 1 łyżeczka imbir - do smaku gałka muszkatołowa - 0,5 szt. jałowiec - 5 ziaren ziele angielskie - 5 ziaren kminek mielony - 0,5 łyżeczki sól, pieprz - do smaku

Dip czosnkowy
czosnek - 4 ząbki majonez - 4 łyżki jogurt typu greckiego - 4 łyżki sól, pieprz - do smaku

Pikantne paluszki z kabanosów
cienkie kabanosy - 2 pęczki mleko - 1 szklanka jajka - 2 szt. mąka pszenna - ok. 1 szklanka papryka wędzona - 1 łyżeczka papryka ostra - 1 łyżeczka sól -1 łyżeczka pieprz - szczypta olej do smażenia

Orkiszowe wstążki z grzybami
makaron orkiszowy typu wstążki - 1 op. polędwiczka wieprzowa - 1 szt. (ok.35 dag) podgrzybek - 30 dag cebula - 1 szt. śmietana 18% - 0,5 l parmezan - 10 dag przyprawa do mięsa - 0,5 łyżeczki sól, pieprz - do smaku
na wierzch: świeży majeranek lub natka pietruszki


z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:

Roladki z królika

mięso z królika - 2 łaty boczek wędzony - 50 g kiełbasa podsuszana - 50 g cebula - 0,5 szt. papryka słodka - 0,5 łyżeczki sól, pieprz - do smaku

Modro kapusta z dżemem

kapusta czerwona - 1 główka cebula - 1 szt. boczek wędzony - 10 dag dżem z czarnej porzeczki - 2 łyżki ocet - 20 ml ziele angielskie - 6 ziaren cukier - 1 łyżka sól, pieprz - do smaku

Czorne kluski

ziemniaki gotowane - 0,5 kg ziemniaki surowe - 0,5 kg mąka ziemniaczana - 25 dag

Biszkopt

jajka - 4 szt. cukier - 3/4 szklanki mąka pszenna - 3/4 szklanki

Makowiec z kokosem

I warstwa - biszkopt

II warstwa - dżem porzeczkowy (4 łyżki)

III warstwa - masa makowa:

mak zmielony - 40 dag woda gorąca - 4 szklanki miód - 2 łyżki rodzynki - 50 g orzechy - 50 g płatki migdałowe - 50 g masło - 50 g mąka pszenna - 2 łyżki

IV warstwa - masa kokosowa:

wiórki kokosowe - 200 g jajka - 2 szt. maslo - 100 g cukier - 2 łyżki


z chomika aaarek70

  • 148,3 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:

Zupa borowikowa z łazankami

borowiki suszone – 100g
woda - 1 l
bulion – 1 l
mąka pszenna - 2 łyżki
oliwa z oliwek – 50 ml
śmietana kremówka – 100ml
sól, pieprz - do smaku
natka pietruszki – do dekoracji

Buraczki w miodzie

buraczki marynowane w occie – 1 słoik
miód – 50 ml
śmietana kremówka – 100 ml

Kopytka

ziemniaki – 400 g
mąka ziemniaczana – 100 g

Kaczka w sosie cherry

piersi z kaczki – 2 szt.
starta skórka z 1 pomarańczy
świeży rozmaryn – 1 gałązka
oliwa z oliwek – 1 łyżka
wiśnie drylowane – 100 g
wiśniówka – 50ml
bulion – 1 szklanka
sól, pieprz - do smaku

Śliwki w czekoladzie z rumem

śliwki suszone – 200 g
woda – 1 szklanka
cukier – 4-5 łyżek
cukier wanilinowy – 1 opakowanie
kakao – 2 łyżki
rum 40% - 30 ml
prażone płatki migdałowe – do dekoracji


z chomika aaarek70

  • 150,6 MB
  • 21 kwi 13 17:26
obrazek



Przepisy:

Parzybroda

żeberka wieprzowe - 1 kg
kapusta włoska - 1 szt.
ziemniaki - 60 dag
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
mąka - 2 łyżki
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 6 ziaren
kminek cały - 1 łyżeczka
nasiona kopru
sól, pieprz - do smaku


Jesienna zapiekanka warzywna

makaron nitki - 1 op.
brokuł - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukinia żółta (średnia) - 1 szt.
pieczarki - 30 dag
ser żółty - 30 dag
oliwa z oliwek - 20 ml
bazylia suszona - 1 łyżeczka
oregano suszone - 1 łyżeczka
papryka wędzona - 1 łyżeczka
sól, pieprz - do smaku
świeża bazylia


sos beszamelowy:
mleko - 0,5 litra
masło - 10 dag
mąka - 3-4 łyżki
sól, pieprz - do smaku
gałka muszkatołowa - do smaku

Pieczone jabłka z czekoladą

jabłka - 6 szt.
orzechy włoskie - 100 g
miód - 100 g
masło - 5 dag
czekolada mleczna - 0,5 tabliczki


z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    55
  • pliki muzyczne
    0

55 plików
6,98 GB

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności