Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
tfn

tfn

  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna FEET LOVER

widziany: 24.09.2016 19:37

  • pliki muzyczne
    5675
  • pliki wideo
    308494
  • obrazy
    39586
  • dokumenty
    1637

358906 plików
164312,29 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
tfn
≠≠≠≠≠FILMY HASŁO- FILMY≠≠≠≠≠
AFIRMACJA EZOTERYKA KARMA MEDYTACJA
 
AIR CRAFT SAMOLOTY LOTNICTWO
 
ANATOMIA W 3D CIEKAWE
AUDIOBOOKI-EBOOKI
 
CIEKAWOSTKI
 
Easy English
Easy English ENG iso
English as a Second Language
FILM DOKUMENTALNY
 
FILM RELIGIA
 
FILMIKI ŚMIESZNE I STRASZNE
 
FILMY 3D
 
FILMY FAMILIJNE ANIMACJE BAJKI I BAŚNIE
 
FILMY HD
 
GIFY i ANIMACJE
 
GRY PC
 
ILUZJA COS DLA ZMYSŁU I OKA
 
KUCHNIA PRZEPISY KULINARIA
 
KUCHNIA PRZEPISY-KUCHE NNE REWOLUCJE
₪₪◕MASTER CHEF POLSKA ══════════════ ═══
Balerony i boczki
Cielęcina
Dziczyzna
Gotowanie po śląsku
Gotuj z Rączką
Grzyby
Kociołek, dania jednogarnkowe
kuchnia
Kuchnia Nigelli
KUCHNIA PEZPISY -OKRASA
KUCHNIA PRZEPISY VIDEO I DOC
KUCHNIA PRZEPISY-BRODZ IK OD KUCHNI
KUCHNIA PRZEPISY-EWA GOTUJE
KUCHNIA PRZEPISY-Jamie Oliver
KUCHNIA PRZEPISY-KOSZE R MACHER
KUCHNIA PRZEPISY-KUCHN IA FRANCUSKA
KUCHNIA PRZEPISY-MAKŁO WICZ W PODRÓŻY
KUCHNIA PRZEPISY-Nigel la Lawson
KUCHNIA PRZEPISY-SMAKI POLSKI-RUSSAK
KUCHNIA PRZEPISY-WIEM CO JEM
Kuchnia z Okrasą
Kuchnia(1)
Kylie Kwong - Czysta magia
Kylie Kwong - gotowanie z sercem
Kylie Kwong - Moje Chiny
LIDL - Cukiernia Lidla
Lidl Okrasa
Lidl Pascal
Michel ze smakiem
Moje ciasto
Na grila
Okrasa łamie przepisy
Ostoja - kuchnia myśliwska
Polędwice
Przez żołądek do serca
Rączka gotuje
Rączka gotuje(1)
Rączka gotuje(2)
różne
Smaki czasu z Karolem Okrasą
Smakuj świat z Pascalem
Smakuj świat z Pascalem 2
Smakuj świat z Pascalem 3
Sushi
wieprzowina
wołowina
Z wideł na widelec
Zupy
MOJE ULUBIONE MP3
MUZYKA
 
Muzyka - DTS
Muzyka FLAC
 
PKF-POLSKA KRONIKA FILMOWA
 
Playlisty
PROGRAMY
 
Prywatne
PRZYGODY SHERLOCKA HOLMESA-avi
SEX ANAL BRUTAL PISSING NYLON STOCKINGS PANTYHOSE FISTING BDSM KINK.COM
 
SEX PANTYHOSE ANAL SEX NYLON STOCKINGS FEET
 
SŁUCHOWISKA RADIOWE
 
TAPETY
 
TAPETY NYLON STOCKINGS PANTYHOSE
 
TAPETY WIELKANOCNE
 
Tapety Wielkanocne
TEATR TELEWIZJI
 
XXX 1BY-DAY & DDF PROD XXX
 
XXX AMATORKI XXX
 
XXX ANAL XXX
 
XXX CLASSIC 1 XXX
 
XXX CLASSIC XXX
 
XXX CUM ME FEET IN BLACK STOCKINGS XXX
XXX FILMIKI 21sextury XXX
XXX FILMIKI 3D XXX
XXX FILMIKI All Fine Girls XXX
XXX FILMIKI All Over 30 XXX
XXX FILMIKI ALLINTERNAL XXX
XXX FILMIKI Amateur russian XXX
XXX FILMIKI AMATEUR XXX
 
XXX FILMIKI ANAL ACROBATS XXX
XXX FILMIKI Anal Lick Fest HD XXX
XXX FILMIKI Anilos@ XXX
 
ANILOS
Anilos(1)
Anilos(2)
XXX FILMIKI Ass Fixation XXX
XXX FILMIKI ASS TRAFFIC XXX
XXX FILMIKI asslickwhores XXX
XXX FILMIKI asslickwhores.com XXX
XXX FILMIKI ATKAuntJudys XXX
XXX FILMIKI ATKGalleria - Siterip XXX
XXX FILMIKI ATKGalleria XXX
XXX FILMIKI ATKGirlfriends XXX
XXX FILMIKI Azjatki XXX
 
XXX FILMIKI Babysistter XXX
XXX FILMIKI BackroomCastingCo uch XXX
XXX FILMIKI Big XXX
XXX FILMIKI Black Stockings XXX
XXX FILMIKI BLACKS ON BLONDES XXX
 
00 INTERRACIAL
WHITE TEENS BLACK COCKS
XXX FILMIKI Blond XXX
 
Blond 2
Blond 3
XXX FILMIKI BLONDSWEETY XXX
XXX FILMIKI Blow-Job.pl XXX
XXX FILMIKI Brazzers Worldwide Budapest XXX
XXX FILMIKI CanHeScore XXX
XXX FILMIKI CENTO X CENTO XXX
XXX FILMIKI CLUB SANDY XXX
XXX FILMIKI CutiesInStockings XXX
XXX FILMIKI CzechHotties.com XXX
XXX FILMIKI DeepThroat XXXLove
XXX FILMIKI Donna Ambrose XXX
XXX FILMIKI Drunk XXX
XXX FILMIKI DVDrip XXX
XXX FILMIKI EUROPORN XXX
XXX FILMIKI Everything Butt XXX
XXX FILMIKI Exploited Baby Sitters XXX
XXX FILMIKI Extra_Hub XXX
XXX FILMIKI Fake Agent UK XXX
XXX FILMIKI Fake Hospital XXX
XXX FILMIKI Fake Taxi XXX
XXX FILMIKI Female Agent XXX
XXX FILMIKI Femjoy XXX
XXX FILMIKI FerroNetwork@ XXX
 
►Anal Screen
Ferro Network
XXX FILMIKI FirstAnalQuest.co m XXX
 
Filmy
XXX FILMIKI fisting XXX
 
XXX FILMIKI Foot Favors XXX
XXX FILMIKI Foot Fetish HD XXX
XXX FILMIKI Foot(Stopy) XXX
 
XXX FILMIKI ftv girls XXX
XXX FILMIKI FULL Digital Playground XXX
XXX FILMIKI FULL Penthouse XXX
XXX FILMIKI Fully Clothed Sex XXX
 
XXX FILMIKI GF Revenge XXX
XXX FILMIKI GirsDoPorn XXX
XXX FILMIKI Give Me Pink XXX
 
GIVE ME PINK
Give Me Pink(1)
XXX FILMIKI Hannibal - Ruff Stuff
XXX FILMIKI HoneyChest XXX.com
XXX FILMIKI HornyEuroSluts HD XXX
XXX FILMIKI InFocusGirls XXX
XXX FILMIKI inthecrack XXX
XXX FILMIKI LEG & FOOT ACTION XXX
XXX FILMIKI LegalPorno XXX
XXX FILMIKI Lethal Hardcore XXX
XXX FILMIKI Long-Legged.Girl. In.N ylon,Hig-Heels.An d.Hard. Sex XXX
XXX FILMIKI Mamuski XXX
 
XXX FILMIKI Masturbation XXX
XXX FILMIKI MATURE XXX
 
XXX FILMIKI MaxHardcore XXX
XXX FILMIKI MOM, MOTHER, MOMMY MIX XXX
 
XXX FILMIKI Mouth Ful Whores
XXX FILMIKI MY FIRST SEX TEACHER XXX
XXX FILMIKI my_preference XXX
XXX FILMIKI NASTKI XXX
XXX FILMIKI Naughty America 4K XXX
XXX FILMIKI Naughty America XXX
XXX FILMIKI No Rest For The Ass XXX
XXX FILMIKI NUBILES.net XXX
 
Nubiles
XXX FILMIKI NYLON CUM SLUTS XXX
XXX FILMIKI Nylon feet sex XXX
 
nylon
Pantyhose stockings legs feet footjob nylons
XXX FILMIKI Nylon Fetish Videos XXX
XXX FILMIKI Nylonic XXX
 
~ nylon feet line
~ nylonic
XXX FILMIKI Nylons(1-8) XXX
XXX FILMIKI Only Opaques XXX
XXX FILMIKI Only Secretaries XXX
XXX FILMIKI OnlyCarla. XXX
XXX FILMIKI PantyAmateur XXX
XXX FILMIKI pantyhose line XXX
 
~ pantyhose line
XXX FILMIKI Pantyhose Sex XXX
 
Blouses Blanches et Bas Nylon (2011)
Panty Hoes # 9 2011
XXX FILMIKI Pantyhosed4u XXX
XXX FILMIKI Party_Lesbo_(Nylo n) XXX
XXX FILMIKI Pix And Video XXX
XXX FILMIKI Playboy@ XXX
XXX FILMIKI Porn.com XXX
XXX FILMIKI PORNO 3DXStar XXX
XXX FILMIKI Porno różne XXX
 
XXX FILMIKI PORNOSKI RÓŻNE XXX
 
XXX FILMIKI PornstarPlatinum XXX
 
PornstarPlatin um(1)
XXX FILMIKI Pregnant XXX
 
XXX FILMIKI Private XXX
XXX FILMIKI RAJSTOPKI NYLON XXX
 
XXX FILMIKI Rocco XXX
XXX FILMIKI Rózne FULL HD XXX
 
XXX FILMIKI Russian LikeIt Big XXX
 
♦ Russian Club
XXX FILMIKI sandy's club XXX
XXX FILMIKI Sexy Cora XXX
XXX FILMIKI Sexy XXX
XXX FILMIKI SmackMyBitch XXX
XXX FILMIKI Softcore
XXX FILMIKI Stockings and Sex XXX
 
