zapomniałem
Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tfn

tfn

  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna FEET LOVER

widziany: dzisiaj o 18:19

  • pliki muzyczne
    9485
  • pliki wideo
    221363
  • obrazy
    38481
  • dokumenty
    1557

277070 plików
94257,9 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
tfn
AFIRMACJA EZOTERYKA KARMA MEDYTACJA
 
AIR CRAFT SAMOLOTY LOTNICTWO
 
AUDIOBOOKI-EBOOKI
 
BAJKI I BAŚNIE
 
CIEKAWOSTKI
 
FILM DOKUMENTALNY
 
FILM RELIGIA
 
FILMY
 
FILMY 3D
 
FILMY HD
 
GIFY i ANIMACJE
 
ILUZJA COS DLA ZMYSŁU I OKA
 
KUCHNIA PRZEPISY KULINARIA
 
KUCHNIA PRZEPISY-KUCHE NNE REWOLUCJE
₪₪◕MASTER CHEF POLSKA ══════════════ ═══
Balerony i boczki
Cielęcina
Dziczyzna
Gotowanie po śląsku
Gotuj z Rączką
Grzyby
Kociołek, dania jednogarnkowe
Kuchnia Nigelli
KUCHNIA PEZPISY -OKRASA
KUCHNIA PRZEPISY VIDEO I DOC
KUCHNIA PRZEPISY-BRODZ IK OD KUCHNI
KUCHNIA PRZEPISY-EWA GOTUJE
KUCHNIA PRZEPISY-Jamie Oliver
KUCHNIA PRZEPISY-KOSZE R MACHER
KUCHNIA PRZEPISY-KUCHN IA FRANCUSKA
KUCHNIA PRZEPISY-MAKŁO WICZ W PODRÓŻY
KUCHNIA PRZEPISY-Nigel la Lawson
KUCHNIA PRZEPISY-SMAKI POLSKI-RUSSAK
KUCHNIA PRZEPISY-WIEM CO JEM
Kuchnia z Okrasą
Kylie Kwong - Czysta magia
Kylie Kwong - gotowanie z sercem
Kylie Kwong - Moje Chiny
LIDL - Cukiernia Lidla
Lidl Okrasa
Lidl Pascal
Michel ze smakiem
Moje ciasto
Na grila
Okrasa łamie przepisy
Ostoja - kuchnia myśliwska
Polędwice
Przez żołądek do serca
Rączka gotuje
Rączka gotuje(1)
różne
Smaki czasu z Karolem Okrasą
Smakuj świat z Pascalem
Smakuj świat z Pascalem 2
Smakuj świat z Pascalem 3
Sushi
wieprzowina
wołowina
Z wideł na widelec
Zupy
MUZYKA
 
Muzyka - DTS
PKF-POLSKA KRONIKA FILMOWA
 
Playlisty
PROGRAMY
 
Prywatne
TAPETY
 
TAPETY WIELKANOCNE
 
Tapety Wielkanocne
TEATR TELEWIZJI
 
XXX FILMIKI Hannibal - Ruff Stuff
XXX FILMIKI Long-Legged.Girl. In.N ylon,Hig-Heels.An d.Hard. Sex XXX
ZŁOTE MYSLI
Pokazuj foldery i treści
obrazek


Świat od kuchni
Program kulinarno-podróżniczy. Robert Makłowicz zwabiony egzotycznymi potrawami odwiedza różne zakątki globu, poznając przy okazji miejscową kulturę i zwyczaje. Obok smakowitych przepisów przedstawia informacje istotne z turystycznego punktu widzenia.


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 137,9 MB
  • 29 mar 11 19:16
Ta tyrolska dolina otwiera się za miastem Landeck i ciągnie wzdłuż rzeki Trisanna w kierunku Vorarlbergu. Jej główne miasto to Ischgl, znana baza narciarska i rozrywkowa. Robert Makłowicz zatrzymuje się również w miasteczku Galtür, zniszczonym 12 lat temu przez potężną lawinę, i w miejscowym Alpinarium zapoznaje się bliżej z tematem lawin, które w Paznauntal niezmiennie stanowią zagrożenie. Smakosz z Krakowa, wielbiciel Tyrolu i jego kuchni, odwiedza miejscową górską serowarnię oraz – legalną w Austrii – domową produkcję owocowych destylatów, czyli sznapsów. Degustuje też tradycyjne dania w hotelowym bufecie. Osobiście gotuje w alpejskim plenerze danie podobne do fondue: zupę serową Almkäse Supe.

z chomika aaarek70

  • 147,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
Masyw alpejski na pograniczu austriackiego Tyrolu i szwajcarskiego kantonu Gryzonia jest dla Roberta Makłowicza celem podróży dwojakim: kulinarnym i narciarskim.

W tym regionie, gdzie bez zbędnych formalności można szusować po obu stronach granicy, odmienność kuchni szwajcarskiej od austriackiej widać nawet w restauracjach na stoku. Jeszcze wyraźniejsze są różnice w cenach między Unią Europejską i wolnocłowymi sklepami w Szwajcarii, która do UE nie należy.

Po nartach – rozrywkowe atrakcje w miasteczku Ischgl, zwanym „Alpejską Ibizą”. W menu odcinka m.in. polenta z górskim serem i szpinakiem, pieczeń wieprzowa z knedlem bułczanym i zasmażaną kiszoną kapustą oraz typowo tyrolskie danie Speckkraut und Speckknödeln.

z chomika aaarek70

  • 196,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Swoją trzecią indyjską podróż Robert Makłowicz odbywa w towarzystwie polsko-indyjskiego małżeństwa, Magdy i Minu, których zna z Polski, gdzie prowadzą indyjską restaurację. Wraz z nimi zagląda w Delhi na garden party u byłego premiera rządu stanowego Uttar Pradesz i dokonuje przeglądu dań z ogrodowego bufetu. W stołecznym parku poznaje grę w krykieta oraz odwiedza przyjaciół swoich przyjaciół w ich domu na przedmieściu. Obowiązkowo zagląda tam do kuchni i bierze udział w przygotowaniu posiłku. Z północy Indii troje przyjaciół przenosi się nad Ocean Indyjski, na Wybrzeże Malabarskie, gdzie w równikowym skwarze wspólnie przyrządzają kurczaka po keralsku.

z chomika aaarek70

  • 192,4 MB
  • 29 mar 11 19:16
Uliczne życie stołecznej metropolii Indii to jedno z tych zjawisk, które trzeba zobaczyć, żeby w nie uwierzyć. Podróżnik z Krakowa, świadom ogromu miasta, postanawia zwiedzić jedynie ulice wokół swojego hotelu przy dworcu kolejowym. Ciekawym adresem jest targ Pahar Ganj, zwany czasem „polskim bazarem”, gdzie w latach 90-tych w indyjskie tekstylia zaopatrywało się wielu naszych rodaków. Nie brakuje tam indyjskich przypraw i warzyw. Robert Makłowicz przyrządza z nich na miejscu soczewicę w smażonych przyprawach. Na deser – już nie wśród bazarowych kramów, lecz w nowoczesnym sklepie – słodycze, wytwarzanych z mleka, migdałów, orzechów i klarowanego masła ghee.

z chomika aaarek70

  • 196,0 MB
  • 29 mar 11 19:16
Swoją podróż po Indiach krakowski krytyk kulinarny rozpoczyna w historycznym centrum Delhi, Czerwonym Forcie, który ze swoimi pałacami, ogrodami i bazarami był miastem w mieście za czasów dynastii Wielkich Mogołów. To tam znajdował się legendarny Pawi Tron i jeszcze słynniejszy diament Koh-i-Noor.

Tuż obok w starej dzielnicy handlowej, obok traktu Chandni Chowk, można spotykać wyznawców Allacha, hinduizmu i sikhów, a na kramach stłoczonych wzdłuż ulic kupić i zjeść niemal wszystko. Robert Makłowicz próbuje nieznanych owoców shingoda, wegetariańskich pierożków i placków oraz mięsnych dań w słynnej muzułmańskiej kuchni „U Karima”. Własnoręcznie przyrządza klasyczne curry jarzynowe.

z chomika aaarek70

  • 196,4 MB
  • 29 mar 11 19:16
Brak dostępu do morza rekompensuje Macedończykom największy akwen w kraju – długie na 30 km i głębokie na 300 m Jezioro Ochrydzkie, jednocześnie granica z Albanią. Jego słynny mieszkaniec, pstrąg ochrydzki, jest obecnie pod ochroną wskutek rabunkowych odłowów dokonywanych po albańskiej stronie. Podróżnik i smakosz z Polski przyrządza więc w winnym sosie chardonnay pstrąga tęczowego. Wcześniej wizytuje miejscowy targ, na którym zachwycają go miejscowe warzywa, zwłaszcza papryka, pomidory i bakłażany oraz sery i mięso do pieczenia na ruszcie. Zwiedza też zabytkowe ochrydzkie klasztory; w jednym z nim zrodziła się używana do dziś w Macedonii cyrylica.

z chomika aaarek70

  • 194,0 MB
  • 29 mar 11 19:16
Historia Macedonii jest powodem do chwały dla jej mieszkańców, mimo że dzisiejszych Macedończyków trudno uznać za potomków Aleksandra Wielkiego. Tradycje uprawy winorośli na tych ziemiach sięgają 13. wieku przed Chrystusem i nadal są pielęgnowane. Obecnie prywatne winnice i winiarnie, zaniedbane w okresie socjalistycznej Jugosławii, przeżywają rozkwit. W jednej z nich krytyk kulinarny z Krakowa degustuje miejscowe szczepy – m.in. stanuszina, vranec, prokupec, temjanika – i łączy je z tradycyjnymi macedońskimi potrawami, takimi jak słynna fasola Tavče gravče, faszerowane papryczki, pieczone bakłażany, pindżur, Turli tava czy tarator.

z chomika aaarek70

  • 197,0 MB
  • 29 mar 11 19:16
Stolica Macedonii, Skopje, blisko 50 lat temu legła w gruzach po tragicznym trzęsieniu ziemi. Odbudowana dzięki międzynarodowej pomocy jest dziś chyba najnowszą stolicą Europy. Obok współczesnych placów i ulic można tu jednak znaleźć Starą Czarsziję, dawną handlową dzielnicę turecką, która żyje własnym, szalonym rytmem. Jej specjalności kulinarne to kebabcze i baklawa oraz jagnięcina, którą krakowski podróżnik przyrządza z warzywami pod miejscowym meczetem. Spacer po Skopje uzupełniają wizyta w winiarni i na autentycznym przyjęciu weselnym.

z chomika aaarek70

  • 193,9 MB
  • 29 mar 11 19:16
Z dobrze znanej Polakom Dalmacji Robert Makłowicz wyrusza w swoją wymarzoną podróż przez Bałkany do Macedonii – jedynego kraju byłej Jugosławii, w którym jeszcze nie był. Droga prowadzi przez bajeczną Bokę Kotorską w Czarnogórze i wciąż tajemniczą dla reszty Europy Albanię, która jednak okazuje się całkiem przyjazna i… smaczna! Przed metą w macedońskim Skopje na podróżnym stole pojawiają się miejscowe dania: zupa typu ciorba, szisz kebab, czy pilaw z kury z kaszą. Szczegółowo poznajemy też przepis na smażoną paprykę w sosie pomidorowym.

z chomika aaarek70

  • 194,4 MB
  • 29 mar 11 19:16
Wizytówką dzisiejszego słowackiego winiarstwa jest Małokarpacki Okręg Winiarski, położony na północ od Bratysławy. Działają tu tradycyjne małe winiarnie, jakich wiele w okolicach miasta Modra, ale także wielkie, nowoczesne zakłady, powołane do życia przez międzynarodowy kapitał. Podróżujący smakosz z Polski zwiedza taką winiarnię, degustuje miejscowe wino i zagląda do firmowej kuchni, której szef specjalnie dla niego przyrządza kilka swoich popisowych dań. Winny szlak kończy się w Bratysławie, gdzie nad brzegiem Dunaju pan Robert gotuje znany i ceniony w wielu krajach gulasz. Pięknie odnowiona stołeczna starówka i jej najlepsza restauracja to ostatni obowiązkowy punkt programu.

z chomika aaarek70

  • 112,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Na miejsce pierwszego spotkania ze wschodnią Słowacją krakowski podróżnik i krytyk kulinarny wybiera Medzilaborce – miasto dumne ze swojego muzeum Andy’ego Warhola, którego rodzice pochodzili z tych właśnie stron. Malowniczy Beskid Niski z wieloetnicznymi wsiami wygląda trochę inaczej niż po polskiej stronie granicy. Typowo wiejskim akcentem kulinarnym wschodniej Słowacji są kluski ze słoniną i bryndzą, znane tu jako „strapaczka”. Główne miasto regionu, Koszyce, to już inny świat: wykwintne restauracje, kawiarnie i winiarnie. Plus wszechobecny duch Sandora Maraia, urodzonego tam wybitnego węgierskiego pisarza, który poświęcił Koszycom część swoich wspomnień. Pod dawną węgierską katedrą Robert Makłowicz przyrządza kotlety wieprzowe z leczo.

z chomika aaarek70

  • 65,9 MB
  • 29 mar 11 19:16
Spisz, historyczna kraina z pięknymi zabytkowymi miastami, leży w Słowacji tuż przy granicy z Polską, za tytułową miedzą. Warto się tam wybrać, by zobaczyć doskonale zachowane historyczne centrum Lewoczy czy Zamek Spiski. Kolega po fachu Wita Stwosza, słynny Paweł z Lewoczy, stworzył w miejscowym kościele największy drewniany gotycki ołtarz w Europie.

Małą świątynią spiskiej sztuki kulinarnej jest restauracja w rynku, gdzie do regionalnych dań podają lokalne, słowackie wino. Szlak podróży prowadzi dalej przez Szarysz do kolejnej pozycji z listy dziedzictwa kulturowego UNESCO, miasta Bardejov. W karcie dań m.in. brynzova polievka demikat, pierogi i haluszki z bryndzą, maczanka szaryska i szulance na słodko.

z chomika aaarek70

  • 98,7 MB
  • 29 mar 11 19:16
Walijczycy zapewniają, że ich kraj jest światowym liderem w liczbie zamków na kilometr kwadratowy. Nie szkodzi, że najsłynniejsze z nich zbudowali w średniowieczu Anglicy. Podróżnik i smakosz z Krakowa odwiedza kilka z 641 miejscowych warowni, sprawdzając po drodze inne interesujące adresy.

W bajkowym, zbudowanym w stylu włoskim miasteczku Portmeirion przyrządza dorsza w sosie włoskim, a na północnym krańcu wyspy Anglesey – świeżo złowione kraby. Na degustacyjny stół trafiło też danie z francuskiej soczewicy, a na deser – crème brulee.

z chomika aaarek70

  • 147,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
Snowdonia - jedna z najpiękniejszych krain Walii - z wysokich gór schodzi wprost do morza. Edmund Hillary trenował tu przed wyprawą na Mount Everest. Robert Makłowicz zawitał do małej górskiej wioski o nazwie Ty Mawr. Właściciel 300-letniego hoteliku zaprosił podróżnika z Polski na degustację kilku miejscowych dań: przegrzebków z młodym groszkiem i deserów z rabarbaru w pięciu postaciach. Wśród tych łąk i owiec Robert przyrządzi tradycyjny walijski specjał: Welsh rabbit (rarebit). Nie jest to jednak ani jagnięcina, ani królik, tylko ser.

z chomika aaarek70

  • 108,2 MB
  • 29 mar 11 19:16
Robert Makłowicz zawitał do Walii, krainy, którą jej rodowici mieszkańcy nazywają Cymru. Walię od Anglii oddziela rzeka Severn, najdłuższa w Wielkiej Brytanii. Przed Chrystusem wyspy zamieszkiwały plemiona celtyckie. Jednym z nich byli Walijczycy. W VI wieku, kiedy Rzymianie opuścili już tereny Brytanii, Walijczycy utworzyli własne królestwo i odparli najazd germańskich Anglosasów, którzy przyszli z kontynentu. Ostatecznie dopiero w XIII wieku ulegli Normanom. Walijska podróż rozpoczyna się od Blaenavon. To z pozoru małe senne miasteczko kryje w sobie wiele sekretów. Jak chociażby sklepik, w którym można kupić wyłącznie walijskie produkty. Na tyłach sklepiku działa niewielka rodzinna serownia. Produkują jedenaście rodzajów cheddara i cztery rodzaje sera koziego. Atrakcją Blaenavon jest zabytkowa kopalnia. Dziś dawni górnicy są przewodnikami po muzealnej części kopalni. Węgiel wydobywano tutaj już w XIV stuleciu. Zmechanizowana kopalnia powstała pod koniec XVIII wieku. Tutejszy węgiel był bardzo wysokiej jakości, nadawał się do napędzania maszyn parowych, lokomotyw, statków i okrętów. Przez cały wiek XIX i na początku XX węgiel był jednym z największych bogactw tego kraju i podstawą jego gospodarki. Walia, obok Anglii stała się ojczyzną, a zarazem poligonem rewolucji przemysłowej. Kopalnia Big Pit działała aż do roku 1980. Dziś jest nowoczesnym muzeum. Została nawet wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Pod koniec XVIII wieku w mieście zbudowano wielką hutę żelaza. Wkrótce pojawiła się też kolej żelazna. Węgiel, żelazo i kolej to trzy symbole dawnego walijskiego przemysłu, ale tamta epoka jest już dawno wspomnieniem. Dziś szansą takich miejsc jest turystyka i lokalne produkty, np. sery. Kolejny etap podróży to leżące nad morzem Swansea. Droga prowadzi przez połoniny i pastwiska, gdzie wypasa się owce. Stąd pochodzi wspaniała walijska jagnięcina. Swansea to bardzo stare miasto. Założył je w początkach 2. tysiąclecia król Wikingów Swen Widłobrody. Ze względu na miejscowy przemysł miedziowy, niemiecka Luftwaffe zbombardowała centrum Swansea w czasie II wojny światowej. Ze słynnych budynków ocalał tylko ratusz, czyli Guildhall. Jest to oryginalna modernistyczna budowla z lat 30. , z wysoką wieżą zegarową - symbolem miasta. W dzielnicy Marina, zgodnie z jej nazwą, znajduje się przystań jachtowa. Jest tu też pomnik Dylana Thomasa - najsłynniejszego człowieka pióra, jakiego wydała walijska ziemia - chociaż publikował wyłącznie po angielsku. Tutaj się urodził i spędził młodość. Zmarł, a właściwie zapił się na śmierć, w Nowym Jorku w 1953 r. Miał zaledwie 39 lat. Twórczością Dylana Thomasa tak bardzo zachwycił się młody amerykański bard Robert Zimmerman, że przybrał nazwisko Dylan. I jako Bob Dylan zrobił światową karierę. W Swansea warto odwiedzić największy zadaszony targ w całej Walii. Swoje produkty i wyroby oferuje tu ponad 100 miejscowych hodowców i wytwórców.

z chomika aaarek70

  • 53,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
Pierwszym przystankiem w podróży po historycznej krainie północnego Bałtyku, która dała początek dzisiejszej Estonii, jest miasto Pärnu, po polsku Parnawa, niegdyś stolica województwa Rzeczypospolitej Obojga Narodów. W dwudziestoleciu międzywojennym miasto przemieniło się w elegancki, nadmorski kurort, który dziś odzyskuje swoją świetność. Inflancka marszruta prowadzi dalej na wyspę Muhu, gdzie Robert Makłowicz próbuje miejscowego dania przypominającego poznańskie „pyry z gzikiem”, i zgłasza się na zajęcia praktyczne w agroturystycznej szkole kulinarnej. Wraz z szefem kuchni przyrządza pstrąga tęczowego. Na kolejnej wyspie, Saremie, zagląda do miasta Kuressaare i zajmuje się tradycyjnym miejscowym żytnim chlebem, na który mąkę nadal mielą wiatraki.

z chomika aaarek70

  • 96,4 MB
  • 29 mar 11 19:16
Wizytę w stolicy Estonii podróżnik z Krakowa rozpoczyna wśród zabytków architektury na wzgórzu Toompea, gdzie rosyjscy carowie pozostawili po sobie reprezentacyjne gmachy, cerkwie i rezydencje. Ogląda również dolne Stare Miasto, jego mury obronne i baszty, a z ambasadorem RP w Tallinie spaceruje głównym deptakiem starówki. Na Placu Ratuszowym przyrządza danie ze śledzi i ziemniaków, według dawnego przepisu z czasów hanzeatyckich. W Estońskim Instytucie Kulinarnym bierze udział w pieczeniu tarty z porami i solonymi szprotkami, a w jednej ze staromiejskich restauracji raczy się daniami z czosnkiem, który jest specjalnością lokalu – do tego stopnia, że podają tam nawet lody z czosnkiem. Na koniec wizyta w porcie, znanym w Polsce ze słynnej ucieczki internowanego tu we wrześniu 1939 r. okrętu podwodnego ORP Orzeł.

z chomika aaarek70

  • 97,1 MB
  • 29 mar 11 19:16
Ruiny zamku górującego nad miastem Rakvere, odległym o 200 km od Sankt Petersburga, są świadectwem obecności na tej dalekiej północy wojsk polsko-litewskich. W dawnych wiekach toczyły one tu wojny z Rosją i Szwecją, jednocześnie broniąc naszych południowych kresów. Część wschodniej granicy Estonii stanowi Jezioro Pejpus, które również zapisało się w historii jako miejsce wielkiej bitwy, przedstawionej w filmie „Aleksander Newski” S. Eisensteina. Dziś wielki Pejpus jest przede wszystkim źródłem dostaw słodkowodnych ryb na stoły całego regionu. Krytyk kulinarny z Polski ocenia smak zupy rybnej ucha i gotowanego leszcza u rosyjskich starowierców, a na głównym placu w Tartu sam przyrządza szczupaka na sposób estoński. Tartu, czyli Dorpat, to również słynny uniwersytet, na którym w XIX wieku kształciło się wielu wybitnych Polaków.

z chomika aaarek70

  • 99,0 MB
  • 29 mar 11 19:16
Trasa podróży krakowskiego smakosza prowadzi od północnego krańca Tunezji, czyli przylądka Cap Blanc, przez prastary port w Bizercie, który jako ostatni stał się częścią niepodległej Tunezji w latach 60-tych XX wieku, do głównego miasta Półwyspu Bon – Nabeul. Półwysep ten, znany ze wspaniałych tradycji wyrobu ceramiki i upraw cytrusów, to także dobry adres dla amatorów turystyki winnej – a jakże, w kraju arabskim! Samo Nabeul może poszczycić się jedną z najlepszych w kraju restauracji, prowadzoną przez sławę tunezyjskiej kuchni, Rafika Tlatli. Panowie razem degustują miejscową oliwę i przyrządzają północnotunezyjską specjalność: krewetki zapiekane w amforze gargoulette.

z chomika aaarek70

  • 99,2 MB
  • 29 mar 11 19:16
Stolica Tunezji to tak naprawdę dwa miasta: 1300-letnia arabska medyna z plątaniną handlowych uliczek i zaledwie 100-letnia Ville Nouvelle – nowoczesna część miasta, wybudowana przez Francuzów. W tej pierwszej krakowski znawca kuchni gotuje krewetki w sosie pomidorowym; w drugiej odwiedza m.in. największy tuniski targ spożywczy Marché Central. W programie podróży znalazły się też podmiejskie hodowle ryb i skorupiaków, państwowa winnica Cave de la Fontaine, oferująca nawet wino musujące produkowane metodą szampańską oraz słynne nadmorskie miasteczko artystów, Sidi Bou Saïd. Nieodzowną pozycją tuniskiego menu jest oryginalna wersja znanego w całej Afryce Północnej grysiku pszennego – kuskus rybny.

z chomika aaarek70

  • 112,6 MB
  • 29 mar 11 19:16
Arabska nazwa północno-wschodniej krainy Tunezji, Sahel, oznacza wybrzeże, jednak odkrywanie jej niezwykłości Robert Makłowicz rozpoczyna w głębi lądu. Kairouan, zeszłoroczna kulturalna stolica świata arabskiego, magnetyzuje swoim Wielkim Meczetem, najstarszą świątynią islamską w całym Maghrebie, i skupioną wokół niego medyną – starym miastem arabskim. W otwartym dla zwiedzających mieszczańskim domu ekspert kulinarny z Polski ocenia smak słynnych miejscowych ciasteczek makhroud, a na dachu budynku przyrządza ojja au merguez, tradycyjne danie z jajek i baranich kiełbasek. Szlak podróży prowadzi dalej przez gaje oliwne i rzymski amfiteatr w El Djem, a u jej kresu na cierpliwych czeka jagnięcina z daktylami w ruinach antycznej Kartaginy.

z chomika aaarek70

  • 142,5 MB
  • 29 mar 11 19:16
Wizytę w Cork, na południu Irlandii, polski znawca smaków rozpoczyna na wieży górującego nad miastem kościoła św. Anny, a pierwszym przystankiem kulinarnym podróży jest ogromne śniadanie w małym pensjonacie typu „bed & breakfast”, wielokrotnie nagradzanym za tę drugą część oferty. Trasa podróży prowadzi przez zabytkowy targ English Market, restaurację na antresoli hali targowej, w której warto skosztować tradycyjnej potrawki Irish stew, następnie przez dawne miejskie więzienie i XVIII-wieczną Giełdę Masła. Nad rzeką Shannon w Limerick dobrze jest wyrecytować… limeryk, na zamku w Blarney pocałować legendarny „kamień elokwencji”, by natychmiast posiąść niezwykły dar wymowy, a w porcie Cobh, z którego przed głodem uciekały za ocean miliony Irlandczyków, odwiedzić Muzeum Dziedzictwa Emigracji.

z chomika aaarek70

  • 112,2 MB
  • 29 mar 11 19:16
Makłowicz odwiedza Galway na zachodnim wybrzeżu Irlandii. W restauracji urządzonej w chacie nad rozlewiskiem będzie degustował małże i ostrygi, tradycyjnie podawane z chlebem i Guinnessem. Wielbicielem ostryg jest wielki irlandzki poeta, laureat Nagrody Nobla, Seamus Heaney. Jak każdy Irlandczyk, Heaney bardzo lubi też wędzone ryby. Wraz z nim odwiedzimy Burren Smokehouse, jedną z najwiekszych wędzarni w całym kraju. Na nabrzeżu portowym Lisdoonvarna Makłowicz będzie smażył kotleciki rybne z ziemniakami - Fish Cakes. Odwiedzi również tradycyjną irlandzką piekarnię, położoną w centrum miasta, gdzie będzie asystował przy wypieku chleba sodowego. A potem zajrzy do "tea room", gdzie można zjeść świeże ciastka. W Polsce takie saloniki z herbatą przy piekarni są zupełnie nieznane.

z chomika aaarek70

  • 97,3 MB
  • 29 mar 11 19:16
Współczesny Dublin zaprasza do zwiedzania ciekawych historycznych miejsc, które dziś mogą niekiedy zaskakiwać. W dawnej centrali telefonicznej w centrum miasta mieszczą się najsłynniejsze dublińskie delikatesy. W destylarni Johna Jamesona można się dowiedzieć wszystkiego na temat irlandzkiej whiskey. Robert Makłowicz omawia tam składniki, smaki i aromaty, a także degustuje trunek. W miasteczku Wicklow na południe od stolicy zwiedza rodzinną farmę, gdzie przygląda się dojrzewalni brie i cheddara.

z chomika aaarek70

  • 95,2 MB
  • 29 mar 11 19:16
Podróż po stolicy Irlandii rozpoczyna się w najstarszym i najsłynniejszym dublińskim browarze, instytucji o wielkim znaczeniu dla miasta i całego kraju. Po wizycie w muzeum browarnictwa oglądamy w akcji szefa „zakładowej” kuchni, który przygotowuje małże w sosie śmietanowym w piwie typu stout. Kolejne etapy podróży to modna, artystyczna dzielnica Temple Bar z klasycznymi pubami i targiem spożywczym, okazały uniwersytet Trinity College, katedra św. Patryka, Phoenix Park. Robert Makłowicz podaża również śladami powieści „Ulisses” Jamesa Joyce’a, również tymi kulinarnymi. Nie tylko on wpadł na taki pomysł, co roku do Dublina przybywają tysiące wielbicieli tego dzieła. W dniu 16 czerwca świętują Bloomsday – dzień z życia Leopolda Blooma, bohatera słynnej książki.

z chomika aaarek70

  • 96,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
Styryjskie Schladming jest narciarską stolicą tego austriackiego landu i gospodarzem prestiżowych zawodów alpejskiego Pucharu Świata FIS. Oferuje też wiele ciekawych sposobów spędzania czasu oprócz nart. Wśród miejscowych lokali można odwiedzić gospodę byłego trenera austriackiej kadry alpejskiej, w której bywa jego przyjaciel, Arnold Schwarzenegger lub restaurację z mini-browarem w centrum miasteczka, oferującą solidne dania styryjskiej kuchni. W górach ponad miastem krytyk kulinarny spod Wawelu gotuje arcyalpejskie kluseczki serowe w asyście miejscowego górala, zwiedza znaną w okolicy gorzelnię, produkującą m.in. destylat z… siana, oraz podgląda pracę w fabryce słynnej tkaniny loden, wytwarzanej z owczej wełny.

z chomika aaarek70

  • 97,5 MB
  • 29 mar 11 19:16
Dolina w Wysokich Taurach słynęła w średniowieczu z wydobycia drogocennych kruszców. Dziś znana jest przede wszystkim ze swoich walorów uzdrowiskowych i jako centrum sportów zimowych. W leczniczych wodach Gasteinertal, które badał słynny doktor Paracelsus, austriaccy monarchowie zażywali kąpieli już w XV wieku, a w dziewiętnastym stuleciu Bad Gastein zmieniło się w elegancki kurort, chętnie odwiedzany przez koronowane głowy i światową śmietankę towarzyską. Przy miejskiej promenadzie krakowski znawca kuchni przyrządza Kaiser Schnitzel z kluskami i sosem według historycznego przepisu. Podążając śladami cesarza, w stylowej kawiarni hotelowej kosztuje trzech rodzajów klasycznych strudli.

z chomika aaarek70

  • 110,8 MB
  • 29 mar 11 19:16
W tym sezonie zimowym Robert Makłowicz wybrał się na narty do Austrii: region Ski Amade rozciąga się na południe od Salzburga aż po Taury w zachodniej Styrii. Jak wiadomo, można tam liczyć nie tylko na świetnie przygotowane stoki, ale i doskonałą, choć niezbyt dietetyczną, kuchnię. Wierny tradycji austro-węgierskiej podróżnik z Krakowa przyrządza sobie na górskiej hali narciarską wałówkę według przepisu na myśliwski prowiant cesarza Franciszka Józefa. W leśnej restauracji próbuje miejscowej specjalności: żeberek z patelni z knedlami, duszoną kapustą i świeżo startym chrzanem, a przed zamkiem grafów von Platz sam gotuje serowe knedle z sałatą i obowiązkowym w kuchni styryjskiej olejem z pestek dyni.

z chomika aaarek70

  • 97,0 MB
  • 29 mar 11 19:16
Jerozolima ze Ścianą Płaczu i Wzgórzem Świątynnym to w Izraelu obowiązkowy
punkt zwiedzania. Stare Miasto i jego cztery kwartały: żydowski, chrześcijański, ormiański
i muzułmański to z kolei podróż przez różne światy kulturowe i kulinarne w obrębie otomańskich
murów obronnych. Robert Makłowicz zaprasza do wspólnego gotowania szefa jerozolimskiej
restauracji, znawcę biblijnych ziół. Efektem tej współpracy są figi nadziewane piersią z kurczaka.

z chomika aaarek70

  • 191,7 MB
  • 29 mar 11 19:16
Podróż po włoskim Tyrolu rozpoczynamy w kolebce tego regionu, na zamku Tirol w miasteczku o tej samej nazwie. Poznajemy najsłynniejsze miasta krainy, która nadal zachowuje kulturę i tradycje, również kulinarne, sąsiedniej Austrii – stolicę regionu Bolzano oraz słynne uzdrowisko Merano. Zawieramy bliższą znajomość ze znalezionym na alpejskim lodowcu człowiekiem z Epoki Brązu o imieniu Ötzi. W menu odcinka m.in. knedle serowe, buraczane kluski ze szpekiem i dziczyzna.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    79
  • pliki muzyczne
    0

79 plików
9,86 GB

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności