Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

FLUOR.jpeg

SKARBY NATURY i nasze zdrowie - FLUOR.jpeg
Download: FLUOR.jpeg

21 KB

(500px x 288px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Choc go kojarzymy przede wszystkim z kośćmi i zębami, w rzeczywistości jest obecny we wszystkich tkankach naszego organizmu. Fluor umożliwia bowiem powstawanie i ostateczne uformowanie szkliwa ktore chroni zębinę w obrębie korony zęba .
Fluor w nadmiarze niszczy bowiem szkliwo, które buduje. Połknięty w zbyt dużej ilości, to groźna trucizna. Na szczescie jest łatwo przyswajalny z natury i moda na fluoryzacje stopniowo przemija.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - JOD.jpg
Jod jest szczególnie ważny w pracy tarczycy. Jod takze w ...
Jod jest szczególnie ważny w pracy tarczycy. Jod takze w znacznej mierze stymuluje rozwój układu nerwowego płodu i umysł dziecka. Mmikroelement ten, wchodząc w skład hormonów wydzielanych przez gruczoł tarczowy, po części bierze udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych, od kontroli temperatury począwszy, poprzez pracę mięśni, metabolizm, a skończywszy na podziale komórek.Jeśli stosujesz sól jodowaną, a twoje menu jest bardzo zróżnicowane (nie brakuje w nim ryb i innych owoców morza, mleka i jego przetworów, chudego mięsa wołowego czy wieprzowego, jaj, ryżu, pieczywa żytniego, płatków owsianych, sałaty, szpinaku, jabłek gruszek, itd.) możesz spać spokojnie. Na pewno nie zaszkodzi też "najodowanie się" przynajmniej raz w roku podczas urlopu nad morzem. Najskuteczniejsza terapia to długie spacery wzdłuż brzegu morza i głębokie oddychanie. Najwyższe stężenie pierwiastka jest ponoć w powietrzu letnim, o świcie. Oczywiście sens ma takie naturalne leczenie przez cały rok, o dowolnej porze. Taka kuracja nie zaszkodzi, jodu nie przedawkujesz: sprawnie funkcjonujący organizm wydali nadmiar pierwiastka wraz z moczem. Wyjątek stanowią osoby z chorobami tarczycy: dla nich jod może być zarówno lekiem, jak i źródłem nasilenia problemów, ale to dotyczy osob z nadczynnoscia tarczycy.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - CZARNY BEZ.jpg
W medycynie ludowej napar z kwiatów bzu czarnego traktow ...
W medycynie ludowej napar z kwiatów bzu czarnego traktowano jako cudowny lek na wiele chorób. Używano go jako środka napotnego, oczyszczającego krew, przeciwskurczowego i przeciwwzdęciowego. Doceniano również uspokajające i uśmierzające działanie czarnego bzu w bólach głowy, zębów i uszu. Dzieciom, które cierpiały na ostry ból ucha, przykładano do chorego miejsca rozgrzany woreczek płócienny napełniony kwiatami bzu czarnego. Dziś czarny bez uznawany jest za najlepszy naturalny lek na przeziębienia. Lecznicze działanie mają zarówno kwiaty, jak i liście, owoce oraz korzenie i ich kora. Dobroczynne działanie zdrowotne bzu czarnego znane jest od tysięcy lat. Hipokrates określał czarny bez mianem swojej podręcznej apteczki. Zalecał go jako środek przeczyszczający, moczopędny, a także uśmierzający ból (m.in. w chorobach kobiecych). W XVII w. czarny bez stosowano już do leczenia przeszło 70 różnego rodzaju schorzeń. Dr Kneipp polecał owoce bzu czarnego jako kuracje oczyszczające krew u osób starszych. Bez czarny jest bogaty w cukry, kwasy organiczne, glikozydy, flawonoidy, garbniki, śluzy, aminy, witaminę C, ślady olejku lotnego, fitoncydy i inne. Sporządza się z nich syropy, wina, lemoniady, napoje gazowane i smaży w cieście naleśnikowym. Działają wykrztuśnie, rozrzedzają wydzielinę kataralną, chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych i zwiększają odporność. Ponadto pobudzają przemianę materii i działają oczyszczająco, wzmacniają naczynia włosowate i stabilizują krwiobieg. Herbata z suszonych kwiatów ma działanie napotne, lekko moczopędne, przeciwzapalne, dezynfekujące i nieco przeczyszczające. Ze świeżych kwiatów przygotowuje się napar, który służy do przemywania zanieczyszczonej, pokrytej wągrami cery oraz łagodzi stany zapalne skóry. Poza tym przetwory z kwiatów bzu czarnego przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy, łagodzą bóle głowy i wspomagają wykorzystanie cukru (w cukrzycy).