XXX FILMIKI Stretch That Twat
XXX FILMIKI Strocking Secret
XXX FILMIKI Stunners@ XXX
XXX FILMIKI Teach me fisting XXX
XXX FILMIKI TEEN TOYS & PANTYHOSE XXX PIĘKNE SUCZKI POLECAM
XXX FILMIKI TheLifeEroticMovi e - Siterip XXX
XXX FILMIKI Titty.Attack XXX
XXX FILMIKI TOYS XXX
XXX FILMIKI TWISTYS XXX
 
XXX FILMIKI Uczennice XXX
XXX FILMIKI Velvet Ecstacy XXX
XXX FILMIKI Video-rozmowy XXX
XXX FILMIKI videosz XXX
XXX FILMIKI VIPArea - Siterip XXX
XXX FILMIKI VivThomas - Siterip XXX
XXX FILMIKI VIVTHOMAS XXX
XXX FILMIKI White Stockings XXX
XXX FILMIKI WowGirls - Siterip XXX
XXX FILMIKI WowPorn XXX
XXX FILMIKI X-Art XXX
XXX FILMIKI XfreaX XXX
XXX FILMIKI XXX
XXX FILMIKI Younger Pornstars XXX
XXX FILMIKIFemdom Ass Worship XXX
XXX FILMIKII Love Big Toys
XXX FILMIKIWet And Puffy XXX
XXX FILMY EROTYCZNE DDF PROD+HDV XXX
XXX FILMY LOVE NYLONS XXX
XXX FILMY NYLON PANTYHOSE PORNO CLASSIC XXX
XXX FIMIKI White Dicksln Black Chis XXX
XXX FOOTJOB XXX
XXX FOOTSIE BABES XXX
XXX FULL Marc Dorcel XXX
 
XXX Full.HD.1280x720 XXX
 
XXX JBV VIDEO PANTYHOSE SEX FILMY XXX
 
XXX LESBO HONEY XXX
 
XXX MaturesAndPantyho se.com
 
Scrin
XXX ORAL SEX XXX
XXX PANTYHOSE NYLON STOCKINGS FEET FOTKI
 
XXX PANTYHOSE SEX XXX
XXX PANTYJOBS XXX
XXX RÓŻNOŚCI FILMIKI XXX
XXX SECRETARY PANTYHOSE ANAL NYLON STOCKINGS XXX
 
XXX SEX NYLON STOCKINGS PREGNAT XXX
 
Ciężarne w akcji
Pregnant
XXX STOCKING TEASE XXX
 
Filmy
foot fetish
OnlyTease
XXX STOCKINGS PANTYHOSE SOLO GIRL XXX
 
XXX VIRTUAL GIRLS HD XXX
 
XXX VIVID XXX
zachomikowane
ZŁOTE MYSLI
Pokazuj foldery i treści
obrazek


Świat od kuchni
Program kulinarno-podróżniczy. Robert Makłowicz zwabiony egzotycznymi potrawami odwiedza różne zakątki globu, poznając przy okazji miejscową kulturę i zwyczaje. Obok smakowitych przepisów przedstawia informacje istotne z turystycznego punktu widzenia.


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 194,4 MB
  • 29 mar 11 19:16
Wizytówką dzisiejszego słowackiego winiarstwa jest Małokarpacki Okręg Winiarski, położony na północ od Bratysławy. Działają tu tradycyjne małe winiarnie, jakich wiele w okolicach miasta Modra, ale także wielkie, nowoczesne zakłady, powołane do życia przez międzynarodowy kapitał. Podróżujący smakosz z Polski zwiedza taką winiarnię, degustuje miejscowe wino i zagląda do firmowej kuchni, której szef specjalnie dla niego przyrządza kilka swoich popisowych dań. Winny szlak kończy się w Bratysławie, gdzie nad brzegiem Dunaju pan Robert gotuje znany i ceniony w wielu krajach gulasz. Pięknie odnowiona stołeczna starówka i jej najlepsza restauracja to ostatni obowiązkowy punkt programu.

z chomika aaarek70

  • 112,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Na miejsce pierwszego spotkania ze wschodnią Słowacją krakowski podróżnik i krytyk kulinarny wybiera Medzilaborce – miasto dumne ze swojego muzeum Andy’ego Warhola, którego rodzice pochodzili z tych właśnie stron. Malowniczy Beskid Niski z wieloetnicznymi wsiami wygląda trochę inaczej niż po polskiej stronie granicy. Typowo wiejskim akcentem kulinarnym wschodniej Słowacji są kluski ze słoniną i bryndzą, znane tu jako „strapaczka”. Główne miasto regionu, Koszyce, to już inny świat: wykwintne restauracje, kawiarnie i winiarnie. Plus wszechobecny duch Sandora Maraia, urodzonego tam wybitnego węgierskiego pisarza, który poświęcił Koszycom część swoich wspomnień. Pod dawną węgierską katedrą Robert Makłowicz przyrządza kotlety wieprzowe z leczo.

z chomika aaarek70

  • 147,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
Snowdonia - jedna z najpiękniejszych krain Walii - z wysokich gór schodzi wprost do morza. Edmund Hillary trenował tu przed wyprawą na Mount Everest. Robert Makłowicz zawitał do małej górskiej wioski o nazwie Ty Mawr. Właściciel 300-letniego hoteliku zaprosił podróżnika z Polski na degustację kilku miejscowych dań: przegrzebków z młodym groszkiem i deserów z rabarbaru w pięciu postaciach. Wśród tych łąk i owiec Robert przyrządzi tradycyjny walijski specjał: Welsh rabbit (rarebit). Nie jest to jednak ani jagnięcina, ani królik, tylko ser.

z chomika aaarek70

  • 108,2 MB
  • 29 mar 11 19:16
Robert Makłowicz zawitał do Walii, krainy, którą jej rodowici mieszkańcy nazywają Cymru. Walię od Anglii oddziela rzeka Severn, najdłuższa w Wielkiej Brytanii. Przed Chrystusem wyspy zamieszkiwały plemiona celtyckie. Jednym z nich byli Walijczycy. W VI wieku, kiedy Rzymianie opuścili już tereny Brytanii, Walijczycy utworzyli własne królestwo i odparli najazd germańskich Anglosasów, którzy przyszli z kontynentu. Ostatecznie dopiero w XIII wieku ulegli Normanom. Walijska podróż rozpoczyna się od Blaenavon. To z pozoru małe senne miasteczko kryje w sobie wiele sekretów. Jak chociażby sklepik, w którym można kupić wyłącznie walijskie produkty. Na tyłach sklepiku działa niewielka rodzinna serownia. Produkują jedenaście rodzajów cheddara i cztery rodzaje sera koziego. Atrakcją Blaenavon jest zabytkowa kopalnia. Dziś dawni górnicy są przewodnikami po muzealnej części kopalni. Węgiel wydobywano tutaj już w XIV stuleciu. Zmechanizowana kopalnia powstała pod koniec XVIII wieku. Tutejszy węgiel był bardzo wysokiej jakości, nadawał się do napędzania maszyn parowych, lokomotyw, statków i okrętów. Przez cały wiek XIX i na początku XX węgiel był jednym z największych bogactw tego kraju i podstawą jego gospodarki. Walia, obok Anglii stała się ojczyzną, a zarazem poligonem rewolucji przemysłowej. Kopalnia Big Pit działała aż do roku 1980. Dziś jest nowoczesnym muzeum. Została nawet wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Pod koniec XVIII wieku w mieście zbudowano wielką hutę żelaza. Wkrótce pojawiła się też kolej żelazna. Węgiel, żelazo i kolej to trzy symbole dawnego walijskiego przemysłu, ale tamta epoka jest już dawno wspomnieniem. Dziś szansą takich miejsc jest turystyka i lokalne produkty, np. sery. Kolejny etap podróży to leżące nad morzem Swansea. Droga prowadzi przez połoniny i pastwiska, gdzie wypasa się owce. Stąd pochodzi wspaniała walijska jagnięcina. Swansea to bardzo stare miasto. Założył je w początkach 2. tysiąclecia król Wikingów Swen Widłobrody. Ze względu na miejscowy przemysł miedziowy, niemiecka Luftwaffe zbombardowała centrum Swansea w czasie II wojny światowej. Ze słynnych budynków ocalał tylko ratusz, czyli Guildhall. Jest to oryginalna modernistyczna budowla z lat 30. , z wysoką wieżą zegarową - symbolem miasta. W dzielnicy Marina, zgodnie z jej nazwą, znajduje się przystań jachtowa. Jest tu też pomnik Dylana Thomasa - najsłynniejszego człowieka pióra, jakiego wydała walijska ziemia - chociaż publikował wyłącznie po angielsku. Tutaj się urodził i spędził młodość. Zmarł, a właściwie zapił się na śmierć, w Nowym Jorku w 1953 r. Miał zaledwie 39 lat. Twórczością Dylana Thomasa tak bardzo zachwycił się młody amerykański bard Robert Zimmerman, że przybrał nazwisko Dylan. I jako Bob Dylan zrobił światową karierę. W Swansea warto odwiedzić największy zadaszony targ w całej Walii. Swoje produkty i wyroby oferuje tu ponad 100 miejscowych hodowców i wytwórców.

z chomika aaarek70

  • 53,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
Pierwszym przystankiem w podróży po historycznej krainie północnego Bałtyku, która dała początek dzisiejszej Estonii, jest miasto Pärnu, po polsku Parnawa, niegdyś stolica województwa Rzeczypospolitej Obojga Narodów. W dwudziestoleciu międzywojennym miasto przemieniło się w elegancki, nadmorski kurort, który dziś odzyskuje swoją świetność. Inflancka marszruta prowadzi dalej na wyspę Muhu, gdzie Robert Makłowicz próbuje miejscowego dania przypominającego poznańskie „pyry z gzikiem”, i zgłasza się na zajęcia praktyczne w agroturystycznej szkole kulinarnej. Wraz z szefem kuchni przyrządza pstrąga tęczowego. Na kolejnej wyspie, Saremie, zagląda do miasta Kuressaare i zajmuje się tradycyjnym miejscowym żytnim chlebem, na który mąkę nadal mielą wiatraki.

z chomika aaarek70

  • 96,4 MB
  • 29 mar 11 19:16
Wizytę w stolicy Estonii podróżnik z Krakowa rozpoczyna wśród zabytków architektury na wzgórzu Toompea, gdzie rosyjscy carowie pozostawili po sobie reprezentacyjne gmachy, cerkwie i rezydencje. Ogląda również dolne Stare Miasto, jego mury obronne i baszty, a z ambasadorem RP w Tallinie spaceruje głównym deptakiem starówki. Na Placu Ratuszowym przyrządza danie ze śledzi i ziemniaków, według dawnego przepisu z czasów hanzeatyckich. W Estońskim Instytucie Kulinarnym bierze udział w pieczeniu tarty z porami i solonymi szprotkami, a w jednej ze staromiejskich restauracji raczy się daniami z czosnkiem, który jest specjalnością lokalu – do tego stopnia, że podają tam nawet lody z czosnkiem. Na koniec wizyta w porcie, znanym w Polsce ze słynnej ucieczki internowanego tu we wrześniu 1939 r. okrętu podwodnego ORP Orzeł.

z chomika aaarek70

  • 99,0 MB
  • 29 mar 11 19:16
Trasa podróży krakowskiego smakosza prowadzi od północnego krańca Tunezji, czyli przylądka Cap Blanc, przez prastary port w Bizercie, który jako ostatni stał się częścią niepodległej Tunezji w latach 60-tych XX wieku, do głównego miasta Półwyspu Bon – Nabeul. Półwysep ten, znany ze wspaniałych tradycji wyrobu ceramiki i upraw cytrusów, to także dobry adres dla amatorów turystyki winnej – a jakże, w kraju arabskim! Samo Nabeul może poszczycić się jedną z najlepszych w kraju restauracji, prowadzoną przez sławę tunezyjskiej kuchni, Rafika Tlatli. Panowie razem degustują miejscową oliwę i przyrządzają północnotunezyjską specjalność: krewetki zapiekane w amforze gargoulette.

z chomika aaarek70

  • 99,2 MB
  • 29 mar 11 19:16
Stolica Tunezji to tak naprawdę dwa miasta: 1300-letnia arabska medyna z plątaniną handlowych uliczek i zaledwie 100-letnia Ville Nouvelle – nowoczesna część miasta, wybudowana przez Francuzów. W tej pierwszej krakowski znawca kuchni gotuje krewetki w sosie pomidorowym; w drugiej odwiedza m.in. największy tuniski targ spożywczy Marché Central. W programie podróży znalazły się też podmiejskie hodowle ryb i skorupiaków, państwowa winnica Cave de la Fontaine, oferująca nawet wino musujące produkowane metodą szampańską oraz słynne nadmorskie miasteczko artystów, Sidi Bou Saïd. Nieodzowną pozycją tuniskiego menu jest oryginalna wersja znanego w całej Afryce Północnej grysiku pszennego – kuskus rybny.

z chomika aaarek70

  • 112,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Arabska nazwa północno-wschodniej krainy Tunezji, Sahel, oznacza wybrzeże, jednak odkrywanie jej niezwykłości Robert Makłowicz rozpoczyna w głębi lądu. Kairouan, zeszłoroczna kulturalna stolica świata arabskiego, magnetyzuje swoim Wielkim Meczetem, najstarszą świątynią islamską w całym Maghrebie, i skupioną wokół niego medyną – starym miastem arabskim. W otwartym dla zwiedzających mieszczańskim domu ekspert kulinarny z Polski ocenia smak słynnych miejscowych ciasteczek makhroud, a na dachu budynku przyrządza ojja au merguez, tradycyjne danie z jajek i baranich kiełbasek. Szlak podróży prowadzi dalej przez gaje oliwne i rzymski amfiteatr w El Djem, a u jej kresu na cierpliwych czeka jagnięcina z daktylami w ruinach antycznej Kartaginy.

z chomika aaarek70

  • 187,7 MB
  • 29 mar 11 19:16
W kolejnym odcinku swojego programu Robert Makłowicz nadal podróżuje po Ekwadorze. Przekonuje nas, że choć Ekwador to kraj niewielki, to jednak bardzo różnorodny pod względem geograficznym i klimatycznym, mający do zaoferowania odwiedzającym go podróżnikom mnóstwo skarbów. Z pomocą prowadzącego widzowie odkrywają zwłaszcza te z nich, które można zjeść lub wypić po uprzednim ich przygotowaniu bądź też na surowo. Przygotowania bezwzględnie wymaga ziarno kakaowe, z którego na oczach widzów, w ogrodowej altanie, powstaje czekolada. Z dodatkiem soku z trzciny cukrowej i schłodzonych bananów stanowi doskonały deser w tropikalnych upałach prowincji Costa. Gatunków bananów niemal nieznanych w Europie rośnie w Ekwadorze co najmniej kilka. Poznajemy je oraz ich kulinarne zastosowania. Wielkim skarbem Ekwadoru jest też ocean i to, co wyławiają z niego miejscowi rybacy. Z morskich ryb podróżnik z Krakowa ugotuje danie zwane cazuela de pescado.

z chomika aaarek70

  • 193,1 MB
  • 29 mar 11 19:16
Znane określenie „jechać na saksy” w programie Roberta Makłowicza nabiera innego znaczenia. Razem z nim w roli podróżnika-smakosza poznajemy atrakcje tego niemieckiego landu słynącego z zabytkowych hanzeatyckich miast, eleganckich, pełnych zieleni wsi, owiec wypasanych na wrzosowiskach i kwitnących w maju sadów owocowych nad Łabą. W menu odcinka znajdą się między innymi flądra panierowana, sałata wiosenna z jagnięciną oraz szparagi w sosie holenderskim.

z chomika aaarek70

  • 188,5 MB
  • 29 mar 11 19:16
Podróż do Dolnej Saksonii jest okazją do przyjrzenia się miejscowym uprawom ziemniaków. Niemcy traktują tę roślinę jak pełnoprawne warzywo. Kartofle nie są tam obiadowym „dopychaczem”; uprawia się je w wielu odmianach odpowiednich do różnych zastosowań: na do sałatki, na frytki, czy na purée. Robert Makłowicz przedstawia je w kilku regionalnych daniach; zwiedza również naukowy instytut uprawy ziemniaków, w którym rodzą się ich nowe odmiany.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej

z chomika aaarek70

  • 188,7 MB
  • 29 mar 11 19:16
Podróżując z Robertem Makłowiczem trafiamy na ekwadorskie wybrzeże Pacyfiku, dużo cieplejsze niż w leżącym na południu Peru i bezpieczniejsze niż w sąsiedniej Kolumbii. Oprócz uroków plażowania, atrakcją tego regionu są owoce morza. Poznajemy tutejsze metody ich przyrządzania, również w wersji na surowo. W kulinarnych spotkaniach nad Oceanem Spokojnym w ekwadorskiej prowincji Esmeraldas biorą też udział – w charakterze składników dań – poszukiwane w Europie małże-sercówki, langustynki, dorady (kupione na targu rybnym i na miejscu oprawione maczetą). Po zachodzie słońca warto odwiedzić miejscowego szefa kuchni nadmorskiej restauracji, który poleca m.in. rybę w sałacie oraz kokos wypełniony krewetkami, zapiekany w piecu z parmezanem. Nocą nadmorskie bary oferują egzotyczne, kolorowe drinki.

z chomika aaarek70

  • 191,9 MB
  • 29 mar 11 19:16
Północne wybrzeże jeziora Garda, leżące w autonomicznej prowincji Trentino, w niezwykły sposób łączy w sobie elementy przyrody, kultury oraz kuchni włoskiej i austriackiej. W gajach oliwnych na tle ośnieżonych górskich szczytów Robert Makłowicz przygotowuje typowe dla tego regionu dania, m.in. pstrąga z rusztu, marynowane w oliwie i ziołach mięso carne salada oraz makaron papardelle z wątróbką, grzybami i słodkim winem.

z chomika aaarek70

  • 180,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Słynną „Aleję wulkanów” w centralnym Ekwadorze Robert Makłowicz przemierza, przecinając cały kontynent z południa na północ Drogą Panamerykańską. Zatrzymuje się w przydrożnych jadłodajniach, żeby spróbować miejscowych specjalności; wśród nich kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych i leczniczego wywaru z sokiem sangre de drago. Powstrzymuje się przed skosztowaniem pieczonej na rożnie morskiej świnki, tutejszej specjalności. Zwiedzamy położoną pod wulkanem Cotopaxi plantację róż, eksportowanych na cały świat, której właścicielem jest mieszkający od lat w Ekwadorze Polak z Krakowa. Na koniec gościmy w zabytkowej hacjendzie La Ciénega, w której senor Makłowicz gotuje lorco de papa – miejscową wyśmienitą kartoflankę.

z chomika aaarek70

  • 107,5 MB
  • 29 mar 11 19:16
Na kolejnym etapie swojej podróży po Mołdawii Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny, skupia się na cudach natury, których znajduje w tym kraju znacznie więcej niż wspaniałości stworzonych przez człowieka. W olśniewających plenerach między Prutem i Dniestrem przyrządza miejscowe przysmaki: m. in. kotlety cielęce w sosie winnym z mamałygą oraz grillowaną cukinię z bryndzą.
Bardzo ciekawie zapowiada się też spotkanie Roberta Makłowicza z polskimi żubrami, należy ono jednak do atrakcji pozakulinarnych, gdyż żaden z uczestników spotkania nie zostanie zjedzony.

z chomika aaarek70

  • 190,7 MB
  • 29 mar 11 19:16
Podróż przez doliny Val di Fassa, Val Gardena i Val Badia wokół masywu Sella Ronda zaczyna się od wizyty w restauracji na wysokości 3 tys. metrów, prowadzonej przez miejscowego szefa kuchni.
Poznajemy nieznaną większości polskich telewidzów kulturę Ladynów, mówiących odrębnym językiem retoromańskim, pielęgnujących własne tradycje kultury i hołdujących własnej, nieco odmiennej od austriackiej i włoskiej, kuchni. Na stole, w otoczeniu majestatycznych gór, pojawią się m.in. makaron z ziemniakami i boczkiem oraz risotto z pęczaku.

z chomika aaarek70

  • 192,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Podróż Roberta Makłowicza prowadzi przez największe w Europie górskie pastwisko – Alpe di Siusi. Na płaskowyżu wśród ośnieżonych gór poznajemy specjalności miejscowej kuchni polecane przez szefów okolicznych schronisk, karmiących na co dzień turystów i narciarzy.

Są wśród nich dania autorskie, unikatowe jak np. zupa z sarny na ziołach i szyszkach jodłowych. Pozostałe propozycje obiadowe Roberta Makłowicza to risotto z dynią oraz knedle ze szpinakiem, serem i orzechami.

z chomika aaarek70

  • 111,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
W swojej kolejnej podróży Robert Makłowicz zawitał do Mołdawii.
Dzisiejsza Mołdawia to intrygująca mieszanka narodowości, kultur,
wyznań i obyczajów również kulinarnych. Robert Makłowicz przygląda
im się odwiedzając miasta, dzielnice i wsie mołdawskich Polaków, Gagauzów,
Cyganów, Ukraińców i rosyjskich starowierców. Wizyty u tych niezwykle
gościnnych ludzi są świetną okazją do skosztowania ich tradycyjnych dań.
W menu odcinka nie zabraknie gagauskiej kawarmy z baraniej rąbanki,
cygańskich szaszłyków z mamałygą i konfitury z malin popijanej czajem
w prokusku.

z chomika aaarek70

  • 98,4 MB
  • 29 mar 11 19:16
Po trzech godzinach lotu podróżnik z Krakowa ląduje nad tropikalnym Morzem Czerwonym. W najdalej na południe wysuniętym punkcie Izraela, przy granicy z Egiptem i Jordanią, turystów złaknionych lata w zimie wabi kurort Ejlat. Robert Makłowicz zwiedza miasto i jego plaże, a w pobliskim delfinarium proponuje coś z menu butlonosów – rybę w ostrym sosie. Po wizycie w podmorskim obserwatorium, z którego można podglądać życie na rafie koralowej, czas na podróż przez pustynię na wielbłądzie i pieczenie placków pita nad ogniskiem w oazie. Na koniec dnia, w ruinach starożytnego miasta Nabatejczyków – sałatka z awokado z pastą sezamową i jogurtem.

z chomika aaarek70

  • 99,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Górująca nad supersłonym morzem i Pustynią Judzką starożytna twierdza Masada to dla Izraelczyków miejsce wyjątkowe: symbol niezłomnej walki i poświęcenia w imię wolności. Z czasów antycznych jeden krok do współczesności: położony obok kibuc Ein Gedi jest wzorcowym przykładem sukcesu zagospodarowania pustynnych nieużytków przez izraelskich osadników. Po obowiązkowej, ozdrowieńczej kąpieli w Morzu Martwym, Robert Makłowicz łączy siły z szefem kuchni miejscowego hotelu; wspólnie przyrządzają kebab, danie często opacznie nazywane i podawane w Polsce. Rajd terenowym autem to okazja do kolejnego gotowania na środku Pustyni Judzkiej: sałatka z kaszy bulgur z jarzynami i miętą.

z chomika aaarek70

  • 37,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
Jerozolima ze Ścianą Płaczu i Wzgórzem Świątynnym to w Izraelu obowiązkowy
punkt zwiedzania. Stare Miasto i jego cztery kwartały: żydowski, chrześcijański, ormiański
i muzułmański to z kolei podróż przez różne światy kulturowe i kulinarne w obrębie otomańskich
murów obronnych. Robert Makłowicz zaprasza do wspólnego gotowania szefa jerozolimskiej
restauracji, znawcę biblijnych ziół. Efektem tej współpracy są figi nadziewane piersią z kurczaka.
W podmiejskim miasteczku Abu Gosh, zamieszkanym głównie przez Arabów i słynącym
ze znakomitego humusu, smakosz z Krakowa bierze natomiast udział w produkcji tego
bliskowschodniego specjału robionego z ciecierzycy i pasty sezamowej z dodatkiem ziół
i przypraw.

z chomika aaarek70

  • 98,1 MB
  • 29 mar 11 19:16
Na mapie podróży śladami Biblii pojawiają się legendarnie brzmiące nazwy miejsc i miejscowości takich jak Góra Oliwna, Góra Syjon, Droga Krzyżowa, Bazylika Grobu Świętego, Cezarea Maritima, Kana Galilejska, Góra Tabor czy Nazaret. Wiele z nich wygląda dziś całkiem współcześnie i prozaicznie, można jednak poczuć w nich tchnienie biblijnej historii. W karcie dań odcinka pozycje z tamtych czasów: między innymi Majadarra, czyli pilaw z soczewicą, ryba piotrosz nad Jeziorem Galilejskim i niezwykle słodkie słodycze z nazarejskiej cukierni.

z chomika aaarek70

  • 98,4 MB
  • 29 mar 11 19:16
Wyprawa przez magiczny Lewant zaczyna się na północnym wybrzeżu
Izraela przy granicy z Libanem. Miejsce to znane jest z niezwykłych skalnych
grot wyrzeźbionych przez morskie fale. Stąd lewantyński szlak wiedzie przez
Akkę - port krzyżowców i ich ostatnią twierdzę. Na jej dziedzińcu gospodarz
programu gotuje falafel - popularne w całym regionie danie z mielonej ciecierzycy
i ziół. Po wielu zakrętach historii dziś w Akce znów dominuje żywioł arabski, co
widać wyraźnie na miejskim targu.
Kolejne przystanki na trasie podróży to bajecznie położona nadmorska Hajfa
i podmiejski park agroturystyczny, gdzie Robert Makłowicz i jego izraelski przewodnik
gotują wojskowe danie z warzyw i jajek o nazwie szakszuka.

z chomika aaarek70

  • 99,5 MB
  • 29 mar 11 19:16
Swoją podróż po Tel Awiwie Robert Makłowicz zaczyna od Jaffy, starożytnego portu
znanego już 4 tysiące lat temu, a dziś stanowiącego część miasta. Historia samego
Tel Awiwu liczy zaledwie 100 lat; czuje się tu europejską nowoczesność, którą jako pierwsi
przywieźli ze sobą imigranci z Niemiec, Polski, Czech i Węgier już w latach 30. XX wieku.
O dzisiejszym Izraelu, jego kulturze i kuchni mówią w programie: znany również w Polsce
pisarz Etgar Keret, czołowa postać muzycznej sceny ethno Yair Dalal oraz córki Józefa Baua,
żydowskiego grafika urodzonego i wykształconego w Krakowie. Na tel - awiwskim stole Roberta
Makłowicza znajdą się: barwena w sosie pomarańczowym, falafel, szawarma, 3 rodzaje zup
pochodzenia jemeńskiego oraz wątróbka z cebulą i ziemniakami puree.

z chomika aaarek70

  • 112,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
Granice uprawy winorośli w dolinie rzeki Douro, czyli - jak powiedzielibyśmy
dzisiaj - apelację regionalną wyznaczono już w połowie XVIII wieku. Do dziś pozostaje
niemal niezmieniona. To stąd pochodzi wino porto. Robert Makłowicz porusza się po
górzystej okolicy najpewniejszym środkiem lokomocji - samochodem terenowym.
Ogląda niezwykłą architekturę i rozwiązania techniczne jednej z lokalnych winnic.
Wyjaśnia różnice między różnymi odmianami porto. Przyrządza na miejscu dania
z portugalskiej kiełbasy chourio oraz z konserw rybnych. Wspina się też po 700 schodach
do sanktuarium w pobliskim Lamego, a w miasteczku ma okazję skosztować słynnej
miejscowej wędzonej szynki i owczego sera.

z chomika aaarek70

  • 96,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Minho, północna prowincja Portugalii, położona przy granicy z hiszpańską
Galicją, znana jest miłośnikom wina jako kraina vinho verde. To młode, lekko
szczypiące w język wino wbrew swojej nazwie wcale nie musi być zielone. Robert
Makłowicz odwiedza winnicę, w której metodami ekologicznymi uprawia się
najszlachetniejszy miejscowy biały szczep alvarinho. Jest tam również ogródek
warzywny z kapustą couve galega, z której gotuje się znaną w całej Portugalii zupę
caldo verde.
Minho to również kolebka portugalskiej państwowości, zamki, kościoły i miasta
pierwszych królów Portucale: Guimares, Braga, Barcelos czy pamiętająca jeszcze
czasy rzymskie Ponte de Lima, gdzie podróżnik z Polski ocenia smak miejscowych
przysmaków z wieprzowiny.

z chomika aaarek70

  • 97,7 MB
  • 29 mar 11 19:16
Podróż po Wyspie Lodu Robert Makłowicz rozpoczyna w jej stolicy, jednocześnie najstarszej osadzie na wyspie, założonej przez Wikingów już w IX wieku. Warunki życia na Islandii w tamtych czasach ilustruje ekspozycja w muzeum o „kalendarzowej” nazwie 871 +/-2. W niezbyt rozległym centrum miasta na uwagę smakoszy z pewnością zasługuje niepozorna budka z hot-dogami, uważanymi przez wielu za najlepsze w tej części świata! Więcej atrakcji kulinarnych obiecuje rejkiawicki port: bary sushi, zupę z homara, szaszłyki z ryb i wieloryba oraz… autentyczny okręt islandzkiej Straży Przybrzeżnej, który brał udział w tzw. Wojnach Dorszowych.

z chomika aaarek70

  • 100,4 MB
  • 29 mar 11 19:16
Skąd wzięła się nazwa „gejzer”? Podróżnik z Krakowa wyjaśnia to już na wstępie programu, w dodatku na żywym przykładzie. Zaraz potem gotuje w gejzerze jaja na twardo, które zjada z chlebem pieczonym w gorącej ziemi. Niezwykła przyroda Islandii ma również w ofercie olśniewające pejzaże, wulkany i wodospady. W takich okolicznościach rodzi się na polowej kuchence jagnięcina curry, danie tylko z pozoru niezbyt skandynawskie. Inną propozycją kulinarną odcinka jest ryba łupacz, wielki przysmak Północnego Atlantyku, w Polsce nadal mało znany. Czego jeszcze nie może zabraknąć na wyspie gejzerów? Oczywiście geotermalnych źródeł – gorącej kąpieli na koszt Matki Natury.

z chomika aaarek70

  • 98,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Do zwiedzania historycznej części Lizbony Robert Makłowicz, podróżnik i krytyk
kulinarny z Krakowa, wybiera środek lokomocji wręcz stworzony do tego celu - zabytkowy
tramwaj linii 28. Żółty wagonik wyrusza spod dzielnicy Mourarii, związanej z muzyką fado,
i przez Alfamę, Dolne i Górne Miasto, dojeżdża do bazyliki i ogrodów Estrela. Robert
Makłowicz wysiada na kolejnych przystankach, żeby skosztować miejscowych przysmaków.
Przyrządza je również sam w atrakcyjnych punktach widokowych. W tramwajowej ofercie
kulinarnej trasy znajdą się m. in.: krewetki w piwie, królik z małżami, solony dorsz i typowo
portugalska aorda z chlebem i krewetkami.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    37
  • pliki muzyczne
    0

37 plików
4,38 GB

tfn

tfn napisano 30.05.2016 19:05

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAMY 😀
anya-film-2016

anya-film-2016 napisano 24.09.2016 21:56

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności