Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
2172 -
11725 -
27927 -
2899
47169 plików
4572,7 GB
SKŁADNIKI:
1 turecki chlebek "Fladen" ok 500g( pita)
500 g mięsa do kebabu (może być też mielone)
6 łyżek dobrego oleju
cebula
120g białej kapusty
120g czerwonej kapusty
4 pomidory
ogórek świeży
100g sałaty lodowej
grubo zmielony pieprz
sól
mielona papryka
2 łyżki bulionu (instant)
PRZYGOTOWANIE:
Liście kapust, ogórek i sałatę pociąć w cienkie paski, posypać bulionem i wymieszać. Pomidory pokroic w plasterki, a cebulę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyc mięso z cebulą, przyprawić przyprawami i smażyć, aż będzie chrupiące (w przypadku mielonego mięsa, porozgniatać widelcem). Chleb podzielić na 4 cześći, przeciąć w zdłuż, by utworzyła się rozkładana "kanapka", podpiec w opiekaczu. Gdy chleb bedzie gorący napełnić mięsem i pozostałymi dodatkami. Polecany jest do kebabu sos jogurtowo-czosnkowy.
4 porcje - 851 kcal
Luźno latające mięso mielone to nie kebab
Proponuje również inny sposób przygotowania mięsa. Przyprawić odpowiednio mięso (mieloną lub ciętą, wołowinę, baraninę lub drób) i ubić z niego bardzo zwarty kotlet i wrzucić go patelnie na małym płomieniu - w przypadku mięsa mielonego ilość zawartego w nim tłuszczu wystarczy do upieczenia mięsa. Zajmuje to trochę czasu ale dzięki temu smak mięsa odzwierciedla to czym powinien być kebab.
Jeśli chodzi o przyprawienie mięsa proponuje połączyć tradycyjnie arabskie przyprawy : Paprykę słodką, czili, kolendrę najlepiej mieloną, liście mięty, imbir, kardamon i w przypadku drobiu cynamon no i oczywiście czosnek.
- sortuj według:
-
0 -
6 -
0 -
0
6 plików
32,77 MB