Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
stokar1
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 24.08.2015 21:44

  • pliki muzyczne
    1979
  • pliki wideo
    1575
  • obrazy
    11841
  • dokumenty
    20832

39355 plików
618,46 GB

FolderyFoldery
stokar1
Anetttee
BHP
 
Biotechnology, Enzymes
cabinet
Chrześcijańskie
coaching
Coaching_OK
 
Dla pasjonatów działek i ogrodów
Do pobrania
Dokumenty
Eplan
eplan P8
Filmy
 
Gorzelnictwo
Handbook of Industrial Drying
Hobby
 
Hobby_OK
 
Inżynier. Poradniki
Inżynier. Poradniki(1)
Inżynier. Poradniki(2)
Inżynieria procesowa
Inżynieria procesowa(1)
Języki
kino gruzińskie
Kreacjonizm
 
Archeologia zakazana
Potop
Książki
Książki - ICHIP
Książki_OK
 
Malarstwo białego człowieka
kurs szybkiego czytania
Malarstwo białego człowieka
MALARSTWO BIAŁEGO CZŁOWIEKA-Waldema r Łysiak
Motywacja pracowników - 107 pozycji
Negocjacje
Negocjacje(1)
Negocjacje(2)
NEGOCJACJE(3)
NEGOCJACJE, ROZMOWY
owce
Piwniczka - podręcznik wyrobu wina
piwowarstwo i browarnictwo
 
Playlisty
Podstawy biotechnologii przemysłowej
Pomoce projektowe
Popular Woodworking
PRINCE2
PRINCE2(1)
Przechowalnictwo
Przechowalnictwo( 1)
Rolnictwo
 
A. Czapik Postawy protozoologii
Adaptogeny
Anatomia i histogeneza roślin naczyniowych Z. Hejnowicz
ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU
bezkręgowce
Biochemia
Biologia komórki
Biotechnologia podręczniki
CHARAKTERYSTYK A ROSLIN OZDOBNYCH I ICH ZASTOSOWANIE
Ćwiczenia
DRZEWA I KRZEWY IGLASTE
DRZEWA I KRZEWY LISCIASTE
Edukacja przyrodnicza wobec wyzwań współczesności
Entomologia
Garbarstwo skór
Gryzonie i małe ssaki
Hodowla i użytkowanie świń
hodowla pszczół
Hodowla ślimaków
hydrobiologia
Kaletnictwo
Konie
ksiażki
LEŚNICTWO
Łowiectwo
Mikrobiologia
Okoń - Wprowadzenie do dydaktyki ogólnej
Ostoja - kuchnia myśliwska
Projektowanie terenów zieleni
PSZCZELARSTWO
Pszczelnictwo PRACA ZBIOROA POD REDAKCJĄ Jaroaława Prabuckiego
Ptaki
Publikacje
Rolnictwo
Rybactwo śródlądowe
Rybactwo śródlądowe(1)
Rzeźnik, wędliniarz
snailsgarden
Trzoda
Rolnictwo_OK
 
Rolnictwo_OKI
 
Ryby_OK
 
Sonda_OK
st. Biotechnologia podręczniki
Technika
Technika_OK
 
Technologia spożywcza - książki i artykuły
Technologia spożywcza - książki i artykuły(1)
Technologia żywności
 
Technologia żywności
Technologia żywności(1)
Technologia żywności(2)
Technologia żywności(3)
Technologia żywności(4)
Technologia żywności(5)
tz
WEIDMULLER
Wina
Winiarstwo
zachomikowane
Zarys technologii poszczególnych faz produkcji wędlin
Zarządzanie
Zarządzanie_OK
 
Zasady technologii chemicznej i gospodarskiej Cz. II (Józef Bełza)
Zioła, rośliny itp
Żywność i Toksykologia
Pokazuj foldery i treści
Podręcznik akademicki: Hodowla i użytkowanie świń

pod redakcją: Barbary Grudniewskiej

Akademia Rolniczo-Techniczna im. M. Oczapowskiego w Olsztynie, 1998r.


SPIS TREŚCI:

Przedmowa do wydania pierwszego
Przedmowa do wydania drugiego
Przedmowa do wydania trzeciego

1.) Wiadomości wstępne
2.) Podstawowe wiadomości z anatomii i fizjologii zwierząt
3.) Najważniejsze cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem się świń
4.) Gospodarcze znaczenie świń
5.) Typy użytkowe świń
6.) Pochodzenie świń
7.) Pierwsze rasy świń
8.) Współczesne rasy świń
9.) Rasy świń
10.) Organizacja hodowli i chowu świń w Polsce
11.) Wrażliwość świń na stres
12.) Rozród świń
13.) Najważniejsze cechy użytkowości rozrodczej loch
14.) Żywienie świń
15.) Żywienie i utrzymanie zwierząt przeznaczonych do rozrodu
16.) Wychów prosiąt
17.) Wychów młodzieży hodowlanej
18.) Tucz trzody chlewnej
19.) Zasady skupu i oceny wartości rzeźnej trzody chlewnej
20.) Metody oceny wartości hodowlanej
21.) Praca hodowlana
22.) Dokumentacja i najważniejsze przepisy obowiązujące w hodowli świń w Polsce
23.) Technologia produkcji i utrzymania świń
24.) Niektóre kierunki badań nad trzodą chlewną
25.) Rozpoznawanie i zwalczanie chorób świń
26.) Literatura i skorowidz
  • 79,9 MB
  • 2 paź 13 21:21

z chomika aneka881

  • 111,5 MB
  • 2 paź 13 21:21
25.1. Choroby zakaźne
- skóry i tkanki podskórnej
- układu oddechowego
- układu pokarmowego
- mózgu i rdzenia
- narządów rodnych
- kilku układów
25.2. Choroby niezakaźne
- zapalenie żołądka i jelit
- enzootyczna śmierć sercowa świń
- niedokrwistość prosiąt
- niedobór glukozy
- żółtaczka hemolityczna
25.3. Choroby pasożytnicze
- świerzb
- włośnica świń
- wągrzyca mięśniowa
- pasożyty przewodu pokarmowego
- toksoplazmoza
25.4. Technopatie

z chomika aneka881

  • 17,8 MB
  • 2 paź 13 21:21
24.1. Badania genetyczne
24.2. Badania związane z rozrodem świń
24.3. Badania nad żywieniem świń

z chomika aneka881

  • 101,6 MB
  • 2 paź 13 21:21
23.1. Gospodarcze aspekty specjalistycznej produkcji
23.2. Założenia technologiczne ferm specjalistycznych
23.3. Dotychczasowe doświadczenia ferm wielkotowarowych, "przemysłowych"
23.4. Pomieszczenia dla świń

z chomika aneka881

  • 26,3 MB
  • 2 paź 13 21:21
22.1. Księgi zwierząt zarodowych
22.2. Zasady numerowania zwierząt zarodowych
22.3. Zasady nadawania nazw zwierzętom zarodowym
22.4. okumentacja prowadzona w chlewniach zarodowych
22.5. Program przetwarzania informacji w hodowli świń
22.6. Zasady wyceny hodowlanej i rzeźnej zwierząt przeznaczonych do sprzedaży

z chomika aneka881

  • 124,8 MB
  • 2 paź 13 21:21
21.1. Cechy jakościowe i ilościowe
21.2. Metody selekcji
21.3. Metody kojarzenia
21.4. Metody krzyżowania

z chomika aneka881

  • 51,1 MB
  • 2 paź 13 21:21
20.1. Ocena użytkowości rozrodczej
20.2. Ocena przyżyciowa wartości tucznej i rzeźnej
20.3. Ocena tuczna i rzeźna w stacjach kontroli
20.4. Ocena pokroju

z chomika aneka881

  • 159,3 MB
  • 2 paź 13 21:21
19.1. Zasady skupu i klasyfikacji
19.2. Przedubojowyobrót trzodą chlewną
19.3. Ubój trzody chlewnej i podział tusz na elementy
19.4. Ocena wartości rzeźnej
19.5. Aktualna sytuacja na krajowym rynku mięsnym

z chomika aneka881

  • 88,3 MB
  • 2 paź 13 21:21
18.1. Stadia użytkowości rzeźnej
18.2. Rodzaje tuczu
- wczesny, intensywny
- późny, ekstensywny
18.3. Czynniki środowiska wpływające na warunki tuczu i jakość żywca

z chomika aneka881

  • 30,2 MB
  • 2 paź 13 21:21
17.1. Żywienie i pielęgnacja warchlaków
17.2. Żywienie i pielęgnacja knurków hodowlanych
17.3. Żywienie i pielęgnacja loszek hodowlanych

z chomika aneka881

  • 180,8 MB
  • 2 paź 13 21:21
16.1. Okres od urodzenia do 7. dnia życia
16.2. Okres od 7. do 21. dnia życia
16.3. Okres od 21. dnia życia do odsadzenia
16.4. Odsadzanie od lochy
16.5. Terminy odsadzeń
16.6. Potrzeby pokarmowe prosiąt w okresie przebywania przy losze i po odsadzeniu
16.7. Śmiertelność prosiąt

z chomika aneka881

  • 162,4 MB
  • 2 paź 13 21:21
15.1. Żywienie i utrzymanie knurków
15.2. Żywienie i utrzymanie loch
15.3. Weterynaryjna higiena pasz

z chomika aneka881

  • 123,0 MB
  • 2 paź 13 21:21
14.1. Wiadomości ogólne
- zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne
- podstawowy skład chemiczny pasz
- mierniki wartości pokarmowej pasz
- koncentracja energii i białka w paszy
- znaczenie poszczególnych składników pokarmowych w żywieniu świń
- smakowitość i pobieranie paszy
14.2. Pasze stosowane w żywieniu świń
- zielonki, susze i siana
- okopowe
- kiszonki
- ziarna zbóż i nasiona roślin strączkowych
- produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego
- pasze przemysłowe

z chomika aneka881

  • 78,9 MB
  • 2 paź 13 21:21
13.1. Liczba prosiąt
13.2. Długość cyklu rozrodczego i częstotliwość oproszeń
13.3. Mleczność
13.4. Wpływ kolejnego oproszenia na użytkowość rozrodczą loch
13.5. Wpływ pory roku na użytkowość rozrodczą loch
13.6. Zmiany masy ciała loch w okresie użytkowania rozrodczego

z chomika aneka881

  • 161,6 MB
  • 2 paź 13 21:21
12.1. Dojrzałosć płciowa i rozpłodowa
12.2. Cykl płciowy
12.3. Krycie lub inseminacja
12.4. Ciąża
12.5. Poród
12.6. Wykorzystanie biotechnologii w rozrodzie świń

z chomika aneka881

  • 78,5 MB
  • 2 paź 13 21:21
11.1. Uwarunkowania
- podstawy fizjologiczne
- podstawy genetyczne
11.2. Przyżyciowe metody diagnozowania wrażliwości na stres oraz ich praktyczne znaczenie
11.3. Obciążenie genem Haln wybranych stad świń różnych ras
11.4. Efekt genu wrażliwości halotanowej w zakresie cech produkcyjnych trzody chlewnej
11.5. Wykorzystanie genu wrażliwości na stres w programach hodowlanych

z chomika aneka881

  • 21,9 MB
  • 2 paź 13 21:21
10.1. Hodowla zarodowa
10.2. Chów masowy

z chomika aneka881

  • 54,7 MB
  • 2 paź 13 21:21
9.1. Wielka biała polska
9.2. Polska biała zwisłoucha
9.3. Puławska
9.4. Złotnicka biała i złotnicka pstra
9.5. Linia 990
9.6. Świnie miniaturowe

z chomika aneka881

  • 20,2 MB
  • 2 paź 13 21:21
6.1. Prymitywne świnie azjatyckie
6.2. Prymitywne świnie europejskie

z chomika aneka881

  • 15,4 MB
  • 2 paź 13 21:21
7.1. Chów świń w starożytnej Grecji i Rzymie
7.2. Pierwsze współczesne rasy świń

z chomika aneka881

  • 53,7 MB
  • 2 paź 13 21:21
8.1. Rasy świń w Wielkiej Brytanii
8.2. Rasy niemieckie
8.3. Inne ważniejsze rasy europejskie
8.4. Rasy w USA
- rasy stare
- rasy nowe

z chomika aneka881

  • 29,0 MB
  • 2 paź 13 21:21
5.1. Kryteria podziału świń na typy użytkowe
5.2. Podział świń na typy użytkowe
5.3. Charakterystyka poszczególnych typów użytkowych

z chomika aneka881

  • 47,3 MB
  • 2 paź 13 21:21
3.1. Konstytucja
3.2. Wysoka rozrodczość
3.3. Wszystkożerność
3.4. Wykorzystanie paszy
3.5. Wczesność dojrzewania
3.6. Wydajność rzeźna
3.7. Wartość odżywcza wieprzowiny
3.8. Charakterystyczne cechy zachowania się świń

z chomika aneka881

  • 32,6 MB
  • 2 paź 13 21:21
2.1. Zespół narządów ruchu
2.2 Powłoka wspólna
2.3. Zespół narządów trawiennych
2.4. Zespół narządów oddechowych
2.5. Zespół narządów moczowo-płciowych
2.6. Układ krążenia wraz z gruczołami dokrewnymi
2.7. Układ krążenia wraz z narządami zmysłów
2.8. Odporność

z chomika aneka881

  • 23,3 MB
  • 2 paź 13 21:21

z chomika aneka881

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

26 plików
1,88 GB

magdalenka95

magdalenka95 napisano 10.09.2014 20:55

zgłoś do usunięcia
obrazek
ab31

ab31 napisano 22.09.2014 21:59

zgłoś do usunięcia
Witam.
ab31

ab31 napisano 22.09.2014 22:01

zgłoś do usunięcia
Bardzo interesuję się ziołolecznictwem. Czy mógłbyś podać mi hasło, lub napisać jakimi książkami dosponujesz? Z góry dziękuję.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności