Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Rozdział 8 Współczesne rasy świń.rar

stokar1 / Rolnictwo / Hodowla i użytkowanie świń / Rozdział 8 Współczesne rasy świń.rar
Download: Rozdział 8 Współczesne rasy świń.rar

53,73 MB

0.0 / 5 (0 głosów)
8.1. Rasy świń w Wielkiej Brytanii
8.2. Rasy niemieckie
8.3. Inne ważniejsze rasy europejskie
8.4. Rasy w USA
- rasy stare
- rasy nowe

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Podręcznik akademicki: Hodowla i użytkowanie świń

pod redakcją: Barbary Grudniewskiej

Akademia Rolniczo-Techniczna im. M. Oczapowskiego w Olsztynie, 1998r.


SPIS TREŚCI:

Przedmowa do wydania pierwszego
Przedmowa do wydania drugiego
Przedmowa do wydania trzeciego

1.) Wiadomości wstępne
2.) Podstawowe wiadomości z anatomii i fizjologii zwierząt
3.) Najważniejsze cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem się świń
4.) Gospodarcze znaczenie świń
5.) Typy użytkowe świń
6.) Pochodzenie świń
7.) Pierwsze rasy świń
8.) Współczesne rasy świń
9.) Rasy świń
10.) Organizacja hodowli i chowu świń w Polsce
11.) Wrażliwość świń na stres
12.) Rozród świń
13.) Najważniejsze cechy użytkowości rozrodczej loch
14.) Żywienie świń
15.) Żywienie i utrzymanie zwierząt przeznaczonych do rozrodu
16.) Wychów prosiąt
17.) Wychów młodzieży hodowlanej
18.) Tucz trzody chlewnej
19.) Zasady skupu i oceny wartości rzeźnej trzody chlewnej
20.) Metody oceny wartości hodowlanej
21.) Praca hodowlana
22.) Dokumentacja i najważniejsze przepisy obowiązujące w hodowli świń w Polsce
23.) Technologia produkcji i utrzymania świń
24.) Niektóre kierunki badań nad trzodą chlewną
25.) Rozpoznawanie i zwalczanie chorób świń
26.) Literatura i skorowidz
Inne pliki do pobrania z tego chomika
15.1. Żywienie i utrzymanie knurków 15.2. Żywienie i utrzymanie loch 15.3. Weterynaryjna higiena pasz
9.1. Wielka biała polska 9.2. Polska biała zwisłoucha 9.3. Puławska 9.4. Złotnicka biała i złotnicka pstra 9.5. Linia 990 9.6. Świnie miniaturowe
6.1. Prymitywne świnie azjatyckie 6.2. Prymitywne świnie europejskie
5.1. Kryteria podziału świń na typy użytkowe 5.2. Podział świń na typy użytkowe 5.3. Charakterystyka poszczególnych typów użytkowych
3.1. Konstytucja 3.2. Wysoka rozrodczość 3.3. Wszystkożerność 3.4. Wykorzystanie paszy 3.5. Wczesność dojrzewania 3.6. Wydajność rzeźna 3.7. Wartość odżywcza wieprzowiny 3.8. Charakterystyczne cechy zachowania się świń
14.1. Wiadomości ogólne - zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne - podstawowy skład chemiczny pasz - mierniki wartości pokarmowej pasz - koncentracja energii i białka w paszy - znaczenie poszczególnych składników pokarmowych w żywieniu świń - smakowitość i pobieranie paszy 14.2. Pasze stosowane w żywieniu świń - zielonki, susze i siana - okopowe - kiszonki - ziarna zbóż i nasiona roślin strączkowych - produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego - pasze przemysłowe
25.1. Choroby zakaźne - skóry i tkanki podskórnej - układu oddechowego - układu pokarmowego - mózgu i rdzenia - narządów rodnych - kilku układów 25.2. Choroby niezakaźne - zapalenie żołądka i jelit - enzootyczna śmierć sercowa świń - niedokrwistość prosiąt - niedobór glukozy - żółtaczka hemolityczna 25.3. Choroby pasożytnicze - świerzb - włośnica świń - wągrzyca mięśniowa - pasożyty przewodu pokarmowego - toksoplazmoza 25.4. Technopatie
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności