Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby
pełnoletnie.
Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
dodatkowe uprawnienia
-
292 -
6351 -
617254 -
1260
632280 plików
905,96 GB
Foldery
- sortuj według:
- 31 KB
- 22 kwi 12 7:32
Składniki:
* 1 kg kwaskowatych jabłek
* (po obraniu i umyciu ok. 750 g)
* 50 g orzechów laskowych
* 50 g rodzynek
* sok z 1 cytryny
* 1 łyżeczka cynamonu
* 10 ml calvadosu
* 150 g masła
* 150 g cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 4 jajka
* szczypta soli
* otarta skórka z 1 cytryny
* 300 g mąki
* 1 opakowanie proszku do pieczenia
* 4 łyżki mleka
Do pieczenia i posypania:
* masło do natłuszczenia formy
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g masła do pieczenia
1. Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić na małe cząstki. Orzechy laskowe grubo posiekać, dodać rodzynki, sok z cytryny, cynamon i calvados i wszystko wymieszać z jabłkami. Odstawić.
2. Z masła, cukru, cukru waniliowego, jajek, soli, otartej skórki z cytryny, mąki, proszku do pieczenia zarobić gładkie ciasto (można do tego użyć malaksera).
3. Piekarnik nastawić na 200°C (gaz: stopień 4). Formę do ciasta o średnicy ok. 28 cm natłuścić masłem. Wylepić ją, biorąc na to ok. 2/3 ciasta.
4. Ostrożnie rozłożyć na cieście masę jabłkową. Teraz do reszty ciasta dodać 4 łyżki mleka, zarobić i rozłożyć ciasto możliwie gładko na jabłkowej masie.
5. Zmieszać cukier z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Rozłożyć na nim kawałeczki masła. Piec w piekarniku ok. 60 minut.
Szarlotka smakuje najlepiej ze świeżą bitą śmietaną. Smak tej ostatniej może dodatkowo podnieść kilka łyżek Cointreau (likieru pomarańczowego).
* 1 kg kwaskowatych jabłek
* (po obraniu i umyciu ok. 750 g)
* 50 g orzechów laskowych
* 50 g rodzynek
* sok z 1 cytryny
* 1 łyżeczka cynamonu
* 10 ml calvadosu
* 150 g masła
* 150 g cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 4 jajka
* szczypta soli
* otarta skórka z 1 cytryny
* 300 g mąki
* 1 opakowanie proszku do pieczenia
* 4 łyżki mleka
Do pieczenia i posypania:
* masło do natłuszczenia formy
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g masła do pieczenia
1. Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić na małe cząstki. Orzechy laskowe grubo posiekać, dodać rodzynki, sok z cytryny, cynamon i calvados i wszystko wymieszać z jabłkami. Odstawić.
2. Z masła, cukru, cukru waniliowego, jajek, soli, otartej skórki z cytryny, mąki, proszku do pieczenia zarobić gładkie ciasto (można do tego użyć malaksera).
3. Piekarnik nastawić na 200°C (gaz: stopień 4). Formę do ciasta o średnicy ok. 28 cm natłuścić masłem. Wylepić ją, biorąc na to ok. 2/3 ciasta.
4. Ostrożnie rozłożyć na cieście masę jabłkową. Teraz do reszty ciasta dodać 4 łyżki mleka, zarobić i rozłożyć ciasto możliwie gładko na jabłkowej masie.
5. Zmieszać cukier z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Rozłożyć na nim kawałeczki masła. Piec w piekarniku ok. 60 minut.
Szarlotka smakuje najlepiej ze świeżą bitą śmietaną. Smak tej ostatniej może dodatkowo podnieść kilka łyżek Cointreau (likieru pomarańczowego).
z chomika magrex
- 12 KB
- 22 kwi 12 7:32
Składniki:
* 2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 pełna szklanka cukru kryształu
30 dag masła
25 dag kokosu
4 paczki herbatników (np. Leibniz)
1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku
Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus. Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.
Potem zostaje już tylko się delektować...
* 2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 pełna szklanka cukru kryształu
30 dag masła
25 dag kokosu
4 paczki herbatników (np. Leibniz)
1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku
Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus. Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.
Potem zostaje już tylko się delektować...
z chomika magrex
- 1,7 MB
- 22 kwi 12 7:32
zachomikowany
- 178 KB
- 22 kwi 12 7:32
SEKRET MNISZKI
Ciasto I*:
20 dag margaryny/masła
20 dag cukru pudru,
20 dag mąki,
8 żółtek,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II**:
30 dag mąki,
15 dag margaryny/masła,
10 dag cukru pudru,
3 żółtka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao
Masa serowa***:
1,20 kg zmielonego sera,
60 dag cukru pudru,
2 budynie waniliowe bez cukru,
12 jaj,
30 dag margaryny/masła,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ananasowy:
1/2 l mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka,
3-4 łyżki cukru,
200 g masła,
1 galaretka czerwona,
1 puszka ananasów
Ulubiona polewa
Ciasto I: masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto (użyłam foremki o wymiarach 36x24 cm).
Ciasto II: z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zamrozić.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budynie, proszek do pieczenia, pianę z białek, a na końcu zamrożone ciasto ciemne starte na tarce o grubych oczkach.
Spód blaszki wyłożyć ciastem II jasnym, rozprowadzić masę serową i upiec.
Krem ananasowy: galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, a na końcu tężejącą galaretkę i owoce ananasa.
Przełożenie: sernik - krem - ciasto I - polewa.
Uwagi:
* na pewno na przyszłość zrobię z połowy porcji - biszkopt wyszedł jak dla mnie za gruby
** ciasto podzieliłabym w proporcji 2/3 białe i 1/3 z kakao, wcześniej bym je też lekko podpiekła, zanim wyłożyłabym ser
*** najważniejsza uwaga - pół porcji! Sera wyszło tyle, że musiałam piec połowę masy serowej w keksówce (prawie cała wyszła)
Ciasto I*:
20 dag margaryny/masła
20 dag cukru pudru,
20 dag mąki,
8 żółtek,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II**:
30 dag mąki,
15 dag margaryny/masła,
10 dag cukru pudru,
3 żółtka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao
Masa serowa***:
1,20 kg zmielonego sera,
60 dag cukru pudru,
2 budynie waniliowe bez cukru,
12 jaj,
30 dag margaryny/masła,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ananasowy:
1/2 l mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka,
3-4 łyżki cukru,
200 g masła,
1 galaretka czerwona,
1 puszka ananasów
Ulubiona polewa
Ciasto I: masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto (użyłam foremki o wymiarach 36x24 cm).
Ciasto II: z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zamrozić.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budynie, proszek do pieczenia, pianę z białek, a na końcu zamrożone ciasto ciemne starte na tarce o grubych oczkach.
Spód blaszki wyłożyć ciastem II jasnym, rozprowadzić masę serową i upiec.
Krem ananasowy: galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, a na końcu tężejącą galaretkę i owoce ananasa.
Przełożenie: sernik - krem - ciasto I - polewa.
Uwagi:
* na pewno na przyszłość zrobię z połowy porcji - biszkopt wyszedł jak dla mnie za gruby
** ciasto podzieliłabym w proporcji 2/3 białe i 1/3 z kakao, wcześniej bym je też lekko podpiekła, zanim wyłożyłabym ser
*** najważniejsza uwaga - pół porcji! Sera wyszło tyle, że musiałam piec połowę masy serowej w keksówce (prawie cała wyszła)
z chomika magrex
-
549 -
31 -
3 -
0
586 plików
248,13 MB
Chomikowe rozmowy
Audiobooki2.pl napisano 21.09.2022 07:53
M.K-16 napisano 5.06.2023 13:26
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. Trzeba do mnie napisać wiadomość.
🔐UnicornVIP🔐
Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.
Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (32525)