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - CZARNA JAGODA.jpg
Borówka czarna – (Vaccinium myrtillus l.), nazywana równ ...
Borówka czarna – (Vaccinium myrtillus l.), nazywana również czarną jagodą. Dojrzałe i tym samym dobre borówki można kupić tylko w czerwcu i lipcu. Sprzedaje się je czyste, suche i pozbawione szypułek, zazwyczaj w niewielkich kubełkach. Jeśli chcemy zebrać je w lesie, najlepiej to robić podczas suchej pogody. Można je z powodzeniem przechowywać w lodówce, a także mrozić. Najpopularniejszym daniem z borówek jest ciasto borówkowe, a więc słynne blueberry pie, lub znane wszystkim Polakom jagodzianki. Można też robić z ich konfitury, konserwować przy użyciu alkoholu, lub robić kompoty. Mają działanie przeciwzapalne i nasenne, ponadto zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Skutecznie przeciwdziałają nowotworom i zawałom serca. Często też stosowane są przy leczeniu zapaleń gardła i jamy ustnej. Mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy oraz skórę. Owoce jagody zbiera się gdy są w pełni dojrzałe a następnie suszy. Liście borówki posiadają cechy przeciwcukrzycowe i również bakteriobójcze, przeciwzapalne i moczopędne. Liście borówki również można zbierać jak jej owoce, leczy tylko w okresie jej kwitnienia w maju a następnie poddać suszeniu. Borowka czarna • działa przeciwbiegunkowo • naturalny antybiotyk hamujący rozwój mikroorganizmów • działa przeciwrobaczycowo • zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych • poprawia zdolność widzenia w nocy Do najwiekszych zalet borowki nalezy to, ze poprawia przepływ krwi w naczyniach żylnych, szczególnie kapilarnych, oraz zwiększanie ich szczelności.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - BURAKI.jpg
Burak- to zdrowe warzywo. Czy to pod postacia wspanialeg ...
Burak- to zdrowe warzywo. Czy to pod postacia wspanialego barszczyku, czy ćwikły z chrzanem korzystnie wpływa na organizm. Nawet zwykłe potrawy mogą byc czesto lekarstwem o czym nie wszyscy wiemy. Przy kłopotach z wątrobą warto jadac cwikle z ugotowanych buraków i chrzanu z dodatkiem kminku. Kogo zaś męczy zgaga powinien sięgnąc po szklanke gorącego barszczyku z buraków, ale zakwaszonego nie octem , a tylko cytryna. Taki sam barszcz, jak również sok ze świeżych buraków pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Obecnie wiele z tych właściwości potwierdzono badaniami. Stwierdzono m.in. że buraki: • dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu odkwaszają organizm • dzięki zawartości substancji pektynowych, ułatwiają trawienie, a także hamują procesy gnilne w jelitach, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy • zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek • dzięki zawartości antocyjanów jest pomocny w profilaktyce nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych • zawarty w burakach kwas foliowy jest pomocny kobietom w ciąży Sok ze świeżych buraków – sok wyciskamy w sokowirówce, możemy dodać dla poprawy smaku sok z jabłek - ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Sałatka z buraka – gotujemy 3 średnie buraki, po ugotowaniu trzemy na tarce, dodajemy drobno posiekaną małą cebulkę i nieduży ogórek kiszony lub konserwowy, sól i pieprz do smaku – sałatka pomaga w leczeniu otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek Ćwikła – trzemy na drobnej tarce ugotowane buraczki, mieszamy z utartym chrzanem, zakwaszamy lekko octem lub cytryną, dodajemy sól i pieprz do smaku – podawana do mięs ułatwia ich trawienie, hamuje procesy gnilne w jelitach zapobiegając dolegliwościom gastrycznym Syrop z buraka – w oczyszczonym, dość dużym, surowym buraku należy wydrążyć tak duży otwór, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Burak należy wstawić do nagrzanego piekarnika i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i utworzy się syrop – idealny w leczeniu przeziębień, ma działanie wykrztuśne Napój z buraka - pół kilograma buraków po umyciu i obraniu ze skórki należy drobno pokroić i przepuścić przez sokowirówkę, zmieszać w proporcji 1:1 z miodem, dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny do smaku – wskazany dla osób osłabionych, cierpiących na anemię i rekonwalescentów oraz w przypadku nadciśnienia
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - herbaty ziolowe.jpg
Witamina C i Biopierwiastki - Zwiększają Odporność Wi ...
Witamina C i Biopierwiastki - Zwiększają Odporność Wiele osób zna już zalecenie zwiększenia spożycia witaminy C dla zwiększenia odporności na zakażenie wirusami przeziębienia i grypy. Istnieją udowodnione przesłanki pozwalające na stwierdzenie, że duże dawki tej witaminy mają korzystny wpływ na przebieg infekcji. Wykryto na przykład, że wiele osób przyjmujących witaminę C w dawce 500 – 1000 mg dziennie przechodzi przeziębienie łagodniej i szybciej powraca do zdrowia. Przypuszcza się, że witamina C (czyli kwas askorbinowy) zwiększa stężenie interferonu – substancji wytwarzanej przez nasz organizm dla ochrony komórek przed atakiem wirusów. Witaminę C zawiera wiele produktów spożywczych, takich jak owoce i soki cytrusowe. Rekordzistami są: owoce kiwi, czarna porzeczka, truskawka, oraz warzywa zielonolistne jak sałata, natka pietruszki, a także owoce egzotyczne, na przykład guawa czy acerola. Można także przyjmować suplementy (leki) zawierające witaminę C. Zwiększa odporność na grypę i przeziębienia także stosowanie witaminy i biopierwiastków. Wykryto, że osoby w starszym wieku przebywające w zakładach opiekuńczych rzadziej zapadały na infekcje, jeżeli otrzymywały zestaw suplementów składający się z 20mg cynku, 100 mcg selenu, 15 mg witaminy E i 6 mg beta-karotenu (prowitaminy A). Możliwe, że podawanie podobnego zestawu może ochronić duże grupy ludzi z osłabionym układem odpornościowym przed zachorowaniem. Działanie ochronne wykazują nie tylko witaminy i składniki mineralne. Najlepsza strategia wygrania bitwy z zimowymi infekcjami to spożywanie urozmaiconej diety zawierającej duże ilości owoców i warzyw oraz aktywny tryb życia bez zaniedbywania należącego się nam wypoczynku. A oto produkty spożywcze będące dobrym źródłem witaminy C, witaminy E, beta-karotenu, cynku i selenu: 1. Witamina C: owoce cytrusowe, kiwi, czarna porzeczka, truskawka. 2. Witamina E: orzechy laskowe i włoskie, ziarna słonecznika, olej słonecznikowy, kiełki pszenicy, owoce awokado. 3. Beta-karoten: marchew, dynia, mango, morela, pomidory, warzywa zielonolistne O ile niektóre wyżej wymienione składniki pokarmowe mogą wspomagać system immunologiczny, to stres działa wręcz przeciwnie, nasilając ryzyko wystąpienia infekcji. Podobnie szkodzi brak snu, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, narkotyki, itp. Kurom na fermach szkodzi stres i brak snu z powodu braku możliwości ruchu, permanentnego uwięzienia na małej powierzchni, braku świeżego powietrza, a także szkodliwa pasza zawierająca mnóstwo toksycznych substancji na podobieństwo narkotyków u ludzi.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - SIARKA.jpg
Niedobór siarki w organizmie człowieka prowadzi do poważ ...
Niedobór siarki w organizmie człowieka prowadzi do poważnych zaburzeń przemiany materii, chociaż wiemy że stanowi ona 0,25% naszego ciała i lepiej, żeby nie było mniej, nie ma norm spożycia tego pierwiastka, ani badań kontrolujących jego stężenie. Bo jak tu ją kontrolować, skoro przede wszystkim stanowi składnik innych substancji (białek, witamin) i nie spożywamy jej solo, a właśnie wbudowaną w inne substancje. To dla nich przewidziano różnorakie normy. Niedobory siarki zwykle łatwo dostrzec. Przede wszystkim jej niedobór odbiera nam urodę: włosy tracą blask, paznokcie się łamią, cera robi się blada, poszarzała. Właśnie dlatego tak wiele suplementów wzmacniających przydatki skóry i kosmetyków pielęgnacyjnych oraz leczniczych zawiera siarkę. Modne są także zabiegi z wykorzystaniem tego pierwiastka (np. w sanatoriach leczenie wodą siarczkową). Większe braki prowadzą do poważniejszych problemów: zaburzeń widzenia, nastroju i procesów krwiotwórczych, dolegliwości ze strony wątroby, stawów. Żaden inny minerał nie uczestniczy w przemianie materii w sposób tak szeroki i zróżnicowany, więc bez siarki blokowane są niemal wszystkie procesy przemiany materii. Szczęśliwie organizm ma skąd ją pobierać i w zasadzie nie obserwuje się samoistnych chorób związanych z niedoborem. Produkty, które szczególnie w siarkę obfitują, to jaja, mleko i przetwory, mięso, owoce i warzywa (zwłaszcza białe).
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - ZELAZO.jpg
Skutki niedoboru zelaza w organizmie to niedokrwistosc n ...
Skutki niedoboru zelaza w organizmie to niedokrwistosc nazywana ANEMIA, ktorej niedobor tego pierwiastka jest jednym z najwazniejszych winowajcow, ale nie jedynym. Również niedobór witamin z grupy B (kwas foliowy, B12) czy witaminy C, odpowiedzialnej za wchłanianie żelaza wplywa na problem niedokrwistosci w organizmie. Anemia sprzyja kołataniu serca i innym zaburzeniom krążenia, bólom głowy, zaparciom, spadkowi apetytu. Prowadzi do nienaturalnego zmęczenia i osłabienia, wychłodzenia organizmu, bladości cery, łamliwości paznokci, nadmiernego wypadania włosów, a nawet powstawania "zajadów" w kącikach ust. To znacznie obniża jakość życia. Aby nie dopuscic do anemii dieta musi byc bogata w zelazo, a przede wszystkim nie moze brakowac chudej wołowiny, mięsa królika, podrobów (zwłaszcza wątroby), żółtka jaj. Żelazo występuje także w produktach pochodzenia roślinnego. Trzeba jednak pamiętać, że żelazo hemowe (pochodzenia zwierzęcego) organizmowi znacznie łatwiej przyswoić. Niehemowe w sporych ilościach zawarte jest w zielonych warzywach, w roślinach strączkowych, w burakach, czerwonej kapuście, papryce, produktach pełnoziarnistych. By poprawić wchłanianie, zadbaj i o witaminę C w swojej diecie.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - SELEN.jpg
Wiele badań wskazuje bowiem, że selen to cenny antyoksyd ...
Wiele badań wskazuje bowiem, że selen to cenny antyoksydant (przeciwutlenicz), czyli wróg nowotworów i źródło odporności oraz dłuższej młodości. Selen wspiera układ immunologiczny (stymulując produkcję limfocytów), a także chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów. Zatem warto go dostarczać w racjonalnej diecie. Nie potrzebujemy go zbyt wiele, wręcz śladowo (w dorosłym życiu mężczyźni ok. 70 mikrogramów dziennie, kobiety 55 mikrogramów, w ciąży i karmiące mniej więcej tyle, co mężczyźni). Znakomite źródła tego pierwiastka to zarazem wyjątkowo zdrowe i potrzebne produkty: orzechy (najwięcej selenu jest w orzechach brazylijskich), jaja, owoce morza, produkty pełnoziarniste. Zarazem najłatwiej przyswajalny jest ten pierwiastek zawarty w zbożach.
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - CYNK.jpg
Mozna go spotkać w wielu preparatach, które mają poprawi ...
Mozna go spotkać w wielu preparatach, które mają poprawiać wygląd. Cynk znany jest bowiem z tego, że wpływa zasadniczo na wygląd skóry i jej przydatków, więc włosów i paznokci. Te nadwyrężone po lecie szczególnie wymagają teraz troski. My jednak radzimy wspierać je od środka w sposób naturalny. Sporo cynku zawierają kasze, warzywa strączkowe i orzechy. Także ostrygi, homary czy ślimaki. Popęd płciowy, potencja i zdolność do przeżywania orgazmu, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, związane są bowiem w pewnym stopniu ze stężeniem cynku w organizmie. Cynk zarządza substancją bodźcową o nazwie histamina. Chociaż wiele osób kojarzy ją przede wszystkim z alergią i nadreaktywnością organizmu, ma ona i ważną, pozytywną rolę do spełnienia. Poprawia ukrwienie i produkcję śluzu w błonach pokrywających narządy płciowe, a Cynk ma też wpływ na procesy metaboliczne i naszą wagę ciała. Jeśli nie znosisz owoców morza i przysmaków kuchni francuskiej, szukaj cynku także w jajach, drobiu, wołowinie. Tyroksyna, czyli hormon tarczycy, decydujący o tempie przemiany materii, powstaje wlasnie przy pomocy cynku. Podobnie zresztą, jak wiele innych hormonów. Cynk ma znaczenie przy przyswajaniu podstawowych składników odżywczych. Sam jest jednak dobrze wchłaniany przede wszystkim ze źródeł zwierzęcych, zatem na niedobory szczególnie powinni uważać wegetarianie. Organizm ludzki nie może funkcjonować bez cynku, ze względu na jego rolę w syntezie DNA i RNA, białek w ogóle, insuliny i nasienia. Ponad 70 różnych enzymów wymaga cynku do prawidłowego działania. Bez cynku cierpimy na drżenia mięśni, ich bolesne skurcze, możliwa jest depresja, nawet zaburzenia mowy. Cynk jest także integralną częścią tkanek i wpływa na prawidłowe gojenie ran, prawidłowy wzrost i rozwój płodu. Możliwe, że bierze udział w zapobieganiu rozwojowi przeziębienia, wówczas, gdy stale organizm ma go wystarczająco dużo. Nie stawiaj jednak na preparaty z cynkiem. Ten pierwiastek także można przedawkować. Natura jest bardzo bogata w ten mineral .
SKARBY NATURY i nasze zdrowie - MIEDZ.jpg
Miedź zgromadzona jest w naszym ciele przede wszystkim w ...
Miedź zgromadzona jest w naszym ciele przede wszystkim w mięśniach, kościach i w wątrobie. Właśnie w tym gruczole jest gromadzona i uwalniana w razie potrzeby. Jest niezbędna w procesie produkcji erytrocytów (czerwonych krwinek), przy tworzeniu kości i kolagenu (nie tylko naturalnego środka przeciwzmarszczkowego, ale przede wszystkim budulca zdrowych ścięgien), a także RNA, niezbędnego do syntezy białek. Wspomaga gojenie ran i metabolizm tłuszczów. Przy zapobieganiu niedokrwistości jest tak samo ważna, jak żelazo. Zresztą umożliwia jego transport i prawidłowe wchłanianie. Ponieważ jednak niedobór tego pierwiastka zdarza się sporadycznie (dotyczy głównie chorych na nerczycę), nie musimy o tym pamiętać na co dzień. Miedź łatwo wchodzi w relacje z innymi pierwiastkami i niekoniecznie lubi ich nadmiar w organizmie. Sama też nie jest lubiana, gdy jest jej za dużo. Zasadniczo uważa się, że wystarcza nam 1,5 do 3 mg miedzi w codziennej diecie. Zapewnią ją produkty pełnoziarniste, orzechy, ryż (naturalny, niełuskany), podroby, wiele warzyw, owoce suszone.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności